Login  |  Daftar

Author Topik: Tanggungjawab dakwah  (Dibaca 786 kali)

0 Halaqian dan 1 Tetamu sedang melihat topik ini.

fredkougar28

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Sebagai orang Islam, sememangnya tugasan dakwah tu tergalas di atas bahu . Tapi bagaimana pula dengan orang yang sentiasa berasa rendah diri untuk memberi nasihat atau pun memberi tazkirah dan sebagainya. Dia rasa dia tidak layak kerana ada lagi yang lebih hebat dalam menyampaikan. Jadi hamba Allah ini tidak pernah mengeluarkan ideanya kerana berasa ideanya jika dikeluarkan, tu macam yang paling low sekali di kalangan idea-idea yang hebat. Setiap kali dia berada dalam majlis ilmu, apabila penceramah bagi talk, dia selalu rasa makin tak layak untuk dia jadi pendakwah. Hamba Allah ni berkata pada diri dia dan kadang disebabkan pemikiran ini juga hamba Allah ini jarang bergaul dengan masyarakat kerana kekurangan pada diri. "Aku bkn pandai bersyarah macam orang lain. Aq bukan pandai kupas topik macam orang lain". Orang begini sangat kurang self-confidence. Ada tak cara untuk mengatasi perkara ini dan apa yang perlu dilakukan oleh orang sekeliling.