Hadis berkaitan puasa

Author Topic: Hadis berkaitan puasa  (Read 18425 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

20 July, 2007, 03:51:21 PM
Hadis berkaitan puasa

Mungkin hasil yang diraih seorang shoim (yang berpuasa) hanya lapar dan haus, dan mungkin hasil yang dicapai seorang yang shalat malam (qiyamul lail) hanyalah berjaga. (HR Ahmad dan Hakim)

Barangsiapa memberi makan kepada orang yang berbuka puasa maka dia memperoleh pahalanya, dan pahala bagi yang
(menerima makanan) berpuasa tidak dikurangi sedikitpun (HR Tirmidzi)

Barangsiapa berbuka puasa Ramadan sehari tanpa rukhshah (alasan yang dibenarkan) atau sakit, maka tidak akan dapat ditebus (dosanya) dengan berpuasa seumur hidup dia melakukannya. (HR Bukhari dan Muslim)

Dari : 1100 Hadits Terpilih, Sinar Ajaran Muhammad. Dr. Muhammad Faiz Al-Math, Gema Insani Press, 1991, hal. 28

Diriwayatkan daripada Sahl bin Sa'd Radhiallahu 'anhu daripada Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: "Sesungguhnya di dalam syurga terdapat satu pintu yang disebut Ar-Rayyan yang mana pada hari Kiamat orang-orang yang berpuasa masuk daripadanya
(dan) tidak seorangpun selain mereka memasukinya. Dikatakan: "Dimanakah orang-orang yang berpuasa?" Maka mereka pun berdiri (untuk memasukinya), tidak ada seorangpun selain mereka yang memasukinya. Apabila mereka telah masuk maka pintu itu ditutup sehingga tidak ada seorangpun yang masuk dari padanya." (Hadith riwayat Bukhari)

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu daripada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: "Segala amal kebajikan anak Adam itu dilipat-gandakan pahalanya kepada sepuluh hinggalah ke 700 kali ganda. Allah berfirman: "Kecuali puasa, sesungguhnya puasa itu adalah untukKu dan Aku memberikan balasan (pahala) kepadanya, (kerana) dia
(orang yang berpuasa) telah meniggalkan syahwat dan makan minumnya kerana Aku." (Hadith riwayat Muslim)

Diriwayatkan daripada Abu Sa'id Al-Khudri Radhiallahu 'anhu berkata, aku mendengar Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: "Barangsiapa yang berpuasa sehari pada jalan Allah nescaya Allah akan menjauhkan mukanya dari api neraka (sejauh perjalanan)
70 tahun." (Hadith riwayat Bukhari)

Dari Salim, dari bapaknya ra, katanya seorang laki-laki bermimpi bahwa malam qadar terdapat pada malam ke dua puluh tujuh bulan Ramadhan. Maka bersabda Nabi saw, "Aku bermimpi seperti mimpimu, yaitu pada sepuluh malam yang akhir. Karena itu carilah dia pada malam-malam yang ganjil." (Shahih Muslim)

Dari Ibnu 'Umar ra, katanya Rasulullah saw. bersabda: "Carilah malam qadar itu pada sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan. Jika kamu lelah, maka janganlah dilewatkan pada tujuh malam yang masih tinggal." (HR Muslim)

Sabda Rasulullah saw, "Barangsiapa meninggal dunia sedangkan ia mempunyai tanggungan puasa, maka walinya
(boleh) berpuasa untuk menggantikannya." (HR Bukhari dan Muslim)

Dari Abdullah bin Umar ra. bahwa Nabi saw. bersabda: "Puasa dan Al Qur'an memberi syafaat kepada hamba Allah pada hari kiamat. Puasa berkata, 'Wahai Tuhanku, aku telah menghalanginya makan minum dan memenuhi syahwatnya pada siang hari, maka perkenankanlah aku memberi syafaat baginya.' Dan Al Qur'an pun berkata, 'Aku telah menghalanginya tidur pada malam hari, maka perkenankanlah aku memberi syafaat baginya.' Lalu syafaat keduanya diterima Allah."
(HR Ahmad)

