Bagaimana memujuk suami?

*

Author Topic: Bagaimana memujuk suami?  (Read 5877 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

SrikandiPejuang

  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
12 May, 2011, 07:58:34 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum. Di saat ini, saya sedang dihimpit perasaan bersalah namun tetap berharap dan berdoa. Saya tersakitkan hati suami saya. Saya membuat luahan rasa kepada suami tentang sesuatu perkara. Meluahkan melalui Skype. (saya dan suami berjauhan..:sedihnya:..) Baru saja minggu lepas berjumpa. Bila berjauhan, saya meluahkan pada suami. Saya tidak puas hati tentang satu perkara. Namun, dalam luahan tersebut, saya tidak marahkan suami. Cuma, luahkan apa yang terbuku..
    Skrg ini, suami saya mendiamkan diri selama sehari (:sedihnya:..) Puas saya hantar mesej minta maaf dan menelefonnya. Namun, tiada balasan. Macam mana yer? Skrg ini, bermacam-macam sangkaan dalam kepala saya..semoga suami saya kembali pulih seperti sedia kala...

    nur 1

    • *
    • Posts: 3
      • View Profile
    Reply #1 12 May, 2011, 08:52:12 AM
  • Publish
  •  :)assalamualaikum puan yg drahmati,
    memohon maaf adalah p'kara yg baik dan ia tindakan yg tepat bl kt inginkn sesuatu yg baik....kdg2 kt sbg wanita ssh nk elak dr fkr yg bkn2...think pstve............mgkn suami msh br kt masa dn ruang utk sama2 kt fkr.......doa, usaha,skp dan lyanan yg baik scra istiqamah tuk suami.......insyaAllah...

    SrikandiPejuang

    • *
    • Posts: 11
      • View Profile
    Reply #2 12 May, 2011, 09:32:49 AM
  • Publish
  • Terimakasih atas nasihat. insyaAllah saya akan cuba berfikiran positif..

    keju

    • *
    • Posts: 959
      • View Profile
    Reply #3 12 May, 2011, 03:17:11 PM
  • Publish
  • Quote
    Skrg ini, suami saya mendiamkan diri selama sehari (:sedihnya:..) Puas saya hantar mesej minta maaf dan menelefonnya. Namun, tiada balasan. Macam mana yer? Skrg ini, bermacam-macam sangkaan dalam kepala saya..semoga suami saya kembali pulih seperti sedia kala...

    diam , lebih baik untuk membuka ruang dia berfikir

    anazahra

    • *
    • Posts: 922
      • View Profile
    Reply #4 12 May, 2011, 03:54:26 PM
  • Publish

  • o0o saje je tu suami nak test.. :senyum:..
    mana tahu nanti jumpa dapat bunga ros sejambak...
    baik sangka je kak...

    tiap2 hari bagi mesej..
    tapi jangan kerap..
    sekali sehari..
    jangan sampai 20 kali sehari..
    boring la kawan tu..
    atau pun selang 2 hari.. bagi mesej.. mana tahu dia rindu pulak..
    "eh, bini aku tak bagi mesej pun harini, rindu pulak aku"
    isk...

    apa2 pun baik sangka..
    tak ada apa2 kot insyaAllah...

    halawah

    • *
    • Posts: 2606
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Reply #5 12 May, 2011, 04:18:16 PM
  • Publish
  • Anak-anak lebih pandai layan kehendak pasangannya
    belum bersuami sudah tahu menari tarian suri?
    hm....buat mama terkilan hendak  sidia ini
    baik sangkalah juga ya pada mama  ini... baguss

    Anakanda:
    Boleh bagi resep jinak merpati agar mahligai tetap abadi yahooo*
    İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
    hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

    khalila

    • *
    • Posts: 957
      • View Profile
    Reply #6 12 May, 2011, 04:48:35 PM
  • Publish
  • pada pandangan saya..
    minta maaf..minta maaf..minta maaf...
    lepas tu diam..
    bagi ruang dia berfikir...
    sekali sekala bertanya kahabar dan minta maaf..
    waktu ini suami tak perlukan alasan dan jangan menjawab kalau dia tengah bersuara...
    mengaku je salah kita dan terus minta maaf..
    kadang-kadang bagi mms comel-comel ke..
    masa dia nak balik rumah,make sure semuanya ready...
    kadang-kadang menangis juga boleh pujuk hati suami..
    alih-alih suami pula pujuk kita nanti..
    alaa,suami isteri..
    give and take...
    insyaAllah...
    keras mana sangat hati suami kita kan..


    keju

    • *
    • Posts: 959
      • View Profile
    Reply #7 12 May, 2011, 05:41:32 PM
  • Publish
  • Quote
    tapi jangan kerap..
    sekali sehari..

    wat juai mahai pulok....

    teknik psikologi budak2 zaman teknologi

    cokodok08

    • *
    • Posts: 299
    • Rindu dan Cinta Teragung hanya milikNya!
      • View Profile
    Reply #8 13 May, 2011, 10:04:40 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum wbt...

