Subjek Statistik

*

Author Topic: Subjek Statistik  (Read 10340 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

student_mt

  • *
  • Posts: 37
    • View Profile
16 June, 2011, 06:50:04 PM
  • Publish
  •  :)
    Mohon share ilmu berkaitan dgn subjek Matematik Statistik sekiranya sesiapa di sini yang pernah/sedang belajar subjek ini...
    Sekarang tgh study dan sem ini buat subjek ini...jika ada yang sudi berkongsi ilmu amatlah dialu2kan...boleh bincang/emel terus kpd saya, terima kasih

    Ixora_skru

    • *
    • Posts: 922
    • Kehidupan Pertama Penentu Kehidupan Kedua
      • View Profile
    Reply #1 16 June, 2011, 06:53:29 PM
  • Publish
  • subjek matematik statistik untuk kejuruteraan ker untuk bidang apa yer? emel adik apa?
    Catatan Warna-Warni Kehidupan | Di Laman Halaqah ku Mencari IlmuNya
      http://www.cwwk.blogspot.com  |  http://ilmuhalaqah.blogspot.com

    mr maliki

    • *
    • Posts: 134
      • View Profile
    Reply #2 16 June, 2011, 06:55:06 PM
  • Publish
  • :)
    Mohon share ilmu berkaitan dgn subjek Matematik Statistik sekiranya sesiapa di sini yang pernah/sedang belajar subjek ini...
    Sekarang tgh study dan sem ini buat subjek ini...jika ada yang sudi berkongsi ilmu amatlah dialu2kan...boleh bincang/emel terus kpd saya, terima kasih
    kena tahu nak guna kalkulator la..kalkulator jenis casio la.fx-570ms.tak payah pening kepala kira jumlah frequensi la,apa la,,kalkulator ada formula.mudah dan pantas....:senyum:

    nanako

    • *
    • Posts: 28
      • View Profile
    Reply #3 16 June, 2011, 06:58:17 PM
  • Publish
  • warghhh...stattistik syok oww..dulu ada amek tapi surface je...basic2 je....aku suka calculation macam tax, account n math...bab ni aku cemerlangggggggggg....A ++ beb... riak sekejap...tibe tang bace hancur

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #4 16 June, 2011, 07:00:50 PM
  • Publish
  • bagus2nya adik2 di sini...maknanya ramai la pernah bljr statistik ni....

    imanhilmi

    • *
    • Posts: 489
    • LA DIINA LIMAN LA AQLA LAH
      • View Profile
    Reply #5 16 June, 2011, 07:01:03 PM
  • Publish
  • warghhh...stattistik syok oww..dulu ada amek tapi surface je...basic2 je....aku suka calculation macam tax, account n math...bab ni aku cemerlangggggggggg....A ++ beb... riak sekejap...tibe tang bace hancur
    ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...
    aku tak takut nerakaNYA..aku tak cari syurgaNYA..yang ku rindu adalah cintaNYA

    nanako

    • *
    • Posts: 28
      • View Profile
    Reply #6 16 June, 2011, 07:04:17 PM
  • Publish

  • [/quote]ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...
    [/quote]


    pantang aku nak riak sikit budak ni,,,ok buang satu + jadi A+...yelah mana nak lawan MO..dah memang pandai....kan iman?

    imanhilmi

    • *
    • Posts: 489
    • LA DIINA LIMAN LA AQLA LAH
      • View Profile
    Reply #7 16 June, 2011, 07:06:36 PM
  • Publish

  • ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...
    [/quote]


    pantang aku nak riak sikit budak ni,,,ok buang satu + jadi A+...yelah mana nak lawan MO..dah memang pandai....kan iman?
    [/quote]adoi..sorry lah nanako..tak baik riak tau..jangan lah terasa hati..gurau di senja hari..

