TANDA-TANDA penyakit KANSER PERUT

Author Topic: TANDA-TANDA penyakit KANSER PERUT  (Read 157577 times)

0 Halaqian and 2 Guests are viewing this topic.

NurWahidaFauzi

 • *
 • "Dihujung Kelopak CintaNYA"
  • View Profile
10 July, 2007, 08:34:25 PM
Tanda-tanda penyakit kanser perut

AMALAN pemakanan yang seimbang dan sihat penting dalam menentukan tahap kesihatan seseorang. Ketidakseimbangan pemakanan boleh menyebabkan timbulnya pelbagai gejala penyakit pada tubuh.
Bagi kebanyakan penyakit tertentu, amalan pemakanan seseorang mempunyai kaitan rapat dengan penyakit yang dihidapi.

Demikian menurut Pakar Perubatan Gastroenterologi, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Aminuddin Ahmad.

Katanya seperti penyakit-penyakit kanser lain, punca kanser perut masih belum dapat dikenal pasti.

Bagaimanapun, katanya kemungkinan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai N-nitrosa (N-Nitrosa compound) yang terhasil daripada makanan yang mengandungi nitrat yang diubah menjadi nitrit mungkin boleh menyebabkan kanser perut berlaku.

³Terdapat andaian mengatakan makanan seperti acar, daging, ikan yang diasap atau mengandungi banyak garam seperti ikan atau daging masin memudahkan proses karsinogenesis iaitu pencetus kejadian kanser perut dan pembiakan sel tanpa kawalan pada perut,¹¹ jelasnya.

Selain itu, faktor baka dan individu yang dikategori dalam kumpulan darah jenis A, berisiko tinggi mendapat kanser perut anemia pernisiosa iaitu kelainan pada sel-sel perut yang bersifat autoimun boleh meningkatkan risiko kejadian kanser.

Aminuddin memberitahu, kanser ini secara umumnya berlaku ketika usia yang lanjut.

³Lebih 60 peratus kes-kes kanser yang ditemui pada pesakit yang berumur 65 tahun ke atas biasanya terdiri daripada golongan lelaki,¹¹ ujarnya.

Tambahnya, negara Jepun dan Finland adalah antara negara yang mempunyai kadar pesakit kanser perut yang tertinggi di dunia. Sebaliknya, Amerika Syarikat menunjukkan bilangan kanser perut semakin menurun tanpa sebab yang jelas.

Kajian yang dijalankan oleh UKM dari 1983 hingga 1989 mendapati, kanser perut ini berlaku lebih kerap di kalangan lelaki iaitu 64.9 peratus berbanding wanita iaitu 35.1 peratus.

"Peratusan di kalangan bangsa pula menunjukkan, Cina mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 68.0 peratus, India 16.5 peratus dan Melayu 15.5 peratus,"¹ jelasnya.

Beliau memberitahu, kelambatan diagnosis kanser perut merupakan masalah utama yang dihadapi oleh pakar perubatan dalam menangani kes kanser di Malaysia.

Ini disebabkan gejala kanser perut hanya timbul setelah ketumbuhan tersebut di tahap yang kronik dan terlalu lewat. ³Umumnya, pesakit tidak akan menimbulkan apa-apa aduan di mana keadaan ini menyukarkan doktor menentukan jenis penyakit yang dihidapi.

"Kadangkala, gejala yang dihidapi oleh pesakit kanser perut mempunyai persamaan dengan pesakit yang menghidap gastritis atau ulser perut," katanya.

Kebanyakan pesakit ulser perut yang datang berjumpa doktor mengadu sakit pada bahagian ulu hati.

Oleh itu, mereka dirawat sebagai pesakit ulser atau gastrik tanpa pemeriksaan lanjut seperti X-ray atau endoskopi.

Biasanya, kata beliau hingga kini dari segi rawatan kanser perut masih belum menunjukkan satu peningkatan kerana hasilnya ditahap yang kurang baik.

"Selama empat abad, jumlah kematian dan ketahanan hidup selama lima tahun, masih belum menunjukkan peningkatan kadar penyembuhannya," ujar beliau.

