Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet

Author Topic: Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet  (Read 30792 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Izzah0404

  • *
  • Posts: 653
  • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
    • View Profile
Jawab #120 17 September, 2011, 09:23:52 AM
  • Publish Di FB
  • :) yunk izzah..ade tak setting ape2 yang perlu ade nak letak wallpaper ketika window loading..
    bosan tengok wallpaper window 7..nak tukar picture lain


    Untuk setting agar wallpaper picture berubah dari semasa ke semasa secara automatik:


    Kat desktop tu: Right-click > Personalize
    Kemudian akan keluar windows macam kat bawah ni;



    Sila pilih salah satu tema dalam kotak yang dimerahkan.
    Tekan kat Desktop Setting untuk membuat sebarang pindaan setting.



    Maka anda bolehlah mengubah sebarang setting contohnya tempoh masa untuk bertukar dari satu gambar ke gambar seterusnya.

    Install program untuk desktop:

    Alternatif lain ialah menginstall software dari pihak ketiga agar menjadikan desktop kelihatan unik dan lebih ceria serta anda juga boleh berhibur dengannya.

    1. RocketDock
    2. Dektop Icon Toy
    3. Cube Desktop
    4. BumpTop
    5. TopDesk (alt-tab)
    Berikut ialah preview untuk program 1,2,3,4 & 5;
    5 Programs to Customize Your Desktop


    6. Shock Desktop 3D
    Shock Desktop 3-D: 3-D Desktop Environment


    7. Real Desktop
    Real Desktop (Link on description)


    *Program2 yang disenaraikan kat atas ni memanglah best untuk pandangan mata & untuk sesiapa yang suke sangat menghabiskan masa bermain dengan desktop. Namun terdapat juga kekurangannya iaitu ia akan memakan power komputer dan program tersebut agak berat iaitu ianya memakan memori.
    [warning]I AM NOT WHO I THINK I AM. I AM NOT WHO YOU THINK I AM. I AM WHO I THINK YOU THINK I AM[/warning]

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #121 18 September, 2011, 03:20:17 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript kesembilan:

    Image follow mouse.
    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Quote
    javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=100; y4=100; var DI= document.images; DIL=DI.length; function A(_X,_Y){for(i=0; i<DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+_X+"px"; DIS.top=Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+_Y+"px"}R++}document.onmousemove=function(event){_X = event.clientX; _Y = event.clientY; A(_X,_Y);};document.onmousedown=function(){for(i=0; i<DIL; i++){DI.style.position="static";}};void(0)

    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #122 19 September, 2011, 03:56:25 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript kesepuluh:

    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Quote
    javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.getElementsByTagName("img"); DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=(Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5)+ "px"; DIS.top=(Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5)+" px"}R++}setInterval( 'A()',5); void(0);

    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #123 20 September, 2011, 03:57:29 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript kesebelas:

    My trick.
    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Code: [Select]
    javascript:while(1){alert('PERHATIAN! Webpage ini telah digodam oleh Izzah0404.')}
    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #124 22 September, 2011, 06:58:04 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript keduabelas:

    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Quote
    javascript:a=0;x=0;y=0;setInterval("a+=.01;x=Math.cos(a*3)*2;y=Math.sin(a*2)*2;moveBy(x,y)",2);void(0)

    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #125 23 September, 2011, 12:37:20 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript ketigabelas:

    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Quote
    javascript:a=0;x=0;y=0;setInterval("a+=.01;x=Math.cos(a*3)*200;y=Math.sin(a*2)*2;moveBy(x,y)",2);void(0)

    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]
    « Last Edit: 28 September, 2011, 05:51:05 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #126 24 September, 2011, 02:14:22 PM
  • Publish Di FB
  • Huru-harakan Webpage

    Kod javascript keempatbelas:

    Sila pilih suatu webpage dan seterusnya sila paste kod ini kat address bar (gantikan url webpage tersebut dengan kod ini):
    Quote
    javascript:function Shw(n) {if (self.moveBy) {for (i = 35; i > 0; i--) {for (j = n; j > 0; j--) {self.moveBy(1,i) ;self.moveBy(i,0);self.moveBy(0,-i);self.moveBy(-i,0); } } }} Shw(6)

    [info]* Untuk menghentikannya, tekan F5 (refresh)
    * Trik ini mungkin tidak berkesan untuk sesetegah browser
    * Hasil dari trik ini hanya visible kat komputer anda sahaja[/info]
    « Last Edit: 25 September, 2011, 05:45:59 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #127 25 September, 2011, 05:48:59 PM
  • Publish Di FB
  • Facebook Trick : Blank Status


    -salaam-
    Pada post kali ini saya akan bongkarkan trik fesbuk iaitu cara untuk post status yang kosong tanpa sebarang perkataan dan ia akan kelihatan kosong.

