Rawatan Untuk Mengatasi Gangguan Makhluk Halus

Author Topic: Rawatan Untuk Mengatasi Gangguan Makhluk Halus  (Read 34705 times)

0 Halaqian and 2 Guests are viewing this topic.

18 April, 2011, 11:50:08 PM
 • Publish
 •  :)
  Meneliti sihir dan adanya jin dalam tubuh

  Bagaimana hendak membezakan orang yang tersihir dengan orang yang kemasukan jin? Orang yang tersihir biasanya, mengeluhkan sesuatu yang tertentu yang datang begitu tiba-tiba, misalnya dia tiba-tiba membenci isterinya, padahal dia begitu mencintainya. Kebencian itu muncul tanpa sebab-sebab yang jelas. Atau mengeluh kerana rasa sakit pada seluruh tubuhnya yang datang dengan tiba-tiba. Lazimnya ia merupakan sihir yang disertai keterlibatan jin. Jin seperti ini adalah jin jenis yang merbahaya.

  Sedangkan orang kemasukan jin, kalau tidak tiba-tiba menyendiri, pasti masih bergaul di tengah orang ramai, namun mengamuk dan melakukan kejahatan. Wajahnya akan berubah dari saat ke saat, yang kadang-kadang merah, kadang-kadang hitam. Perubahan warna itu kadang-kadang terjadi hanya pada sebahagian wajahnya. Di samping itu akan disertai mimpi-mimpi yang menakutkan, bahkan bertentangan, misalnya dia merasa jatuh dari tempat yang tinggi tetapi terlihat begitu takut dan kesakitan. Atau mengigau dengan mengucapkan perkataan-perkataan yang tidak kaharuan.

  Di bawah ini adalah cara yang boleh mengetahui adanya sihir atau kemasukan jin dengan menguji si pesakit, berdasarkan ayat Al-Qur’an.

  1. Bacalah akhir Surah Ibrahim pada telapak tanganmu :
  2. Lanjutkan dengan akhir Surah Al-Mu’minin :
  3. Selanjutnya teruskan Surah Al-Falaq :
  4. Seterusnya Surah An-Nas :

  Ketika membaca ayat-ayat di atas, letakkan mulutmu di telapak tangan kananmu, sehingga nafasmu atau sebahagian dari ludahmu mengenainya. Kemudian hulurkan telapak tanganmu itu di depan mata si pesakit and mintalah dia melihatnya. Kalau si pesakit itu sama sekali tidak boleh melihatnya atau penglihatannya silau atau nanar atau melihat tapak tanganmu berwarna sangat merah atau hitam atau melihat banyak salib di telapak tanganmu itu atau tiba-tiba kepalanya terasa pening atau menunjukkan suatu gejala yang muncul secara tiba-tiba, maka si pesakit itu tidak diragukan, terkena sihir ataupun kemasukan atau kedua-duanya sekali.

  .

  Yang berkaitan dengan hubungan suami-isteri

  Ambillah tujuh lembar daun sirih hijau atau daun teratai. Tumbuklah sehingga lumat. ( Boleh juga dilakukan menggunakan mesin blender ).

  Masuk tumbukan daun sirih atau daun teratai itu dalam satu mangkuk besar. Isi dengan air secukupnya untuk minum dan membasuh seluruh badan.

  Letakkan telapak tangan kananmu pada air yang sudah diisi tumbukan daun sirih.

  Sentuhkan bibirmu pada mangkuk, sehingga nafas atau air ludahmu mengenainya.

  Bacakan ayat berikut ini dan arahkan pada air tersebut :

  1.) Ayat Kursi :
  2.) Lanjutkan dengan Surah Al-Kafirun :
  3.) Lalu Surah Al-Ikhlas :
  4.) Berikutnya Surah Al-Falaq :
  5.) Selanjutnya Surah An-Nas :
  6.) Berikutnya, ayat sihir dalam Surah Al-A’raf :
  7.) Lalu ayat sihir dalam Surah Yunus ayat 79 – 82 :
  8.) Terakhir, ayat sihir dalam Surah Thaha ayat 65 – 69 :

  Setelah selesai bacaan ayat-ayat di atas, minumlah air itu kepada si sakit, kemudian mandikan ia dengannya. Ulangi seminggu kemudian dan sesudah itu, Insya’ Allah, sihir itu tidak akan datang lagi.

  .

  Mengusir atau membunuh jin

  Bagaimana caranya untuk mengusir atau membunuh Jin yang jahat dan membangkang? Orang yang berusaha mengusir atau membunuh jin, tidak boleh tidak, haruslah orang yang betul-betul bertakwa kepada Allah, percaya akan pertolonganNya, selalu mematuhi ketentuanNya, dan selalu dalam keadaan berwhudu’. Menyingkirkan segala macam gambar atau patung dari tempat yang akan dijadikan tempat rawatan.

  Sebab, gambar-gambar dan patung-patung itu memiliki daya tarik yang kuat bagi jin. Jika si pesakit seorang wanita, maka hendaknya dia memintanya berwhudu’, lalu berbaring dengan kedua kakinya ditutupi selimut. Sebagai usaha berhati-hati, hendaknya diletakkan mushaf di atas kepala si pesakit tepat di arah pandangan matanya, sehingga jin tidak keluar dari tubuhnya lalu menghalang pandangan matanya.

