Bantuan Untuk Ibu Tunggal

*

Author Topic: Bantuan Untuk Ibu Tunggal  (Read 23348 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

11 February, 2011, 08:35:28 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum,
    Saya ingin mendapatkan idea dari forumer Halaqian, di mana dan bagaimana seorang ibu tunggal hendak mendapatkan bantuan kewangan?
    Terima kasih.

    Reply #1 14 February, 2011, 06:30:02 AM
  • Publish
  • Saya syor pi pusat zakat. Boleh minta bantuan ekspres, boleh juga minta khidmat nasihat untuk buka perniagaan dan sebagainya.

    Boleh juga pi JKM. Di sana boleh juga belajar kemahiran, untuk buka perniagaan. Contoh kursus menjahit, kursus taska dan sebagainya.

    Boleh juga pi pejabat Tekun. Pun sama, ada bantuan perniagaan untuk ibu tunggal.

    Banyak lagi, NGO pun ada.. Cuba tanya ketua kampung, pegawai daerah, wakil rakyat kat tempat puan.

    Moga dipermudahkan segala urusan. Dalam masa yang sama, amalkan solat sunat Dhuha (waktu dhuha) dan bacaan al-waqiah setiap malam. Moga diberkati dan dilapangkan rezeki puan.
    « Last Edit: 14 February, 2011, 06:32:03 AM by Ummu Fatimah »
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    Reply #2 14 February, 2011, 12:01:34 PM
  • Publish
  • Terima kasih atas cadangan tersebut.

    Prosedurnya leceh ke?

    Reply #3 14 February, 2011, 02:22:22 PM
  • Publish
  • Tak leceh. Mcm pusat zakat tu, puan ambil borang di daerah puan. Isi, lengkapkan dokumen yang dikehendaki, dapatkan sokongan pihak berkuasa.. Submit. Pastu nanti pihak mereka wat siasatan, datang rumah, insyaALLAH ada rezeki mudah ja semua proses.

    Rasanya yang lain-lain pun lebih kurang sama ja prosidurny. Yang penting jangan putus asa, teruskan usaha. :-)

    Reply #4 14 February, 2011, 02:27:09 PM
  • Publish
  • keperluan ILMU dalam mengharungi kehidupan.

    Sama2 kita ambil manfaat.

    Allah beserta dgn org2 yg sabar

    Reply #5 13 May, 2011, 01:53:55 PM
  • Publish
  • Salam Taaruf

    Saya Siti Huzaimah Uwise Al-Kurni sedia bagi bantuan untuk ibu tunggal
    Saya juga Ibu Tunggal.  Tapi saya ada dana kewangan untuk membantu sesiapa yang macam saya. Sebab Arwah Suami saya suruh bantu 8 Asnaf.

    Sila  nyata nama, No. K/P. Nyata tanggungan dan keperluan.
    Sila Nyatakan No. Akaun Bank untuk saya salurkan bantuan kewangan setakat saya mampu.

    Wasalam

    Reply #6 08 July, 2011, 01:12:50 AM
  • Publish
  • As salam..

    Rohayu yusoff
    720518-07-5222

    saya seorg ibu tunggal..memerlu kan pinjaman untuk niagaan kecilan di rumah utk tmbh pendptn..menanggung sorg ank skrg di universiti..
    no.akaun bsn:1015129000127365
    no.tel:0126732413


    Reply #7 21 July, 2011, 09:19:31 AM
  • Publish
  • Salam Puan Siti Huzaimah

    Saya Maziana Abdullah, No K/P 780203065622, seorang ibu tunggal mempunyai 2 orang anak berusia 13 tahun dan 8 tahun. Kini menjalankan kerja-kerja menjahit pakaian dan membuat kek di rumah. Ingin memohon bantuan kewangan untuk membuat modal pusingan niaga. Lebih-lebih lagi dengan ketibaan musim perayaan yang akan datang. Saya bercadang dengan bantuan kewangan ini saya dapat mengambil tempahan untuk membuat kueh/biskut raya. Sebarang pertanyaan sila hubungi saya. Wassalam

    No akaun maybank : 1621 959 6572
    No tel : 0192925180

    Reply #8 21 July, 2011, 09:54:57 AM
  • Publish
  • Assalam Dan Salam Sejahtera

    merujuk kepada penama diatas adalah ingin memaklumkan bahawa Johor Corporation ada mewujudkan satu skim dimana ia memberi bantuan kepada ibu2 tunggal, kurang berkemampuan, kurang upaya dan juga keluarga yang berpendapatan rendah. Skim ini akan memberi bantuan dari segi kewangan yang tidak banyak iaitu RM3000 (max). Pembayaran balik akan diberikan selama 2 tahun.

    Prosesnya adalah pemohon perlu mengisi borang dan pihak Johor Corporation akan menghubungi pemohon.  Mereka juga akan menemuramah pemohon dan akan memberi maklum tentang jumlah bantuan yang akan diberi mengikut persetujuan.

    Skim ini dinamakan Waqaf Dana Niaga. Sila hubungi 07-219 2692 (Pn Shuhada)

    Jika ada apa2 persoalan atau kemusykilan, sila PM atau message saya disini.

