MACAM-MACAM NASI

*

Author Topic: MACAM-MACAM NASI  (Read 7456 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

14 July, 2007, 09:00:41 PM
  • Publish
  •  :)
    klo di tempat ana, biasanya klo pagi2 suka makan nasi pecel
    nasi pecel adalah nasi dengan sambal pecel (sambal kacang) di tambah sayur2an.
    ehm...enak banget. apa lagi makannya pake tempe goreng yang masih anget.
    hu... sedep.
    jadi ingat masakannya ibu...
    « Last Edit: 16 May, 2009, 06:49:57 AM by Munaliza Ismail »

    Reply #1 16 May, 2009, 06:31:11 AM
  • Publish
  • NASI BUKHARA



    Bahan-bahan:
    4 tin susu beras
    4 tin susu air
    1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
    1 tin kecil minyak sapi
    1 tin susu cair
    4 sm halia (dihiris)
    10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
    10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
    10 ulas bawang putih (digiling)
    8 kuntum bunga cengkih
    5 biji buah pelaga
    6 sm kulit kayu manis
    7 biji buah badam
    3 biji buah tomato
    2 camca besar jintan manis
    4 camca besar ketumbar
    5 biji ubi kentang
    1 labu bawang besar
    Sedikit daun pudina
    Garam secukup rasa


    [box title=Cara-cara:]Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.[/box]
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #2 16 May, 2009, 06:48:00 AM
  • Publish
  • NASI HUJAN PANAS
    Hari ni hari guru, guru perlu menguasai paling kurang dua bahasa, maka hari ni ummi berikan resepi dalam bahasa Inggeris pula.



    Ingredients :

    4 cups Basmathi rice ~ washed and put through a strainer

    To saute :

    Star anise (bunga lawang)
    Cinnamon stick (kulit kayu manis)
    Cardamon (buah pelaga)
    Cloves (bunga cengkih)
    3 shallots ~ sliced
    2 cloves garlic ~ sliced
    3 tablespoons ghee
    1 tablespoon margarine

    1/2 can evaporated milk
    3 1/2 cups water
    cashew nuts
    1 screwpine leaf (daun pandan)
    food coloring : red, green and yellow
    salt to taste

    method :

    1. Heat a pot and add in the ghee and margarine.
    2. Add in the star anise, cinnamon stick, cardamon, cloves, shallots and garlic. Fry till fragrant.
    3. Add in water, evaporated milk, salt and screwpine leaf. Stir well.
    4. Add in the Basmathi rice and leave to cook.
    5. When almost ready, put a few drops of coloring on three parts of the rice. Do not stir.
    6. Leave it for a while, then stir to mix.
    7. Sprinkle the cashew nuts and cover to cook.


    [box title=My method :]
    1. Place rice, screwpine leaf and enough water (slightly less that what's needed to cook rice) in a pot and cook
        on the stove.
    2. Meanwhile, in a small wok, melt margarine and ghee.
    3. Add in the star anise, cinnamon stick, cardamon, cloves, shallots and garlic. Fry till fragrant.
    4. Add in evaporated milk, a bit of water and salt. Stir well.
    5. Pour into the half-boiling rice and stir well.
    6. When almost ready, put a few drops of coloring on three parts of the rice. Do not stir.
    7. Leave it for a while, then stir to mix.
    8. Sprinkle the cashew nuts and cover to cook. Actually I forgot about this cashew nuts as the kids were hungry and
        asking for food! Next time maybe...
    [/box]
    « Last Edit: 16 May, 2009, 09:03:26 AM by Munaliza Ismail »

    Reply #3 16 May, 2009, 07:02:24 AM
  • Publish
  • NASI HUJAN PANAS UMMI



    Bahan-bahan ( 5 orang )

        * 4 cawan beras basmati
        * 5 cawan air
        * 2 kiub ayam
        * 2 helai daun pandan
        * pewarna merah, kuning dan hijau
       
    bahan tumis
        * 1/2 inci halia
        * 2 ulas bawang putih
        * 1/2 biji bawang besar
        * 2 sudu besar minyak masak
        * 1 sudu besar minyak sapi
        * 1 batang kulit kayu manis
        * 2 kuntum bunga lawang
        * 3 kuntum bunga cengkih
        * 3 biji buah pelaga

    bahan hiasan
        * bawang goreng
        * kismis

    Cara-cara

       1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
       2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
       3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
       4. Masukkan beras dan gaul rata.
       5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
       6. Masaklah nasi sehingga masak
       7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan.
           Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
       8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

