Petua Mendapat Anak Kembar

Author Topic: Petua Mendapat Anak Kembar  (Read 102286 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

ummi@uli@09

 • *
 • La Tahzan
  • View Profile
06 March, 2011, 09:14:15 AM


 :) Buat semua teman-teman halaqian sekalian. Hari ini Allah memberikan saya waktu yang terluang sedikit untuk memulakan satu post yang saya teringin sangat berkongsi dengan anda semua. Setelah sekian lama tidak aktif dalam halaqah ni saya harap post ini sedikit sebanyak menjadi pendorong saya untuk sentiasa membuka laman ni. Saya akui semenjak kebelakangan ni hidup sangatlah busy sehingga jarang2 menjenguk ke sini.

Dalam post ini bukan saya yang akan memberi petua untuk mendapatkan anak kembar tetapi saya ingin berkongsi petua dengan anda semua tentang cara mendapatkan anak kembar sekiranya anda ada petua yang boleh dikongsi. Saya memiliki impian untuk mendapatkan anak kembar sejak sekian lama. Oleh itu sesiapa disini yang ada petua lehlah kongsi dengan saya. Memandangkan saya tengah merancang untuk mendapatkan anak kedua serta faktor usia maka saya rasa dengan mendapatkan anak kembar hidup saya lebih meriah dan ia menjimatkan masa saya. Ada sesiapa yang mahu berkongsi bolehlah memberi sedikit panduan untuk saya. Segala ilmu yang anda kongsikan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih.

ummi@uli@09

 • *
 • La Tahzan
  • View Profile
Reply #1 06 March, 2011, 10:31:23 AM
bukan setakat mengharapkan petua2 biasa tapi juga doa2 atau amalan2 dalam islam yang mungkin saya tak tahu...mintak kongsi yer..sebab suami saya ada cakap Ustaz yang mengajarnya semasa si KUSZA dulu ada cakap yang memang ada petua dan doa yang boleh di amalkan untuk dapatkan anak kembar...ustaz tu sendiri dapat 2 pasangan kembar memandangkan dia berkahwin pada usia yang agak lewat...ada sesiapa yang tahu tak doa2 tu???kata suami, dia tak sempat nak menuntut dengan ustaz tersebut...katanya masa tu tak terpikir langsung tentang kawin dan anak...ehhe

Reply #2 06 March, 2011, 12:09:57 PM
Kebiasaannya kelahiran anak kembar dipengaruhi oleh genetik. Jika ada keturunan dari sebelah ibu atau bapa yang kembar, peluang mendapat anak kembar lebih besar.

Petua orang2 tua, untuk mendapat anak kembar kena makan benda2 yang kembar seperti pisang kembar.

Apa pun semuanya dalam kekuasaan Allah. Jika DIA menghendaki terjadi, maka boleh terjadi kepada sesiapa pun sama ada berketurunan kembar atau tidak, mengamalkan sesuatu petua atau tidak. Oleh itu, mohonlah banyak2 dariNYA Pencipta kita.

Hmm...tahun ini ada 5 pasang kembar seiras pelajar tingkatan 1 yang baru masuk ke sekolah saya.... subhanallah   :msya:
~ Begin with the End in Mind ~

Reply #3 06 March, 2011, 04:58:38 PM
 :)
Doa untuk mendapatkan anak yang Soleh.
i) Surah Al-Furqan ayat 74:

Maksudnya : 揥ahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuniat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa�.

ii) Surah Al-Hijr ayat 17 :

Maksudnya : 揇an Kami pelihara (urusan) langit itu dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang kena rejam�.

iii) Surah Al-Baqarah ayat 128:

Maksudnya : 揥ahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua : orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani�

iv) Surah Ali Imran ayat 36:

Maksudnya : 揗aka apabila Ia melahirkannya, berkatalah ia: 揥ahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-hurapkan ialah anak lelaki), dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu dan memanglah tidak soma anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanyu aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan pelharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dan: godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)�.

Doa untuk mendapatkan anak kembar :-
i) Surah As-Saaffaat Ayat 120:

Maksudnya : 揝alam sejahtera kepada Nabi Musa dan Nabi Harun!�.

ii) Surah As-Syura ayat 50:

Maksudnya : 揂tau Ia mengurniakan mereka kedua-duanya - anak lelaki dan perempuan, dan la juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya mandul. Sesungguhnya Ia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa�.


Petua-petua :-
i) Minta doa daripada orang-orang yang soleh.

