Wajarkah Saya menyertai PTPTN Sistem Ujrah??

*

Author Topic: Wajarkah Saya menyertai PTPTN Sistem Ujrah??  (Read 8706 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

12 August, 2011, 05:27:07 PM
  • Publish

  •  :)

    saya nak mohon pendapat halaqian tentang sistem ujrah.
    rasionalnya join ujrah.
    patut tak patut join.
    atau apa2 saja.
    dah baca dah kat web dia.
    tapi masih belum betul2 clear.
    dan masih dalam dilema nak daftar atau tak.
    kalau ada siapa2 yg ada info atau pandangan,harap sangat dapat membantu.

     :jaz:
    ~* Tuhan leraikanlah dunia,Yang mendiam di dalam hatiku.Kerana di situ tidak ku mampu,Mengumpul dua cinta..Hanya cinta-Mu Ku harap tumbuh,Dibajai bangkai dunia yang kubunuh*~

    cikgusains

    • *
    • allahuakbar....
      • View Profile
    Reply #1 13 August, 2011, 08:31:43 AM
  • Publish
  • saya dah apply sistem ujrah yang menukar 4% ke 1% ,
    secara online di laman web mereka,
    tanpa apa apa maklum balas dari PTPTN
    tetiba sahaja saya mendapat SMS permohonan tuan
    tidak diterima kerana terlewat tempoh penerimaan tawaran

    logik ker PTPTN nih kepada saya yang telah membayar lebih 8tahun
    bersikap tidak profesional seperti tidak iklas sahaja kerana
    status permohonan dibatalkan tanpa pengetahuan pelanggan

    **err saudari musykil kenapa ade ke kekurangan sistem UJRah ni****
    mari sama-sama berubah keaarah yang lebih baik dalam kehidupan

    Reply #2 13 August, 2011, 08:45:54 AM
  • Publish
  • http://zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/859-ptptn-baru-berasaskan-ujrah--ulasan-saya.html

    silakan baca FAQ di web anjung Ptptn

    jangan masuk dalam "kebinasaan'

    was was tak molek, get to know it

    inshallah

    ukur kemampuan diri, study kena lihat jauh ke depan, ada tak peluang makan gaji, atau jika niat nak kerja sendiri, apa ilmu patut di pelajari

    jangan jadi orang yang menurut arus sahaja

    berfikirlah, ketahui apa ia, dan buatlah keputusan

    semua yang hendak Ptptn tu iaah dah berakal baligh.

    Fikirlah ya, bukan seronok seronok ianya kemudahan, untuk belajar, bukan untuk tambah aksesori diri semasa belajar

    Fikir

    Insignia of Islam

    • *
    • Help each other
      • View Profile
    Reply #3 13 August, 2011, 01:09:16 PM
  • Publish
  • Sebelum tu, cuba dulu dapat biasiswa negeri, syarikat atau dari mana-mana. Langkah terakhir, kalau terdesak dan kesempitan takde bantuan duit daripada ibu bapa, barulah ambik PTPTN.

    Kalau mak ayah ada kekuatan kewangan, mintaklah bantuan pembiayaan atau pinjaman daripada diorang untuk belajar. Atau pinjam daripada mana-mana individu terutamanya adik beradik yang tidak mengenakan riba (charge lebih) atas pinjaman.

    Seperti yang diterangkan Ustaz Zaharuddin, sistem Ujrah (Upah) 1% PTPTN ni, walaupun mendapat kelulusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Malaysia, tetap berdasarkan sistem riba. 1% tu charge riba yang haram. Secara asasnya, ujrah (upah) ke atas pinjaman/pembiayaan dalam Islam tak boleh set percentage. Yang boleh ialah charge perkhidmatan/upah dengan harga yang tetap dan sebenar.

    Contoh1: 1% x RM10000 = RM100
    Contoh2: 1% x RM20000 = RM200
    Contoh3: 1% x RM50000 = RM500

    Padahal mungkin charge perkhidmatan (kos server, dokumen, elektrik, pekerja, pemprosesan PTPTN dll hanya RM 50 untuk setiap pembiayaan). Jadi hanya boleh cas RM50 walaupun pinjam RM sejuta sekalipun. Tapi kalau guna percentage macam PTPTN buat, nilai upah/cas perkhidmatan akan berbeza-beza dan ini riba sama macam kes interest conventional.