Ini disebabkan, ketumbuhan penyakit ini berlaku secara senyap dan kronik serta lewat dikesan maka prognosisnya bergantung pada tahap pertumbuhan kanser tersebut.

Bagaimanapun, kanser perut yang dikesan di peringkat awal (early gastric cancer) berpotensi untuk sembuh berbanding kanser perut peringkat lewat.

Antara ketumbuhan ganas yang paling banyak ditemui ialah dari jenis sel-sel rembesan (secreation) perut (adenokarsinoma) sel-sel limpa (limfoma) dan sel-sel serat (leiomiosarkoma).

Kanser perut ini berbahaya kerana ia boleh merebak tanpa kawalan dan mengakibatkan saluran makanan ke perut tersumbat.

Ia mengakibatkan terhalangnya pengaliran makanan ke usus dan menyukarkan laluan makanan yang masuk ke perut.

JENIS KANSER PERUT

Semua kanser perut dikategorikan kepada empat jenis dari aspek bentuk ketumbuhannya iaitu :

* Polypoid carcinoma

* Fungating carcinoma

* Ulcerated carcinoma

* Diffusely infiltrative carcinoma

Keempat-empat jenis kanser ini berbeza dari aspek peringkat, jenis dan bentuk ketumbuhan.

GEJALA KANSER PERUT

Gejala kanser perut bergantung kepada tahap keseriusan kanser yang dihidapi, sama ada kanser perut peringkat awal atau kanser peringkat lanjut.

* Kanser perut peringkat awal

Kanser perut pada peringkat ini adalah kanser yang masih belum merebak hingga ke lapisan otot (muskularis propia) di mana ia hanya berlaku pada permukaan perut (mukosa) atau submukosa * Kanser perut peringkat lanjut

Manakala kanser yang dikategorikan jenis ini, apabila ia telah menembusi lapisan otot atau telah tersebar pada lain-lain anggota tubuh yang berhampiran atau yang jauh.

Gejala klinikal yang paling kerap berlaku ialah :

* Sakit pada abdomen (70.1 peratus)

* Kemerosotan berat badan ( 59.8 peratus)

* Muntah (16.5 peratus)

* Asites (busung) (13.4 peratus)

Keadaan ini disertai dengan tanda-tanda fizikal termasuklah :

* Ketulan pada ulu hati epigestrium (16.5 peratus)

* Asites (busung) 13.4 peratus

* Anemia (kurang darah) 7.2 peratus

Kebanyakan pesakit mengadu mengalami rasa :

* Nyeri pada bahagian ulu hati yang tidak menentu.

* Ketidakselesaan.

* Bisa-bisa pada perut yang timbul dan hilang.

* Hilang selera makan atau aneroksia dan disertai loya.

* Penurunan berat badan.

Gejala ini berkaitan lokasi dan bentuk ketumbuhan yang dihidapi oleh seseorang. Pesakit yang mempunyai ketumbuhan polypoid pada bahagian atas perut (kardia) akan mengalami masalah disfagia atau susah menelan.

Begitu juga pesakit yang mempunyai ketumbuhan yang sama pada bahagian antrum pilorik mengakibatkan pesakit muntah kerana berlakunya penyumbatan pada saluran pemakan pilorus.

Manakala kanser yang berlaku pada keseluruhan dinding perut linitis plastika, mereka akan terasa cepat kenyang dan perut penuh apabila diisi sedikit makanan.

Keadaan ini disebabkan keseluruhan perut mengecil.

Jika berlaku luka (ulserasi) pada ketumbuhan tersebut, selain rasa nyeri kesan sampingan lain yang timbul ialah muntah darah (hematemasis) atau najis yang mengandungi darah (melena) Luka yang serius mengakibatkan kebocoran pada perut.

Di samping itu, tanda-tanda lain yang timbul akibat penyebaran sel-sel kanser pada organ-organ lain (metastasis) mengakibatkan perut: * Membesar kerana busung (asites)

* Mata menjadi kuning (jaundis) kerana berlakunya penyumbatan saluran hempedu

* Nyeri tulang

* Gejala urat saraf yang disebabkan penyebaran ke otak dan selaput otak (meningitis)

* Batuk dan sesak nafas kerana sel-sel kanser merebak ke paru-paru.