  Ada baiknya juga jika dletakkan mushaf di arah antara pusat dan auratnya. Selanjutnya hendaklah meminta kepada salah seorang yang soleh untuk memegang hujung telapak kaki kirinya atau telapak kaki kanan dan kirinya jika diperkirakan jinnya lebih dari satu, atau jinnya mengaku beragama Islam dan mengatakan bahawa dia adalah jin Sufi, yang merupakan jenis jin sangat berbahaya. Kemungkinan besar, jin jenis ini adalah jin yang sangat mudah menerima kebenaran Islam dan bersedia keluar dari tubuh si pesakit kerana tunduk atas perintah Allah.

  Di tengah-tengah bacaan Ayat Ruqyah itu tadi, bolehlah anda memohonkan kutukan Allah untuknya,

  ( *** Anda boleh mengulanginya dengan kutukan kepadanya yang berbunyi, “Aku mengutukmu dengan kutukan Allah yang sempurna,” sebagaimana halnya, anda pun boleh mendo’akan kehancurannya. )

  atau mengajaknya berdialog. Tetapi kalau lemah, dia akan diam saja. Kalau dia mahu berbicara, ajaklah dia masuk Islam. Mudah-mudahan melalui dirimu, Allah memberi petunjuk kepadanya.

  Tetapi kalau dia bertahan dalam kekafirannya, maka diharapkan tidak begitu saja membunuhnya. Ingatlah akan Firman Allah : Tidak ada paksaan dalam memasuki Agama Islam: Biasanya dia akan meminta izin kepadamu untuk keluar. Kalau sudah begitu, katakan kepadanya, “Keluarlah dari ibu jari kaki sebelah kiri.” Kemudian ambillah minyak wangi dan urutlah ibu jari kaki kiri itu sebanyak tiga atau empat kali, agar dia keluar dari pintu yang anda bukakan melalui urutan tersebut, sesudah dia berjanji untuk tidak mengulangi kezalimannya.

  Jika ada jin degil dan lemah, sehingga tidak mahu berbicara, dan bagaimana hendak mengetahui bahawa dia telah keluar, ulangi bacaan-bacaan di atas. Kalau si pesakit sekali lagi merasakan kesakitan atau pening, sesak nafas atau lehernya dicekik, atau lumpuh pada bahagian anggota tubuhnya, atau sekujur tubuhnya menunjukkan kejang-kejang atau melihat si pesakit berusaha menutupkan jari-jarinya pada matanya, maka cegahlah dia melakukan hal itu. Sebab, yang demikian itu merupakan was-was yang dibuat jin tersebut dari dalam dirinya agar jin tersebut boleh menutupi matanya. Semuanya itu merupakan bukti bahawa jin ada dalam tubuhnya, dan bahawasanya dia telah berdusta.

  Tiba di situ bolehlah mengusirnya dengan mengambil segelas air. Letakkan bibirmu di gelas, lalu bacalah Ayat Kursi, sepuluh ayat pertama surah Ash-Shaffat, Al-Falaq dan An-Nas, lalu minumkan air itu kepada si pesakit. Saat itu, maka jin tersebut akan mati dalam tubuh si pesakit. Segera ulangi mengambil air dan membacakan ayat-ayat tersebut beberapa kali, lalu minumkan kepadanya satu gelas air yang dicampur dengan garam, agar jin yang mengeram dalam perutnya dapat dimuntahkan. Kalau si pesakit tidak dapat muntah, tetapi ini jarang terjadi, maka jin tersebut akan keluar saat si pesakit buang hajat di kamar mandi.

  .

  Cara mengusir jin yang tinggal dalam rumah

  Jika kita benar-benar yakin bahawa di dalam rumah kita ada jin, maka ada dua ( 2 ) perkara yang harus kita lakukan :-

  1) Hendaklah ada dua orang yang menyertai kita untuk pergi ke rumah tersebut, setelah sampai di rumah itu bacalah ayat tersebut :

  1.) Bacaan ini hendaklah diulang sebanyak tiga kali.

  Aku ingatkan kepada kamu dengan sumpah yang pernah diucapkan oleh Nabi Sulaiman; keluarlah dan pergilah kamu dari rumah kami. Aku sumpah kamu dengan nama Allah, keluarlah kamu dan janganlah kamu menyakiti seseorangpun.

  2) Setelah itu jika kita masih merasakan bahawa masih ada sesuatu di rumah, maka ambillah bejana (tempat) yang berisi air, setelah itu letakkanlah jari kita didalamnya dan dekatkanlah mulut kita dengan air tersebut sambil membaca ayat-ayat berikut :

  2.) Kemudian bacalah ayat-ayat lanjutan ini.

  Dengan nama Allah, kami berada di petang hari ini dengan nama Allah Yang tidak ada satupun yang dapat menghalangi-Nya, dan dengan keagungan Allah Yang Maha Pencegah, kami berlindung, dan dengan semua nama-nama-Nya yang baik kami berlindung dari kejahatan syaitan-syaitan, baik dari golongan manusia mahupun dari golongan jin. Kami berlindung kepada Allah dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan diri dan yang menyembunyikan diri; dari kejahatan segala sesuatu yang keluar pada waktu malam hari dan yang bersembunyi pada waktu siang hari, dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan dirinya pada waktu siang hari dan menyembunyikan dirinya pada waktu malam hari, dan dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih. Kami berlindung dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala makhluk yang berada dalam kekuasaan-Mu. Sesungguhnya Tuhanku berada di atas jalan yang lurus. Aku berlindung kepada Allah dengan perlindungan yang pernah dimohon oleh Ibrahim, Musa dan Isa, dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih, dan dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala sesuatu yang derhaka.

  Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui dari syaitan yang direjam. Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. “Demi (kumpulan) yang bersaf-saf dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang melarang dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang membacakan peringatan. Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Esa. Tuhan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya, dan Tuhan tempat terbit matahari. Sesungguhnya Kami telah menghias langit yang dekat dengan hiasan, iaitu bintang-bintang, dan telah memeliharanya sebenar-benarnya dari setiap syaitan yang sangat derhaka. Syaitan-syaitan itu tidak dapat mendengar-dengarkan (pembicaraan) para malaikat dan mereka dilempari dari segala penjuru. Untuk menghalau mereka dan bagi mereka seksa yang kekal. Akan tetapi barangsiapa (diantara mereka) yang mencuri-curi (pembicaraan); maka ia dikejar oleh suluh api yang cemerlang.

  Selepas itu bawalah air tersebut ke seluruh penjuru rumah, dan letakkanlah sebahagian air itu di setiap penjuru rumah, maka dengan izin Allah, jin tersebut akan segera keluar. Kerjakanlah cara ini dengan niat yang ikhlas ketika membaca doa di atas dan mohonlah kepada Tuhan yang telah menciptakan langit dan bumi.

  Janganlah kita meninggalkan petunjuk ini, kemudian lalu mencari kesesatan para tukang sihir dan tukang ramal yang akan membawa kepada kesengsaraan dan bencana. Bermohonlah kepada Allah semoga Allah memasukkan kita kepada golongan orang-orang yang sentiasa memohon pertolongan kepada-Nya, dan sentiasa bertawakal dan mohon perlindungan dengan kekuasaan-Nya.

  .

  Reply #1 18 April, 2011, 11:56:40 PM
 • Publish
 • sambungan
  Tanda-tanda gangguan jin

  Tanda-tanda pada waktu tidur

  Sangat susah tidur pada waktu malam, kalaupun dapat tidur sudah lama bersusah payah.

  Rasa cemas dan sering terbangun pada waktu malam.

  Mimpi yang buruk atau mimpi melihat sesuatu yang menakutkan serta ingin memekik untuk meminta pertolongan akan tetapi tidak sanggup.

  Mimpi yang sangat menyeramkan.

  Mimpi melihat berbagai macam binatang seperti melihat kuching, anjing, unta, ular, singa, serigala atau tikus.

  Gigi geraham yang berbunyi pada waktu tidur.

  Tertawa, menangis atau memekik pada waktu tidur.

  Berperasaan sedih pada saat tidur.

  Berdiri serta berjalan ketika tidur tanpa sedar.

  Mimpi seolah-olah akan jatuh dari tempat yang tinggi.

  Mimpi sedang berada di kuburan, ditempat pembuangan sampah atau tempat yang mengerikan.

  Bermimpi melihat orang sangat aneh, seperti sangat tinggi, sangat pendek atau sangat hitam.

  Bermimpi melihat hantu.

  Tanda-tanda pada waktu sedar

  Kepala selalu pusing, yang tidak disebabkan oleh penyakit pada dua mata, telinga, hidung, gigi, tekak atau perut.

  Selalu lupa dari zikir Allah, solat dan ketaatan lainnya.

  Fikiran yang kacau / Selalu lesu dan malas / Saraf yang tersumbat.

  Rasa sakit pada salah satu anggota badan sedangkan doktor perubatan tidak sanggup mengubatinya.

  .

  Berbagai gangguan jin

  Gangguan sepenuhnya, iaitu jin mengganggu seluruh badan seperti orang yang mengalami berbagai macam saraf yang tersumbat.

  Gangguan tidak secara keseluruhan, iaitu jin mengganggu salah satu dari anggota badan, seperti tangan, kaki atau lidah.

  Gangguan yang berterusan, iaitu jin terus berada dalam tubuh seseorang sehingga memakan waktu yang sangat lama.

  Gangguan seketika, iaitu tidak lebih dari beberapa detik seperti seseorang yang mengalami mimpi buruk.

  .

  .

  Di antara penyebab gangguan jin

  Jin lelaki kadangkala jatuh cinta kepada orang perempuan dan kadangkala jin perempuan jatuh cinta kepada orang lelaki.

  Kerana kezaliman manusia terhadap mereka, seperti menumpahkan air panas atau menimpakan sesuatu barang dari tempat yang tinggi.

  Kezaliman yang dilakukan oleh makhluk jin kepada manusia tanpa sesuatu sebab tertentu. Yang berhubungan dengan perkara ini jin tidak akan dapat mengganggu manusia kecuali manusia itu dalam keadaan : Sangat marah, Sangat takut, Sangat (gembira)lalai dan Mempunyai nafsu syahwat yang tinggi.

  .

  .