    Kalau terpaksa ambik PTPTN, pastikan bayar bagi habis dengan secepat mungkin kalau dah dapat kerja. Selain tu, pembayaran balik Ujrah ni (saya check tahun lepas), kene melalui LHDN yang automatik tolak daripada gaji dengan nilai yang sama setiap bulan. Jadi nak tak nak, PTPTN paksa bayar jugak setiap bulan. Tak kiralah contohnya ade satu bulan ni kita memang perlukan duit sangat-sangat dan nak tangguh bayar balik PTPTN untuk satu bulan. Tetapi LHDN-PTPTN ni tiada kompromi sebab LHDN automatik tolak duit gaji kita secara tetap setiap bulan.

    Wallahu'alam.


    « Last Edit: 13 August, 2011, 01:13:51 PM by Insignia of Islam »

    Reply #4 14 August, 2011, 05:02:02 AM
  • Publish
  • saya dah apply sistem ujrah yang menukar 4% ke 1% ,
    secara online di laman web mereka,
    tanpa apa apa maklum balas dari PTPTN
    tetiba sahaja saya mendapat SMS permohonan tuan
    tidak diterima kerana terlewat tempoh penerimaan tawaran

    logik ker PTPTN nih kepada saya yang telah membayar lebih 8tahun
    bersikap tidak profesional seperti tidak iklas sahaja kerana
    status permohonan dibatalkan tanpa pengetahuan pelanggan

    cikgusains, silalah berhubung dengan pegawai khidmat pelanggan PTPTN. tempoh utkapply penukaran dilanjutkan sehingga september ni. tapi itu utk yg baru nk apply utk tawaran tukar. bagi yang dh apply,PTPTN akan beri maklumbalas melalui email.

    mengenai masalah xdpt maklumbalas tu walaupun cikgu dh aply pertukaran online, sila hubungi mereka. saya pun pernah alami masalah sprti cikgu. rupa2nya cara saya tu salah.

    sebaiknya cikgu hubungi pegawai khidmat pelanggan mereka di talian: 03 2080 4455 dan tanya habis2. jgn lupe buat follow up lepas tu.

    tips: tepon awal2 pagi, jam 8.00 am sbb lepas tu talian akan sgt buzy.. susah nk dapat line.
    kalau takleh juga, saya syorkan cikgu tulis surat n email kpd mereka. tak adil rasanya kalo cikgu dh bayar selama tempoh itu, tapi tak dpt priority.

    -good luck
    « Last Edit: 14 August, 2011, 05:04:21 AM by ana_muna141 »

    Reply #5 14 August, 2011, 05:07:43 AM
  • Publish
  • kpd adik2 yang dh dpt pinjaman PTPTN, gunalah sebaik2nya. jgn disalah guna bantuan yg diterima. kalao ada baki duitnya, simpanlah utk bekalan lepas grad nanti perlu duit utk cari pekerjaan. nak kesana kemari guna utk kos transport dan interview.

    fikirlah.. lawan nafsu sekejap utk kesenangan akan datang, insyaAllah. jgn ikut trend kawan2 yang tak fikir panjang n mengharap kpd bantuan ibu bapa selepas grad nanti. jika ibu bapa mampu, takpalah.. itupun sebaiknya cubalah berdikari.

    masa akan datang lebih mencabar dari apa yang kita sangkakan.

    Reply #6 14 August, 2011, 05:15:24 AM
  • Publish

  • ukur kemampuan diri, study kena lihat jauh ke depan, ada tak peluang makan gaji, atau jika niat nak kerja sendiri, apa ilmu patut di pelajari

    jangan jadi orang yang menurut arus sahaja

    berfikirlah, ketahui apa ia, dan buatlah keputusan

    Fikir

    sangat setuju dengan al_ahibbatu. kita jgn ikut arus saja. kene pikir.. kalau takda idea.. mintalah pendapat ibu bapa, adik beradik yg dh berpengalaman kaunseling kerjaya dll

    Reply #7 14 August, 2011, 05:27:15 AM
  • Publish
  • D_humairah, pada saya baik join yang 1% tu. sbb saya lihat, potongan bulanan lebih tinggi sedikit dari potongan sebelum ini. labih tinggi potongan bulanan, lebih cepatlah hutang habis. sebelum ni PTPTN buat rombakan..potongan bulanan jadi serendah RM90+ utk tahun2 awal dan semakin meningkat utk tahun2 akhir. mungkin depa consider gaji kita lama kelamaan semakin bertambah. tapi saya tak happylah dgn cara cmtu. jadi beban pulak bila tahun2 akhir tu.. tapi UJRAH ni mempercepatkan bayaran balik PTPTN dilangsaikan!

    cuba lihat sini (contoh tawaran) yang dihantar melalui email:

