Ibadah Korban Bersama Halaqian Siri 1 (1432 H)

*

Author Topic: Ibadah Korban Bersama Halaqian Siri 1 (1432 H)  (Read 9068 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #80 09 November, 2011, 10:46:12 PM
  • Publish
  • biasa lah. sebab silibus kami silibus terjemahan barat.
    Prof2 dan Dr. graduate dari Universiti barat.
    nak menelaah pasal Kurma, Madu atau apa2 yang sunnah pun kena tanya ustaz2.

    beware saja. pakar pemakanan dan dietetik kini majoriti saran Food Pyramid terjemahan Barat, bukan terjemahan Sunnah. sebab tu saya tanya.

    untuk masukkan sunnah dalam nasihat pemakanan, jika mahu diikuti dan meyakinkan, perlu rujukan sahih seperti hadis atau Ayat Quran, tetapi adalah lebih baik jika ditambah dengan kajian yang sahih.
    kerana fakta2 barat juga dikaji dahulu sebelum dikeluarkan. jadi hujah2 mereka ada bukti.

    google banyak. tapi pernyataan saja. fakta yang dibuktikan menerusi kajian kurang.
    apapun terima kasih :)

    Reply #81 09 November, 2011, 10:46:50 PM
  • Publish
  • Apasal la dah habis baru terbaca post ni...nampak sangat..lama dah tak masuk...

    tahniah...tahun depan buat lagi yo..

    Reply #82 09 November, 2011, 11:18:14 PM
  • Publish
  • biasa lah. sebab silibus kami silibus terjemahan barat.
    Prof2 dan Dr. graduate dari Universiti barat.
    nak menelaah pasal Kurma, Madu atau apa2 yang sunnah pun kena tanya ustaz2.

    beware saja. pakar pemakanan dan dietetik kini majoriti saran Food Pyramid terjemahan Barat, bukan terjemahan Sunnah. sebab tu saya tanya.

    untuk masukkan sunnah dalam nasihat pemakanan, jika mahu diikuti dan meyakinkan, perlu rujukan sahih seperti hadis atau Ayat Quran, tetapi adalah lebih baik jika ditambah dengan kajian yang sahih.
    kerana fakta2 barat juga dikaji dahulu sebelum dikeluarkan. jadi hujah2 mereka ada bukti.

    google banyak. tapi pernyataan saja. fakta yang dibuktikan menerusi kajian kurang.
    apapun terima kasih :)


    cuba cik puan stonez klik sini

    http://allahmatlamatku.blogspot.com/2009/03/dalil-dalil-dan-kajian-pemakanan-sunnah.html

    http://aman.smskb.edu.my/?p=373


    banyak lagi ada, search like this:   http://www.google.com.my/search?q=sunnah%20pemakanan&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-a&source=hp&channel=np

    divider3
    halaqahforum4