* Terdapat benjolan pada ulu hati di mana pesakit kelihatan pucat, biasanya pesakit ini berada di tahap yang serius.

Akibat kehilangan darah yang terlalu banyak, pesakit menjadi pucat kerana kekurangan zat besi.

RAWATAN

Pembedahan merupakan rawatan terbaik untuk pesakit yang dikesan menghidap kanser peringkat awal.

Bagaimanapun, pembedahan ini hanya jika keadaan pesakit pada tahap yang lewat dan tidak dapat disembuhkan dengan sempurna. Pesakit di peringkat lewat pula dirawat dengan kemoterapi dan menggunakan 5-Flourouracil atau kombinasi doxorubcin dan mitomycin.

Ini kerana, pesakit kanser perut di peringkat lewat, rawatan pembedahan tidak memberi sebarang kebaikan kerana sel-sel kanser telah merebak di seluruh tubuh.

KOMPLIKASI

Secara keseluruhannya pesakit akan mengalami :

* Perdarahan

* Muntah darah

* Berak darah

* Tersumbat kawasan perut

* Kebocoran perut

* Anemia (kurang darah)

* Kurang berat badan

* Selepas pembedahan

* Bahagian perut yang telah dibuang mengakibatkan cirit-birit kerana kurang penghadaman makanan

* Kurangnya zat makanan

PENCEGAHAN

Sebagai langkah awal untuk mengesan kanser perut ialah memastikan semua jenis kesakitan pada ulu hati atau perut mendapat penyelidikan yang rapi. Ini penting terutama pada pesakit yang berumur melebihi 40 tahun.

Mereka yang mempunyai sejarah muntah darah dan najis berdarah haruslah menjalani endoskopi untuk memastikan punca perdarahan tersebut.

Hanya dengan mengambil berat mengenai gejala klinikal doktor dapat mengesan penyakit in lebih awal.
 
~KKM~
~..Ukhwah yang dibina antara kita, Biarlah seperti seutas tasbih, Ada awal,  Tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA..~

Reply #1 01 December, 2010, 04:28:11 PM
 :)  maklumat yang berguna kepada semua ...... terima kasih atas perkongsian anda... saya suka .....  :)
YA ALLAH....ampunilah dosaku hari ini,semalam,dan hari2 yg akan dtg..
kuatkanlah hati ini semoga thabat dlm perjuangan agamaMU..

Eyda Aam

 • *
 • Wanita solehah adalah sebaik2 perhiasan duniawi
  • View Profile
Reply #2 01 December, 2010, 06:24:37 PM
Jadi , jagalah pemakanan kita.
Yang PASTINYA>>>>>>>HALALAN TOYYIBAN senyum*

'PREVENTION IS BETTER THAN CURE' bertenang*
ALLAH sentiasa dekat dengan kita.

Reply #3 23 December, 2010, 08:45:31 AM
Dari segi perubatan, barah perut (juga dikenali sebagai barah gastrik) boleh terbentuk pada sebarang bahagian perut dan boleh merebak keseluruh perut dan organ lain. Barah perut boleh tumbuh sepanjang dinding perut ke esofagus atau usus kecil.

Ia juga boleh menjalar sepanjang dinding perut dan merebak ke nod limfa berhampiran dan kepada organ seperti hati, pankreas, dan kolon. Barah perut juga mampu merebak ke organ jauh, seperti paru-paru, nod lymph atas tulang selangka (collar bone), dan ovari.

Apabila barah merebak kebahagian lain tubuh, tumur baru yang mempunyai sel tidak normal yang sama dan nama yang sama dengan tumor utama. Sebagai contoh, jika barah perut merebak kepada hati, sel barah di hati adalah sel barah perut dan penyakit ini dikenali sebagai barah perut metastatik, bukannya barah hati.

Masalah utama barah perut adalah apabila ia merebak kepada ovari; tumor dalam ovari dikenali sebagai tumor Krukenberg. Tumor ini, dinamakan sempena nama doktor pertama yang menggambarkannya, bukanlah penyakit, ia adalah barah perut metastatik - sel barah di tumor Krukenberg adalah sel barah perut, sama seperti sel barah dalam tumor utama.

