Cara masak meggi yang betul

Author Topic: Cara masak meggi yang betul  (Read 4587 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

supriyani

  • *
  • Posts: 170
    • View Profile
20 March, 2011, 11:46:24 AM
  • Publish Di FB
  •  :)


    The correct way to cook instant noodles without harming our bodies and health. `Normally, how we cook the instant noodles is to put the noodles into a pot with water, throw in the powder and let it cook for around 3 minutes and then it’s ready to eat.

    This is the WRONG method of cooking the instant noodles.

    By doing this, when we actually boil the ingredients in the powder, normally with MSG, it will change the molecular structures of the MSGcausing it to be toxic.

    The other thing that you may or may not realize is that, the noodles are coated with wax and it will take around 4 to 5 days for the body to excrete the wax after you have taken the noodles.

    CORRECT METHOD :

    1. boil the noodles in a pot with water.
    2. once the noodles is cooked, take out the noodles, and throw away the water which contains wax.
    3. boil another pot of water till boiling and put the noodles into the hot boiling water and then shut the fire.
    4. only at this stage when the fire is off, and while the water is very hot, put the ingredient with the powder into the water, to make noodle soup.
    5. however, if you need dry noodles, take out the noodles and add the ingredient with the powder and toss it to get dry noodles.

    Dicopy drp : http://www.kapasitor.net/community/post/2671

    Mungkin semua sudah sedia maklum tentang cara memasak meggi yang betul. (aku baru tahu dua bulan yang lepas hu..hu..hu)
    ~Meggi, bukan makanan yang menyihatkan...makan sekali sekala tidak apa~
    "Aku mahu jadi org yg baik, melakukan kebaikan supaya org lain dpt manfaat.. jika aku tak mampu.. jgnlah kiranya aku buat kejahatan atau kejahatan dlm kebaikan. Biarlah aku diam andai aku belum bersedia.Kini aku lemah, namun tak pula aku ingin jadi lemah selama-lamanya."

    nazirul razali

    • *
    • Posts: 875
    • HIDUP JIHAD, MATI SYAHID, ALLAH HUAKHBAR.
      • View Profile
    Jawab #1 20 March, 2011, 01:09:40 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    dulu waktu kecil, den selalu makan meggi/ruski/cintan dan seangkatan dengannya....... sampailah masa form 3 den stop makan sebab baru tahu yang makanan ni tak elok.....
    <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<
                         <')))))<

    supriyani

    • *
    • Posts: 170
      • View Profile
    Jawab #2 20 March, 2011, 01:23:19 PM
  • Publish Di FB
  •  :ws:

    wah..bagusnya!! den pulak sehingga final year di U,..meggi masih jadi salah satu makanan rutin (nak jimat punya pasal)..walaupun dah tau makanan tu tak elok (kandungan MSG yang banyak yang boleh bagi effect pada otak). Namun, sekarang..den dah muak dengan meggi..hu..hu..hu.

    Antara me segera yang jadi favourite : cintan dan adabi. Jenama Maggi tak beli sebab BOIKOT.
    « Last Edit: 21 March, 2011, 08:32:07 AM by supriyani »

    Mas Ayu

    • *
    • Posts: 17
      • View Profile
    Jawab #3 20 March, 2011, 04:20:19 PM
  • Publish Di FB
  • bagus gak info ni... kadang-kadang terutama bile demam mesti nak makan meggi....ubat yang berkesan untuk saya :senyum:

    supriyani

    • *
    • Posts: 170
      • View Profile
    Jawab #4 20 March, 2011, 04:59:15 PM
  • Publish Di FB
  • ooye?? ubat berkesan ketika demam? First time dengar nih...he.he..he

    evori

    • *
    • Posts: 94
      • View Profile
    Jawab #5 20 March, 2011, 11:42:44 PM
  • Publish Di FB
  • tapi sayang megi jenama maggi adalah boikot...nak makan, cari jenama yang lain

    keju

    • *
    • Posts: 978
      • View Profile
    Jawab #6 20 March, 2011, 11:51:42 PM
  • Publish Di FB
  • keju suka gak mee segera.

    jenama mee sedap

    rasa nya mee goreng asli sedap ini produk indonesia !!!

    jaimejoothman

    • *
    • Posts: 232
    • striving for an independent soul
      • View Profile
    Jawab #7 20 March, 2011, 11:54:21 PM
  • Publish Di FB
  • megi agromas best laaa..macam takda wax jer mi diorang ; mi bandung segera dengan bihun tomyam.
    A Long Walk Home - http://jaimejoothman.blogspot.com ~ Kerugian & kemiskinan yang paling mengerikan; bahwa surga itu seluas langit & bumi; tapi kita tak beroleh sepijakpun tempat di sana~

    Qasseh

    • *
    • Posts: 144
    • saya nak jadi anak yg solehah...!!
      • View Profile
    Jawab #8 21 March, 2011, 10:51:18 AM
  • Publish Di FB
  • :sedihnya:...mee magee sebenarnya dapat menghilangkan demam taw...lagi2 mee magge kari..buat pedas2 dan  makan panas2....

    suka makan magge kari dan ayam...nyum3....