  Sebab-sebab masuknya jin ke dalam diri manusia

  Kadang-kadang terjadinya gangguan jin kepada manusia adalah dikeranakan syahwat, hawa nafsu dan mabuk cinta, keadaan ini sama seperti yang dialami manusia. Ada pula kadangkala manusia dan jin melakukan perkahwinan serta mempunyai anak. Perkara yang demikian banyak terjadi dan banyak pula ulama’ yang membicarakannya.

  Berlakunya perkara tersebut adalah disebabkan kebencian atau pembalasan oleh kerana ia disakiti sebahagian manusia, atau makhluk jin ini menyangka bahawa sebahagian manusia sengaja menyakitinya dengan cara mengencingi mereka, menumpahkan air panas, atau membunuh mereka, padahal manusia tidak mengetahuinya. Dikalangan makhluk jin juga ada yang bodoh, ada yang zalim, sehingga mereka menjatuhkan hukuman dengan cara yang tidak patut, keadaan ini sebagaimana juga yang kita jumpai dalam kehidupan manusia yang bodoh.

  Jika keadaan tersebut terjadi, perbuatan yang demikian itu adalah merupakan perbuatan yang keji dan dilarang oleh Allah SWT. Justeru itu perkara ini haruslah dijelaskan kepada jin tersebut dengan mengatakan bahawa perbuatan mereka itu dalah perbuatan keji yang diharamkan. Penjelasan seperti ini perlu dijelaskan kepada mereka supaya mereka tahu bahawa pada diri mereka akan berlaku hukuman Allah dan Rasul-Nya yang diutus kepada semua makhluk manusia dan makhluk jin.

  Kepada mereka juga harus dijelaskan, bahawa manusia tersebut tidak mengetahui dan tidak sengaja menyakiti mereka sehingga tidak patut untuk dihukum. Jika mereka melakukan hal itu di rumah atau di kerajaan mereka maka mereka dibolehkan atau bebas bertindak. Sedangkan mereka tidak mempunyai hak untuk tinggal di tempat kediaman manusia tanpa izin dari mereka, mereka hanya berhak tinggal di tempat-tempat kosong yang bukan menjadi tempat tinggal manusia.

  .

  .

  Cara jin masuk ke dalam tubuh manusia

  Jin adalah sejenis makhluk berwujud udara sedangkan manusia memiliki lubang bulu roma, kerana itulah dia dapat masuk ke dalam tubuh manusia dari bahagian manapun juga. Makhluk jin diciptakan dari zat yang sejenis udara sebagaimana firman Allah : Ertinya,“Dan Allah menciptakan jin dari api yang menyala”. ( Ar-Rahman: 15 ) Dalam hal ini Ibn Abbas berkata: Iaitu dari hujung nyalanya api, sedangkan hujung nyalanya api adalah merupakan udara panas yang keluar dari api.

  Ketika jin masuk ke dalam tubuh manusia, makhluk ini langsung menuju ke otak, melalui otak ini dia dapat mempengaruhi bahagian mana saja yang dia sukai dari tubuh manusia. Para doktor perubatan telah mengkaji dan membuktikan bahawa orang yang terkena penyakit kerasukan jin memiliki gelombang otak yang sangat halus dan sangat aneh yang ada di dalam otaknya. Ditambah lagi dengan keterangan dari orang yang ahli tentang cara pengubatan orang yang kerasukan jin, bahawa jin itu memberitahunya bahawa mereka berada di otak manusia.

  .

  .

  Perlindungan terhadap gangguan

  Sentiasa berzikir dan bertaqarrub kepada Allah dengan memperbanyakkan istighfar. Ini adalah kerana apabila seseorang semakin bertambah dekat dengan Allah maka syaitan akan semakin menjauinya.

  Mengucapkan “Bismillah” pada setiap kesempatan, iaitu ketika :-

  Hendak melompat dari tempat yang tinggi.

  Terjumpa sesuatu di atas tanah.

  Memasuki tempat yang menakutkan seperti tempat yang gelap, sunyi dan kosong.

  Berzikir kepada Allah pada waktu-waktu tertentu. Seperti pada waktu pagi, petang ataupun pada waktu makan.

  Tidak membunuh ular yang bersada di dalam rumah kecuali telah memohon kepada Allah agar ia keluar dari rumah.

  Tidak mendengar nyanyian ataupun seruling yang dapat mengundang syaitan dan menimbulkan perbuatan zina. Yakni, nyanyian yang dapat merangsang nafsu seseorang.

  Tidak memandang wanita dengan penuh nafsu dan juga tidak berdua-duaan dangan wanita yang bukan muhrimnya.

  Jangan tinggal di rumah kosong yang sudah lama tidak dihuni orang, di kawasan perkuburan dan tempat-tempat kotor lainnya. Jangan menunaikan solat sewaktu matahari terbit dan terbenam.

  Jangan membuang air kencil merata-rata atau di lubang binatang.

  Jangan sekali-kali menyeksa dan menyakiti anjing atau kucing.

  Hindarkan dari melakukan perbuatan maksiat. Perbuatan maksiat itu adalah senjata ampuh bagi syaitan.

  Sifat-sifat yang harus ada bagi perawat

  Harus mempunyai akidah yang benar, bersih dan jernih.

  Harus mewujudkan tauhid yang murni, baik dalam ucapan mahupun dalam perbuatan.

