Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet - Page 2

*

Author Topic: Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet  (Read 38477 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #20 10 June, 2011, 03:29:54 PM
  • Publish
  • Bahasa asing (taip perkataan di bawah ni, pastu tekan kat I'm Feeling Lucky yer);

    1. [size=12pt][b]google chav[/b][/size] - bahasa apa ntah ni.,

    2. [size=12pt][b]google hacker / google 133t[/b][/size] – ayat dalam google seperti kena hack.

    3. [size=12pt][b]emwew fudd[/b][/size] – teks akan berubah menjadi seperti loghat Elmer Fudd dari Warner Bros

    4. [size=12pt][b]xx-klingon[/b][/size] – teks akan berubah menjadi bahasa suku klingon

    5. [size=12pt][b]google piglatin[/b][/size] – teks dalam google menggunakan seperti bahasa latin

    6. [size=12pt][b]google bork[/b][/size] – bahasa pelik. Saya sendiri pun tak tahu.

    7. [size=12pt][b]google pirate[/b][/size] - bahasa lanun.
    [warning]I AM NOT WHO I THINK I AM. I AM NOT WHO YOU THINK I AM. I AM WHO I THINK YOU THINK I AM[/warning]

    Reply #21 10 June, 2011, 03:39:11 PM
  • Publish
  • Boleh cuba search ini juga (jangan lupa tekan kat butang I'm Feeling Lucky tau!);

    1. [size=12pt][b]google holiday[/b][/size] - koleksi logo Google dari mula sehingga kini.

    2. [size=12pt][b]google easter egg[/b][/size] - koleksi Holiday & event google

    3. google moms - sedihnya.... :'(

    3. find chuck norris - Korang takkan jumpa chuck norris sebab dia tahu korang sedang cari dia.

    4. who is the cutest - mari kita tengok siapa yang paling kiut! :senyum:

    6. google cheese - macam mana agaknya permukaan keju tu ye? hmmm....

    7. answer to life, universe, everything - apa jawapan yang google bagi agaknye ye...

    8. French Military Victories

    9. last page


    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:29:53 PM by Izzah0404 »

    Reply #22 10 June, 2011, 03:49:03 PM
  • Publish
  • santai je.... (sekali lagi diingatkan agar anda hendaklah menaip perkataan di bawah, kemudian tekanlah butang I'm Feeling Lucky) ;

    1. LOL limewire

    2. 2204355

    3. epic box

    4. Sexy Snape

    5. badger badger badger


    :senyum: agak menarik bukan?! tidak terfikirkah anda siapa manusia yang begitu pintar menghasilkan trick2 ini? :senyum: salah seorangnya ialah Mr. Doob.

    Reply #23 10 June, 2011, 05:36:05 PM
  • Publish
  • waaaa terer jugak..izzah ni adik beradik pengasas google ke,kreatif noo....bagusss

    Reply #24 11 June, 2011, 04:27:40 PM
  • Publish
  • Ada lagi yang lebih hebat....(bagi sesapa yang berani mencubanyalah...apa2 yang bakal berlaku, jangan salahkan saya pulak!)

    ini dia;

    Taip 1227 dalam kotak carian google, kemudian tekan butang I'm Feeling Lucky. (YOU HAVE BEEN RICKROLLED!! hahahaa :D )

    *P/S:
    -ini bukan virus!
    -disarankan agar anda tidak bukak banyak2 TAB semasa mencuba trik ini.
    -sila pastikan yang anda bukan sedang mendownload sesuatu semasa mencuba trik ini.
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:30:22 PM by Izzah0404 »

    Reply #25 11 June, 2011, 09:49:14 PM
  • Publish
  • Ada lagi yang lebih hebat....(bagi sesapa yang berani mencubanyalah...apa2 yang bakal berlaku, jangan salahkan saya pulak!)

    ini dia;

    Taip 1227 dalam kotak carian google, kemudian tekan butang I'm Feeling Lucky. (YOU HAVE BEEN RICKROLLED!! hahahaa :D )

    *P/S:
    -ini bukan virus!
    -disarankan agar anda tidak bukak banyak2 TAB semasa mencuba trik ini.
    -sila pastikan yang anda bukan sedang mendownload sesuatu semasa mencuba trik ini.


    Cara nak hentikannya; tekan Ctrl+Alt+Delete & Enter

    Reply #26 13 June, 2011, 10:23:47 PM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 1: Ada apa dengan perkataan “CON”?

    •   Cuba anda create a new folder di mana-mana sahaja yang anda suka (contohnya di desktop, my documents)

    •   Namakan folder tersebut dengan perkataan CON dan lihatlah apa yang akan berlaku.