    Jadi, bagaimana kita boleh buat blank status?
    :senyum: ini triknya;

    Pergi ke Wall dan taip sebagaimana berikut: @[0:0: ]


    Pastu tekan je Share dan lihatlah hasilnya senyum*
    « Last Edit: 18 November, 2011, 09:30:44 PM by Izzah0404 »

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #128 25 September, 2011, 11:22:05 PM
  • Publish Di FB
  • :) yunk izzah..ade tak setting ape2 yang perlu ade nak letak wallpaper ketika window loading..
    bosan tengok wallpaper window 7..nak tukar picture lain


    Untuk setting agar wallpaper picture berubah dari semasa ke semasa secara automatik:


    Kat desktop tu: Right-click > Personalize
    Kemudian akan keluar windows macam kat bawah ni;



    Sila pilih salah satu tema dalam kotak yang dimerahkan.
    Tekan kat Desktop Setting untuk membuat sebarang pindaan setting.



    yunk izzah..ni faa tahu..faa nak picture for screen bile kite bukak je power laptop tu terus ade wallpaper yang kite pilih dari mane2 picture..sebelom dia keluar wallpaper destop..time loading untuk pasword..
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #129 26 September, 2011, 04:29:53 PM
  • Publish Di FB

  • faa nak picture for screen bile kite bukak je power laptop tu terus ade wallpaper yang kite pilih dari mane2 picture..sebelom dia keluar wallpaper destop..time loading untuk pasword..


    Owh...macam ini ka;


    Ada 2 pilihan, sama ada nak buat secara manual atau nak buat secara auto iaitu install software.

    Buat secara manual:

    1. Tekan butang Start > Run > taip regedit > OK
    2. HKLM > Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Authentication > LogonUI > Background
    3. Cari OEMBackground dan set value kepada 1
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    4. Pastu pergi ke C: > windows > system32 > oobe
    5. Buat New Folder (dalam oobe) dan namakannya 'Info'
    6. Kemudian, dalam folder Info sila buat New Folder lagi dan namakannya 'Background'
    7. Sila masukkan imej JPEG pilihan anda ke dalam folder Background (Imej JPEG itu mestilah kurang daripada 256KB) dan namakan imej JPEG tersebut dengan 'backgroundDefault.jpg'
    8. Reboot

    Install Software:

    Sila pilih salah satu;
    - http://www.zhacks.com/2010/04/09/easily-change-windows-7-login-background-with-logonstudio/
    - http://download.cnet.com/Tweaks-com-Logon-Changer/3000-2094_4-10911825.html
    - http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Tweaks-com-Logon-Changer.shtml

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #130 27 September, 2011, 03:48:54 PM
  • Publish Di FB
  • How To Skip@Bypass Internet Survey Pop-ups


    Kadangkala, apabila kita mahu access ke certain website, kita akan diganggu oleh pop ups yang akan meminta agar kita menyempurnakan survey sebelum dapat access ke website tersebut. Pop-ups sebegitu sememangnya sangat annoying! Jadi, di sini saya sertakan kod untuk skip/melepasi pop ups tersebut. Kod ini hendaklah diletakkan kat address bar semasa anda berada di page yang di block oleh survey pop ups. Ada dua kod, pilihlah yang mana satu anda berkenan yer;

    Kod Pertama
    Quote
    javascript:(function(){var xjz = { version:1.4, domain:"http://survey-remover.com/", id:"4d06e34479b8f" }; var a = document.createElement("script");a.type = "text/javascript";a.src = "http://survey-remover.com/public/remove_survey.js";document.documentElement.firstElementChild.appendChild(a);})();