Dari Abu Hurairah ra. bahwa Nabi saw. bersabda: "Di dalam bulan Ramadhan umatku diberi lima perkara yang tidak pernah diberikan kepada umat-umat sebelumnya:
1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kesturi.
2. Para malaikat selalu memintakan ampunan untuk mereka hingga mereka berbuka.
3. Setiap hari Allah menghias surga Nya sambil berkata, 'Hamba-hamba Ku yang saleh ingin melepas beban dan penderitaannya dan mereka rindu untuk memasukimu.'
4. Pada bulan ini diikatlah setan-setan yang durhaka sehingga mereka tidak leluasa mencapai apa yang dapat dicapainya pada bulan lain.
5. Mereka diampuni oleh Allah SWT pada malam yang terakhir dari bulan itu. Para sahabat bertanya, 'Wahai Rasulullah, apakah itu malam Lailatul Qadar?' Beliau menjawab, 'Tidak, karena orang yang bekerja itu akan dipenuhi upahnya manakala sudah menyelesaikan pekerjaannya.' (HR Ahmad)

Dari Jabir ra. bahwa Nabi saw. bersabda: "Puasa itu perisai yang dipergunakan seorang hamba untuk membentengi dirinya dari siksaan neraka." (HR Ahmad)

Rasulullah saw. bersabda: Sahur itu seluruhnya berkah, karena itu janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, karena Allah dan malaikat Nya memberi shalawat kepada orang-orang yang makan pada waktu sahur. (HR Ahmad)

Sabda Rasulullah s. a. w.; "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir." - Riwayat Ahmad, Bukhari, Abu Dawud & Tirmidzi

Nabi s. a. w. bersabda; "Tidurnya orang yang puasa tetap dalam ibadat dan diamnya dianggap tasbih dan amalnya dilipatgandakan dan doanya mustajab dan dosanya diampunkan." - Riwayat Al Baihaqi

Rasululah s. a. w. bersabda; "Puasa itu bagaikan perisai, maka apabila seseorang kamu berpuasa, jangan berkata kotor dan jangan berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya maka hendaklah dia mengatakan. Aku ini puasa." - Sahih Bukhari
" Berpuluh tahun kita meninggalkan asal usul kita, demi mencari pengertian sebuah kehidupan. Namun tidak salah untuk kita kembali jatuh cinta pada dunia yang pernah membesarkan kita, dan di sinilah bermulanya kehidupan sebenar "

Abi Naim

  • *
  • Kejayaan kita hanyalah dalam agama Islam
    • View Profile
Reply #1 29 July, 2009, 06:33:35 PM
 :)

Diterangkan dalam hadith :

 عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَهُ أَلَا أَدُلُّكَ عَلَى أَبْوَابِ الْخَيْرِ الصَّوْمُ جُنَّةٌ وَالصَّدَقَةُ تُطْفِئُ الْخَطِيئَةَ كَمَا يُطْفِئُ الْمَاءُ النَّارَ. (رواه الترمذي)

Dari Mu'az bin Jabal r.a., bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda kepadanya: "Mahukah aku tunjukkan kepadamu pintu-pintu kebajikan?" "Mahu, ya Rasulullah", jawabku. Baginda pun menerangkan,  sabdanya: "Puasa itu perisai (dari kejahatan) dan sedekah pula menghapuskan dosa sebagaimana air memadami api "

(Hadith Sahih - Riwayat Tirmizi)