Epidemiologi

Barah perut berleluasa di China, Jepun, Korea, dan negara Asia dan Amerika Selatan, berbanding Amerika Syarikat.

Gejala

Barah perut boleh jadi sukar dikesan. Selalunya tidak terdapat tanda pada tahap awal dan, dalam kebanyakan kes, barah tersebut telah merebak sebelum ia disedari. Apabila gejala berlaku, ia begitu kabur sehinggakan pesakit tidak mengindahkannya. Barah perut boleh menyebabkan yang berikut:

    * Ketidakhadaman atau perasaan terbakar (pedih ulu hati (heartburn));
    * Tidak selesa atau sakit di bahagian perut;
    * Mual dan muntah;
    * Cirit-beret (Diarrhea) atau sembelit;
    * Kembung perut selepas makan;
    * Hilang selera makan;
    * Lemah dan letih; dan
    * Pendarahan (muntah atau berak berdarah).

Sebarang simptom ini mungkin disebabkan oleh barah atau masalah kesihatan yang kurang serius lain, seperti virus perut atau ulser. Hanya doktor mampu menentukan punca sebenar. Mereka yang mempunyai gejala sebegini perlu berjumpa doktor. Mereka mungkin dirujuk kepada gastroenterologist, doktor yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat masalah penghadaman. Pakar ini kadang kala dikenali sebagai pakar gastrointestinal (atau GI).

Diagnosis

Untuk menentukan punca gejala, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan pesakit, melakukan ujian fizikal, dan mungkin mengarahkan kajian makmal. Pesakit mungkin melalui satu atau kesemua pemeriksaan berikut:

    * ujian darah okult najis (Fecal occult blood test)
    * Siri GI bahagian atas (Upper GI series)
    * Pemeriksaan gastroskopik

Tisu tidak normal yang kelihatan dalam pemeriksaan gastroskop akan di biopsi oleh pakar bedah atau gastroenterologist. Tisu ini kemudiannya akan dihantar kepada patologi untuk pemeriksaan histologi di bawah mikroskop untuk memeriksa kehadiran sel barah. Biopsi, dengan analisa histologi berikutnya merupakan satu-satu cara memastikan kehadiran sel barah.

Tahap

Jika ahli patologi menjumpai sel barah dalam contoh tisu, doktor pesakit perlu mengatahui tahap, atau setakat mana, penyakit merebak. Pemeriksaan tahap merebak dan ujian akan membantu doktor mengetahui samada barah telah merebak dan, jika benar, bahagian mana tubuh terbabit. Kerana barah perut mampu merebak ke hati, pankreas, dan organ lain berhampiran perut termasuk juga paru-paru, doktor mungkin memilih imbasan CT (atau CAT), pemeriksaan ultrasound, atau ujian lain untuk memeriksa bahagian ini.

Pentakrifan mungkin tidak akan selesai sehingga selepas pembedahan. Pakar bedah akan membuang nod limfa berhampiran dan mengambil tisu contoh dari kawasan lain di bahagian abdomen. Kesemua contoh ini diperiksa oleh ahli patologi untuk mengesan sel barah. Keputusan mengenai rawatan selepas pembedahan bergantung kepada keputusan ujian ini.

Reply #4 23 December, 2010, 08:47:57 AM
Rawatan

Pelan rawatan dirancang oleh doktor menurut keperluan setiap pelanggan. Rawatan untuk barah perut bergantung kepada saiz, lokasi, dan tahap tumor; peringkat perkembangan penyakit; kesihatan pesakit secara umum; dan faktor lain.

Kebanyakan mereka yang mengidap barah ingin mempelajari semua yang mungkin berkenaan penyakit dan pilihan rawatan barah perut agar mereka dapat memainkan peranan aktif dalam menentukan rawatan perubatan. Doktor merupakan orang terbaik bagi menjawap soalan berkenaan diagnosis dan rancangan rawatan.