Firman Allah Taala dalam surah An-Nahl ayat 43:

Maksudnya : "Oleh itu bertanyalah kamu (wahai golongan musyrik) kepada orang-orang yang berpengetahuan ugama jika kamu tidak mengetahui�.
ii) Nazar yang tidak bertentangan dengan syarak.

Firman Allah Taala dalam surah Ali Imran ayat 35:

Maksudnya : �(lngatlah) ketika isteri lmran berkata: Tuhanku! Sesungguhnya aku nazarkan kepadaMu anak yang ada dalam kandunganku sebagai seorang yang bebas (dari segala urusan dunia untuk berkhidmat kepadaMu semata-mata), maka tenimalah nazarku; sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.�
iii) Jangan menzalimi binatang.

Firman Allah Taala dalam surah Ali Imran ayat 36:

Maksudnya : 揗aka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia:揥ahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan; dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian fuga zuriat keturunannya, dari godaan Syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)".

ummi@uli@09

 • *
 • La Tahzan
  • View Profile
Reply #4 07 March, 2011, 12:15:30 PM
 :syukur: terima kasih buat msa & iqah_1811 kerana sudi berkongsi I-Allah akan saya amalkan tapi tentang kebenaran memakan benda2 yang kembar seperti pisang & lain2  tu memang agak memusykilkan walaupun kadang2 ada kebetulannya. Namun adakah jika kita mengamalkan perkara tersebut dikira berdosa sebab terlampau obses dan percaya tentang amalan tersebut.

kasihiro

 • *
 • Beliau selalu ingat kita...kita lupa padanya..:(
  • View Profile
Reply #5 07 March, 2011, 01:11:44 PM
 :)

Alhamdulillah..syukran atas perkongsian..suka sangat kembar ni..

(erkk...ana dah nikah belum??:sedihnya:)

ummi@uli@09

 • *
 • La Tahzan
  • View Profile
Reply #6 07 March, 2011, 01:37:24 PM
:)

Alhamdulillah..syukran atas perkongsian..suka sangat kembar ni..

(erkk...ana dah nikah belum??:senyum:)

 :aamiin:
 x lama lagilah kot...soalan tu xder orang lain boleh jawab..heheh...ada sapa2 yang ada petua lain dari sudut Islam dan saintifik apa yang perlu diamalkan.

Qasseh

 • *
 • saya nak jadi anak yg solehah...!!
  • View Profile
Reply #7 07 March, 2011, 01:48:02 PM
tidak kisah lah  anak kembar mahupun sebaliknya...yg penting anak2 kita sihat dan selamat...berdoa dan berusaha dalam mendidik menjadi anak2 yg soleh....semua itu kerja tuhan yg maha agung...
kalau kembar...kembarlah ia...kalau sebaliknya..kita harus bersyukur....

hada_islamic

 • *
 • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
  • View Profile
Reply #8 07 March, 2011, 06:43:50 PM

Hmm...tahun ini ada 5 pasang kembar seiras pelajar tingkatan 1 yang baru masuk ke sekolah saya.... subhanallah   :msya:

subhanallah
mencari redha ALLAH...jadilah insan berguna kepada orang lain

Reply #9 07 March, 2011, 09:54:23 PM
 :)
 :syukur:


:senyum:.. terima kaseh
saya pon maseh belom bernikah, tapi  memang dah lame pasang impian nk ada anak kembar.. erm, family saya xder la keturunan kembar, :sedihnya:... pnh dgr org2 kata, nk anak kembar kena tgk la keturunan die ade kembar ke x.. tp, saya percaya kepada rezki Allah  :ins: .. kalau Allah kata saya ni mampu, badan mampu tanggung anak kembar, maka Allah relakan.. :senyum:.. perlu perlu sentiasa berdoa minta pada Allah  :aamiin:

ghard

 • *
 • ..Indah dan manisnya hidup kerana NYA..
  • View Profile
Reply #10 08 March, 2011, 02:55:49 AM
 :) (maaflah kalau tersalah post :senyum:)
best kan sapa yang dapat anak kembar..lagi lagi kembar seiras
sepupu saya 2 orang kembar..satu kembar seiras yang ni dua dua lelaki,yang abang kahwin dengan seorang guru sek rendah yang adik kahwin dengan guru sekolah menengah...macam macam :senyum:,satu lagi  tak seiras...seorang lelaki seorang perempuan
emm kalau da rezki bla dah kahwin nanti teringin juga nak anak kembar
family tak de yang kembar..mesti gamat layan celoteh  si kembar.
apa apa pun rezki yang hadir tu rahmat dari Nya.
'it was fun especially when you do it in da name of ALLAH..what ever it is remember study and working is Jihad N Jihad can bring near to Allah N make u feel relief in this world full of stressness..;-)