TAMBAH PENDAPATAN DENGAN : http://bux.to/?r=mazlan65

Reply #2 22 August, 2009, 12:09:53 AM
HADIS PUASA
Abu Hurairah RA telah meriwayatkan bhw Rasulullah (saw) bersabda: “Umatku telah dikurniakan dgn 5 perkara yg istimewa yg blm pernah diberikan kpd sesiapa pun sebelum mrk. Bau mulut drpd seorg Islam yg sdg berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah drpd bau haruman kasturi. Ikan2 di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mrk sehinggalah mrk berbuka puasa. Allah
mempersiapkan & menghiasi Jannah yg khas setiap hari & kemudian berfirman kpdnya: ‘Masanya telah hampir tiba bilamana hamba2Ku yg taat akan meninggalkan segala halangan2 yg besar(di dunia) & akan mendatangimu.’ Pada bulan ini syaitan2 yg durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mrk ke arah maksiat2 yg biasa mrk lakukan pada bulan2 selain Ramadhan. Pd malam
terakhir bulan Ramadhan (org2 Islam yg berpuasa ini) akan diampunkan. “ Maka sahabat2 Rasulullah pun bertanya: “Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam Lailatul Qadar?” Dijawab oleh Rasulullah (saw): “Tidak, tetapi selayaknyalah seorg yg beramal itu diberi balasan setelah dia menyempurnakan tugasnya. “
Rasulullah (saw) bersabda: "Perbezaan di antara puasa yg kita lakukan dgn yg dilakukan oleh Ahli Kitab (Yahudi & Nasrani) adalah terletak di dlm pengambilan makanan sahur yg mana mrk tidak melakukannya." Baginda bersabda lagi: "Bersahurlah krn di dlmnya terdpt berkat yg besar, & lagi, terdpt keberkatan di dlm 3 perkara iaitu dlm jamaah, di dlm makanan 'tharid' & bersahur. "

Khutbah Rasulullah SAW dlm Menyambut Bulan Ramadhan yg Penuh Berkat
Wahai manusia
Sungguh tlh dtg pd kalian bulan Allah dgn membawa berkah, rahmat & maghfirah. Bulan yg paling mulia di sisi Allah. Hari2nya adalah hari2 yg paling utama. Malam2nya adalah malam2 yg paling utama. Jam demi jamnya adalah jam2 paling utama. Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tetamu Allah & dimuliakan oleh-Nya. Di bulan ini nafas2mu menjadi tasbih, tidurmu ibadah, amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah. Bermohonlah kepada Allah Rabb-mu dgn niat yg tulus dan hati yg suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan shiyam dan membaca Kitab-Nya. Celakalah org yg tidak mendapat ampunan Allah di bulan yg agung ini.
Kenanglah dgn rasa lapar & hausmu, kelaparan & kehausan di hari kiamat. Bersedekahlah kpd kaum fuqara dan miskin. Muliakanlah org2 tuamu, sayangilah yg muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dr apa yg tidak halal kamu memandangnya & pendengaranmu dr apa yg tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah anak yatim niscaya dikasihi manusia anak2 yatimmu. Bertaubatlah kpd Allah dari dosa2mu. Angkatlah tangan2mu utk berdoa pada waktu2 solatmu krn itulah saat2 yg paling utama ketika Allah ‘Azza wa Jallaa memandang hamba2Nya dgn penuh kasih. Dia menjawab mrk ketika mrk menyeru-Nya,menyambut mrk ketika mrk memanggil-Nya dan mengabulkan mrk ketika mrk berdoa kepada-Nya.
Wahai manusia !
         Sesungguhnya diri2mu tergadai krn amal2mu maka bebaskanlah dgn istighfar. Punggung2mu berat krn beban (dosa)mu maka ringankanlah dgn memperpanjang sujudmu.
Ketahuilah
        Allah Ta’ala bersumpah dgn segala kebesaran-Nya bahwa Dia tidak akan mengazab org2 yg solat dan sujud, & tidak akan mengancam mrk dgn neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al ‘alamin.
Wahai manusia !
        Brgsiapa diantaramu memberi buka kpd org2 mu‘minin yg berpuasa di bulan ini maka di sisi Allah nilainya sama dgn membebaskan seorg budak dan ia diberi ampunan atas dosa2nya yg lalu.
        Sahabat-sahabat bertanya, “Ya, Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian”.
        Nabi meneruskan: Jagalah dirimu dr api neraka walaupun hanya dgn sebiji kurma. Jagalah dirimu dr api neraka walaupun hanya dgn seteguk air.
Wahai manusia
      Siapa yg membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati shirath pd hari ketika kaki2 tergelincir.
      Siapa yg  Meringankan pekerjaan org2 yang dimiliki tgn kanannya di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaan-Nya di hari Kiamat.
      Brgsiapa menahan kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia berjumpa dgn- Nya.
      Brgsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dgn-Nya.
      Brgsiapa menyambungkan tali persaudaraan di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dgn rahmat-Nya pd hari ia berjumpa dgn-Nya.
      Brgsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.
      Brgsiapa melakukan solat fardlu baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardlu di bulan yg lain.
      Brgsiapa memperbanyak selawat kpdku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pd hari ketika timbangan meringan.
      Brgsiapa di bulan ini membaca satu ayat al Quran, ganjarannya sama spt mengkhatam al Quran pada bulan- bulan yg lain.
Wahai manusia !
      Sesungguhnya pintu2 syurga dibukakan bagimu maka mintalah kpd Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu. Pintu2 neraka tertutup maka mohonlah kpd Rabbmu utk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Setan2 terbelenggu maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.
Saidina Ali berkata, “Aku berdiri dan berkata, ya Rasulullah! Apa amal yg paling utama di bulan ini ?”
Jawab Nabi’ “Ya Abal Hasan ! Amal yg paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yg diharamkan Allah..