  Harus mempunyai keyakinan bahawa firman Allah sangat berpengaruh untuk menghalau jin dan syaitan.

  Harus mengetahui hal ehwal jin dan syaitan.

  Harus mengetahui tempat-tempat pintu masuk jin dan syaitan.

  Orang yang akan mengubati sebaiknya orang yang sudah menikah.

  Harus menjauhi perkara yang diharamkan, kerana dengan perkara yang haram tersebut syaitan menyerang manusia.

  Harus mengerjakan dan melaksanakan berbagai macam ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya, kerana amal tersebut akan dapat mengalahkan syaitan.

  Harus sentiasa mengingat Allah Yang Maha Agung, berzikir kepada-Nya, kerana zikir adalah merupakan benteng yang sangat kukuh dalam menghadapi syaitan yang terkutuk. Semuanya ini tidak akan dapat dilaksanakan jika tanpa mengetahui berbagai macam zikir dan doa harian sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah S.A.W. serta sentiasa mengamalkannya, seperti doa masuk rumah dan masjid, doa keluar dari rumah dan masjid, doa waktu mendengar suara ayam berkokok, doa ketika mendengar suara keldai, doa pada waktu melihat bulan purnama, doa waktu naik kenderaan dan sebagainya.

  Harus sentiasa memagar diri dengan cara mendekatkan diri kepada Allah.

  .

  Ayat-ayat pagar diri sebelum melakukan perawatan

  Sebelum memulakan rawatan, pagar diri anda dan mintalah pertolongan dari Allah S.W.T dengan membaca Al-Istiadzah dan ayat-ayat di bawah ini :-


  أَعُوْذ ُباِللَّهِ مِنَ الشَّيْطَا ِن الرََّجِيْمِ
  Aku berlindung dari Allah dari syaitan yang direjam.

  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَِن الرَّحِيْمِِ
  Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

  بسم الله توكلت على الله  لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم

  Dengan nama Allah aku bertawakal kepada-Nya. Tiada upaya dan kekuatan (atas kami) melainkan Allah Yang Maha Agung lagi Maha Tinggi.

  Ayat ini diulang bacaannya sebanyak 3 kali

  بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شئ في الارض ولا في السماء وهو السميع العليم

  Dengan nama Allah, yang dengan nama-Nya akan terhalanglah segala di bumi dan di langit, untuk menimpakan bencana, dan ia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.


  اعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق

  Aku berlindung dengan kalimah-kalimah (ayat-ayat) Allah yang sempurna dari semua kejahatan yang dicipta-Nya.

  .

  Reply #2 18 April, 2011, 11:59:48 PM
 • Publish
 • TIBA-TIBA JADI TAKUT PULAK..TAPI HANYA ALLAH YANG LAYAK UN TUK DITAKUTI..SAYA ADA WAS-WAS DI RUMAH BARU SAYA INI..KAMI BARU PINDAH..MAMA SAYA TAK SEMPAT TABUR GARAM DI TIAP PENJURU RUMAH KERANA SAKIT..TIBA-TIBA KUCING SAYA SEMUA MATI SATU-SATU..LEPAS TU SAYA ADA PELIHARA KUCING BARU..TAPI KUCING TU HILANG.BILA KAMI JUMPA KUCING TU,KUCING TU DAH PATAH KAKI..ADAKAH INI ADA KAITAN DENGAN RUMAH YANG SAYA HUNI..

  Reply #3 19 April, 2011, 12:02:18 AM
 • Publish
 • sambung lagi

  Cara hadapi jin kafir

  Langkah pertama yang harus dilakukan, hendaklah anda jelaskan Islam kepadanya secara lengkap, kemudian suruhlah dia masuk Islam tanpa paksa. Jika dia telah masuk Islam, maka suruhlah dia bertaubat dan jelaskan kepadanya bahawa taubat yang sempurna itu ialah melepaskan diri dari berbuat zalim dan hendaklah keluar dari jasad orang ini.

  Langkah yang kedua, jika dia masih tetap dengan kekafirannya, maka janganlah dia dipaksa supaya masuk ke dalam Islam, akan tetapi perintahkanlah dia supaya keluar dari jasad tersebut. Jika ia keluar, maka bacalah Al-hamdulillah. Jika ia tetap degil, maka ancamlah dia atau boleh anda memukulnya. Akan tetapi janganlah anda memukul, jika sekiranya anda tidak ‘arif dalam hal itu atau anda tidak dapat memastikan bahawa pukulan anda itu benar-benar mengenai jin, sebab ada jenis jin yang dapat mengelak ketika di pukul, sehingga pukulan tersebut mengenai orang yang kerasukan itu. Jika ingin memukul, lakukanlah pada bahagian tangan, punggung dan jari.

  Langkah yang ketiga, bacalah surah-surah yang menyakiti jin seperti ayat Al-Kursi, surah Yasin, surah As-Saffat, surah Ad-Dukhan, surah Al-Jin, surah Al-Hasyr, surah Al-Humazah dan surah Al-A’la.

  Pada umumnya setiap surah-surah atau ayat yang menyebutkan syaitan atau menyebutkan tentang neraka dan seksa, akan menyakiti jin. Bila dia sudah menjawab, maka hentikanlah bacaan ayat Al-Qur’an tersebut atau memberhentikan pukulan, dan memintakanlah kepadanya supaya ia berjanji kepada Allah dan perintahkanlah ia supaya keluar dari jasad orang yang dimasukinya itu.

