Ibadah Korban Bersama Halaqian Siri 1 (1432 H)

*

Author Topic: Ibadah Korban Bersama Halaqian Siri 1 (1432 H)  (Read 8868 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

stonez145

  • *
  • Posts: 453
  • Hope
    • View Profile
Reply #80 09 November, 2011, 10:46:12 PM
  • Publish
  • biasa lah. sebab silibus kami silibus terjemahan barat.
    Prof2 dan Dr. graduate dari Universiti barat.
    nak menelaah pasal Kurma, Madu atau apa2 yang sunnah pun kena tanya ustaz2.

    beware saja. pakar pemakanan dan dietetik kini majoriti saran Food Pyramid terjemahan Barat, bukan terjemahan Sunnah. sebab tu saya tanya.

    untuk masukkan sunnah dalam nasihat pemakanan, jika mahu diikuti dan meyakinkan, perlu rujukan sahih seperti hadis atau Ayat Quran, tetapi adalah lebih baik jika ditambah dengan kajian yang sahih.
    kerana fakta2 barat juga dikaji dahulu sebelum dikeluarkan. jadi hujah2 mereka ada bukti.

    google banyak. tapi pernyataan saja. fakta yang dibuktikan menerusi kajian kurang.
    apapun terima kasih :)

    hafiz_addnan

    • *
    • Posts: 331
      • View Profile
    Reply #81 09 November, 2011, 10:46:50 PM
  • Publish
  • Apasal la dah habis baru terbaca post ni...nampak sangat..lama dah tak masuk...

    tahniah...tahun depan buat lagi yo..

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4856
      • View Profile
    Reply #82 09 November, 2011, 11:18:14 PM
  • Publish
  • biasa lah. sebab silibus kami silibus terjemahan barat.
    Prof2 dan Dr. graduate dari Universiti barat.
    nak menelaah pasal Kurma, Madu atau apa2 yang sunnah pun kena tanya ustaz2.

    beware saja. pakar pemakanan dan dietetik kini majoriti saran Food Pyramid terjemahan Barat, bukan terjemahan Sunnah. sebab tu saya tanya.

    untuk masukkan sunnah dalam nasihat pemakanan, jika mahu diikuti dan meyakinkan, perlu rujukan sahih seperti hadis atau Ayat Quran, tetapi adalah lebih baik jika ditambah dengan kajian yang sahih.
    kerana fakta2 barat juga dikaji dahulu sebelum dikeluarkan. jadi hujah2 mereka ada bukti.

    google banyak. tapi pernyataan saja. fakta yang dibuktikan menerusi kajian kurang.
    apapun terima kasih :)



    cuba cik puan stonez klik sini

    http://allahmatlamatku.blogspot.com/2009/03/dalil-dalil-dan-kajian-pemakanan-sunnah.html

    http://aman.smskb.edu.my/?p=373


    banyak lagi ada, search like this:   http://www.google.com.my/search?q=sunnah%20pemakanan&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-a&source=hp&channel=np

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    150 Replies
    14515 Views
    Last post 26 June, 2012, 11:36:17 PM
    by Serikandi_88
    100 Replies
    9330 Views
    Last post 11 December, 2012, 11:03:24 PM
    by stonez145
    67 Replies
    5354 Views
    Last post 31 October, 2012, 12:59:13 AM
    by rahmanw