Kenapa Dengan Saya, Salah Apakah Saya Ini?

*

Author Topic: Kenapa Dengan Saya, Salah Apakah Saya Ini?  (Read 1106 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Ummu naina

  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
23 December, 2011, 11:50:09 PM
  • Publish
  • ASSALAMUALAIKUM...

    KENAPA DENGAN DIRI SAYA...SALAHKAH SAYA??

    kenapa dengan diri ana ni..ana rasa semakin jauh dari landasan..
    tiada siapa pon yang peduli...semua orang buat hal masing-masing...
    bila ana cuba meluahkan masalah..
    mereka selalu mengelak..kata mereka tiada jalan penyelesaian....
    mereka tak tau nak cakap ape..padahal..mereka tidak mahu menolong ana...
    salahkah ana meluahkan apa masalah ana??salahkah??
    sahabat yang benar2 baik memang sukar di cari....
    kesedihan membuatkan ana sesak...
    dah tak mampu nak menangis...

    Ixora_skru

    • *
    • Posts: 920
    • Kehidupan Pertama Penentu Kehidupan Kedua
      • View Profile
    Reply #1 23 December, 2011, 11:55:37 PM
  • Publish
  • jangan mudah bersangka buruk...
    mungkin memang benar kawan2 saudari tiada idea menyelesaikan saudari...
    tak salah meluahkan masalah...
    tapi jangan terlalu mengaharap semua orang mampu menolong kita...
    meluahkan masalah kekadang hanya mampu mengurangkan stress...
    hanya Allah yang Maha tahu atas segala sesuatu....
    Catatan Warna-Warni Kehidupan | Di Laman Halaqah ku Mencari IlmuNya
      http://www.cwwk.blogspot.com  |  http://ilmuhalaqah.blogspot.com

    HambaAllah08

    • *
    • Posts: 95
    • Kasih Nan Ikhlas Pasti Kan Aman
      • View Profile
    Reply #2 24 December, 2011, 09:08:43 AM
  • Publish


  • Janganlah runsing, yakinlah pada Allah SWT. juala tempat mengadu yang setia bagi setiap hamba-Nya.

    Sifat Asma-Ul-Husna iaitu AS-SAMI' (Maha Mendengar)
    mendengar sesuatu, yang kuat, yang perlahan, yang tersembunyi
    dan yang tidak diketahui manusia.


    Pada pandangan saya, kesedihan yang sesak itu haruslah dirungkai sebaiknya.
    Janganlah ia bersarang di dalam hati sanubari. Luahkanlah di tempat yang betul.
    Carilah medium yang bersesuaian untuk menyelesaikan masalah.
    Terdapat pelbagai medium, carilah yang mana rasa selesa. Sebagai contoh antaranya:

    1. Bermuhasabah diri
    2. Cari punca dan selidik cara penyelesaian
    3. Menulis diari
    4. Merujuk pada mereka yang berpengalaman@pakar
    5. Luhkan pada kaunselor

    Wassalam.




    ~ Hitam Hitam Si Tampuk Manggis, Sungguhpun Hitam Tampak Manis ~

    keMuNcUpp

    • *
    • Posts: 881
      • View Profile
    Reply #3 24 December, 2011, 10:28:16 AM
  • Publish
  •  :)
    Betul kata mereka itu...tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan..cuba tenangkan diri...muhasabah diri...kenali punca masalah tu...then baru boleh cari jalan penyelesaiannya...pasal sahabat2 yang tak membantu tu...mungkin mereka pun buntu untuk membantu...bergantung harap pada sesama makhluk memang sangat2 mengecewakan...Oleh itu, letakkan la sepenuh harapan hanya padaNya...serahkan segala2...merintihla/menangisla/merayula padaNya...InsyaAllah...Dia pasti tunjukkan jalan keluar...jangan risau dan jangan sedih2 yer...
    ♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫ ♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫
    CatcH Me If U CaN...LoVe Me If U WaNt...HaTe Me IF U DarE...Hidup ini indah jika Ukhwah Fillah Ila Jannah ++++++

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Reply #4 24 December, 2011, 11:20:27 AM
  • Publish
  • -bismillaah--
    -salam-

    Saat ditimpa musibah, aku sering mengharapkan agar seseorang dapat hadir di sisi, memujukku agar jangan bersedih & memberi kata-kata semangat saat aku jatuh. Namun.. tak semuanya memahami, tak semuanya peduli, tak semuanya menghulur simpati. Masing-masing ada masalah tersendiri. Lalu, pada siapa lagi harus kuharapkan? Perasaan ini sangat tertekan.