Apabila seseorang disahkan mengidap barah, kejutan dan tekanan (stress) adalah reaksi biasa. Perasaan ini mungkin menjadikan sukar bagi seseorang berfikir mengenai kesemua perkara yang mereka ingin tanyakan kepada doktor. Seringkali, ia membantu dengan menyediakan senarai soalan. Bagi membantu mengingati apa yang diberitahu oleh doktor, pesakit boleh mencatat atau bertanya samaada mereka boleh menggunakan pita rakaman. Sesetengah orang juga mahukan ahli keluarga atau rakan mereka bersama-sama ketika berbincang dengan doktor -- untuk turut serta dalam perbincangan, mengambil nota, atau hanya mendengar. Pesakit tidak perlu rasa untuk bertanya kesemua soalan mereka atau meningati kesemua jawapan serentak. Mereka akan mempunyai peluang untuk bertanyakan doktor untuk menjelaskan perkara dan mendapatkan maklumat lanjut.

Apabila berbincang mengenai pilihan rawatan, pesakit mungkin ingin bertanyakan mengenai membabitkan diri dengan kumpulan kajian penyelidikan. Kajian sedemikian, dikenali sebagai ujian klinikal, direka bagi membantu rawatan barah.

Pesakit dan mereka yang tersayang pastinya ragu mengenai keberkesanan rawatan. Kadang kala mereka cuba menggunakan statistik untuk mengetahui samaada pesakit dapat disembuhi, atau berapa lama pesakit mampu hidup. Amat penting untuk diingati bahawa statistik merupakan purata berdasarkan sejumlah besar pesakit. Ia tidak boleh digunakan bagi meramal apa yang akan berlaku kepada seseorang yang khusus kerana tiada dua pesakit barah adalah serupa; rawatan dan tindak balas jauh berbeza. Pesakin mungkin ingin berbincang dengan doktor mengenau peluang untuk sembuh (prognosis). Apabila doktor berbincang mengenai barah, mereka menggunakan istilah pergi (remission) dan bukannya sembuh. Ini disebabkan walaupun ramai pesakit sembuh sepenuhnya, doktor menggunalkan istilah ini kerana ia mampu kembali.

Mendapatkan pendapat kedua

Memutuskan jenis rawatan adalah rumit. Kadang-kala ia membantu pesakit bagi mendapatkan pendapat kedua mengenai diagnosis dan pelan rawatan. (Sesetengah syarikat insurans memerlukan pendapat kedua; yang lain mungkin membayar bagi pendapat kedua sekiranya pesakit memohonnya.) Terdapat beberapa cara bagi mendapatkan pendapat doktor lain:

Doktor yang memeriksa pesakit akan mencadangkan rujukan kepada seorang pakar perubatan. Pakar-pakar yang terlibat ialah pakar gastroenterologi, pakar bedah, pakar perubatan onkologi dan pakar onkologi radiasi.

Reply #5 04 August, 2011, 01:55:01 PM
apricot penawar kanser payudara, kanser paru-paru, kanser darah, kanser tulang, kanser otak, kanser kulit, lymphoma, kanser hati — $149

Kernel Aprikot kaya dengan zat besi & amygdalin atau B17 (Agen Kimoterapi).
-komponent yang terdapat pada biji aprikot (amgdalin) mengandungi kesan yang efektif melawan dan membunuh kanser.
-terbukti secara saintifik (scientific prove)
-mampu merawat penyakit-penyakit serius seperti kanser, kencing manis, jantung, gout, parkinson & asma.
-mampu merawat masalah kulit seperti terdedah kepada sinaran Uv, gatal-gatal & alahan.
-mengurangkan berat badan,tekanan darah tinggi dan kolestrol dalam darah.
-mengimbangkan kandungan gula dalam darah
-meningkatkan kesihatan mental & memori
-membersihkan arteri

Produk Keluaran :
TK FARMAS HEALTH SOLUTION & INDUSTRIES
( MAL 11030074TC )
DILULUSKAN OLEH KEMENTERIAN
KESIHATAN MALAYSIA

http://www.farmashealth.com.my


Berminat/Sebarang Pertanyaan...