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #8 16 June, 2011, 07:08:41 PM
  • Publish
  •  :syukur:ramainya bijak pandai statistik di sini...sesiapa yg sudi bimbing akk pls emel ok, memg mgharapkan sgt2 bantuan agar faham konsep subjek ni

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #9 16 June, 2011, 07:14:33 PM
  • Publish
  • sesiapa di sini yang biasa dgn term linear regression, ANOVA, Chi Square dll bleh ler diskas di sini yer...nnti akk try ltk cth soalannya :ins:

    nanako

    • *
    • Posts: 28
      • View Profile
    Reply #10 16 June, 2011, 07:18:38 PM
  • Publish
  • akak kena cari budak yang memang amek MATH STAT ler...zaman dulu saya kenal ramai budak...4flat sume..skang yilek :senyum:

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #11 16 June, 2011, 07:25:31 PM
  • Publish
  • thanx for info...kalo ada rakan2 siber yg lain yg sudi share ilmu di sini silakan, semoga allah s.w.t. memberkati usaha kalian semua :aamiin:

    permata nilam

    • *
    • Posts: 153
      • View Profile
    Reply #12 16 June, 2011, 07:49:05 PM
  • Publish
  • thanx for info...kalo ada rakan2 siber yg lain yg sudi share ilmu di sini silakan, semoga allah s.w.t. memberkati usaha kalian semua :aamiin:

     :)
    Erm...kena study hard la statistik ni...kena banyak wat exercise hgga faham betol2....lain la kalau yang mmg senang skor math.. Baru je ambik subjek ni tahun lepas...alhamdulilah lulus...tapi tidak lah cemerlang sebab faham2 le...otak dh berkarat... Kalau otak yang agak2 dh berkarat ni boleh lulus....insyaAllah student_mt yang minda tengah fresh ni mesti dapat skor cemerlang...insyaAllah boleh.... :aamiin:

    polarBear

    • *
    • Posts: 53
    • Dunia ini penuh dugaan...tempuhilah walau seorang.
      • View Profile
    Reply #13 16 June, 2011, 08:33:36 PM
  • Publish

  • ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...
    [/quote]


    pantang aku nak riak sikit budak ni,,,ok buang satu + jadi A+...yelah mana nak lawan MO..dah memang pandai....kan iman?
    [/quote]


    aku dulu add math A1,xpenah selain A1..eh ni ckp pasal statistik dlm add math utk SPM ke?
    heehee
    kawan....mara ke hadapan..
    maju,bina kekuatan...hidup mst tempuh cabaran...
    itulah resam kehidupan...
    dunia perlukan pertolongan...
    dari generasi sepertimu...
    generasi sifat kekeluargaan...
    untuk mendapat keredhaan ALLAH yg ESA...

    Duhai temanku...
    mengapa dipisahkannya..
    cita2 dan cinta..

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #14 16 June, 2011, 09:15:25 PM
  • Publish

  • aku dulu add math A1,xpenah selain A1..eh ni ckp pasal statistik dlm add math utk SPM ke?
    heehee

    kali ni ststistik level stpm plak...

    imanhilmi

    • *
    • Posts: 489
    • LA DIINA LIMAN LA AQLA LAH
      • View Profile
    Reply #15 16 June, 2011, 09:18:38 PM
  • Publish

  • ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...


    pantang aku nak riak sikit budak ni,,,ok buang satu + jadi A+...yelah mana nak lawan MO..dah memang pandai....kan iman?
    [/quote]


    aku dulu add math A1,xpenah selain A1..eh ni ckp pasal statistik dlm add math utk SPM ke?
    heehee
    [/quote]hee..spm..rasanya tidk kot..tapi terrer..kalau add math ..tak pernah selain dari A1
    respek kat awak...tapi sekarang kira A+
    « Last Edit: 16 June, 2011, 09:21:43 PM by imanhilmi »

    polarBear

    • *
    • Posts: 53
    • Dunia ini penuh dugaan...tempuhilah walau seorang.
      • View Profile
    Reply #16 16 June, 2011, 09:25:45 PM
  • Publish

  • ooo terrer nya nanako..macam tak percaya teramatlah cemerlang..A++..tak pernah dapat macam tu..hee...


    pantang aku nak riak sikit budak ni,,,ok buang satu + jadi A+...yelah mana nak lawan MO..dah memang pandai....kan iman?


    aku dulu add math A1,xpenah selain A1..eh ni ckp pasal statistik dlm add math utk SPM ke?
    heehee
    [/quote]hee..spm..rasanya tidk kot..tapi terrer..kalau add math ..tak pernah selain dari A1
    respek kat awak...tapi sekarang kira A+
    [/quote]

    tula zaman sekarang semua main + je..xde da A1,A2 ni...
    tp best la..memori manis utk dikenang...
    tp xamik pon subjek math..walaupon minat math..