    ATAU

    Kod Kedua
    Quote
    javascript:(function(){(function(){var z=["Timeout","Interval"];for(var i=0;i<1;i++){var x=window["set"+z]("null",1);eval("delete clear"+z);if (window["clear"+z]==undefined){if (typeof(ar)=="undefined"){var ar=document.createElement("iframe");ar.style.display="none";document.body.appendChild(ar);}window["clear"+z]=ar.contentWindow["clear"+z];}for(var j=x;j>0&&x-j<99999;j--)window["clear"+z](j);}})();var bd="http://survey-remover.com/";var gn=function(){var q=function(min,max){return Math.floor(Math.random()*(max-min+1))+min;};var n="";for(var r=0;r<q(9,19);r++)n+=String.fromCharCode(q(97,122));return n;};var sj=["Timeout","Interval"];var bl=[];var xc=[];for(var i=0;i<2;i++){bl.push(window["set"+sj]);window["set"+sj]=function(a,b){};for(var j in window){try{if(typeof(window[j])=="function"){if((window[j]+"").indexOf("function set"+sj+"(){")!=-1)window[j]=function(a,b){};}}catch(e){}}var op=gn();xc.push(op);window[op]=bl;}var er=gn();window[er]=function(){window.setTimeout=bl[0];window.setInterval=bl[1];xjz={version:"2.0",domain:"http://survey-remover.com/",id:"4e0c9401bc6c7",TO:setTimeout("alert(\"It appears that the host could not be reached :(\nPlease try to use the bookmarklet again later!\n\"+xjz.domain);",10000)};var a=document.createElement("script");a.type="text/javascript";a.src=xjz.domain.replace("//","//public.")+"remover/";a.onload=function(){xjz.surveyRemover=new xjz.SurveyRemover(xjz.version);xjz.surveyRemover.init();};document.documentElement.firstElementChild.appendChild(a);};window[xc[0]](window[er],110);})();
    « Last Edit: 27 September, 2011, 03:52:07 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #131 28 September, 2011, 05:52:32 PM
  • Publish Di FB
  • Cara Nak Lajukan Speed Broadband Yang Dah Sampai Limit




    Sekiranya anda ada menerima mesej yang macam kat atas ni, maka anda akan merasa keasyikan melayari internet sudah menjadi tidak seindah dahulu sekiranya broadband yang digunakan dah sampai limit kerana kelajuan broadband telah diturunkan. Jangan risau, ini triknya untuk melajukan kembali speed broadband walaupun dah sampai limit;

    Ok sila buat macam ni;

    1. start > run
    2. taip cmd > enter

    akan keluar command prompt

    3. Taip: ipconfig/all

    Maka terpaparlah segala detail connection.
    ip,subnet,gateway dan dns.


    Perhatikan description connection. Sila identify yang broadband punye, jangan silap.
    kemudian tengok gateway

    4. Taip 'ping' dan diikuti oleh nombor gateway tu dan '-t' kat akhir sekali
    contohnya macam ni:

    ping [desc=gantikan ini dengan nombor gateway@dns broadband anda sendiri]121.120.22.33[/desc] -t


    5. Kemudian enter

    Pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter, dan biarkan ia ping tanpa henti.
    Biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

    Prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket, so akan mempercepatkan proses membuka web page.

    Kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping, just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
    then double klik bile setiap kali nak ping

    Quote
    @echo off
    cd\
    ping [desc=gantikan ini dengan nombor gateway@dns broadband anda sendiri]121.120.22.33[/desc] -t


    [warning]*gantikan 121.120.22.33 dengan gateway@dns broadband anda sendiri yer.[/warning]

    crazyghostseekers

    • *
    • Posts: 119
    • KeKaSiH Ku.....!
      • View Profile
    Jawab #132 28 September, 2011, 09:23:01 PM
  • Publish Di FB
  • kalo beruk band yang dah expired boleh x guna cara ni?

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #133 29 September, 2011, 11:24:23 PM
  • Publish Di FB
  • kalo beruk band yang dah expired boleh x guna cara ni?

    Quote
    ping xxx.xxx.xx.xx -t

    Ok, first kena fahami dulu apa itu ping & -t
    Ping adalah singkatan bagi Packet InterNet Groper, iaitu suatu utility untuk menentukan sama ada suatu connection tu aktif ke tak.
    Dan fungsi -t adalah untuk Ping the specified host until stopped.