TK FARMAS SOLUTION & INDUSTRIES
507-B, DIAMOND KOMPLEKS, BANGI BUSINESS PARK,
JALAN MEDAN BANGI,
43650, BANDAR BARU BANGI
SELANGOR

No. tel: 03-8927 3332
         019-208 3523 (FAZILAH)
         010-432 4523 (SYAKIRA)
Fax    : 03-8927 3331


Yuzie

 • *
 • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
  • View Profile
Reply #6 04 August, 2011, 02:10:21 PM
menarik dan tertarik...Alhamdulillah bertambah ilmu pasal penyakit....kalu boleh nak tahu pasal otak pula sebab saya selalu sakit kepala...
Cukuplah bila kami merasa mulia karena Engkau sebagai Pencipta bagi kami dan cukuplah bila kami bangga bahawa kami menjadi hamba bagiMu. Engkau bagi kami sebagaimana yang kami cintai, maka berilah kami taufik sebagaimana yang Engkau cintai.

Ana Tholibah

 • *
 • No Pain, No Gain.
  • View Profile
Reply #7 10 June, 2012, 01:49:08 PM
 :msya:

erm..kalau sese0rang2 tu..dia kurus...pastu dia makan macam2 dan dalam jumlah yang agak banyak....
(tak la selalu)....supaya berat dia bertambah....
tapi berat dia tetap tak naik p0n...macam takdak beza ja..malah kadang2 teng0k macam makin kurus lagi ada la...apa penyakit nya tu??
macam mana cara nak bagi dia normal???
ada kaitan dengan perut ka???
SETIA HQ

Reply #8 05 December, 2012, 07:53:00 PM
Tanda-tanda penyakit kanser perut

AMALAN pemakanan yang seimbang dan sihat penting dalam menentukan tahap kesihatan seseorang. Ketidakseimbangan pemakanan boleh menyebabkan timbulnya pelbagai gejala penyakit pada tubuh.
Bagi kebanyakan penyakit tertentu, amalan pemakanan seseorang mempunyai kaitan rapat dengan penyakit yang dihidapi.

Demikian menurut Pakar Perubatan Gastroenterologi, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Aminuddin Ahmad.

Katanya seperti penyakit-penyakit kanser lain, punca kanser perut masih belum dapat dikenal pasti.

Bagaimanapun, katanya kemungkinan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai N-nitrosa (N-Nitrosa compound) yang terhasil daripada makanan yang mengandungi nitrat yang diubah menjadi nitrit mungkin boleh menyebabkan kanser perut berlaku.

³Terdapat andaian mengatakan makanan seperti acar, daging, ikan yang diasap atau mengandungi banyak garam seperti ikan atau daging masin memudahkan proses karsinogenesis iaitu pencetus kejadian kanser perut dan pembiakan sel tanpa kawalan pada perut,¹¹ jelasnya.

Selain itu, faktor baka dan individu yang dikategori dalam kumpulan darah jenis A, berisiko tinggi mendapat kanser perut anemia pernisiosa iaitu kelainan pada sel-sel perut yang bersifat autoimun boleh meningkatkan risiko kejadian kanser.

Aminuddin memberitahu, kanser ini secara umumnya berlaku ketika usia yang lanjut.

³Lebih 60 peratus kes-kes kanser yang ditemui pada pesakit yang berumur 65 tahun ke atas biasanya terdiri daripada golongan lelaki,¹¹ ujarnya.

Tambahnya, negara Jepun dan Finland adalah antara negara yang mempunyai kadar pesakit kanser perut yang tertinggi di dunia. Sebaliknya, Amerika Syarikat menunjukkan bilangan kanser perut semakin menurun tanpa sebab yang jelas.

Kajian yang dijalankan oleh UKM dari 1983 hingga 1989 mendapati, kanser perut ini berlaku lebih kerap di kalangan lelaki iaitu 64.9 peratus berbanding wanita iaitu 35.1 peratus.

"Peratusan di kalangan bangsa pula menunjukkan, Cina mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 68.0 peratus, India 16.5 peratus dan Melayu 15.5 peratus,"¹ jelasnya.

Beliau memberitahu, kelambatan diagnosis kanser perut merupakan masalah utama yang dihadapi oleh pakar perubatan dalam menangani kes kanser di Malaysia.