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #9 21 March, 2011, 11:20:07 AM
  • Publish Di FB
  • maggi ni makanan ruji dah..
    tmie darurat lagi la..
    tau magi ade wax tp wat don no aje..
    tak tau pulak kene masak macam tu..
    sy masak senang je..tambah carrot, bawang, kentang  and cili padi kononnya tmbah vitamin la tu..
    boley la kan..n_n
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    pancingming

    • *
    • Posts: 88
      • View Profile
    Jawab #10 28 March, 2012, 04:04:25 PM
  • Publish Di FB
  • Masak maggi ada cara yang betul jgk ke...masa lah mcm mana pun,bukan berdosa pun..tak nak masak pun boleh..ngap terus

    hambasepi

    • *
    • Posts: 178
    • ~Allah kuasa makhluk tak kuasa..~
      • View Profile
    Jawab #11 28 March, 2012, 05:53:15 PM
  • Publish Di FB
  • kenapa maggi ea? bukan mee segera ke? kenapa tak cintan, ruski, mee sedap, mameee.. oh maggi sungguh popularnya kamu di hati malaysia..

    ~ rezeki akan mencari tuannya sebagaimana maut mencari tuannya...~

    farahiyah0394

    • *
    • Posts: 579
      • View Profile
    Jawab #12 29 March, 2012, 06:50:20 AM
  • Publish Di FB
  • keju suka gak mee segera.

    jenama mee sedap

    rasa nya mee goreng asli sedap ini produk indonesia !!!

    meee sedaaaaaaaaappp memanggg sedapppp!! mabeelesss..

    syuhada_2811

    • *
    • Posts: 128
      • View Profile
    Jawab #13 29 March, 2012, 10:24:02 AM
  • Publish Di FB
  • saya kalau masak megi macam tu juga...cume lepas buang air, cucurkan dengan air semula supaya betul2 buang air lilin tu baru la di masukkan dalam air didih semula..:senyum:

    Laila Majnun

    • *
    • Posts: 3
    • Seruan Azan yg memberi ketenangan Jiwa...
      • View Profile
    Jawab #14 16 April, 2012, 05:24:21 PM
  • Publish Di FB
  • ohh..anak2 saya mmg suka masak maggi..tak pulak saya kisah... boleh tahu kenapa kena buang air yg pertama tu?

    yanie_aisyah

    • *
    • Posts: 32
    • Berkahwin
      • View Profile
    Jawab #15 17 April, 2012, 12:32:45 AM
  • Publish Di FB
  • ohh..anak2 saya mmg suka masak maggi..tak pulak saya kisah... boleh tahu kenapa kena buang air yg pertama tu?
    kena buang dulu air rebusan pertama untuk buang lapisan lilin (wax) yang ada pada mee tu. mujurnya boleh buang jugak 'wax' tu, pilihan yang lebih baik berbanding mee kuning kat pasaraya..kaya dengan asid borik pula. kalau nak tambah telur..kena masak dengan telur dulu lah ye baru bancuh perasa?

    hada_islamic

    • *
    • Posts: 1204
    • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
      • View Profile
    Jawab #16 17 April, 2012, 09:23:49 AM
  • Publish Di FB
  • -salam-

    megie dan pelajar tak dapat di pisahkan..terutamanya bagi pelajar2 yang tinggal di asrama..

    -selamat masak yer kawan2-

    okaja* okaja* okaja*
    mencari redha ALLAH...jadilah insan berguna kepada orang lain

    khattab_01

    • *
    • Posts: 35
      • View Profile
    Jawab #17 11 July, 2012, 09:48:03 PM
  • Publish Di FB
  •  :) :) :) megi?hmm dapnyerr.........................................................

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    6 Replies
    1966 Views
    Last post 22 February, 2011, 03:06:51 PM
    by ROHANIKU
    1 Replies
    2787 Views
    Last post 15 February, 2012, 10:25:08 PM
    by Atiqah27
    4 Replies
    3975 Views
    Last post 21 March, 2012, 10:03:47 AM
    by Atie Azhar