Rasulullah SAW bersabda dr Abu Hurairah ra katanya(Kpd sahabatnya): “Apa kata kamu kalaulah sebtg sungai mengalir di hdpn pintu salah seorg drpd kamu, (lalu) ia mandi pd tiap2 hari 5 kali di sungai itu, adakah akan tinggal sesuatu pun dr kekotoran badannya?” Mereka menjawab: “Tidak ada yg tinggal drpd kekotoran badannya itu.”  Baginda menerangkan lagi, sabdanya : “Maka demikianlah halnya bandingan sembahyang fardu yg 5 itu, Allah menghapuskan dgn sebabnya dosa2 ”. HR Bohari dan Muslim.

Reply #3 23 August, 2009, 06:47:17 PM
HADIS PUASA
Abu Hurairah RA telah meriwayatkan bhw Rasulullah (saw) bersabda: “Umatku telah dikurniakan dgn 5 perkara yg istimewa yg blm pernah diberikan kpd sesiapa pun sebelum mrk. Bau mulut drpd seorg Islam yg sdg berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah drpd bau haruman kasturi. Ikan2 di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mrk sehinggalah mrk berbuka puasa. Allah
mempersiapkan & menghiasi Jannah yg khas setiap hari & kemudian berfirman kpdnya: ‘Masanya telah hampir tiba bilamana hamba2Ku yg taat akan meninggalkan segala halangan2 yg besar(di dunia) & akan mendatangimu.’ Pada bulan ini syaitan2 yg durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mrk ke arah maksiat2 yg biasa mrk lakukan pada bulan2 selain Ramadhan. Pd malam
terakhir bulan Ramadhan (org2 Islam yg berpuasa ini) akan diampunkan. “ Maka sahabat2 Rasulullah pun bertanya: “Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam Lailatul Qadar?” Dijawab oleh Rasulullah (saw): “Tidak, tetapi selayaknyalah seorg yg beramal itu diberi balasan setelah dia menyempurnakan tugasnya. “
Rasulullah (saw) bersabda: "Perbezaan di antara puasa yg kita lakukan dgn yg dilakukan oleh Ahli Kitab (Yahudi & Nasrani) adalah terletak di dlm pengambilan makanan sahur yg mana mrk tidak melakukannya." Baginda bersabda lagi: "Bersahurlah krn di dlmnya terdpt berkat yg besar, & lagi, terdpt keberkatan di dlm 3 perkara iaitu dlm jamaah, di dlm makanan 'tharid' & bersahur. "