  Sebelum mengakhiri proses pengubatan ini, hendaklah anda mengambil perhatian terhadap kelakuan jin….. ( muka sebelah )

  .

  .

  Perhatian dengan kelakuan jin

  Kadang-kadang ada jin yang datang sambil memekik, mengancam dan berjanji. Dalam menghadapi hal ini janganlah anda takut, akan tetapi pukullah dia dan berilah pelajaran kepadanya, mudah-mudahan dengan izin Allah, jin tersebut akan diam.

  Kadangkala jin itu mencaci-maki anda, maka janganlah anda marah kepadanya.

  Kadangkala jin itu memuji anda, bahawa andalah orang yang yang soleh dan dia akan keluar demi menghormati anda. Apabila mendengar perkataan yang demikian ini, maka hendaklah anda katakan: “Aku adalah seorang hamba yang lemah, keluarlah engkau kerana taat kepada perintah Allah dan Rasul-Nya.”

  Kadangkala ada pula jin pengganggu itu membantah. Dalam menghadapi hal ini hendaklah anda ambil setengah gelas air kemudian dekatkanlah air itu ke mulut anda dan bacakanlah ayat-ayat Al-Qur’an iaitu: Sursh Yasin, As-Shaffat, Ad-Dukhan dan Al Jin. Selepas itu siramilah air tersebut kepadanya, maka jin tersebut akan merasa kesakitan serta patuh kepada anda dengan izin Allah, dia akan keluar dari tubuh orang tersebut.

  Jika anda ingin tahu tentang akidah jin tersebut tanpa menanyakannya, maka bacakanlah kepadanya ayat di bawah ini : ( Sebahagian dari Surah Al-Maidah – Surah 5 : Ayat 72 )

  لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّ اللّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ | 72

  Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: “Sesungguhnya Allah ialah Al-Masih putera Maryam”.

  Kadangkala ada jin yang lari pada waktu mengucapkan janji. Dalam menghadapi hal ini hendaklah bacakan berulang-kali di telinga orang yang kerasukan jin tersebut dengan ayat Al-Qur’an iaitu : (Ar-Rahman 33-36)

  يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ (33) فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ (34) يُرْسَلُ عَلَيْكُمَا شُوَاظٌ مِّن نَّارٍ وَنُحَاسٌ فَلَا تَنتَصِرَانِ (35) فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ | 36

  Hai jemaah jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak akan dapat menembusinya melainkan dengan kekuatan. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? Kepada kamu, (jin dan manusia) dilepaskan nyalaan api dan cairan tembaga maka kamu tidak akan dapat menyelamatkan diri (daripadanya). Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

  Kadangkala ada jin yang ingin keluar tetapi dia tidak tahu bagaimana caranya, dalam menghadapi hal ini, maka hendaklah anda membaca Surah Yasin serta azan di telinga orang yang kemasukan jin tersebut.

  Ayat-ayat Al-Qur’an yang dibacakan itu hendaklah dengan bacaan yang benar, khusyuk dan dengan suara yang dapat didengar.

  Jika jin itu meminta sesuatu syarat baru dia akan keluar dari jasad orang yang dimasukinya itu, maka perhatikanlah dahulu apa syarat yang dimintanya. Jika syarat yang dimintanya itu supaya taat kepada perintah Allah seperti: “Saya akan keluar dari tubuh orang ini dengan syarat dia mahu menjaga solatnya atau dia mahu menutup auratnya”. Jika demikian itu syarat yang dimintanya, maka turutilah dia, akan tetapi haruslah anda jelaskan kepadanya, bahawa ketaatan tersebut bukanlah kerana mentaatinya akan tetapi kerana taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Jika permintaan syaratnya itu supaya melakukan kemaksiatan, maka janganlah diikuti, bahkan hukumlah dia.

  Jika Allah telah mengluarkan jin tersebut dari tubuh orang yang kerasukan jin itu, maka perintahkanlah kepada orang yang kerasukan jin itu, begitu juga orang yang hadir, supaya sujud syukur kepada Allah SWT kerana telah bebasnya dari penganiayaan tersebut. Begitu juga dengan diri anda haruslah melaksanakan sujud syukur tersebut, kerana Allah SWT telah memperkenankan permohonanmu untuk menyingkirkan kezalimannya.

  Jika anda telah berhasil mengeluarkan jin tersebut dengan izin Allah, maka janganlah anda katakan: “Saya telah berhasil mengeluarkan jin tersebut”, akan tetapi karakanlah: “Allah telah mengeluarkan atau menghalaunya”. Anda haruslah berhati-hati dalam hal ini dan janganlah anda sampai terpedaya dengan rayuan syaitan.

  Hendaklah anda selalu membaca buku-buku yang berkenaan dengan masalah jin, seperti buku “Risalatul Jin” karangan Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah dan lain-lain.

  .

  .

  Perbuatan haram ketika menghalau jin

  Mengadakan majlis bersuka ria di atas permintaan jin dan meminta berbagai macam permintaan yang pelik-pelik seperti perhiasan emas, ayam, kambing atau lembu. Dikatakan dengan majlis persembahkan ini dapat menghalau jin tersebut.