maliki

 • *
 • LAILLAHAILLAHAH-TIADA TUHAN SELAIN ALLAH
  • View Profile
Reply #11 08 March, 2011, 07:04:54 AM
saya ada seorang kembar juga..mak saya cakap dia tak pernah sangka pun akan dapat anak kembar ketika dalam kandungan tu.masa kat bilik pembedahan selepas selamat melahirkan saya,doktor cakap ada sorang lagi bayi yang keluar,15 minit kemudian kembar saya pun keluar dengan keadaan songsang iaitu keluar kaki dulu.maka jadi dia adik kembar 15minit saya..mak saya cakap dulu yang tubuh kembar saya tu kecik sangt,macam x sihat,kurus.tapi sekarang dia yang semakin sihat dari saya.:sedihnya:
Nama diberi Ahmad Maliki.ukwah fillah senyum*
Ape yang baik itu semuannya dari Allah taala,dan ape yang buruk itu datangnya dari kelemahan ana sendiri.Maaf.

ummi@uli@09

 • *
 • La Tahzan
  • View Profile
Reply #12 18 March, 2011, 10:40:30 AM
saya ada seorang kembar juga..mak saya cakap dia tak pernah sangka pun akan dapat anak kembar ketika dalam kandungan tu.masa kat bilik pembedahan selepas selamat melahirkan saya,doktor cakap ada sorang lagi bayi yang keluar,15 minit kemudian kembar saya pun keluar dengan keadaan songsang iaitu keluar kaki dulu.maka jadi dia adik kembar 15minit saya..mak saya cakap dulu yang tubuh kembar saya tu kecik sangt,macam x sihat,kurus.tapi sekarang dia yang semakin sihat dari saya.:senyum:

 :syukur: selalu jugak dengar cerita camni...tp mesti bestkan dapat adik beradik kembar..mesti ada byk persamaan...kongsilah sikit apa yang best ada adik kembar?

maliki

 • *
 • LAILLAHAILLAHAH-TIADA TUHAN SELAIN ALLAH
  • View Profile
Reply #13 27 May, 2011, 11:07:45 PM


yang mana satu maliki ya..ce teka ce teka

Reply #14 27 May, 2011, 11:26:43 PM


yang mana satu maliki ya..ce teka ce teka


heeee....comel comel....tu yang menangis jebek tu....

maliki

 • *
 • LAILLAHAILLAHAH-TIADA TUHAN SELAIN ALLAH
  • View Profile
Reply #15 27 May, 2011, 11:29:41 PM


yang mana satu maliki ya..ce teka ce teka


heeee....comel comel....tu yang menangis jebek tu....
saloh la..yang nampak tenang dan baik tu la maliki.ape lah

putri_hambali

 • *
 • menjadi isteri dan mujahidah solehah impian diriku
  • View Profile
Reply #16 27 May, 2011, 11:46:05 PM
Assalamualaikum..

Rasanya maliki yang tak pakai spek...
Rasanyalah..tak tahula betul ke tidak..
Ya Allah..semoga diriku ini menjadi anak yang solehah pada kedua ibu bapaku dan isteri solehah pada suamiku..dan menjadi ibu yang mithali pada anak-anaku..amin,amin,ya rabbal alamin..

muslimah90

 • *
 • salam ukhwa fillah abadan abada.....
  • View Profile
Reply #17 27 May, 2011, 11:47:10 PM


yang mana satu maliki ya..ce teka ce teka


heeee....comel comel....tu yang menangis jebek tu....
subahanallah... hebatnya ciptaan Allah...

maliki

 • *
 • LAILLAHAILLAHAH-TIADA TUHAN SELAIN ALLAH
  • View Profile
Reply #18 27 May, 2011, 11:48:09 PM
Assalamualaikum..

Rasanya maliki yang tak pakai spek...
Rasanyalah..tak tahula betul ke tidak..

btol2..:senyum:

Reply #19 28 May, 2011, 01:53:26 AM
 :)
syok nya dapat anak kembar,,best2..teringin sangat,,
kalau boleh nak kembar lelaki dan perempuan
:senyum:

divider3
halaqahforum4