    Reply #9 03 August, 2011, 12:30:23 AM
  • Publish
  • assalamualaikum

    pn, sila hubungi saya di azwa.jihadkaizen@gmail.com.

    terima kasih.

    wassalam.

    Reply #10 12 August, 2011, 12:05:30 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum Pn Siti Huzaimah

    Saya Pn Latifah Omar, ibu tunggal punya tanggungan 4 orang anak. Saya mengalami masalah kesihatan tulang belakang (slip disc) akibat dari terjatuh dan kini menghadapi masalah untuk mencari pekerjaan. Dalam waktu yang sama juga anak lelaki kedua saya juga mengalami masalah kesihatan sejak melakukan pembedahan tulang sum-sum pada tahun lepas. Sudah hampir 8 bulan saya tidak punya pendapatan untuk menampung kehidupan anak-anak. Saya kini membuat sedikit jualan kuih di bulan Ramadhan ini tetapi agak kesempitan modal kerana kekurangan duit untuk pusingan jualan. Mohon untuk dapatkan bantuan modal dari Puan untuk meneruskan niaga dan saya berhasrat untuk meneruskan penglibatan dengan perniagaan kecil-kecilan selepas bulan Ramadhan ini.

    NAMA             :     LATIFAH BINTI OMAR
    K/P                :     641206-10-7146
    TANGGUNGAN :     4 ORANG ANAK
    KEPERLUAN     :     BANTUAN MODAL NIAGA RM3,000.00
    AKAUN BANK   :     BSN 1013341000022567

    Kiranya Puan ingin dapatkan kepastian lanjut boleh lah hubungi saya di 010-4265298. Pertimbangan dari Puan amat lah saya harapkan dan hargai.

    Sekian, terima kasih.

    Wassalam.







    Reply #11 01 October, 2011, 09:59:36 PM
  • Publish
  •  Assalamualaikum    Saya seorang ibu tunggal yang berada  di johor bahru.Kehidupan saya tidak menentu kerana saya tidak mempunyai kerja tetap.Saya mempunyai 2 orang anak saya berada dalam jagaan ibu saya.Setiap bulan saya  harus balik ke kampung menemui mereka .Saya tidak dapat sebarang bantuan kerana umur saya muda.. itu la yang dikatakan oleh pihak pejabat agama islam ..Saya berminat berniaga tetapi tidak mempunyai modal.Adakah sesapa di sini dapat membantu saya dan memberi sebarang pendapat?
    nama saya = fauzana taufik
    no akaun maybank = 151276095042

    Reply #12 17 October, 2011, 03:33:32 PM
  • Publish
  •  :)

    Assalamualaikum semua..

    Saya ibu tunggal dari Ipoh Perak. Dengan pendapatan RM720.00 sebulan saya berasa agak rumit membesarkan 2 cahaya mata kesayangan saya. Anak-anak saya kedua-dua nya bersekolah dalam tahun 3 dan tahun 5 memerlukan perbelanjaan yang agak banyak. Saya menumpang di rumah kedua ibu bapa saya yang masing-masing lewat usia (dalam lingkungan 70 dan 64 tahun). Dengan pendapatan yang tidak seberapa, saya juga menanggung kedua ibu bapa saya, yang mana adalah menjadi kewajipan sebagai anak. Saya telah mencuba dapatkan bantuan pihak Zakat dan JPM. Namun tidak berjaya kerana rumah bapa yang saya tinggal sekarang adalah sebuah rumah banglo. Rumah itu hasil titik peluh bapa saya.
    Saya memerlukan bantuan dalam sebarang bentuk sumbangan atau dorongan untuk mengharungi kehidupan harian saya.
      Nama : Jasnani Bt Jinan Taib
      K/p: 740903-08-5214
      Umur :37 tahun
      No akaun Maybank : 158220669455
      alamat email :nanichan@ymail.com
      No Tel: 012 5088471 (saya ada masalah menjawap panggilan dengan telefon ini (masalah bateri), sila tinggalkan pesanan ringkas sms sahaja) 
    « Last Edit: 17 October, 2011, 03:36:46 PM by Jasnani »

    Reply #13 02 November, 2011, 03:59:54 PM
  • Publish
  • Salam Taaruf

    Saya Siti Huzaimah Uwise Al-Kurni sedia bagi bantuan untuk ibu tunggal
    Saya juga Ibu Tunggal.  Tapi saya ada dana kewangan untuk membantu sesiapa yang macam saya. Sebab Arwah Suami saya suruh bantu 8 Asnaf.

    Sila  nyata nama, No. K/P. Nyata tanggungan dan keperluan.
    Sila Nyatakan No. Akaun Bank untuk saya salurkan bantuan kewangan setakat saya mampu.