    teruterubozu

    • *
    • Posts: 99
      • View Profile
    Reply #17 16 June, 2011, 11:58:30 PM
  • Publish
  • sesiapa di sini yang biasa dgn term linear regression, ANOVA, Chi Square dll bleh ler diskas di sini yer...nnti akk try ltk cth soalannya :ins:


     :)

    Linear regression kita guna bila kedua2 dependent dan independent variable is numerical. Kalau ada satu je independent variable boleh guna simple linear regression, kalau ada lebih dari satu indep variables kena guna multiple/general linear regression (multivariable analysis). ANOVA (analysis of variance) untuk numerical dep variable dan categorical indep variable (yang ada 2 atau lebih faktor-eg:marital status-married/divorced/single). ANOVA ni confirmatory analysis. Chi-squared untuk categorical dep variable dan categorical indep variable. Dalam memilih nak guna statistical analysis yang mana, kena clear dengan objektif kita dulu. Perlu juga mahir menggunakan statistics software seperti SPSS, STATA atau SAS dll...untuk basic cukup tahu SPSS pun dah ok.
    « Last Edit: 17 June, 2011, 12:03:35 AM by teruterubozu »
    Love All, Hate None

    polarBear

    • *
    • Posts: 53
    • Dunia ini penuh dugaan...tempuhilah walau seorang.
      • View Profile
    Reply #18 17 June, 2011, 07:19:15 AM
  • Publish
  • sesiapa di sini yang biasa dgn term linear regression, ANOVA, Chi Square dll bleh ler diskas di sini yer...nnti akk try ltk cth soalannya :ins:


     :)

    Linear regression kita guna bila kedua2 dependent dan independent variable is numerical. Kalau ada satu je independent variable boleh guna simple linear regression, kalau ada lebih dari satu indep variables kena guna multiple/general linear regression (multivariable analysis). ANOVA (analysis of variance) untuk numerical dep variable dan categorical indep variable (yang ada 2 atau lebih faktor-eg:marital status-married/divorced/single). ANOVA ni confirmatory analysis. Chi-squared untuk categorical dep variable dan categorical indep variable. Dalam memilih nak guna statistical analysis yang mana, kena clear dengan objektif kita dulu. Perlu juga mahir menggunakan statistics software seperti SPSS, STATA atau SAS dll...untuk basic cukup tahu SPSS pun dah ok.


    ANOVA,chi-squared,kruskall walis,haa aku belajar..xsangka statistik yg di maksudkan..
    :)

    student_mt

    • *
    • Posts: 37
      • View Profile
    Reply #19 18 June, 2011, 11:14:21 AM
  • Publish
  •  :)

    Jom sesiapa adik2 sama2 bantu akk settlekan prblem soklan ni, tqvm...

    TOPIK : KEBARANGKALIAN

    Cth Soalan : Ahmad selalu menyewa teksi drpd 3 syarikat A, B dan C. Kebarangkalian dia menyewa teksi dr syarikat A, B dan C adalah masing2 0.6, 0.3 dan 0.1. Drpd syarikat A, 9% teksinya sampai lewat, syarikat B 20% teksinya lewat dan syarikat C  6% teksinya sampai lewat.

    a) Bina g/rajah pokok bagi peristiwa di atas

    b) Cari kebarangkalian sebuah teksi yg dipilih secara rawak dari teksi yg disewa Ahmad dari syarikat C dan tidak sampai lewat

    c) Cari kebarangkalian sebuah teksi yg disewa oleh hmad sampai lewat

    d) jika sebuah teksi yg disewa Ahmad sampai lewat, apakah kebarangkalian bahawa teksi itu adalah drpd syarikat B?


    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    15 Replies
    4311 Views
    Last post 23 January, 2010, 04:32:25 PM
    by qiraati
    31 Replies
    4335 Views
    Last post 27 February, 2010, 03:46:22 PM
    by amalina6f
    13 Replies
    1907 Views
    Last post 01 January, 2013, 09:32:10 PM
    by emilyna11