Penyakit Noma

Author Topic: Penyakit Noma  (Read 1464 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

07 December, 2011, 10:29:40 PM
Noma juga dikenali sebagai cancrum oris atau gangrenous stomatitis, adalah satu penyakit gangrenous yang membawa kepada kemusnahan tisu muka, terutama mulut dan pipi.

Noma cepat merebak, polymicrobial, jangkitan oportunis yang berlaku semasa tempoh fungsi imun terjejas. Fusobacterium necrophorum dan Prevotella intermedia dianggap sebagai pemain utama dalam proses dan berinteraksi dengan satu atau lebih organisma bakteria lain (seperti such as Borrelia vincentii, Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsynthesis, Treponema denticola, Staphylococcus aureus, and nonhemolytic Streptococcus )

Yang dilaporkan faktor predisposisi termasuklah:-
a) Malnutrisi atau dehidrasi
b) Kebersihan oral yang teruk
c) Sanitasi yang teruk
d) Air minuman yang tidak selamat
e) Proximity to unkempt livestock
f) Penyakit baru-baru ini (recent illness)
g) Malignansi (kecenderungan keadaan perubatan, terutamanya tumor, untuk menjadi semakin teruk dan berpotensi menyebabkan kematian)
h) Gangguan immunodeficiency, termasuk AIDS

Noma diperhatikan dalam kem-kem tahanan Nazi dalam Perang Dunia II, dan telah dikaji oleh doktor Nazi, Josef Mengele. Dalam banyak kes penyakit baru-baru ini melemahkan (biasanya campak dan kadang-kadang herpes simplex, varicella (cacar air), demam berdarah, malaria, batuk kering, gastroenteritis, dan bronchopneumonia) mendahului kemunculan noma sebagai kanser seperti leukemia. Banyak kes jangkitan bermula sebagai necrotizing ulser gingivitis (NUG).

Noma, tidak seperti kebanyakan jangkitan boleh merebak melalui halangan anatomik seperti otot.

Dalam dunia maju, noma telah hampir hilang kecuali bagi kes yang kadang-kadang yang berkaitan dengan syarat imunosupresif seperti jangkitan HIV, sindrom immunodeficiency gabungan yang teruk, atau terapi imunosupresif yang kuat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan insiden kadar tahunan global kira-kira 140,000, yang mana 100,000 antara 1 dan 7 tahun dan tinggal di sub-Sahara Afrika

halaqahforum4

Reply #1 07 December, 2011, 10:30:33 PM
Pembentangan dan prognosis
Membran mukus mulut membentuk ulser dengan pesat, ketidakjanaan tisu yang tidak menyakitkan terjadi, yang boleh merendahkan tisu tulang muka.

Dalam suatu keadaan yang kadang-kadang dipanggil noma pudendi, noma juga boleh menyebabkan kerosakan tisu ke kemaluan.

Penyakit ini dikaitkan dengan morbiditi dan kematian yang tinggi dan terutamanya memberi kesan kepada kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun di negara-negara paling miskin di Afrika. Kanak-kanak di Asia dan beberapa negara Amerika Selatan juga terjejas. Kebanyakan kanak-kanak yang mendapat penyakit ini adalah yang berumur di antara dua dan enam tahun. WHO menganggarkan bahawa 500,000 orang terjejas, dan 140,000 kes baru dilaporkan setiap tahun. Anggaran mendakwa bahawa 80 - 90% daripada kes noma mati akibat penyakit ini.


Rawatan


Dikenali di zaman purbakala kepada pakar perubatan seperti Hippocrates dan Galen, noma pernah dilaporkan di seluruh dunia, termasuk Eropah dan Amerika Syarikat. Dengan peningkatan dalam kebersihan dan pemakanan, Noma telah hilang dari negara-negara perindustrian sejak abad ke-20 ini, kecuali semasa Perang Dunia II apabila ia adalah endemik kepada kem-kem tahanan Auschwitz dan Belsen. Penyakit dan rawatan dikaji oleh Berthold Epstein, pakar perubatan Czech yang telah mengesyorkan kajian kepada Josef Mengele, iaitu doktor Nazi.

Perkembangan penyakit boleh dihentikan dengan penggunaan antibiotik dan pemakanan yang lebih baik; Walau bagaimanapun, kesan fizikal kekal dan mungkin memerlukan pembedahan plastik rekonstruktif untuk membaiki. Pembinaan Semula biasanya adalah amat mencabar dan ia perlu ditangguhkan sehingga sembuh sepenuhnya (biasanya kira-kira satu tahun berikutan campur tangan awal).

Kanak-kanak dan lain-lain yang noma yang terselamat di Afrika dibantu oleh beberapa organisasi amal peringkat antarabangsa. Terdapat satu hospital khusus untuk noma di Nigeria, Hospital Kanak-kanak Noma Sokoto, yang mana kakitangannya adalah pemastautin dan pasukan perubatan lawatan. Di negara-negara lain, seperti Ethiopia, badan-badan amal antarabangsa bekerjasama dengan sistem penjagaan kesihatan tempatan untuk menyediakan pembedahan rekonstruktif yang kompleks yang boleh memberi semula fungsi-fungsi wajah seperti makan, bercakap dan tersenyum. Pasukan medik sukarelawan yang datang dari luar negara sering diperlukan untuk menyokong kapasiti tempatan untuk menangani kes-kes yang paling teruk, yang mana sangat mencabar walaupun bagi senior  pakar bedah Maksilofasial.  Pada 10 Jun 2010 kerja-kerja sukarelawan doktor itu yang diketengahkan di dalam UK dokumentari BBC2 yang disampaikan oleh Ben Fogle bertajuk 'saya adalah muka baru - Harapan untuk kanak-kanak yang tersembunyi Afrika'

Sumber: Wikipedia

Reply #2 07 December, 2011, 10:43:04 PM


Ini adalah contoh gambar orang yang menghidapi penyakit Noma..

divider3
halaqahforum4