    •   Cuba rename file yang lain (contohnya images, documents) dengan perkataan CON juga.

    Benda yang sama masih berlaku, bukan?

    KENAPA YA??
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:30:42 PM by Izzah0404 »

    Reply #27 14 June, 2011, 08:39:33 AM
  • Publish
  • ooo kalau wat folder baru memang tak boleh rename CON ya,ada makna disebalik ayat CON tu.:senyum:

    Reply #28 14 June, 2011, 03:30:57 PM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 1: Ada apa dengan perkataan “CON”?

    •   Cuba anda create a new folder di mana-mana sahaja yang anda suka (contohnya di desktop, my documents)

    •   Namakan folder tersebut dengan perkataan CON dan lihatlah apa yang akan berlaku.

    •   Cuba rename file yang lain (contohnya images, documents) dengan perkataan CON juga.

    Benda yang sama masih berlaku, bukan?

    KENAPA YA??

    ooo kalau wat folder baru memang tak boleh rename CON ya,ada makna disebalik ayat CON tu.:senyum:

    Cuba pula rename dengan perkataan berikut;

    PRN
    AUX
    CLOCK$
    NUL
    COM1
    COM2
    COM3
    COM4
    COM5
    COM6
    COM7
    COM8
    COM9
    LPT1
    LPT2
    LPT3
    LPT4
    LPT5
    LPT6
    LPT7
    LPT8
    LPT9

    Apa yang berlaku??

    Reply #29 14 June, 2011, 03:34:59 PM
  • Publish
  • [warning]THE SPECIFIED DEVICE NAME IS INVALID[/warning]



    tu la jawapan yang keluar,semua ayat2 diatas tu mungkin diprivate sebab ada tujuan keselamatan lain kot.:senyum:

    Reply #30 15 June, 2011, 06:02:17 PM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 2: Kenapa dengan “Bush”?

    Jika komputer anda menggunakan Windows 2000 @ Windows XP, maka anda bolehlah mencuba trik ini;

    •   Buka notepad di komputer anda

    •   Taip seperti berikut di dalam notepad;
             Bush hid the facts

    •   (Jangan tekan enter) Save, close & buka ia kembali.

    Aikkk..,,apa dah jadi ni?


    *Trik ini tidak berkesan untuk Windows Vista & Windows 7. Harap maklum.
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:31:24 PM by Izzah0404 »

    Reply #31 15 June, 2011, 07:51:50 PM
  • Publish
  •  :)
    huh..tak faham tak faham..semua den tak faham..walaupun dalam bahasa melayu..ni bahasa melayu klasik ni..nak bahasa melayu moden..apa i'm feeling lucky apa semua....hee,,kak izzah..ajarlah..tak faham..

    Reply #32 15 June, 2011, 09:47:03 PM
  • Publish
  • :)
    huh..tak faham tak faham..semua den tak faham..walaupun dalam bahasa melayu..ni bahasa melayu klasik ni..nak bahasa melayu moden..apa i'm feeling lucky apa semua....hee,,kak izzah..ajarlah..tak faham..
    I'm Feeling Lucky tu apa? sila klik link ni; http://www.google.com nampak tak kat situ ade butang I'm Feeling Lucky?
    Sila baca topik ni dari awal ye...sebelum ni sudah dijelaskan apakah fungsi butang I'm Feeling Lucky.


    Reply #33 15 June, 2011, 09:48:47 PM
  • Publish
  • :)
    huh..tak faham tak faham..semua den tak faham..walaupun dalam bahasa melayu..ni bahasa melayu klasik ni..nak bahasa melayu moden..apa i'm feeling lucky apa semua....hee,,kak izzah..ajarlah..tak faham..
    I'm Feeling Lucky tu apa? sila klik link ni; http://www.google.com nampak tak kat situ ade butang I'm Feeling Lucky?
    Sila baca topik ni dari awal ye...sebelum ni sudah dijelaskan apakah fungsi butang I'm Feeling Lucky.



    huh..terkena balik den..okai..:senyum:

    Reply #34 15 June, 2011, 10:08:38 PM
  • Publish
  • huh..terkena balik den..okai..:senyum:
    ade ape lagi yang tak paham hani...?

    Reply #35 16 June, 2011, 12:29:49 PM
  • Publish
  • :)
    huh..tak faham tak faham..semua den tak faham..walaupun dalam bahasa melayu..ni bahasa melayu klasik ni..nak bahasa melayu moden..apa i'm feeling lucky apa semua....hee,,kak izzah..ajarlah..tak faham..
    I'm Feeling Lucky tu apa? sila klik link ni; http://www.google.com nampak tak kat situ ade butang I'm Feeling Lucky?
    Sila baca topik ni dari awal ye...sebelum ni sudah dijelaskan apakah fungsi butang I'm Feeling Lucky.