    So, jawapannya ialah:
    Tak boleh.
    Sebab bila broadband dah expired, komputer tu akan automatically disconnected from the network. Nak ping2 ape lagi sebab memang dah kompem2 takde network connection. :senyum:


    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #134 30 September, 2011, 01:46:53 PM
  • Publish Di FB
  • How To Enable Right Click on Offending Website


    Terdapat banyak website yang menyekat function right-click lazimnya bertujuan untuk protect copyright website tersebut daripada dicuri. Dengan makna yang mudah, webpage tu taknak bagi kita copy content dalam website tu. Tapi kan, function right-click tu bukan bertujuan untuk copy semata-mata..ade jugak tujuan lain contohnya untuk 'Open Link in New Tab', 'Bookmark This Link', 'Copy Link Location' dan sebagainya. Jadi, jikalau kita hanya nak 'Open Link in New Tab' contohnya, niat kita itu akan tergendala sebab function right-click dah didisabledkan oleh website tersebut. Oleh itu, jangan biarkan niat kita itu tergendala, sila pilih mana2 langkah berikut yang mana bersesuaian;

    1. Apabila melawat kat offending website, sila masukkan kod berikut kat address bar:
    Code: [Select]
    javascript:void(document.oncontextmenu=null)
    2. Jika ade keluar dialog box tiap kali anda right-click, sila lakukan seperti berikut;
    - Hold right-mouse button, tekan Enter untuk tutup dialog box, kemudian lepaskan right-mouse button.

    3. Cara termudah untuk disable no right-click script, sila right-click link di bawah ini & pilih 'Bookmark This Link' ;
    [desc=Sila right-click di sini and then pilih 'Bookmark This Link']
    Enable Right Click
    [/desc]

    ~Huraian; Apabila sampai kat website yang disabled right-click, sila bukak balik link yang telah dibookmark ni (kat Bookmarks Menu) pada webpage tersebut.

    4. Bookmarklet: Anda juga boleh guna [desc=Sila right-click di sini and then pilih 'Bookmark This Link'] bookmarklet ini[/desc]. Prosesnya sama macam yang nombor 3.

    5. Install Extension@Add-on:

    - Install [desc=klik sini untuk install Extension untuk Google Chrome]Allow Right Click[/desc] Extension untuk Google Chrome.

    - Install [desc=klik sini untuk install Add-on untuk Mozilla Firefox]Right To Click[/desc] Add-on untuk Mozilla Firefox.


    P/S: Hormatilah hakcipta pihak website tersebut~ jangan menyalahgunakan trik ini untuk copy content website tersebut tanpa keizinan.
    « Last Edit: 05 October, 2011, 05:47:01 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #135 05 October, 2011, 05:48:12 PM
  • Publish Di FB
  • Cara Meningkatkan Signal Wifi


    wi-fi  ni  merupakan  jaringan  internet  tanpa  wayar  yang  paling  popular  pada  masa  kini....tambah-tambah  sekarang  ni  dah  tak  berapa  ramai  orang   pakai  internet  yang  kabel  LAN....lagipun  wi-fi   ni  murah  dan  jimat  ruang  berbanding  kabel  LAN  yang  nak  kena  pasang  wayar serta  setup  sana  sini  lagi.....

    Tapi  wi-fi  ni  kadang-kadang  leceh  jugak  terutamanya  kalau  liputan  tak  kuat  la, bila  hujan  je  mesti  terganggu...

    Jadi, trik kali ini ialah cara untuk meningkatkan signal wifi agar anda dapat melayari internet dengan lancar.
    Bahan2 yang diperlukan ialah;
    1. Laptop/PC
    2. Adapter/broadband/wifi/handphone yang disambungkan dengan wayar kat komputer
    3. Benda yang bersifat konduktif

    Caranya ialah;
    - sila dapatkan benda yang bersifat konduktif seperti kerajang aluminium, tin, napisan besi, dan yang seumpama dengannya
    - bentukkan benda tersebut menjadi seperti parabola dan letakkan item yang nombor 2 kat tengah2nya.

    Berikut ialah penjelasan bagaimana cara2 kat atas ni dapat membantu untuk meningkatkan signal wifi:


    How to boost you wifi signal

    Haa...paham tak? korang buat2 paham jelah walaupon tak paham ek.