Khutbah Rasulullah SAW dlm Menyambut Bulan Ramadhan yg Penuh Berkat
Wahai manusia
Sungguh tlh dtg pd kalian bulan Allah dgn membawa berkah, rahmat & maghfirah. Bulan yg paling mulia di sisi Allah. Hari2nya adalah hari2 yg paling utama. Malam2nya adalah malam2 yg paling utama. Jam demi jamnya adalah jam2 paling utama. Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tetamu Allah & dimuliakan oleh-Nya. Di bulan ini nafas2mu menjadi tasbih, tidurmu ibadah, amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah. Bermohonlah kepada Allah Rabb-mu dgn niat yg tulus dan hati yg suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan shiyam dan membaca Kitab-Nya. Celakalah org yg tidak mendapat ampunan Allah di bulan yg agung ini.
Kenanglah dgn rasa lapar & hausmu, kelaparan & kehausan di hari kiamat. Bersedekahlah kpd kaum fuqara dan miskin. Muliakanlah org2 tuamu, sayangilah yg muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dr apa yg tidak halal kamu memandangnya & pendengaranmu dr apa yg tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah anak yatim niscaya dikasihi manusia anak2 yatimmu. Bertaubatlah kpd Allah dari dosa2mu. Angkatlah tangan2mu utk berdoa pada waktu2 solatmu krn itulah saat2 yg paling utama ketika Allah ‘Azza wa Jallaa memandang hamba2Nya dgn penuh kasih. Dia menjawab mrk ketika mrk menyeru-Nya,menyambut mrk ketika mrk memanggil-Nya dan mengabulkan mrk ketika mrk berdoa kepada-Nya.
Wahai manusia !
         Sesungguhnya diri2mu tergadai krn amal2mu maka bebaskanlah dgn istighfar. Punggung2mu berat krn beban (dosa)mu maka ringankanlah dgn memperpanjang sujudmu.
Ketahuilah
        Allah Ta’ala bersumpah dgn segala kebesaran-Nya bahwa Dia tidak akan mengazab org2 yg solat dan sujud, & tidak akan mengancam mrk dgn neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al ‘alamin.
Wahai manusia !
        Brgsiapa diantaramu memberi buka kpd org2 mu‘minin yg berpuasa di bulan ini maka di sisi Allah nilainya sama dgn membebaskan seorg budak dan ia diberi ampunan atas dosa2nya yg lalu.
        Sahabat-sahabat bertanya, “Ya, Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian”.
        Nabi meneruskan: Jagalah dirimu dr api neraka walaupun hanya dgn sebiji kurma. Jagalah dirimu dr api neraka walaupun hanya dgn seteguk air.
Wahai manusia
      Siapa yg membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati shirath pd hari ketika kaki2 tergelincir.
      Siapa yg  Meringankan pekerjaan org2 yang dimiliki tgn kanannya di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaan-Nya di hari Kiamat.
      Brgsiapa menahan kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia berjumpa dgn- Nya.
      Brgsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dgn-Nya.
      Brgsiapa menyambungkan tali persaudaraan di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dgn rahmat-Nya pd hari ia berjumpa dgn-Nya.
      Brgsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.
      Brgsiapa melakukan solat fardlu baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardlu di bulan yg lain.
      Brgsiapa memperbanyak selawat kpdku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pd hari ketika timbangan meringan.
      Brgsiapa di bulan ini membaca satu ayat al Quran, ganjarannya sama spt mengkhatam al Quran pada bulan- bulan yg lain.
Wahai manusia !
      Sesungguhnya pintu2 syurga dibukakan bagimu maka mintalah kpd Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu. Pintu2 neraka tertutup maka mohonlah kpd Rabbmu utk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Setan2 terbelenggu maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.
Saidina Ali berkata, “Aku berdiri dan berkata, ya Rasulullah! Apa amal yg paling utama di bulan ini ?”
Jawab Nabi’ “Ya Abal Hasan ! Amal yg paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yg diharamkan Allah..

