Belajar dalam jurusan TESL di IPG Bahasa Antarabangsa

*

Author Topic: Belajar dalam jurusan TESL di IPG Bahasa Antarabangsa  (Read 2723 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

YuujiTakashi

  • *
  • Posts: 22
  • Ya Allah, bimbinglah aku ke jalan-Mu.
    • View Profile
24 May, 2011, 10:27:59 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum, saya baru saja mendapat tawaran untuk belajar di IPG Bahasa Antarabangsa di Lembah Pantai, KL dalam kursus Pengajian TESL Peringkat Rendah (SK) dan akan berdaftar pada hujung bulan Jun ini.

    Sebelum itu, saya nak tanya apa jenis persediaan yang rasanya perlu saya lakukan? Sebab, pastinya saya kena kaji dasar pendidikan negara, dan benda2 lain (=_= peningnya...)

    Jadi, boleh tak saudara / saudari beri nasihat / tip untuk masalah saya?

    Saya sangat hargainya jika ada yang sudi beri nasihat pd saya.
    Ya Allah, berikanlah padaku petunjuk-Mu. Bantulah aku untuk berdiri dengan segala pandangan buruk masyarakat terhadapku. Berilah peluang untukku memperbaiki diriku...

    Nu_uL

    • *
    • Posts: 259
      • View Profile
    Reply #1 24 May, 2011, 12:32:52 PM
  • Publish
  • alhamdulillah...saya ucapkan tahniah kepada adik kerana terpilih menjadi seorang guru...saya salah seorang ex-student IPG...anak sulung IPG(PISMP)....first batch...persediaan UTAMA yang perlu adik lakukan adalah:

    1)luruskan niat menjadi seorang guru ...ingat ye..mengajar tidak sama dengan mendidik...

    Perjalanan masih jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauh lagi...banyak yang kamu pelajari..SAAAAAAANGAT BANYAK....tak dapat nak disenaraikan di sini..kamu akan faham sendiri bila dah mula belajar.....jangan pening-pening ya.....saya tahu KPM dah tapis habis-habisan untuk memilih guru-guru yang akan mendidik generasi negara...kamu boleh.belajar dulu baru tahu..ape-ape boleh tanya ye...
    "Kurangkan Mencari,Banyakkan Menjadi"-

    jaimejoothman

    • *
    • Posts: 232
    • striving for an independent soul
      • View Profile
    Reply #2 24 May, 2011, 01:17:55 PM
  • Publish
  • sejujurnya, tak payah buat apa-apa. pergi dengan hati terbuka nak belajar je la.takde mende pon..

    jj dulu kat situ jap...lama jugak lahh koff koff kalau sebut nama pun lecturers kenal kottt kekeke....tadah otak dengan hati jer.

    jangan kalut sangat.hidup kena rilex, jangan dipaksa-paksa.

    A Long Walk Home - http://jaimejoothman.blogspot.com ~ Kerugian & kemiskinan yang paling mengerikan; bahwa surga itu seluas langit & bumi; tapi kita tak beroleh sepijakpun tempat di sana~

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    70 Replies
    23308 Views
    Last post 02 July, 2011, 01:14:45 PM
    by ima bahiki
    2 Replies
    796 Views
    Last post 12 September, 2012, 10:13:59 AM
    by kasba
    4 Replies
    843 Views
    Last post 06 August, 2013, 10:53:32 PM
    by mashatul