Persetubuhan Dengan Hamba

Author Topic: Persetubuhan Dengan Hamba  (Read 15970 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

16 June, 2011, 09:54:44 AM
 :)
Saya ingin bertanya berkenaan persetubuhan dengan hamba. seperti yang kita tahu, ada beberapa dalil didalam alquran menyatakan perkara ini. saya sangat keliru perihal isu ini. harap saudara yang punya ilmu diluar sana dapat berkongsi disini dari segi:
-status hamba itu.
-metod untuk bersetubuh dengan hamba (adakah perlu akad?)
-adakah halal jika seorang muslim membeli seorang hamba sahaya wanita yang ditawan didalam perang dan disetubuhinya pada zaman sekarang?

(saya bertanya kerana terjumpa sebuah video di youtube- Memritv>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1RyIM2OoNC0" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">Kuwaiti Political Activist Calls for Law Permitting Purchase of POWs to Turn Them into Slave Girls</a>

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #1 16 June, 2011, 10:33:58 AM
Perkataan hamba berasal dari bahasa Mesir Purba Hem (Hm), yang bermaksud 'tubuh'. Sistem hamba abdi ini telah wujud sejak berkurun lamanya. Misalnya piramid di Mesir, telah dibina oleh golongan ini.
Amalan penghambaan di Mesir adalah jauh lebih baik berbanding dari keadaan di Yunani, Rom atau negeri-negeri selatan Amerika Syarikat, di mana hamba abdi tiada diberi sebarang hak kemanusiaan dan boleh diperlakukan dengan sewenang-wenangnya oleh pemiliknya.

Dalam segi penggunaan dalam dunia Melayu, hamba dibahagi kepada dua, iaitu hamba abadi - iaitu hamba yang kelak sepanjang hayat dan hamba - termasuk dapat ditebus selepas membayar hutang dan juga merangkumi golongan hamba abadi.


Apabila Islam datang ke dalam masyarakat Jahiliyah, ia telah membantah sebarang bentuk penindasan terhadap hamba abdi. Malah Islam menyamaratakan status manusia, sama ada dari kalangan atasan, hamba, bangsa atau kaum, semuanya sama di sisi Islam. Oleh itu ramai di antara mereka yang mula memeluk agama Islam adalah dari golongan yang miskin dan ditindas. Malah antara orang pertama yang memasuki Islam ialah Bilal, seorang hamba abdi.

Islam menyatakan bahawa hubungan antara tuan dan hambanya bukan bertujuan untuk menindas, menghina atau mengeksploitasi, sebaliknya ia bersifat persaudaraan dan kasih sayang. Kehebatan cara Islam menangani permasalahan hamba sahaya turut mendapat sanjungan pejuang-pejuang salib Eropah. Pejuang-pejuang ini menyatakan bahawa layanan terhadap hamba abdi di zaman permulaan Islam tidak pernah berlaku di tempat-tempat lain sebelum ini di mana hamba yang telah mendapat kemerdekaan enggan berpisah dengan tuan mereka kerana telah menganggap diri mereka sebagai sebahagian daripada anggota keluarga tuan mereka. Rasulullah S.A.W. sendiri melarang tuan punya hamba mengungkit-ungkit status hamba mereka, malah menyuruh tuan punya hamba berkata-kata dengan rasa kasih-sayang.


saya ingin bertanya berkenaan persetubuhan dengan hamba. seperti yang kita tahu, ada beberapa dalil didalam alquran menyatakan perkara ini. saya sangat keliru perihal isu ini. harap saudara yang punya ilmu diluar sana dapat berkongsi disini dari segi:
-status hamba itu.
-metod untuk bersetubuh dengan hamba (adakah perlu akad?)
-adakah halal jika seorang muslim membeli seorang hamba sahaya wanita yang ditawan didalam perang dan disetubuhinya pada zaman sekarang?


Berbalik kepada tajuk, apabila hamba telah dihapuskan pada zaman ini, maka tidak ada lagi ujud persetubuhan antara tuan dengan hamba tanpa melalui pernikahan.
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


beruang

 • *
 • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
  • View Profile
Reply #2 16 June, 2011, 05:38:46 PM
Kalau kita perhatikan, antara cara membayar fidyah yang dianjurkan dalam islam adalah dengan membebaskan hamba. Keindahan ini bertujuna utk mengurangkan jumlah hamba dan semakin lama menghapuskan sistem penghambaan. Oleh itu tiada lagi hamba pada manusia, tinggal saja Hamba kepada Tuhan yane esa...

ikwanRasullah

 • *
 • PEACE LOVE HARMONY UNITE
  • View Profile
Reply #3 07 December, 2011, 04:53:32 PM
sehinga kini hamba  masih wujud jika tidak  "antara cara membayar fidyah yang dianjurkan dalam islam adalah dengan membebaskan hamba."

moga dgn ini mukin terjawap sedikit soalan saudara!!!
ini beberapa contoh hamba  yg boleh  dimiliki (hamba sahaya, budak miliki)
1.banyak org tak tahu sy pernah berjumpa keluarga yng mahu menjual anaknya akibat kemiskinan(di beberapa negara)
2. pelacur yang mintak ditebus dari tuannya (tidak sangup lagi melacur, yg mana pada permulaannya dibeli dari no1 diatas)
3. membeli hamba sahaya dari TUANnya(kekuragan dizaman sekaran)
4. rampasan perang (tawanan perang)
5. .........(xbrani tulis as terjemahan tepat xdpt as ganguan tafsir ....menghambakan  ? yg tahu tahu lerr yer ayat berepa surah apa)

 Al Mu’minun: 5-7
Dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada terceIa. Barangsiapa mencari yang di balik itu, maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.
Didalam ayat di atas disebutkan pula mengenai halalnya hamba sahaya yang dimiliki oleh tuannya, artinya ia boleh disetubuhi layaknya istri. Bahkan para ulama tidak berselisih pendapat tentang bolehnya menyetubuhi hamba sahaya yang telah sah dimiliki, sekali pun tanpa melalui akad nikah. Ibnu Qudamah berkata, “Hamba sahaya memberikan manfaat dalam kepemilikan, termasuk di dalamnya adalah bolehnya disetubuhi (oleh tuannya)

AN NUUR ayat 23
Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.

AN NUUR 33
 Dan orang-orang yang tidak mampu kawin hendaklah menjaga kesucian (diri) nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan karunia-Nya. Dan budak-budak yang kamu miliki yang menginginkan perjanjian, hendaklah kamu buat perjanjian dengan mereka, jika kamu mengetahui ada kebaikan pada mereka, dan berikanlah kepada mereka sebahagian dari harta Allah yang dikaruniakan-Nya kepadamu. Dan janganlah kamu paksa budak-budak wanitamu untuk melakukan pelacuran, sedang mereka sendiri mengingini kesucian, karena kamu hendak mencari keuntungan duniawi. Dan barang siapa yang memaksa mereka, maka sesungguhnya Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (kepada mereka) sesudah mereka dipaksa (itu).

so jawapannya ... ada ditangan masing2
perlukah akad? buat lah yang lebih makruf --->dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna,

ALLAH LEBIH MEGETAHUI
yang salah n silap dari saya sila perbetulkan

divider3
halaqahforum4