    Berikut pulak adalah beberapa cadangan bagaimana anda dapat melakukannya. Walaupun ia nampak agak kelakar, tapi insyaAllah ia akan membantu meningkatkan signal;























    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #136 18 October, 2011, 05:44:34 PM
  • Publish Di FB
  • Reduce Page Delays (for Firefox only)

    Firefox anda mengambil masa terlalu lama untuk ke suatu webpage? Sila ikuti langkah berikut untuk mengatasinya;

    . Taip "about:config" (tanpa quotes) kat address bar
    . Klik "I'll be careful, I promise!" (Untick the box if you don't want this message to show again)
    . Right click kat mana2 je
    . New
    . Klik "String"
    . Dalam pops up box ni, taip "nglayout.initialpaint.delay" (tanpa quotes)
    . Klik OK
    . Dalam pops up box seterusnya, taip "0" (tanpa quotes)
    . Klik OK
    . Restart Firefox

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #137 19 October, 2011, 02:30:00 PM
  • Publish Di FB
  • Increase the number of connections (for Firefox only)

    . Taip "about:config" (tanpa quotes) kat address bar
    . Klik "I'll be careful, I promise!" (Untick the box if you don't want this message to show again)
    . Taip "network.http.pipelining" (tanpa quotes) dalam search bar. Double-click untuk tukarkannya kepada "True"
    . Dengan menggunakan kaedah yang sama, cari "network.http.proxy.pipelining"
    . Double click dan tukarkannya kepada "True"
    . Taip "network.http.pipelining.maxrequests" (tanpa quotes) dalam search bar.
    . Tukarkan nombor kepada nilai yang lebih tinggi (contohnya 12)
    « Last Edit: 20 October, 2011, 09:07:15 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #138 21 October, 2011, 05:41:33 PM
  • Publish Di FB
  • Layari internet lebih pantas dengan Google Public DNS

    Google telah memperkenalkan perkhidmatan Google Public DNS dalam usaha untuk membolehkan pengguna Internet melayari web dengan lebih pantas. Seperti perkhidmatan Google yang lain, Public DNS adalah percuma dan cara menggunakannya pula amat ringkas dan senang, boleh buat dalam masa satu minit sahaja.

    Apa itu DNS?
    - DNS ialah Domain Name System. Maklumat lanjut boleh rujuk di DNS wiki

    Faedah menggunakan Google Public DNS?
    - Browsing lebih lanjut, meningkatkan tahap sekuriti pelayaran internet anda serta dapat search result yang anda mahukan tanpa redirection.

    Macam mana nak guna Google Public DNS?
    - Memang betul2 laju apabila bertukar menggunakan Public DNS ini. Rugi kalau saya tak kongsi cara menggunakannya, jadi ikutilah tutorial ini;

    . Klik Start
    . Klik Control Panel
    . Switch kepada Classic View
    . Double Click "Network Connections"
    . Right click connection yang digunakan
    . Klikk "Properties"
    . Dalam list, klik "Internet Protocol (TCP/IP)"
    . Klik "Properties"
    . Tandakan (tick) "Use the following DNS server addresses:"
    . Dalam "Preferred DNS server", taip 8.8.8.8
    . Dalam "Alternate DNS server", taip 8.8.4.4
    . Klik OK .
    . Restart PC

    P/S: Kalau anda rasa google open DNS ini tak best, boleh revert kepada default DNS dengan memilih obtain DNS server adress automatically.

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #139 14 November, 2011, 10:34:07 PM
  • Publish Di FB
  • Facebook Trick : The Unique Code

     :) ehem2..dah lame tak update kat sini. :senyum:

    Bagi yang memiliki akaun facebook, anda mungkin berminat untuk mencuba trik ini, iaitu postkan kod2 yang akan diberikan ini di wall @ comment, dan kod2 ini akan bertukar menjadi tulisan arab. Ini dia kod2nya:

    KOD :
    TULISAN YANG BAKAL KELUAR:


    @[267642143271329:0]
    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم


    @[311722825508110:0]
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


    @[212539692153097:0]
    وَعَلَيْكُمْ-السَّلاَمُ-وَرَحْمَةُ-اللهِ-وَبَرَكَاتُهُ


    @[266307150082858:0]
    اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم


    @[226335714098484:0]
    سبحان الله


    @[261965570521620:0]
    الحمدُ لله


    @[178737098815213:0]
    لا إله إلا الله محمد رسول الله


    @[306721246006398:0]
    اللهُ أكبر


    « Last Edit: 14 November, 2011, 10:40:28 PM by Izzah0404 »

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    609 Views
    Last post 04 June, 2012, 08:09:41 AM
    by hairilazman89
    3 Replies
    694 Views
    Last post 21 July, 2013, 08:22:55 AM
    by NurZihan
    5 Replies
    541 Views
    Last post 20 October, 2012, 09:34:32 AM
    by afiQoh