Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet

Author Topic: Koleksi Trik & Tips Komputer/Internet  (Read 33682 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Izzah0404

  • *
  • Posts: 653
  • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
    • View Profile
23 May, 2011, 09:19:26 AM
  • Publish Di FB
  • :)

    Selamat datang ke ruangan
    'Koleksi Trik & Tips komputer/internet'.


    Pada ruangan ini saya akan kongsikan apa-apa sahaja trik komputer dan internet yang saya ketahui, dan juga tips komputer/internet yang saya ketahui.
    Anda juga dialu-alukan untuk berkongsi trik & tips komputer/internet di sini.
    Semoga kita semua dapat menambahkan ilmu pengetahuan dan memperoleh manfaat dari perkongsian ini.
     :ins:
    « Last Edit: 17 September, 2011, 11:25:02 AM by Izzah0404 »
    [warning]I AM NOT WHO I THINK I AM. I AM NOT WHO YOU THINK I AM. I AM WHO I THINK YOU THINK I AM[/warning]

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4917
      • View Profile
    Jawab #1 23 May, 2011, 09:28:17 AM
  • Publish Di FB
  • boleh kot di satukan di sini ya izzah


    Tanya di Sini Tentang Komputer: Masalah dan Tips

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #2 23 May, 2011, 09:30:27 AM
  • Publish Di FB
  • Sebagai mukaddimah, saya akan kongsikan cara untuk membuat silapmata google.
    Sila tonton video di bawah;

    Google magic trick


    google magic trick

    nak tahu rahsianya..? :senyum:
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:27:03 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #3 23 May, 2011, 09:38:00 AM
  • Publish Di FB
  • boleh kot di satukan di sini ya izzah


    Tanya di Sini Tentang Komputer: Masalah dan Tips

    Pak ahib...saya nak kongsikan trik komputer yang jarang2 diketahui umum,bukannya cara penyelesaian kepada masalah yang sering dihadapi umum. :senyum:
    « Last Edit: 14 July, 2011, 07:26:45 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #4 23 May, 2011, 09:48:41 AM
  • Publish Di FB
  • Dan ini rahsianya bagi video silapmata google kat atas;

    http://darkartsmedia.com/google.html

    ~sila klik sekali (boleh klik kat mane2 je) dan lihat ape yang berlaku
    ~klik sekali lagi (kat mane2 je) dan lihat ape yang berlaku seterusnya.

    Selamat mencuba!!
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:27:27 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #5 24 May, 2011, 05:30:50 PM
  • Publish Di FB
  • FLYING IMAGE


    Cara untuk membuat imej2 pada suatu webpage berterbangan;

    1. Pilih suatu webpage yang mempunyai banyak imej. (contohnya http://halaqah.net/v10/ )
    2. Gantikan url http://halaqah.net/v10/ (kat address bar) tadi dengan kod di bawah ini;

    Quote
    javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.getElementsByTagName("img"); DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=(Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5)+"px"; DIS.top=(Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5)+"px"}R++}setInterval('A()',5); void(0);


    3. Tekan enter.

    Selamat mencuba !!
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:27:54 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #6 25 May, 2011, 11:02:10 PM
  • Publish Di FB
  • Web browser is shaking!

    Sila copy n paste kod berikut pada bahagian address bar dan lihatlah apa yang berlaku.

    Quote
    javascript:function Shw(n) {if (self.moveBy) {for (i = 35; i > 0; i--) {for (j = n; j > 0; j--) {self.moveBy(1,i) ;self.moveBy(i,0);self.moveBy(0,-i);self.moveBy(-i,0); } } }} Shw(6)
    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:28:17 PM by Izzah0404 »

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #7 26 May, 2011, 04:48:14 PM
  • Publish Di FB
  • Collapsed Images

    Untuk melihat full effect, carilah website yang mempunyai banyak imej. Copy & paste kod di bawah pada bahagian address bar dan perhatikan apa yang berlaku;

    Quote
    javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.images; DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5; DIS.top=Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5}R++}setInterval('A()',5); void(0);