    Ini sekadar pandanga saya

    1. Istighfar bebanyak (tak rugi pon)
    2. Jangan tangguh minta maaf sbb kita tak tau selama mana yang kita akan hidup.
    3. Pujuk lah suami dengan kata2 yang dia suke dengar kalau boleh selitkan kata-kata Allah swt dan RasulNya (sangat-sangat tak rugi).
    4. Buat solat sunat supaya hati diri sendiri dan hati suami tenang.

    naim_mahmood

    • *
    • Posts: 367
      • View Profile
    Reply #9 13 May, 2011, 11:07:30 AM
  • Publish
  • 1. orang lelaki yang penyabar biasalah die berdiam diri.

    yang sebenarnya berdiam ni dah cantek dah. sebab die nak mengekalkan kewarasan fikirannya.

    keadaan ni nama die "cave time" (kalau dalam buku men from mars women from venus <--- betul ntah tajuk die)

    cave time ni dimana orang lelaki tu perlu berenggang dari si perempuan dalam tempoh masa tertentu.
    sampailah die rase die boleh kembali rapat balik.

    jadi puan jangan lah kacau die dalam cave tu. jgn paksa die buat apa apa kenyataan berat.

    tegur tegur biase je. contoh "kalau abg rase nak berbincang anytime ok" : ).

    khalila

    • *
    • Posts: 957
      • View Profile
    Reply #10 13 May, 2011, 02:46:43 PM
  • Publish
  • bagi saya suami yang memendam perasaan marah,tidak puas hati pada isteri itu sangat-sangat tidak sayang isterinya..
    kenapa??
    sebab dia membiarkan isterinya berada dalam ketidakredhaan dia..
    kalau dalam masa kemarahan,terasa hati itu salah satu antara mereka mati,di mana letaknya isteri ini melainkan di neraka...

    Ummu Fatimah

    • *
    • Posts: 2154
      • View Profile
    Reply #11 14 May, 2011, 02:32:54 PM
  • Publish
  • Saya setuju dengan pendapat naim.. Lelaki yang berdiam diri semasa marah, baiklah isteri juga duduk tenangkan fikiran, banyakkan istighfar, beri ruang pada suami tenangkan fikiran. Lebih banyak isteri istighfar, lebih banyak dia mohon keampunan pada Allah. Suami diam berfikir, tak semestinya berada dalam keadaan marah kepada isteri. Adakala perempuan bila emosi, suka cakap bukan-bukan, dengan tindakan suami mendiamkan diri, barulah dia mula berfikir, betulka tindakan dia?

    Jadi, tempoh senyap ni, tenangkan fikiran sahaja. Itu lebih baik dari bertikam lidah atau suami membalas dengan kata2 yang lebih menyakitkan hati. Selepas suami mula respon positif jangan ungkit lagi hal2 yang tak best..

    Sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri.
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    shanman

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Reply #12 14 February, 2012, 07:52:00 PM
  • Publish
  • salam...

    saya dengan suami duduk berjauhan.saya juga mengalami masalah yang sama di mana suami saya merajuk dan hari ni dah masuk hari keempat dia tak kol tak mesej saya.saya kol dan mesej dia tp tak ada respon.bila dia marah mesti genap seminggu baru boleh pulih,saya rasa sedih sangat.saya tak tahu la kali ni sampai tahap mana dia marah kat saya.apa lagi yang boleh saya buat??

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    18 Replies
    8000 Views
    Last post 23 October, 2009, 04:39:26 PM
    by BenCasee
    10 Replies
    6304 Views
    Last post 31 December, 2011, 09:58:49 PM
    by Ummi Munaliza
    12 Replies
    3301 Views
    Last post 04 January, 2012, 06:05:10 PM
    by Sayang_siqaseh