  Mengabulkan segala permintaan jin yang masuk ke dalam diri seseorang. Seperti meminta disembelihkan binatang dan sebagainya.

  Memohon bantuan kepada jin suruhannya supaya mengeluarkan jin yang ada dalam tubuh seseorang. Kerana jin pengganggu itu lebih kuat dari tukang sihir itu.

  Bersumpah kepada jin penganggu itu atas nama tuannya dari bangsa jin, kerana jin itu ada mempunyai banyak tuan dan pemimpin. Dengan menggunakan nama pemimpin atau ketua, mereka akan merasa takut lalu keluar dari tubuh orang yang dimasuki itu.

  Memasukkan jin pengganggu ke dalam penjara – Cara mengadakan pendekatan dengan pemimpin para jin, dipinta pemimpin jin itu untuk memasukkan jin pengganggu ke dalam penjara tersebut sehingga dia tidak lagi menganggu orang yang kerasukan jin itu.

  Menyeksa dan membunuh jin pengganggu

  Berakhirlah proses melakukan pengubatan dengan penggunaan Ayat Ruqyah, Terkabul hendaknya…..Insya’ Allah.

  Reply #4 19 April, 2011, 12:04:21 AM
 • Publish
 • hani_muslim

  awak baca artikel yang saya bagi ni InsayaAllah semua itu akan dapat di atasi dengan kehendak-NYA

  Reply #5 19 April, 2011, 12:07:41 AM
 • Publish
 • JADI ADA KEMUNGKINAN ADA JIN DI RUMAH SAYA??TERIMA KASIH ATAS INFORMASI

  Reply #6 19 April, 2011, 12:09:55 AM
 • Publish
 • sama-sama semua berlaku dengan izin Allah
  kita sekadar merangcang Allah yang menentukan


  5zul

  • *
  • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
   • View Profile
  Reply #7 19 April, 2011, 10:21:47 AM
 • Publish
 • -salam-

  Maaf. Nak tanya. Kalau saya sekadar baca manzil dan syifa' di air suam (susu tepung) dan minum boleh?
  boleh apa salahnya...(senyum)- SegalaNya mungkin bila ada keyakinan....
  ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

  hairilnua

  • *
  • Allahuakbar....!!
   • View Profile
  Reply #8 19 April, 2011, 02:19:16 PM
 • Publish
 • tiap umah ade jin.. jalan2 je ade je jin.. pegi mancing pun ade jin.. Jumlah Jin terlalu ramai sehingga menurut sesetengah pendapat bilangannya ialah jumlah semua manusia daripada Nabi Adam hingga ke hari kiamat di darab dengan haiwan-haiwan, di darab dengan batu-batu, di darab dengan pasir-pasir dan semua tumbuh-tumbuhan. Itu pun baru satu persepuluh daripada jumlah keseluruhan Jin... jadi,, kesimpulannye,, mane lagi jin nak lepak? tu,, ntah2,, tiap2 ceruk bilik,, tandas,, mangkuk tandas pun ade jin bergayut kat situ.. ntah2 masa den menaip ni pun,, ade jin tengah usha kerek je kat den.. ish...
  Aku insan yg agak selambe..
  X pndai jaga hati orang..
  Suke cari pasal..

  Jangan call @ sms :  0193587327(hehehhe)
  http://hairilnua.blogspot.com
  Ada Brani?

  5zul

  • *
  • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
   • View Profile
  Reply #9 21 April, 2011, 10:37:09 AM
 • Publish
 • memang bilangan jin lebih ramai daripada manusia dan malaikat pula lebih ramai daripada jin -

  berbalik kembali- Jin telah di tempatkan kepada perkara pekara di langit - di lautan - di gunungan - rumah rumah kosong - hutan berlukang - busut dan sebagainya...

  tidak terfikirker jin di kalangan setan nie tidak boleh menumpang dengan manusia yg Beriman...
  harus di ingat juga Jin pun beribadah kepada ALLAH kecuali Iblis dan setan nie-

  mana kala jin jin di kalangan setan nie akan meninggalkan rumah rumah yg di perdengarkan ayat ayat ALLAH ., penghuni selalu mengingati ALLAH - Insyallah (Senyum)-

  di alam jin atau bunian atau atau lah (Senyum)-
  memang meluas daripada yg nyata....
  Insyallah kalau ternampak tue bersyukur lah.... Ambil iktibar kita yg duduk di alam nyata...dan nyata sekali musuh manusia itu berada dalam nyata....
  wawaualam....
  (Senyum)-

  Reply #10 05 May, 2011, 06:28:23 PM
 • Publish
 •  :)
  saya gunakan bacaan manzil semasa merukyah
  :senyum:
  dan air yasin sahaja
  kadang2 guna air piring putih
  terima kasih atas penambahan informasinya ya
  :senyum:


  Reply #11 05 May, 2011, 06:44:21 PM
 • Publish
 •  :)
  wah..hari tu ada peristiwa kat sekolah saya..
  ada senior form 6 tu tetiba meracau ..
  bila cikgu check..
  ada jin duduk dalam badan dia..
  panglima jin ngan tentera dia..
  kesian dia......
  tapi dengan kuasa ALLAH..
  akhirnya dia pulih..