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #8 27 May, 2011, 10:25:39 PM
  • Publish Di FB
  • Lock computer using mouse

    Hari ini saya akan kongsikan trik yang simple untuk lock PC menggunakan mouse.  Pada kebiasaannya kita akan menggunakan keyboard shortcut (Alt+Ctrl+Del atau Windows+L ) untuk lock PC. Cara alternatif selain menggunakan keyboard shortcut ialah dengan menggunakan mouse. Begini caranya;

    1. Right click kat desktop > pilih New > dan klik Shortcut

    2. Dalam kotak dialog 'Create Shortcut', masukkan kod berikut dalam ruangan ‘Type the location’ ;

    rundll32 user32.dll,LockWorkStation

    3. Klik Next

    4. Dalam “Type a name for this shortcut”, taip LOCK MY PC dan klik Finish.

    5. Sekarang, hanya double click pada ikon tersebut, dan desktop anda telahpun di lock!

    hairilnua

    • *
    • Posts: 1058
    • Allahuakbar....!!
      • View Profile
    Jawab #9 28 May, 2011, 01:13:28 PM
  • Publish Di FB
  • Hari ni,, den nak kongsikan gak trik untuk membuat sesuatu magic kat halaqah ni,, best punye trik ni,, semoga terhibur,,, anda cuma perlu klik di link ini,, dan anda akan tahu apa triknya.. http://view.my/halaqahtrik terbaik dari den..........!
    Aku insan yg agak selambe..
    X pndai jaga hati orang..
    Suke cari pasal..

    Jangan call @ sms :  0193587327(hehehhe)
    http://hairilnua.blogspot.com
    Ada Brani?

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #10 29 May, 2011, 01:29:44 AM
  • Publish Di FB
  • Code to open and close cd drives

    Sila copy & paste kod berikut ke dalam notepad;

    Quote
    Set oWMP = CreateObject("WMPlayer.OCX.7")
    Set colCDROMs = oWMP.cdromCollection
    if colCDROMs.Count = 1 then
    for i = 0 to colCDROMS.Count - 1
    colCDROMs.Item(i).Eject
    colCDROMs.Item(i).Eject
    Next ' cdrom
    end if

    save as [desc=anda boleh letak apa2 nama je asalkan ada .vbs di belakangnya]filenames[/desc].vbs

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #11 06 June, 2011, 06:42:19 PM
  • Publish Di FB
  • Shutdown Computer

     :) Saya kembali lagi ke sini untuk berkongsi trik komputer.

    Kali ini saya akan berkongsi trik untuk shutdown komputer.
    Mudah sahaja, anda hanya perlu copy & paste kod yang saya akan berikan ini ke dalam notepad komputer anda. Ada 3 kod kesemuanya untuk shutdown komputer yang mana anda bolehlah memilih salah satu dari 3 kod tersebut.

    Kod pertama;
    Quote
    avidemux2_cli --run j-1.js --run j-2.js --end
    shutdown.exe -s -t 00

    Kod kedua;
    Quote
    @echo off
    msg * Fatal system error
    shutdown -c "System32 files lost, PC now shutting down" -s -t 10

    Kod ketiga;
    Quote
    set wshshell = wscript.CreateObject("wscript.shell")
    wshshell.run "shutdown.exe -s -t 6"
    wscript.sleep 2000

    * Bagi kod pertama dan kod kedua, anda boleh save as [desc=letak jelah name ape2 pon asalkan ade .bat kat belakang]ape2je[/desc].bat dalam notepad.
    * Manakala bagi kod ketiga pula, anda boleh save as [desc=letak jelah name ape2 pon asalkan ade .vbs kat belakang]ape2je[/desc].vbs dalam notepad.
    « Last Edit: 06 June, 2011, 06:49:40 PM by Izzah0404 »

    mr maliki

    • *
    • Posts: 135
      • View Profile
    Jawab #12 07 June, 2011, 12:50:19 AM
  • Publish Di FB
  • rupanya kak izzah juru teknik komputer ya..sifu!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #13 07 June, 2011, 09:25:38 PM
  • Publish Di FB