    Wasalam

    Oleh kerana pengirim post di atas sudah lama tidak masuk dan reply topik ini sejak   Ogos lalu, saya syorkan supaya copy mesej di atas dan kirimkan info anda  sebagaimana yang dikehendaki le alamat emailnya di;
      irenes02@streamyx.com
    ISLAM untuk semua

    - Pentadbiran
    - Pondok Tahfiz

    Reply #14 22 November, 2011, 10:36:33 AM
  • Publish
  • Saya dah email tp masih belum ada jawapan dr pihak dia...

    Reply #15 26 December, 2011, 06:26:09 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum    Saya seorang ibu tunggal yang berada  di kuala lumpur.masih belajar di kolej swasta.Kehidupan saya tidak menentu kerana saya tidak mempunyai kerja tetap.Saya mempunyai seorang anak saya berada dalam jagaan ibu saya.bila saya ada masa harus balik ke rumah mak saya untuk menemui anak kesayangan saya .Saya tidak dapat sebarang bantuan kerana umur saya muda..sebab saya tak tahu nak buat macam mana..Saya berminat berniaga tetapi tidak mempunyai modal.Adakah sesiapa di sini dapat membantu saya dan memberi sebarang pendapat? saya berharap sangat ada yang membantu saya untuk berniaga kecil-kecilan dari rumah untuk saya jual dikolej saya nanti..

    nama:siti marziah binti ahmad
    no i/c:870425-56-5330
    tanggungan:seorang
    keperluan:ingin buka niaga kecil-kecilan modal rm3000
    no akaun cimb:06021503186522

    Reply #16 26 December, 2011, 06:42:02 PM
  • Publish
  • Ini pendapat saya je.Hasil dari pemerhatian saya.So tercetus jugak idea nih.

    Buat jualan 'makanan tgh hari'.

    Ambik upah sediakan makanan tengah hari dalam mangkuk tingkat.Untuk penduduk satu kawasan atau tempat belajar/kerja.

    3 tingkat mangkuk tingkat..ada 3 jenis lauk. Satu goreng, satu gulai, satu sayur.

    Cas bulanan antara RM100-150(ok la tu kan).Lauk2 pun tak payah yang best2 sangat.setakat tumis sayur,gulai kari/lemak/tauchu..yang simple..tapi kos murah.Goreng2 tu..boleh buat fish cake sambal ke..telur sambal ke..ikan goreng ke..

    Bahan mentah beli secara borong.masak banyak2 jimat. satu keluarga dah RM150 sebulan dapat 5-10 keluarga dah kira pendapatan tetap dah tu.

    Menu fix kan setiap minggu unless ada permintaan untuk tukar dari pelanggan.

    Cara nih saya tengok sendiri jiran saya (cina) yang buat.

    Dia kan masak dengan kuantiti yang banyak...dan hantar kerumah2/opis pagi2.maklumlah banyak keluarga yang tak sempat masak/beli.Dia htr 2 kali..tengah hari dan petang. Cas yang dikenakan murah sangat RM100 je.Pelanggan dia ramai...dan tak kisah dengan menu apa yang dia masak.so far bisnes dia memang menjadi.

    Harga yang murah..mendatangkan ramai pelanggan.Kerja nya pun senang. So far saya tak nampak lagi kaum melayu yang buat begini.Cubalah..kalau rasa idea nih baik/mampu buat.





    Reply #17 26 December, 2011, 06:49:00 PM
  • Publish
  • terima kasih mei..dengan idea mei itu saya rasa bagus juga..tetapi saya terikat dengan jadual belajar dikolej lagi pun dikolej saya sudah ada cafe makan tengah hari so saya hanya tumpang letak di cafe itu coklat saya sahaja..sekarang ni saya hanya ingin bantuan sesiapa yang bermurah hati ingin bantuan dari segi kewangan untuk saya menjual seperti gift untuk konvo,n makanan ringan seperti sandwic,dan saya ingin modal untuk saya jual dikolej seperti pakaian atau tudung design sendiri dari saya..itulah sebabnya saya inginkan sedikit bantuan dari sesiapa yg ikhlas membantu saya..

    Reply #18 25 January, 2012, 01:00:23 PM
  • Publish
  • TO : PN SITI HUZAIMAH .
    SAYA SEORANG IBU TUNGGAL MEMPUNYAI 4 ORANG ANAK . SAYA BEKERJA SEBAGAI CLEANER DENGAN PENDAPATAN 700 SEBULAN . SAYA SERING KESEMPITAN WANG MEMANDANGKAN KOS KEHIDUPAN YANG TINGGI . SAYA HARAP DAPAT BANTUAN KOS SEWA RUMAH DAN PERBELANJAAN BULANAN .
    NAMA :SHAHFIZA RAHMAT .
    NO I/C : 730202-08-6274 .
    NO HP : 012-9409270
     

    Reply #19 04 February, 2012, 06:03:40 PM
  • Publish
  • Assalammualaikum..saya seorang ibu tunggal yang menyara 3 orang anak yang
    bersekolah dan kehilangan kerja baru-baru ini.saya tidak tahu kepada siapa tempat
    mengadu dan saya sangat memerlukan kursus-kursus yang boleh membantu 
    dalam memperbaiki hidup sambil menjaga anak-anak di rumah..

    divider3
    halaqahforum4