  Reply #12 10 April, 2012, 04:47:58 PM
 • Publish
 • Salam Semua,

  Memandangkan isu yang dibincangkan adalah rawatan Gangguan Makhluk Halus....apakah rawatan untuk memutuskan Sihir atau Makhluk halus.....adakah sakit menjadi semula akibat sihir berulang...

  Reply #13 10 April, 2012, 04:53:55 PM
 • Publish
 • SIHIR terkena pada nabi, perbuatan syaitan katanya
  sengaja Allah beri pelajaran agar jangan mudah terpedaya


  kepada manusia biasa, yang ada syaitan, mudahlah terkena sihir

  orang Mukmin tak kena

  sebelum mukmin, mengaku mukmin, akan Kami uji dulu

  bila kena UJI
  mahukah mencari ILMU

  di sebalik UJIAN ialah ILMU, agar kenal Allah
  satelah kenal, mahukah INGAT
  satelah INgat mahukah mohon
  satelah Mohon mahukah Tawakkal
  satelah tawakkal mahukah YAKIN

  subhanallah


  inshallah ya, hanya dengan ILMU TAUHID, dapatlah YAKIn sebenar benar YAKIN

  mohon pada Allah, Kun Faya KUN, subhanallah

  inshallah
  mahukah mengenal?

  Reply #14 10 April, 2012, 07:31:47 PM
 • Publish
 •  :)
  camna pulak dengan perawat yang menggunakan limau dan menyuruh mangsa gangguan jin untuk mandi dengan limau tersebut sambik membaca alfatihah atau surah 3 qul?2 kaedah untuk apa sebenarnya?

  Reply #15 10 April, 2012, 07:45:35 PM
 • Publish
 • :)
  camna pulak dengan perawat yang menggunakan limau dan menyuruh mangsa gangguan jin untuk mandi dengan limau tersebut sambik membaca alfatihah atau surah 3 qul?2 kaedah untuk apa sebenarnya?

  jika sampai kena mandi limau tu, selalunya, memanglah perawat tu, ikut bisikan, dampingan jinnya
  perubatan memakai jin, banyak perkara di lakukan, di sebabkan perentah jin
  Jin yang berjaya memerintah manusia, di katakan, bagus oleh bangsa dan kaumnya, kerana berjaya memperdaya manusia

  Allah beritahu, itu akan menambah sombongnya jin
  sombong lah bila tak mahu ikut kebenaran
  lalu keinginan memperdaya manusia tu muncul

  subhanallah

  sekiranya ada Ilmu, boleh secara tanpa peralatan
  jika ada di guna limau pun, hanyalah di ibaratkan saja, di suruh buang ke sungai atau ke laut
  ibarat kamu membuang segala gangguan dari dirimu

  kaedah sepertimana, gunakan ketul ketul batu, membaling syaitan di jamrah

  subhanallah


  Reply #16 29 May, 2012, 11:19:16 PM
 • Publish
 • Alhamdulillah, sebagai perawat secara tak langsung ayat-ayat ruqyah yang kami baca semasa merawat menjadi pendinding pada kami dengan izin dari Allah.
  Saya menyediakan perkhidmatan merawat masalah berkaitan gangguan.Maklumat lanjut, layari blog saya:http://gangguanjin.com

  Reply #17 29 May, 2012, 11:22:56 PM
 • Publish
 • :)
  camna pulak dengan perawat yang menggunakan limau dan menyuruh mangsa gangguan jin untuk mandi dengan limau tersebut sambik membaca alfatihah atau surah 3 qul?2 kaedah untuk apa sebenarnya?

  jika sampai kena mandi limau tu, selalunya, memanglah perawat tu, ikut bisikan, dampingan jinnya
  perubatan memakai jin, banyak perkara di lakukan, di sebabkan perentah jin
  Jin yang berjaya memerintah manusia, di katakan, bagus oleh bangsa dan kaumnya, kerana berjaya memperdaya manusia

  Allah beritahu, itu akan menambah sombongnya jin
  sombong lah bila tak mahu ikut kebenaran
  lalu keinginan memperdaya manusia tu muncul

  subhanallah

  sekiranya ada Ilmu, boleh secara tanpa peralatan
  jika ada di guna limau pun, hanyalah di ibaratkan saja, di suruh buang ke sungai atau ke laut
  ibarat kamu membuang segala gangguan dari dirimu

  kaedah sepertimana, gunakan ketul ketul batu, membaling syaitan di jamrah

  subhanallah

  Apa buktinya perawat yang menggunakan kaedah mandi limau menggunakan dampingan jin? Apakah ada dalil yang mengatakan kalau guna kaedah mandi limau tu menggunakan khidmat jin?

  Reply #18 29 May, 2012, 11:31:07 PM
 • Publish
 • :)
  camna pulak dengan perawat yang menggunakan limau dan menyuruh mangsa gangguan jin untuk mandi dengan limau tersebut sambik membaca alfatihah atau surah 3 qul?2 kaedah untuk apa sebenarnya?

  Tulip91,kaedah ni samalah macam kaedah kita makan ubat bila demam.Apa yang peliknya?Selagi penggunaan limau itu tidak diiringi dengan unsur-unsur syirik,tidaklah menjadi salah.Ini sebagai jalan alternatif.

  divider3
  halaqahforum4