  • Create shortcut to restart computer

    1. Right click kat desktop > pilih New > dan klik Shortcut

    2. Dalam kotak dialog 'Create Shortcut', masukkan kod berikut dalam ruangan ‘Type the location’ ;

    shutdown.exe –r

    3. Klik Next

    4. Dalam “Type a name for this shortcut”, taip RESTART PC dan klik Finish.

    5. Sekarang, hanya double click pada ikon tersebut untuk restart komputer

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #14 08 June, 2011, 10:15:50 PM
  • Publish Di FB
  • Create shortcut to shutdown computer

    Selain shutdown komputer menggunakan notepad sebagaimana yang saya telah kongsikan sebelum ini, kita boleh juga buat shortcut untuk shutdown komputer. Berikut adalah langkah2 yang perlu diikuti;

    1. Right click kat desktop > pilih New > dan klik Shortcut

    2. Dalam kotak dialog 'Create Shortcut', masukkan kod berikut dalam ruangan ‘Type the location’ ;

    shutdown.exe –s

    3. Klik Next

    4. Dalam “Type a name for this shortcut”, taip SHUTDOWN PC dan klik Finish.

    5. Sekarang, hanya double click pada ikon tersebut untuk shutdown komputer

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #15 09 June, 2011, 03:31:07 PM
  • Publish Di FB
  • Tahukah anda apakah fungsi butang ' I'm Feeling Lucky ' ?

    Perasan tak pada halaman Google ada butang 'I’m Feeling Lucky ' kat sebelah butang 'Google Search' ? Tipulah kalau tak perasan kan.



    Pernahkah menekan butang tersebut? Adakah anda tahu apakah fungsi butang tersebut?

    Sebenarnya butang I’m Feeling Lucky pada Google berfungsi untuk masuk terus ke laman web yang berada di urutan pertama dalam Google Search pada kata kunci yang kita cari.

    Jika kita search secara biasa, contohnya kita taip kata kunci ‘halaqah‘ dalam kotak search, kemudian tekan butang Google Search, kita akan dapat lihat banyak pilihan website yang mempunyai kata kunci yang sama. Apa yang dapat kita lihat, halaqah.net berada di ranking yang pertama. Ok, cuba kita gunakan kata kunci yang sama, kemudian tekan butang I’m Feeling Lucky. Apa yang akan kita dapat lihat?

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #16 09 June, 2011, 10:03:55 PM
  • Publish Di FB
  • Create shortcut to shutdown computer

    Selain shutdown komputer menggunakan notepad sebagaimana yang saya telah kongsikan sebelum ini, kita boleh juga buat shortcut untuk shutdown komputer. Berikut adalah langkah2 yang perlu diikuti;

    1. Right click kat desktop > pilih New > dan klik Shortcut

    2. Dalam kotak dialog 'Create Shortcut', masukkan kod berikut dalam ruangan ‘Type the location’ ;

    shutdown.exe –s

    3. Klik Next

    4. Dalam “Type a name for this shortcut”, taip SHUTDOWN PC dan klik Finish.

    5. Sekarang, hanya double click pada ikon tersebut untuk shutdown komputer

    good info laa.:senyum:..
    jom try semua
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #17 09 June, 2011, 10:16:50 PM
  • Publish Di FB
  • FLYING IMAGE


    Cara untuk membuat imej2 pada suatu webpage berterbangan;

    1. Pilih suatu webpage yang mempunyai banyak imej. (contohnya http://halaqah.net/v10/ )
    2. Gantikan url http://halaqah.net/v10/ (kat address bar) tadi dengan kod di bawah ini;

    Quote
    javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.getElementsByTagName("img"); DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=(Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5)+"px"; DIS.top=(Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5)+"px"}R++}setInterval('A()',5); void(0);


    3. Tekan enter.

    izzah study mane??
    best la gini..lawa jek..
    :senyum:..suke2..
    semua bagus2 la izzah kongsi