    SURAT TAWARAN PEMBIAYAAN PENDIDIKAN

    Sukacita dimaklumkan bahawa tuan/puan adalah ditawarkan Pembiayaan Pendidikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) berasaskan kaedah Ujrah (Upah). Maklumat tawaran seperti berikut:

    (i) TUJUAN: PERTUKARAN PINJAMAN PENDIDIKAN KEPADA PEMBIAYAAN PENDIDIKAN BERASASKAN KAEDAH UJRAH (UPAH)

    (ii) INSTITUSI :

    (iii) KURSUS/PROGRAM :
    (iv) PERINGKAT PENGAJIAN :

    (v) JUMLAH PEMBIAYAAN RM 15,152.67

    BERASASKAN BAKI PADA : 01/xx/20xx

    (vi) TEMPOH BAYARAN BALIK: 84 BULAN MULAI 01/xx/20xx

    (vii) UPAH PENGURUSAN PEMBIAYAAN RM 1,060.69
    (PEMBIAYAAN YANG DILULUSKAN X 1% SETAHUN X TEMPOH BAYARAN BALIK)

    (viii) ANSURAN BULANAN RM 193.02 SELAMA 84 BULAN MULAI 01/xx/20xx

    (ix) CARA BAYARAN BALIK PENERIMA BIAYA YANG BEKERJA HENDAKLAH MEMBAYAR ANSURAN BULANAN
    MELALUI LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI

    PTPTN BERHAK MENGUBAH CARA BAYARAN BALIK DENGAN MEMBERI NOTIS
    BERTULIS KEPADA TUAN/PUAN
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



    # berbanding perjanjian asal tempoh bayaran balik ialah 120 bulan (10 tahun) dgn kadar fixed. tapi selepas rombakan dahulu, jumlah potongan bulanan jadi sedikit utk tahun2 awal.. tapi mencecah hampir rm300 sebulan untuk 3 tahun yg akhir.. aduh.. beban tu nanti.. anak2 semakin membesar. kos hidup semakin bertambah tu pada masa tu nanti..

    # secara peribadinya, tawaran ni yg terbaik buat masa ni.

    « Last Edit: 14 August, 2011, 05:39:19 AM by ana_muna141 »

    cikgusains

    • *
    • allahuakbar....
      • View Profile
    Reply #8 14 August, 2011, 07:13:18 AM
  • Publish
  • insyaAllah saya cuba isnin esok,
    kalau tak boleh saya anngap lebihan duit saya bayar
    hutang tu sebagai sedekah/bantuan kepada PTPTN je la
    untuk adik-adik di univesiti

    Reply #9 14 August, 2011, 12:26:35 PM
  • Publish

  • elakkan bersekongkol dengan riba walau sesen pun..tak kisah la riba itu di"branding"kan dengan nama2 yg mengelirukan..asalkan konsep dn perjalanannya masih sama.tak kisah la kne bayar makin byk atau ckit..

    riba tetap riba..

    Reply #10 15 August, 2011, 07:53:09 AM
  • Publish

  • elakkan bersekongkol dengan riba walau sesen pun..tak kisah la riba itu di"branding"kan dengan nama2 yg mengelirukan..asalkan konsep dn perjalanannya masih sama.tak kisah la kne bayar makin byk atau ckit..

    riba tetap riba..

    setuju dgn hafiz adnan.

    nilah masalahnya.. ptptn ada riba. saya dulu dh takde choice. ibu bapa xmampu sara saya. sehingga nk regsiter belajar pun saya guna duit hasil kerja kilang after SPM dulu. sanak saudara pula tiada yang sanggup menanggung saya. terpaksalah saya ambil PTPTN dan terlibat dgn riba. Dlm kes Ujrah ini, 4% atau 1% sama saja. kedua2nya riba. Kalau ada duit cash, sy pasti siapa yg ambil PTPTN ni (dan menyedari hakikat riba ini) nk langsaikan serta merta hutang yg ada riba ini. saya belum mampu, sbb itulah tawaran ujrah 1% ni saya ambil jua kerana lebih cepat hutang riba ini dilangsaikan berbanding kontrak 4% sebelum ini yang memakan masa lebih lama untuk dilangsaikan.

    bukan dari sudut pinjaman pelajaran sahaja. malah kereta, motor, rumah.. ramai yang terpaksa berhutang dgn bank yang mengenakan riba. pinjaman islamik tak lulus.. syaratnya terlalu ketat. barangkali tuan haifz ada caranya nk elakkan riba, tapi nk belajar sepenuh masa (dlm kes PTPTN seperti saya ini). sudilah kiranya tuan beri kata nasihat n cadangan buat kemaslahatan adik2 / sahabat2 yang memerlukan dana pembelajaran segera.