Ini disebabkan gejala kanser perut hanya timbul setelah ketumbuhan tersebut di tahap yang kronik dan terlalu lewat. ³Umumnya, pesakit tidak akan menimbulkan apa-apa aduan di mana keadaan ini menyukarkan doktor menentukan jenis penyakit yang dihidapi.

"Kadangkala, gejala yang dihidapi oleh pesakit kanser perut mempunyai persamaan dengan pesakit yang menghidap gastritis atau ulser perut," katanya.

Kebanyakan pesakit ulser perut yang datang berjumpa doktor mengadu sakit pada bahagian ulu hati.

Oleh itu, mereka dirawat sebagai pesakit ulser atau gastrik tanpa pemeriksaan lanjut seperti X-ray atau endoskopi.

Biasanya, kata beliau hingga kini dari segi rawatan kanser perut masih belum menunjukkan satu peningkatan kerana hasilnya ditahap yang kurang baik.

"Selama empat abad, jumlah kematian dan ketahanan hidup selama lima tahun, masih belum menunjukkan peningkatan kadar penyembuhannya," ujar beliau.

Ini disebabkan, ketumbuhan penyakit ini berlaku secara senyap dan kronik serta lewat dikesan maka prognosisnya bergantung pada tahap pertumbuhan kanser tersebut.

Bagaimanapun, kanser perut yang dikesan di peringkat awal (early gastric cancer) berpotensi untuk sembuh berbanding kanser perut peringkat lewat.

Antara ketumbuhan ganas yang paling banyak ditemui ialah dari jenis sel-sel rembesan (secreation) perut (adenokarsinoma) sel-sel limpa (limfoma) dan sel-sel serat (leiomiosarkoma).

Kanser perut ini berbahaya kerana ia boleh merebak tanpa kawalan dan mengakibatkan saluran makanan ke perut tersumbat.

Ia mengakibatkan terhalangnya pengaliran makanan ke usus dan menyukarkan laluan makanan yang masuk ke perut.

JENIS KANSER PERUT

Semua kanser perut dikategorikan kepada empat jenis dari aspek bentuk ketumbuhannya iaitu :

* Polypoid carcinoma

* Fungating carcinoma

* Ulcerated carcinoma

* Diffusely infiltrative carcinoma

Keempat-empat jenis kanser ini berbeza dari aspek peringkat, jenis dan bentuk ketumbuhan.

GEJALA KANSER PERUT

Gejala kanser perut bergantung kepada tahap keseriusan kanser yang dihidapi, sama ada kanser perut peringkat awal atau kanser peringkat lanjut.

* Kanser perut peringkat awal

Kanser perut pada peringkat ini adalah kanser yang masih belum merebak hingga ke lapisan otot (muskularis propia) di mana ia hanya berlaku pada permukaan perut (mukosa) atau submukosa * Kanser perut peringkat lanjut

Manakala kanser yang dikategorikan jenis ini, apabila ia telah menembusi lapisan otot atau telah tersebar pada lain-lain anggota tubuh yang berhampiran atau yang jauh.

Gejala klinikal yang paling kerap berlaku ialah :

* Sakit pada abdomen (70.1 peratus)

* Kemerosotan berat badan ( 59.8 peratus)

* Muntah (16.5 peratus)

* Asites (busung) (13.4 peratus)

Keadaan ini disertai dengan tanda-tanda fizikal termasuklah :

* Ketulan pada ulu hati epigestrium (16.5 peratus)

* Asites (busung) 13.4 peratus

* Anemia (kurang darah) 7.2 peratus

Kebanyakan pesakit mengadu mengalami rasa :

* Nyeri pada bahagian ulu hati yang tidak menentu.

* Ketidakselesaan.

* Bisa-bisa pada perut yang timbul dan hilang.

* Hilang selera makan atau aneroksia dan disertai loya.

* Penurunan berat badan.

Gejala ini berkaitan lokasi dan bentuk ketumbuhan yang dihidapi oleh seseorang. Pesakit yang mempunyai ketumbuhan polypoid pada bahagian atas perut (kardia) akan mengalami masalah disfagia atau susah menelan.