    SiNaR aBaDi

    • *
    • Posts: 748
      • View Profile
    Jawab #18 10 June, 2011, 10:11:59 AM
  • Publish Di FB

  • Create shortcut to restart computer

    1. Right click kat desktop > pilih New > dan klik Shortcut

    2. Dalam kotak dialog 'Create Shortcut', masukkan kod berikut dalam ruangan ‘Type the location’ ;

    shutdown.exe –r

    3. Klik Next

    4. Dalam “Type a name for this shortcut”, taip RESTART PC dan klik Finish.

    5. Sekarang, hanya double click pada ikon tersebut untuk restart komputer


    Syukran izzah atas perkongsiannya.
    SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.;-)

    Izzah0404

    • *
    • Posts: 653
    • o()xxxx[{::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::>
      • View Profile
    Jawab #19 10 June, 2011, 03:20:03 PM
  • Publish Di FB
  • Have fun with I'm Feeling Lucky button!

    Hiburkan hati anda dengan bermain dengan butang I'm Feeling Lucky!
    Caranya, taipkan kata kunci seperti yang tersenarai di bawah, kemudian tekan butang I'm Feeling Lucky. Anda akan dapati ada kelainan pada google. Contohnya, taipkan google gravity dalam kotak carian, kemudian tekan butang I'm Feeling Lucky.

    1. [size=12pt][b]google graviti[/b][/size] – Isi kandungan dalam google akan jatuh kerana tarikan graviti.

    2. [size=12pt][b]epic google[/b][/size] – paparan dalam google semakin mengembang. Jangan biarkan ianya mengembang terlalu lama, nanti meletup..:senyum:

    3. [size=12pt][b]annoying google[/b][/size] – perkataan dalam google bercampur-campur tulisan kecil besar.

    4. [size=12pt][b]google bsd[/b][/size] – ada gambar makhluk perosak pada logo google.

    5. [size=12pt][b]google linux[/b][/size] – ada lambang penguin (linux) pada logo google

    6. [size=12pt][b]googoth[/b][/size] – halaman google menjadi gelap dan suram

    7. [size=12pt][b]elgoog / google reverse / google mirror[/b][/size] – semua teks dalam google akan disusun terbalik iaitu dari kanan ke kiri. Sesuai untuk pembaca kidal.. erk.. Ada ke..:senyum:

    8. [size=12pt][b]google sphere[/b][/size] – semua tulisan dalam google akan terbentuk seperti globe dan berpusing.

    9. [size=12pt][b]rainbow google[/b][/size] – google versi pelangi !

    10. [size=12pt][b]google pacman[/b][/size] – Pelayar google dengan penyediaan game pacman yang menggantikan logo google. Apa yang menariknya, anda boleh terus bermain dalam pelayan google ini. (boleh try tekan butang 'insert coin')

    11. [size=12pt][b]google heart page[/b][/size] - sangat menyentuh hati...

    12. [size=12pt][b]blackle[/b][/size] - google versi hitam

    13. [size=12pt][b]google loco[/b][/size] - tulisan bergerak tergedik-gedikk!

    14. [size=12pt][b]google gothic[/b][/size] - google versi gothic

    15. [size=12pt][b]google mozilla[/b][/size] - google + mozilla

    16. [size=12pt][b]google gizoogle[/b][/size] - ntah...tengoklah sendiri. Tak reti nak explain.

    17. [size=12pt][b][b]google mentalplex[/b][/b][/size] - kena klik kat circle yang berpusing-pusing tu

    18. google pink / purple / red / orange [atau ape2 warna yang lain] - Google tu akan berubah mengikut warna yang anda taip.

    « Last Edit: 28 June, 2011, 05:29:08 PM by Izzah0404 »

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    709 Views
    Last post 04 June, 2012, 08:09:41 AM
    by hairilazman89
    4 Replies
    882 Views
    Last post 16 July, 2014, 03:00:28 PM
    by ibucomey
    5 Replies
    600 Views
    Last post 20 October, 2012, 09:34:32 AM
    by afiQoh