    :senyum:
    kartun tu siap nyanyi......  okaja* okaja* okaja*

    :senyum:
    Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

    Reply #36 16 June, 2011, 06:06:44 PM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 3: Apa dah terjadi ni???

    Trik kali ini sangat menarik untuk dicuba dan anda akan rasa sangat pelik kerana apa yang bakal berlaku adalah di luar jangkaan anda. Ikutilah langkah2 berikut:

    •   Buka Microsoft Word

    •   Taip seperti berikut;

            =rand (200, 99)

    •   Tekan enter. Lihatlah ape yang berlaku. Jeng..jeng..jeng...

    Anda pasti terkejut kerana perkataan yang ditaip tadi tiba-tiba je menjadi.....ahahaha...cubelah yer kalau nak tahu ape yang terjadi. :senyum:


    Macam mana perkara ini boleh berlaku??
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:31:58 PM by Izzah0404 »

    Reply #37 17 June, 2011, 10:17:28 AM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 3: Apa dah terjadi ni???

    Trik kali ini sangat menarik untuk dicuba dan anda akan rasa sangat pelik kerana apa yang bakal berlaku adalah di luar jangkaan anda. Ikutilah langkah2 berikut:

    •   Buka Microsoft Word

    •   Taip seperti berikut;

            =rand (200, 99)

    •   Tekan enter. Lihatlah ape yang berlaku. Jeng..jeng..jeng...

    Anda pasti terkejut kerana perkataan yang ditaip tadi tiba-tiba je menjadi.....ahahaha...cubelah yer kalau nak tahu ape yang terjadi. :senyum:


    Macam mana perkara ini boleh berlaku??

    saya tak tahu dari mana izzah dapat semua ni,mungkin kamu exlpore sendiri kot.:ketawa:....tapi ia memang hebat!!baguss baguss..tekan enter je 407ribu patah perkataan yang keluar...banyak kebenor ayat tu.:senyum:

    bagaimana ia boleh berlaku? okaja*
    « Last Edit: 17 June, 2011, 10:56:14 AM by mr maliki »

    Reply #38 17 June, 2011, 11:04:55 AM
  • Publish

  • saya tak tahu dari mana izzah dapat semua ni,mungkin kamu exlpore sendiri kot.:ketawa:....tapi ia memang hebat!!bagusss bagusss..tekan enter je 407ribu patah perkataan yang keluar...banyak kebenor ayat tu.:senyum:
    Sy cuba =rand (12, 06) pun sama juga... dan sy guna no² lain smua jadi yg sama, apa maksud ne?

    sekarang saya dah paham.:senyum:..kalau buat =rand(1,1),maka keluar hanya 1 ayat maklumat itu saja,sebab tu la kalau taip =rand(200,100) keluar banyak la ayat maklumat tu.:senyum:...jadi maksud =rand(no,no) tu bilangan ayat

    Reply #39 17 June, 2011, 05:54:01 PM
  • Publish
  • Perkara Yang Menjadi Tanda Tanya

    No. 1: Ada apa dengan perkataan “CON”?

    •   Cuba anda create a new folder di mana-mana sahaja yang anda suka (contohnya di desktop, my documents)

    •   Namakan folder tersebut dengan perkataan CON dan lihatlah apa yang akan berlaku.

    •   Cuba rename file yang lain (contohnya images, documents) dengan perkataan CON juga.

    Benda yang sama masih berlaku, bukan?

    KENAPA YA??

    Cuba pula rename dengan perkataan berikut;

    PRN,AUX,CLOCK$,NUL,COM1,COM2,COM3,COM4,COM5,COM6,COM7,COM8,COM9,LPT1,LPT2,LPT3,LPT4,LPT5,LPT6,LPT7,LPT8,LPT9

    Apa yang berlaku??

    Sebenarnya, nama-nama seperti di atas adalah nama yang telah di reserve kerana nama-nama ini adalah Dos Device Name.

    Dos Device Name ini tidak boleh digunakan untuk nama folder ataupun nama fail kerana ia adalah perkataan berdaftar dalam sistem dan tidak boleh ditiru atau diulang oleh pengguna PC.

    Diharap perkara ini tidak lagi menjadi tanda tanya bagi anda senyum*

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    823 Views
    Last post 04 June, 2012, 08:09:41 AM
    by hairilazman89
    5 Replies
    1115 Views
    Last post 08 August, 2014, 04:16:22 PM
    by NurZihan
    5 Replies
    695 Views
    Last post 20 October, 2012, 09:34:32 AM
    by afiQoh