Begitu juga pesakit yang mempunyai ketumbuhan yang sama pada bahagian antrum pilorik mengakibatkan pesakit muntah kerana berlakunya penyumbatan pada saluran pemakan pilorus.

Manakala kanser yang berlaku pada keseluruhan dinding perut linitis plastika, mereka akan terasa cepat kenyang dan perut penuh apabila diisi sedikit makanan.

Keadaan ini disebabkan keseluruhan perut mengecil.

Jika berlaku luka (ulserasi) pada ketumbuhan tersebut, selain rasa nyeri kesan sampingan lain yang timbul ialah muntah darah (hematemasis) atau najis yang mengandungi darah (melena) Luka yang serius mengakibatkan kebocoran pada perut.

Di samping itu, tanda-tanda lain yang timbul akibat penyebaran sel-sel kanser pada organ-organ lain (metastasis) mengakibatkan perut: * Membesar kerana busung (asites)

* Mata menjadi kuning (jaundis) kerana berlakunya penyumbatan saluran hempedu

* Nyeri tulang

* Gejala urat saraf yang disebabkan penyebaran ke otak dan selaput otak (meningitis)

* Batuk dan sesak nafas kerana sel-sel kanser merebak ke paru-paru.

* Terdapat benjolan pada ulu hati di mana pesakit kelihatan pucat, biasanya pesakit ini berada di tahap yang serius.

Akibat kehilangan darah yang terlalu banyak, pesakit menjadi pucat kerana kekurangan zat besi.

RAWATAN

Pembedahan merupakan rawatan terbaik untuk pesakit yang dikesan menghidap kanser peringkat awal.

Bagaimanapun, pembedahan ini hanya jika keadaan pesakit pada tahap yang lewat dan tidak dapat disembuhkan dengan sempurna. Pesakit di peringkat lewat pula dirawat dengan kemoterapi dan menggunakan 5-Flourouracil atau kombinasi doxorubcin dan mitomycin.

Ini kerana, pesakit kanser perut di peringkat lewat, rawatan pembedahan tidak memberi sebarang kebaikan kerana sel-sel kanser telah merebak di seluruh tubuh.

KOMPLIKASI

Secara keseluruhannya pesakit akan mengalami :

* Perdarahan

* Muntah darah

* Berak darah

* Tersumbat kawasan perut

* Kebocoran perut

* Anemia (kurang darah)

* Kurang berat badan

* Selepas pembedahan

* Bahagian perut yang telah dibuang mengakibatkan cirit-birit kerana kurang penghadaman makanan

* Kurangnya zat makanan

PENCEGAHAN

Sebagai langkah awal untuk mengesan kanser perut ialah memastikan semua jenis kesakitan pada ulu hati atau perut mendapat penyelidikan yang rapi. Ini penting terutama pada pesakit yang berumur melebihi 40 tahun.

Mereka yang mempunyai sejarah muntah darah dan najis berdarah haruslah menjalani endoskopi untuk memastikan punca perdarahan tersebut.

Hanya dengan mengambil berat mengenai gejala klinikal doktor dapat mengesan penyakit in lebih awal.
 
~KKM~

assalamualaikum , saya ingin bertanya , saya berumur dalam lingukungan 16 tahun , saya sering sakit di hulu hati , kadang2 dia datang kadang2 dia tidak , saya takut jika ia perkara tidak baik , berat saya 52 kg .

Reply #9 03 December, 2013, 12:30:28 PM
kanser merupukan pembunuh utama jika tidak dirawat dengan segera. oleh itu kita terpaksa mencari alternatif lain bagi merawat kanser selain daripada ubatan moden yang menelan belanja ribuan ringgit. Antaranya adalah dengan menggunakan keladi tikus sebagai agen untuk membunuh sel2 kanser. keladi tikus bertindak sebagai agen yang bertindak sebagai pemusnah kanser dengan cara mematikan sel2 kanser tersebut. Disini saya seratakan link mengenai keladi tikus agar ianya bermanfaat kepada kita semua. http://berkatherba.com/index.html

divider3
halaqahforum4