Forum > Luahan Hati

Bantuan Untuk Ibu Tunggal

<< < (4/9) > >>

ctmarziah:
Assalamualaikum    Saya seorang ibu tunggal yang berada  di kuala lumpur.masih belajar di kolej swasta.Kehidupan saya tidak menentu kerana saya tidak mempunyai kerja tetap.Saya mempunyai seorang anak saya berada dalam jagaan ibu saya.bila saya ada masa harus balik ke rumah mak saya untuk menemui anak kesayangan saya .Saya tidak dapat sebarang bantuan kerana umur saya muda..sebab saya tak tahu nak buat macam mana..Saya berminat berniaga tetapi tidak mempunyai modal.Adakah sesiapa di sini dapat membantu saya dan memberi sebarang pendapat? saya berharap sangat ada yang membantu saya untuk berniaga kecil-kecilan dari rumah untuk saya jual dikolej saya nanti..

nama:siti marziah binti ahmad
no i/c:870425-56-5330
tanggungan:seorang
keperluan:ingin buka niaga kecil-kecilan modal rm3000
no akaun cimb:06021503186522

Mei:
Ini pendapat saya je.Hasil dari pemerhatian saya.So tercetus jugak idea nih.

Buat jualan 'makanan tgh hari'.

Ambik upah sediakan makanan tengah hari dalam mangkuk tingkat.Untuk penduduk satu kawasan atau tempat belajar/kerja.

3 tingkat mangkuk tingkat..ada 3 jenis lauk. Satu goreng, satu gulai, satu sayur.

Cas bulanan antara RM100-150(ok la tu kan).Lauk2 pun tak payah yang best2 sangat.setakat tumis sayur,gulai kari/lemak/tauchu..yang simple..tapi kos murah.Goreng2 tu..boleh buat fish cake sambal ke..telur sambal ke..ikan goreng ke..

Bahan mentah beli secara borong.masak banyak2 jimat. satu keluarga dah RM150 sebulan dapat 5-10 keluarga dah kira pendapatan tetap dah tu.

Menu fix kan setiap minggu unless ada permintaan untuk tukar dari pelanggan.

Cara nih saya tengok sendiri jiran saya (cina) yang buat.

Dia kan masak dengan kuantiti yang banyak...dan hantar kerumah2/opis pagi2.maklumlah banyak keluarga yang tak sempat masak/beli.Dia htr 2 kali..tengah hari dan petang. Cas yang dikenakan murah sangat RM100 je.Pelanggan dia ramai...dan tak kisah dengan menu apa yang dia masak.so far bisnes dia memang menjadi.

Harga yang murah..mendatangkan ramai pelanggan.Kerja nya pun senang. So far saya tak nampak lagi kaum melayu yang buat begini.Cubalah..kalau rasa idea nih baik/mampu buat.




ctmarziah:
terima kasih mei..dengan idea mei itu saya rasa bagus juga..tetapi saya terikat dengan jadual belajar dikolej lagi pun dikolej saya sudah ada cafe makan tengah hari so saya hanya tumpang letak di cafe itu coklat saya sahaja..sekarang ni saya hanya ingin bantuan sesiapa yang bermurah hati ingin bantuan dari segi kewangan untuk saya menjual seperti gift untuk konvo,n makanan ringan seperti sandwic,dan saya ingin modal untuk saya jual dikolej seperti pakaian atau tudung design sendiri dari saya..itulah sebabnya saya inginkan sedikit bantuan dari sesiapa yg ikhlas membantu saya..

FIFIYANA:
TO : PN SITI HUZAIMAH .
SAYA SEORANG IBU TUNGGAL MEMPUNYAI 4 ORANG ANAK . SAYA BEKERJA SEBAGAI CLEANER DENGAN PENDAPATAN 700 SEBULAN . SAYA SERING KESEMPITAN WANG MEMANDANGKAN KOS KEHIDUPAN YANG TINGGI . SAYA HARAP DAPAT BANTUAN KOS SEWA RUMAH DAN PERBELANJAAN BULANAN .
NAMA :SHAHFIZA RAHMAT .
NO I/C : 730202-08-6274 .
NO HP : 012-9409270
 

Ainurhidayah:
Assalammualaikum..saya seorang ibu tunggal yang menyara 3 orang anak yang
bersekolah dan kehilangan kerja baru-baru ini.saya tidak tahu kepada siapa tempat
mengadu dan saya sangat memerlukan kursus-kursus yang boleh membantu 
dalam memperbaiki hidup sambil menjaga anak-anak di rumah..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version