    terima kasih
    « Last Edit: 15 August, 2011, 07:55:49 AM by ana_muna141 »

    Reply #11 15 August, 2011, 09:59:17 AM
  • Publish
  • kenapa ya Ulamak haruskan sistem ujarah?

    kamu suka yang tanpa CAJ tambahan

    kamu lakukan sendiri lah ya

    kamu tahutak, kos pentadbiran sebuah KOPORAT office
    bayarak elektrik per bulan bukan ratusan, ribuan ringgit
    gaji bulanan pula berapa ratus ribu, sebab ramai kakitangannya

    mana mahu cari duiit untuk cover Fixed cost pentadbiran tu
    ingat Welfare ke

    sebab tu ulamak dah lihat kaedah perjalanannya, dan mereka sudah beri kata putus

    kamu jika lebih alim dari ulamak, silakan

    ikut diri sendirilah ya

    kemudahan untuk pelajaran, bukan untuk mewah mewah

    subhanllah

    Reply #12 15 August, 2011, 10:57:55 AM
  • Publish
  • ingin saya kongsikan di sini artikel ust. Zaharuddin berkenaan UJRAH PTPTN ini. moga dapat manfaat bersama.


    PTPTN Baru Berasaskan Ujrah : Ulasan Saya

    Oleh

    Zaharuddin Abd Rahman

    http://www.zaharuddin.net

    Ada yang bertanya saya berkenaan pengumuman rasmi PTPTN yang mengkhabarkan pertukaran konsep pinjaman sebelum ini yang berasaskan caj perkhidmatan (peratusan tertentu disandarkan kepada jumlah pinjaman dan baki setiap bulan) kepada konsep ujrah.

    Konsep ini telah diluluskan oleh Jawatnkuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam pada 28 Julai 2008.

    Atas dasar itu, saya boleh mengucapkan tahniah kepada PTPTN atas perubahan terbaru yang dilakukan. Walaupun konsep baru tersebut masih boleh dibincangkan, namun ia adalah lebih baik berbanding konsep caj perkhidmatan sebelum ini yang tidak disahkan oleh mana-mana majlis Syariah, selain kejelasan unsur riba dalam kiraannya.

    Apa yang paling menonjol dalam kiraan terbaru adalah perbezaaan peratusan yang dikenakan kepada pelajar, dahulu dikenakan 3 % dari jenis kiraan ‘reducing balance’ atau 3 % dari hutang berbaki yang jelas adalah RIBA, ia juga sama dengan cara kiraan riba oleh bank-bank konvensional.

    Dengan konsep ujrah sekarang, caj telah diturunkan kepada 1 % dan ia pula bersifat flat dan tidak lagi dikira berdasakan baki bulanan pinjaman.  (Nota Jiji: SALAH TU USTAZ,PTPTN KIRA BERDASARKAN BAKI BULAN PINJAMAN PADA 1/06/2008)Secara umumnya, ia jauh lebih murah berbanding cara kiraan sebelum ini. Menurut statisik perbandingan dari petikan akhbar berikut (buka halaman 15 ), penurunan adalah sebanyak 47 – 48 %.

    UJRAH

    Untuk pengetahuan pembaca, ‘Ujrah’ adalah perkataan di dalam bahasa arab yang membawa erti “upah”. Ia mempunyai kaitan dengan istilah ‘Ijarah’ iaitu sewa, kerana ijarah juga ada satu jenis dari upah, iaitu upah atas manfaat yang diberikan. Contohnya, sewaan rumah, beerti upah atas manfaat rumah yang disewakan. Ujrah juga boleh diletakkan di atas sesuatu tugas dan kerja, lalu ia dinamakan ‘gaji’ bagi para pekerja tetap di institusi awam dan swasta. Ia juga boleh tergolong dalam nama ‘komisyen’ jika diletakkan kepada sebuah kontrak wakil (agency) seperti seorang broker tanah yang mengutip upah atau komisyen atas usahanya menjuakan tanah pemilik. Semua konsep ujarh dalam setiap kontranya mempunyai tatacara dan syaratnya agar ia dianggap sah dan halal di sisi syara’.

    Justeru, apakah perbezaaan di antara ‘upah’ yang halal dan ‘caj perkhidmatan’ yang haram?