    Reply #4 16 May, 2009, 07:51:58 AM
  • Publish
  • NASI JAGUNG




    Bahan
    6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
    2 caw jagung parut/jagung frozen
    1 caw susu cair
    8 caw air
    5 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih ~ mayang halus
    2 cm halia
    2 s/b rempah beriani
    2 biji buah tomato.....potong dadu
    3 s/b minyak sapi
    2 cm kulit kayu manis
    2 kuntum bungka lawang
    5 biji bunga cengkih ~ bahan tumis
    3 biji buah pelaga
    1 tangkai daun ketumbar.....mayang
    daun pandan........simpulkan
    garam
    gula

    Cara...
    1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia
        yg dimayang dan daun pandan.
    2. Bila dah wangi masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
    3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendidih.
    4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
    5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
    « Last Edit: 16 May, 2009, 09:04:00 AM by Munaliza Ismail »

    Reply #5 16 May, 2009, 09:59:08 AM
  • Publish
  • NASI JAGUNG




    Bahan
    6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
    2 caw jagung parut/jagung frozen
    1 caw susu cair
    8 caw air
    5 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih ~ mayang halus
    2 cm halia
    2 s/b rempah beriani
    2 biji buah tomato.....potong dadu
    3 s/b minyak sapi
    2 cm kulit kayu manis
    2 kuntum bungka lawang
    5 biji bunga cengkih ~ bahan tumis
    3 biji buah pelaga
    1 tangkai daun ketumbar.....mayang
    daun pandan........simpulkan
    garam
    gula

    Cara...
    1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia
        yg dimayang dan daun pandan.
    2. Bila dah wangi masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
    3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendidih.
    4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
    5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.



    sukelah nasi jagung..heee
    berkawanlah selagi ada hati..bergembiralah selagi ada teman disisi..berbahagialah selagi ada ibu bapa yang sentiasa menemani..ingat ALLAH sokmo...

    Reply #6 08 February, 2010, 12:56:16 AM
  • Publish
  • erm
    don't try 2 have what u LOVE, but try 2 LOVE what u have.

    .: don't try to judge me...nothing perfect in this world right? :.

    Reply #7 08 February, 2010, 04:37:41 AM
  • Publish
  • salam..ada tak resepi untuk nasi goreng?...heee..suka makan nasi goreng
    mencari kredhaan Ilahi

    Reply #8 09 February, 2010, 12:44:21 PM
  • Publish
  • salam klu ada resepi nasi papret tlg earkan.

    Reply #9 16 June, 2012, 03:38:30 PM
  • Publish
  •  :)kepada semua yang makan nasi....

    huh...macam2 nasi yang ada kat malaysia nie n0h...semua nya sedap2 belaka...
    ishk...memang tak b0leh nak kata apa la..teng0k p0n dah membuat kan kita terliur seketika...
    sampai kan yang jauh p0n sanggup turun jalan2..semata2 sebab nak merasai menu nasi nie...
    tapi...sesedap mana p0n...last2 menu nasi kampung jugak yang menjadi pilihan mulut nie...

    p/s:suka la makan nasi g0reng yang mak saya buat....simple ja...tapi tah kenapa sedap sangat...
    haa..tu la rahsia air tangan ibu kita...
    jemput menjamu selera....
    "The spirit of knowledge is action"..

    Reply #10 16 June, 2012, 06:03:23 PM
  • Publish
  • assalamualaikum.....kat sabah pula porpular dengan nasi yang diberi nama 'nasi kuning' nyum3...dah lama tak makan......cara masak lebih kurang macam masak nasi lemak..tapi diwarnakan dengan warna kuning menggunakan kunyit....biasanya dimakan bersama ayam/ikan/telur masak merah....




    -MANUSIA MENILAI DARI PERBUATAN,TETAPI ALLAH S.W.T MENILAI  DARI HATI SEORANG HAMBANYA-

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    5 Replies
    2001 Views
    Last post 21 April, 2009, 02:17:10 PM
    by aminSMKAA
    14 Replies
    5460 Views
    Last post 10 May, 2014, 10:24:24 PM
    by Ana Tholibah
    37 Replies
    4653 Views
    Last post 17 March, 2010, 04:24:17 PM
    by anasameen