Rasulullah SAW bersabda dr Abu Hurairah ra katanya(Kpd sahabatnya): “Apa kata kamu kalaulah sebtg sungai mengalir di hdpn pintu salah seorg drpd kamu, (lalu) ia mandi pd tiap2 hari 5 kali di sungai itu, adakah akan tinggal sesuatu pun dr kekotoran badannya?” Mereka menjawab: “Tidak ada yg tinggal drpd kekotoran badannya itu.”  Baginda menerangkan lagi, sabdanya : “Maka demikianlah halnya bandingan sembahyang fardu yg 5 itu, Allah menghapuskan dgn sebabnya dosa2 ”. HR Bohari dan Muslim.

Peringatan bagi yg sihat berpuasa agar puasa menjadi ibadah lebih  bermakna

Reply #4 11 August, 2010, 04:52:30 AM
Hadith and al-Quran verses about Ramadhan

Allah's Apostle said, "When the month of Ramadan starts, the gates of the heaven are opened and the gates of Hell are closed and the devils are chained." [Bukhari] ...

Narrated Abu Huraira(r.a): The Prophet said:"... whoever fasts during Ramadan out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards, then all his past sins will be forgiven." (Sahih Al-Bukhari).

"...whoever witnesses the Month of Ramadan should fast through it..." Q(2:185)

"Ramadan is the (month) in which the Quran was sent down, as a guide to mankind and a clear guidance and judgment (so that mankind will distinguish from right and wrong).." (Q 2:183)

"Oh you who believe! Fasting is prescribed to you as it was prescribed to those before you, that you many learn piety and rightousness" (Qur'an, al-Baqarah, 2:183)

"...And it is better for you that ye fast, if ye only knew." (Q 2:184)

The Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace) addressed his companions on the last day of Sha`ban, saying, "Oh people! A great month has come over you; a blessed month; a month in which is a night better than a thousand months; month in which Allah has made it compulsory upon you to fast by day, and voluntary to pray by night. Whoever draws nearer (to Allah) by performing any of the (optional) good deeds in (this month) shall receive the same reward as performing an obligatory deed at any other time, and whoever discharges an obligatory deed in (this month) shall receive the reward of performing seventy obligations at any other time. It is the month of patience, and the reward of patience is Heaven. It is the month of charity, and a month in which a believer's sustenance is increased. Whoever gives food to a fasting person to break his fast, shall have his sins forgiven, and he will be saved from the Fire of Hell, and he shall have the same reward as the fasting person, without his reward being diminished at all." [Narrated by Ibn Khuzaymah]

It is called the night of Power (i.e Laelat-ut Qadr) or the night of blessing (Laelat-ul mubarak). The deed in this night is better than the rewards of deeds of 1,000 months (about 83.3 years).

"Indeed We have revealed it (Qur'an) in the night of Power. And what will explain to you what the night of Power is? The night of Power is better than a thousand months. Therein descends the Angels and the Spirit (Jibreel) by Allah's permission, on every errand: (they say) "Peace" (continuously) till the rise of Morning!" Q(97:1-5)

Abu Said al-Khudri reported that the Messenger of Allah, said: "No servant fasts on a day in the path of Allah except that Allah removes the hellfire seventy years further away from his face." This is related by "the group," except for Abu Dawud.