    Secara dasarnya, ia boleh jadi sama dan boleh berbeza bergantung kepada cara dan formula kira-kiranya. Melihat kepada formula kiraan antara keduanya, Alhamdulillah terdapat perbezaan tetapi ada yang masih sama.

    YANG BERBEZA

    Bagi konsep ujrah yang terbaru, formula kiraannya adalah :

    Upah = Jumlah pembiayaan diluluskan x kadar upah x tempoh bayaran balik

    Note dari jiji: PTPTN TAK GUNA FORMULA NI, DIA GUNA BAKI BERMULA DARI 1/06/2008 DIMANA 3% YANG DIKENAKAN PADA PEMINJAM DISERAP SEBAGAI DUIT PINJAMAN. SEBAB TU KENA BUAT PERJANJIAN BARU DENGAN NILAI PINJAMAN YANG BARU.

    Contoh, jika sekiranya pelajar meminjam sebanyak RM21,000, maka kadar upah adalah satu peratus setahun, UNTUK TEMPOH BAYARAN SEMULA 10 TAHUN, maka jumlah upah adalah:-

    Upah = RM21,000 x 1% x 10 (tahun)

    = RM 2,100

    Maka jumlah keseluruhan yang akan ditanggung atau perlu dibayar balik oleh pelajar dalam tempoh 10 tahun adalah : RM21,000 + RM 2,100 = RM23,100

    Jumlah ini jauh lebih kecil berbanding cara kiraan caj perkhidmatan yang akan menghasilkan jumlah RM25,116 iaitu dengan nilai RM 4,116 jumlah caj perkhidmatan ribanya.

    APA YANG SAMA DAN SEPATUTNYA BERBEZA JUGA

    Walaupun tahniah diucapkan, pintu kritikan ilmiah, pembaikpulihan dan cadangan tidak tertutup semestinya, malah ia patut sentiasa digalakkan bagi mengembangkan kefahaman ilmu muamalat Islam.

    Justeru, sekalipun cara kiraan ini kelihatan murah dan baik, serta TELAH disahkan oleh Jawatankuasa Fatwa Malaysia, cara kiraan ini tetap tidak berjaya menembusi piawaian hukum yang diputuskan oleh para ulama antarabangsa. Ini adalah kerana cara kiraannya masih terdapat yang sama dengan cara kiraan riba sebelum ini. Iaitu pada sandaran caj upah. Dahulu ia disandarkan kepada jumlah pinjaman, dalam konsep ujrah terbaru juga disandarkan kepada jumlah pinjaman.

    Sekadar ingatan kembali, di dalam hukum Islam, pemberi pinjaman sama ada individu, institusi kewangan swasta atau kerajaan, TIDAK BOLEH mengenakan sebarang caj kewangan kepada peminjam khususnya dari jenis peratusan yang disandarkan kepada jumlah pemberian pinjaman. Berubah dengan berubahnya jumlah pemberian pinjam.

    Namun cara kiraan yang diguna pakai oleh PTPTN ‘ujrah’ yang baru masih disandarkan kepada jumlah atau nilai pinjaman yang diberikan. Selain atas dasar kefahaman nas, para ulama antarabangsa melarangnya untuk mengelakkan caj upah ini menjadi helah kepada riba (helah ribawiyah) yang asalnya caj tambah kepada pinjaman kerana tempoh (time value of money). Kerana dari sudut konsep dan jurus pandangan ekonomi, kedua-dua jenis caj riba dan upah itu adalah sama. Jalan keluar yang paling kukuh adalah TIDAK MENJADIKAN jumlah pinjaman sebagai sandaran untuk mengira upah.

    Menurut keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa ( Note dari Jiji: Aku na menambah..“Menurut keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa dan HUKUM DARI SUDUT ISLAM “) dan lain-lain majlis Shariah yang berautoriti tanpa kepentingan tertentu di mana-mana syarikat dan institusi kewangan di seluruh dunia, caj yang dibenarkan dikenakan kepada peminjam hanyalah kos sebenar yang lahir dari urusan pemberian pinjaman sahaja.Ia tiada kaitan dengan nilai pemberian pinjam.

    Cara kiraan caj atau kos sebenar itu menurut ijtihad ulama antarabangsa adalah berdasarkan formula berikut[1]:-

    Ujrah = Actual Administrative Expenses During   The Year x 100

    Average Asset During The Year

    Untuk mendapatkan average asset during the period berikut formulanya :

    Average asset = A1 + A2

    2

    Nota Keterangan

    A 1 : Total asset at beginning of the period

    A 2 : Total Asset at the end of the period

    Cara inilah yang juga diiktiraf di Pakistan dan ulamanya, serta diamalkan bagi sebahagian jenis pinjaman di sana. Cara kiraan ini tidak meletakkan sebarang ikatan kepada jumlah pinjaman yang diberi. Ia lebih menepati ijtihad majoriti ulama sedunia.