    Akhirnya dengan kuasa dan takdir Ilahi , hatiku tergerak untuk membaca sebuah tafsir al-Quran sehinggalah bacaanku terhenti pada suatu ayat; "Laa tahzan innallaha ma'anaa" (at-Taubah:40) yang bermaksud "Jangan bersedih sesungguhnya Allah bersama kita”. Aku tersentak, dan serentak dengan itu, semua pengharapanku itu terjawab.

    Allahuakbar!...rupa-rupanya selama ini Allah sentiasa bersamaku, hanya aku yang melupaiNya. Betapa alpanya diriku.

    SubhanAllah., sesungguhnya qalam Allah itu telah berjaya memujuk qalbi ini agar tidak bersedih lagi.

    Sesungguhnya Dia sentiasa ada bersama diri ini.
    Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

    Oleh itu janganlah bersedih lagi duhai diri. Ketika tiada siapa lagi berada di sampingmu saat kau gundah, ingatlah....Dia ada....Dia ada....aku boleh mengadu pada-NYA.
    [warning]I AM NOT WHO I THINK I AM. I AM NOT WHO YOU THINK I AM. I AM WHO I THINK YOU THINK I AM[/warning]

    zunita

    • *
    • Posts: 740
      • View Profile
    Reply #5 24 December, 2011, 12:09:05 PM
  • Publish
  •  :)

    Bercerita pada keluarga, pengakhiran masalah, keluarga juga yang selalu membantu kita dengan petunjuk dariNYA. Munajat pada Allah, sembahyang hajat, mengadu dan minta padaNYA. DIA sentiasa ada dan sentiasa mendengar luahan hati kita, sentiasa memahami kita.
    لا إله إلا الله

    Asmanurhusna

    • *
    • Posts: 112
      • View Profile
    Reply #6 24 December, 2011, 02:17:14 PM
  • Publish
  • ASSALAMUALAIKUM...

    KENAPA DENGAN DIRI SAYA...SALAHKAH SAYA??

    kenapa dengan diri ana ni..ana rasa semakin jauh dari landasan..
    tiada siapa pon yang peduli...semua orang buat hal masing-masing...
    bila ana cuba meluahkan masalah..
    mereka selalu mengelak..kata mereka tiada jalan penyelesaian....
    mereka tak tau nak cakap ape..padahal..mereka tidak mahu menolong ana...
    salahkah ana meluahkan apa masalah ana??salahkah??
    sahabat yang benar2 baik memang sukar di cari....
    kesedihan membuatkan ana sesak...
    dah tak mampu nak menangis...


    1. Tulislah apa jua masalah di ruang yg di sediakan. sekurang2nya dpt meringankan beban.
    2. Ramai yg  membaca dan akan ada hamba2 Allah yang dapat memberi sedikit idea untuk di pertimbangkan.
    3. We are not a decision maker (kami bukan pemberi kata putus atau pemberi selesaian dlm masalah yg menimpa) kami hanya mampu memberi sumbanga idea.

    Usaha terletak pada diri kamu dan Allah swt dapat mengkabulkan dan mengizinkan usaha2 kita.

    Asmanurhusna

    • *
    • Posts: 112
      • View Profile
    Reply #7 24 December, 2011, 02:20:30 PM
  • Publish
  • Quote
    sahabat yang benar2 baik memang sukar di cari...


    kamu nak selesaikan masalah diri atau nak cari sahabat yg baik ????

    kerana ia adalah 2 cabang yg berbeza.


    Seorang doktor yg merawat pesakit, bukan semestinya seorang sahabat yg baik !!!!
    Ia sekadar menjalankan tugas selayak amanah yg di pegang.


    Ana Tholibah

    • *
    • Posts: 1374
      • View Profile
    Reply #8 02 June, 2012, 04:19:31 PM
  • Publish

  • 3. Menulis diari



    tulis ja la diary..hari-hari....
    pastu baca sendiri n berulang2 kali...
    pastu..baru kita tahu..rupa nya kita ada bakat semulajadi..
    yang selama nie terpendam dilubuk hati...
    rupa2 nya hanya dihujung jari...
    pastu try la buat n0vel 'LUAHAN HATI'
    yang penuh dengan pengajaran n apa2 yang 0leh dik0ngsi...

    "The spirit of knowledge is action"..

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    19 Replies
    1456 Views
    Last post 13 October, 2010, 10:14:39 AM
    by Qasseh
    7 Replies
    1045 Views
    Last post 24 December, 2011, 02:09:10 PM
    by Asmanurhusna
    7 Replies
    586 Views
    Last post 10 September, 2014, 11:31:57 AM
    by maisarah84