`Abdullah ibn `Amr reported that the Messenger of Allah, salla Allahu alaihi wa sallam, said: "The fast and the Qur'an are two intercessors for the servant of Allah on the Day of Resurrection. The fast will say: 'O Lord, I prevented him from his food and desires during the day. Let me intercede for him.' The Qur'an will say: 'I prevented him from sleeping at night. Let me intercede for him.' And their intercession will be accepted." [Ahmad]

Abu Umamah reported: "I came to the Messenger of Allah and said: 'Order me to do a deed that will allow me to enter Paradise.' He said: 'Stick to fasting, as there is no equivalent to it.' Then I came to him again and he said: 'Stick to fasting."' [Ahmad, an-Nasa'i, and al-Hakim].

Sahl ibn Sa'd reported that the Prophet salla Allahu alaihi wa sallam said: "There is a gate to Paradise that is called ar-Rayyan. On the Day of Resurrection it will say: 'Where are those who fasted?' When the last [one] has passed through the gate, it will be locked." [al-Bukhari and Muslim].

He who is amongst those who pray will be called from the gate of the prayer (in Paradise) and he who is from the people of Jihad will be called from the gate of Jihad, and he who is from those' who give in charity (i.e. Zakat) will be called from the gate of charity, and he who is amongst those who observe fast will be called from the gate of fasting, the gate of Raiyan." Abu Bakr said, "He who is called from all those gates will need nothing," He added, "Will anyone be called from all those gates, O Allah's Apostle?" He said, "Yes, and I hope you will be among those, O Abu Bakr." [Bukhari]

Abu Hurairah reported that the Prophet (S) said : "The time between the five prayers, two consecutive Friday Prayers, and two cosecutive Ramadans are expiations for all that has happened during that period, provided that one has avoided the grave (major) sins." [Muslim]

In another hadith, the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace) says, "Ramadan has come to you. (It is) a month of blessing, in which Allah covers you with blessing, for He sends down Mercy, decreases sins and answers prayers. In it, Allah looks at your competition (in good deeds), and boasts about you to His angels. So show Allah goodness from yourselves, for the unfortunate one is he who is deprived in (this month) of the mercy of Allah, the Mighty, the Exalted." [Narrated by Tabarani]

Abu Umaamah r.a.a. said: I said: 'O Messenger of Allah, tell me of an action by which I may enter Paradise'. He said: 'Take to Fasting, there is nothing like it.' [An-Nasaa'ee, Ibn Hibbaan, Al-Haakim, Saheeh]

"Fasting is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may attain taqwaa." [2:183]

The most honoured by Allah amongst you are those best in taqwaa."[49:13]

"Every action of the son of Adam is given manifold reward, each good deed receiving then times its like, up to seven hundred times. Allah the Most High said, 'Except for fasting, for it is for Me and I will give recompense for it, he leaves off his desires and his food for Me.' for the fasting person there are two times of joy; a time when he breaks his fast and a time of joy when he meets his Lord, and the smell coming from the mouth of the fasting person is better with Allah than the smell of musk." [al-Bukhaaree]

"Fasting is a shield with which a servant protects himself from the Fire." [Ahmad, Saheeh]

On the Day of Judgement, "Fasting will say: O My Lord I prevented him from food and desires so accept my intercession for him." [Ahmad, al-Haakim and Abu Nu'aim, Hasan]

There are in the month of Ramadhan in every day and night those to whom Allah grants freedom from the Fire, and there is for every Muslim an supplication which he can make and will be granted." [al-Bazzaar, Ahmad, Saheeh]

The Prophet said: He who gives food for a fasting person to break his fast, he will receive the same reward as him, except that nothing will be reduced from the fasting persons reward." [Ahmad, at-Tirmidhee, Ibn Maajah, Ibn Hibbaan, Saheeh].

"When My servants ask thee concerning Me, I am indeed close (to them):I listen to the prayer of every suppliant when he calleth on Me: let them also, with a will, listen to My call, and believe in Me: that they may walk in the right way." (Q 2:188)

http://www.jannah.org/ramadan/ramadanhadiths.html
~ Begin with the End in Mind ~

divider3
halaqahforum4