    KESIMPULAN

    Apapun, yang pasti para pelajar Islam kini boleh menarik nafas lega kerana harga yang lebih murah dan kedua, ia TELAH disahkan oleh sekumpulan ulama Malaysia. Justeru, tiada lagi sebarang tanggungan spiritual yang harus mereka galas apabila mengambil pinjaman PTPTN. Saya peribadi, saya mengucapkan tahniah atas usaha dan kesungguhan untuk melakukan perubahan. Dan bagi Jawatankuasa fatwa yang meluluskan, kita harapkan ijtihad mereka diterima di sisi Allah, jika tidak dua pahala, satu pahala masih milik mereka inshaAllah.

    Sekian

    Zaharuddin Abd Rahman

    http://www.zaharuddin.net

    16 Sha’ban 1430 H

    08 Ogos 2009

    Reply #13 15 August, 2011, 11:38:33 AM
  • Publish
  • kenapa ya Ulamak haruskan sistem ujarah?

    kamu suka yang tanpa CAJ tambahan

    kamu lakukan sendiri lah ya

    kamu tahutak, kos pentadbiran sebuah KOPORAT office
    bayarak elektrik per bulan bukan ratusan, ribuan ringgit
    gaji bulanan pula berapa ratus ribu, sebab ramai kakitangannya

    mana mahu cari duiit untuk cover Fixed cost pentadbiran tu
    ingat Welfare ke

    sebab tu ulamak dah lihat kaedah perjalanannya, dan mereka sudah beri kata putus

    kamu jika lebih alim dari ulamak, silakan

    ikut diri sendirilah ya

    kemudahan untuk pelajaran, bukan untuk mewah mewah

    subhanllah


    memang ujrah atau bahasa melayunya upah dibenarkan...tetapi konsep ujrah(baca riba) yg digunapakai oleh PTPTN still lagi menggunakan kaedah kiraan riba/interest/kadar faedah yang bergantubg dgn jumlah pinjaman..

    baca post diatas..

    mengapa pihak Yayasan negeri sembilan boleh memberikan pinjaman kewangan pendidikan tanpa sebarang caj..kerana semua caj kos pentadbiran mereka tampung dgn hasil2 kerajaan negeri yang lain..(rujuk pihak YAYASAN NEGERI MASING@>)

    dan MALAYSIA ini telah ALLAH limpahkan dgn berbagai sumber2 asli..Hanya yg menguruskan tidak amanah utk mgembalikannya semula kepada rakyat,maka kita TERPAKSA membayar dgn harga yg lebih MAHAL..(kalau negeri boleh bagi pinjaman tanpa riba,mesti kerajaan malaysia boleh bagi kerana sumber pendapatan nya lebih besar..)

    Allah Ta’ala juga berfirman:

    Hai orang-orang yang beriman, makanlah yang baik dari yang telah Kami rizkikan kepadamu.
    [Al-Baqarah : 172]

    Karena makanan yang tidak baik atau tidak halal akan menjadikan ibadah seseorang tidak diterima oleh Allah Ta’ala, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Muslim dari Abu Hurairah seorang laki-laki yang sedang musafir rambutnya kusut masai dan penuh debu. Dia menadahkan kedua tangannya ke langit sembari berdo’a: “Wahai Tuhanku , wahai Tuhanku, sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram, dan perutnya diisi dengan makanan yang haram, maka kata Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam : “Bagaimana mungkin permohonannya dikabulkan? Al-Hafidz Ibnu Mardawaih meriwayatkan sebuah hadits dari Ibnu Abbas bahwa ketika Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam membaca ayat:

    Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah mengikuti langkah-langkah syaitan, karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.
    [Al-Baqarah : 168]


    walaupun org musafir berdoalah menangis2,teresak2 ke zikir2 hebat sekalipun,ilmu setinngi mana pun tapi Nabi kata apa.................

    pinjam PTPTN bila belajar,pastu dpat kerja..so duit gaji ????

    pengharaman RIBA jelas dalam syarak..tiada ulama yang haq berselisih tentang perkara ini...

    BERSIHKAN HATI KITA DARI SYAK WASANGKA KEPADA ALLAH>>

    BILA ALLAH HARAMKAN SESUATU PASTI ADA YANG HALAL UNTUK KITA YANG ALLAH SEDIAKAN>>>

    Reply #14 15 August, 2011, 11:43:53 AM
  • Publish
  • eloklah,
    lagi pula petunjuk al quran ada

    yang makan riba' jalan terhoyong hayang bagaikan gila

    silakanlah periksa diri masing masing


    entah entah sudah jadi

    alah bisa
    kerana biasa

    zalim riba tu bukan hanya kewangan
    semuga ada usaha ikhtiar diri untuk ambil tahu

    silakan, inshallah

    Reply #15 15 August, 2011, 01:26:33 PM
  • Publish

  • elakkan bersekongkol dengan riba walau sesen pun..tak kisah la riba itu di"branding"kan dengan nama2 yg mengelirukan..asalkan konsep dn perjalanannya masih sama.tak kisah la kne bayar makin byk atau ckit..

    riba tetap riba..

    barangkali tuan haifz ada caranya nk elakkan riba, tapi nk belajar sepenuh masa (dlm kes PTPTN seperti saya ini). sudilah kiranya tuan beri kata nasihat n cadangan buat kemaslahatan adik2 / sahabat2 yang memerlukan dana pembelajaran segera.

    terima kasih

    Reply #16 15 August, 2011, 06:13:19 PM
  • Publish

  • elakkan bersekongkol dengan riba walau sesen pun..tak kisah la riba itu di"branding"kan dengan nama2 yg mengelirukan..asalkan konsep dn perjalanannya masih sama.tak kisah la kne bayar makin byk atau ckit..

    riba tetap riba..

    barangkali tuan haifz ada caranya nk elakkan riba, tapi nk belajar sepenuh masa (dlm kes PTPTN seperti saya ini). sudilah kiranya tuan beri kata nasihat n cadangan buat kemaslahatan adik2 / sahabat2 yang memerlukan dana pembelajaran segera.

    terima kasih

    seseorang pelajar itu mesti mengetahui keharaman riba ini..dan berasa sungguh2 utk mengelaknya..

    pengalaman peribadi sy..

    masa kat matrik sy baru tahu PTPTN mengenakan caj yg sy ketahui sebagai riba..maka sy pun bersembang2 dgn kawan2 yg kata boleh la amk riba.tu je yg ada..darurat la..tp sy pegang biarlah saya tak sambung belajar asalkan tidak terlibat dgn benda2 yg haram...kawan2 sy terkejut...selama nie semua mengikut je..


    bila kita betul2 yakin maka allah tunjukkan..jd sy dapat thu YAYASAN NEGERI SEMBILAN ada beri pinjaman pendidikan dan tiada caj dikenakan..jika lulus dgn cemerlang pinjamna diiktirfa sbg biasiswa..dan akan diberi RM5000 sbg tanda penghargaan..

    jadi rujuk YAYASAN NEGERI MASING2..setiap negeri ada yayasan..tujuannya membantu rakyat2 negeri tersebut..

    .negara malaysia je tiada yayasan..

    Reply #17 15 August, 2011, 06:14:46 PM
  • Publish


  • Bantuan Awal PTPTN Bakal Menjerat Mahasiswa

    PUTRAJAYA 10 Ogos - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) memperuntukkan RM53.4 juta sebagai wang pendahuluan pembiayaan kepada 35,664 pelajar yang akan memasuki institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan bermula 3 September depan, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

    Perdana Menteri berkata, semua pelajar yang layak akan menerima wang sebanyak RM1,500 seorang, dua minggu sebelum tarikh pendaftaran kemasukan ke IPT.
    "Ini adalah salah satu usaha yang mana selaras dengan prinsip pendemokrasian pendidikan. Percayalah, kerajaan akan terus membantu golongan muda kerana mereka adalah harapan negara dan kita akan melakukan yang terbaik untuk menjamin masa depan golongan belia," katanya hari ini. Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bantuan itu diberikan kepada pelajar yang keluarga mereka berpendapatan tidak melebihi RM4,000 sebulan dan yang belum pernah mendapat pembiayaan PTPTN sebelum ini. - BERNAMA
     
    Sumber : Utusan Online, 11/08/2011


     
    ‘Kerajaan Sekular pimpinan Najib ‘mengula-gulakan’ rakyat dengan bantuan  ala kadar’

    Pendidikan merupakan salah satu hak asasi umat yang perlu disediakan oleh negara. Negara wajib menyediakan kemudahan pendidikan bermula daripada pendidikan asas sehinggalah ke pengajian tinggi. Bantuan pendidikan bukan sekadar membayar gaji guru, pensyarah dan menyediakan kemudahan prasarana moden tetapi ia juga termasuklah membekalkan segala keperluan termasuk alat-alat dan pakaian kepada pelajar yang memerlukan. Jadi, bantuan pendahuluan sebanyak RM1500 itu dilihat hanyalah sekadar ‘gula-gula’ yang ingin menutup mulut rakyat yang sudah muak dengan segala penyelewengan dan korupsi melibatkan jutaan ringgit yang berlaku di dalam pentadbiran kerajaan baik daripada peringkat bawahan sehinggalah kepada kepimpinan tertinggi. Lebih malang lagi, bantuan permulaan melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) itu bakal memerangkap bakal mahasiswa dengan bebanan hutang puluhan ribu ringgit setelah mereka menamatkan pengajian kelak. Ini adalah kerana hakikat sebenar “bantuan” yang disalurkan oleh PTPTN itu sebenarnya merupakan suatu “pinjaman” berbayar yang akhirnya menjerumuskan para pelajar ke kancah dunia riba. Sikap para pemerintah kapitalis yang sering mengambil kesempatan ke atas rakyat dengan melakukan ‘perniagaan’ merupakan hal yang amat bertentangan daripada ajaran Islam.

     Di zaman kegemilangan Islam, pusat- pusat pendidikan serta penyelidikan tumbuh umpama cendawan selepas hujan. Pusat- pusat ini bukan sahaja menyediakan kemudahan pendidikan secara percuma dan canggih kepada warganegara daulah Islam, tetapi juga mampu menarik para pelajar dari luar. Contohnya di zaman Kekhilafahan Abasiyyah, kota Baghdad dan Andalusia merupakan kota ilmu yang banyak melahirkan ulama dan ilmuan Islam yang tersohor seperti Ibnu Sina, Al Khawarizmi, Al Biruni, Al Razi dan ramai lagi. Malah, dari sinilah cahaya Islam menerangi penduduk Eropah yang masih berada di dalam Zaman Kegelapan ketika itu. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab bagi negara untuk memastikan keperluan umat ini dipenuhi dan dipelihara dengan cara yang terbaik dan bukannya secara ala kadar umpama   ‘melepas batuk di tangga’! Wallahu a’lam.

    Reply #18 16 August, 2011, 10:40:03 AM
  • Publish

  • terima kasih daun keladi atas pandangan2 di atas..
    ada beberapa soalan utk dapatkan kepastian.
    sebab saya kurang faham bila perlu menghayati ayat2 surat menyurat@skema.
    harap ada yg dapat menjawab.

    1. ujrah ni potong duit gaji la maksudnya?
    2. potong banyak mane?
    3. saya mengaku teruknya saya ni saya tak pernah tau pun pasal perjanjian saya dulu.sebab malas nak baca.bermuka2 surat.dan tak paham sangat ayat skema.saya sign ja.agaknya kalau suami saya tipu2 ayat, rupanya nak mintak sign poligami,free2 ja dia dapat..hee..maka soalannya, berdasarkan apa yg saya faham daripada respon2 kat atas, perjanjian dulu perlu bayar dalam tempoh 10 tahun . BETULKAH??
    4. boleh bagitau kelebihan ketara kalau saya join sistem ni.
    5. Ada had gaji tak utk sertai sistem ni?

    TERIMA KASIH KERANA MELERAIKAN KEKUSUTANKU..

    Reply #19 20 August, 2011, 12:44:11 PM
  • Publish
  • saya nih tak mengaji tinggi. menurut pemahaman saya:

    kita berada di zaman fitnah. system ekonomi dan politik kita adalah kapitalis-demokrasi

    dlm system kapitalis untung adalah tuhan. tuhan adalah untung.

    ringkasnya saya melihat semua sistem perbankan, pembiayaan dll walaupun dibrandingkan "islamik" ianya hanyalah untuk menipu kefahaman umat.

    umat sebenarnya semakin jauh dari islam sebenar. untuk diri saya, saya menolak semua pendapat ulama2 yang berjaya meng"islamik"kan produk2 kewangan islam di malaysia.

    saya tidak  beriman kepada sebahagian kecil ulama. saya beriman kepada kefahaman ulama yang masih setia dengan ajaran dan kefahaman islam yang asal.

    mungkin pendapat saya ini kuno. sebab saya yakin bahawa zaman ini, islam kelihatan perlu ikut rentak produk2 yahudi.
    « Last Edit: 20 August, 2011, 12:46:55 PM by abu damia »

    divider3
    halaqahforum4