Pengajian Master...mana nak pilih??

*

Author Topic: Pengajian Master...mana nak pilih??  (Read 33895 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

17 January, 2011, 11:22:50 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum....

    Minta pendapat halaqian sekalian.....saya berhasrat melanjutkan pelajaran ke peringkat Master, tapi kurang pasti universiti mana yang elok, macamana nak hantar permohonan dan dari segi biasiswa plak, macamana ye? sebab dalam famili saya belum ada lagi yang sambung master, so kurang pengalaman dalam hal ni.

    Kalau ada halaqian yang sudi membantu...  :jaz:

    Reply #1 17 January, 2011, 11:44:08 AM
  • Publish
  • Waalaikummussalam warahmatullah..

    Kos apakah yang ingin diapply itu??

    Pensyarah saya ada offer pengajian untuk master. Siap ada biasiswa.. Pengajian di UTM bawah selian beliau..
    boleh cek di link ini

    terima kasih

    Reply #2 17 January, 2011, 01:22:54 PM
  • Publish
  • Saya degree in Manufacturing Engineering..kalau boleh nak buat master part time. UTM skudai kan?saya duk sungai buloh sekarang dan kerja di kepong...

    Reply #3 17 January, 2011, 02:35:17 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum....

    Minta pendapat halaqian sekalian.....saya berhasrat melanjutkan pelajaran ke peringkat Master, tapi kurang pasti universiti mana yang elok, macamana nak hantar permohonan dan dari segi biasiswa plak, macamana ye? sebab dalam famili saya belum ada lagi yang sambung master, so kurang pengalaman dalam hal ni.

    Kalau ada halaqian yang sudi membantu...  :jaz:
    alhamdulillah 'diri ini' buka topik ini. Iffah pun teringin nak tahu prosedur dari yang berpengalaman....
    Thabit bin Qurrah berkata: "Kerehatan badan bergantung kepada kurangnya makan. Kerehatan jiwa bergantung kepada kurangnya melakukan dosa. Kerehatan lidah bergantung kepada kurangnya bercakap. Dosa bagi hati umpama racun bagi badan."

    Ixora_skru

    • *
    • Kehidupan Pertama Penentu Kehidupan Kedua
      • View Profile
    Reply #4 17 January, 2011, 06:08:58 PM
  • Publish
  • Saya degree in Manufacturing Engineering..kalau boleh nak buat master part time. UTM skudai kan?saya duk sungai buloh sekarang dan kerja di kepong...

    kalau buat part time susah rasanya nak cari biasiswa... kalau buat full time insyaAllah senang la juga dapat biasiswa... tambah2 jenis penyelidikan...
    sebab sekarang kerajaan menggalakkan penyelidikan... tapi mana tau kalau ada rezeki ada la juga  penajanya part time pun...
    nak buat coursework ker research?
    Catatan Warna-Warni Kehidupan | Di Laman Halaqah ku Mencari IlmuNya
      http://www.cwwk.blogspot.com  |  http://ilmuhalaqah.blogspot.com

    Reply #5 17 January, 2011, 11:35:38 PM
  • Publish
  •  :)
    tahniah sbb ada niat utk sambung masters. nak sambung research or coursework? kalau nak research, tak berapa sesuai kalau part time.

    kalau di U lain, saya tak tahu sangat procedurenya. tapi, kalau di UPM, pendaftaran boleh dibuat secara online jer.. tp perlu disertakan dgn proposal utk research (kalau amik research la.. kalo coursework, saya x sure). Proposal ringkas2 jer, tak perlu perfect sbb nnti boleh diedit lagi  bila dah approve.

    Dulu, masa saya nak apply, saya approach lecturer yang saya target utk jadi supervisor dlu, discuss pasal topik n research yg akan dijalankan nnti, pastu, baru rangka proposal n submit application form.

    Kalau tak berapa yakin lagi, try apply for research assistant dulu, then, next semester br apply utk master.
    Pasal biasiswa tu, kalau supervisor ada grant besar, kita boleh apply for GRA (Graduate Research Assistant). Bayaran dalam RM1300 per month. Atau, kalo xde grant besar pn, bleh apply GRF (Graduate Research Fellowship) bayaran RM1500 per month until 4th sem. Actually byk lg fellowship bleh apply, kena alert dgn announcement dalam student portal. biasanya akan diwar-warkan di situ..

    Selamat Belajar!!


    Reply #6 18 January, 2011, 07:35:47 AM
  • Publish
  • Iffah ni lain cerita pulak. Iffah sekarang ambik sarjana muda IT. tapi boleh ke degree IT sambung ke master TESL ? ada sapa2 yang tau syarat ambik master TESL ?

    jaimejoothman

    • *
    • striving for an independent soul
      • View Profile
    Reply #7 18 January, 2011, 09:48:34 AM
  • Publish
  • tesl pure ke iffah, ke education development...dan lebih kepada admin? rasanya kena ada basic linguistics, phonetics semua2 tu dulu lah baru boleh amik master TESL. agaknya lah. jaime degree TESOL. tapi teringin nak philospohy ke aper..yang banyak-banyak fikir sket.kononnya lah hee hee.. literature menarik juge utk belajar dengan mendalam. 
    A Long Walk Home - http://jaimejoothman.blogspot.com ~ Kerugian & kemiskinan yang paling mengerikan; bahwa surga itu seluas langit & bumi; tapi kita tak beroleh sepijakpun tempat di sana~

    Reply #8 18 January, 2011, 01:36:48 PM
  • Publish
  • so,first skali kena tahu nk buat research or coursework la ye?

    then, kena cari tajuk research yg sesuai/bidang yg kita berminat nk master..

    pastu, antar application..

    br blh search scholarship rite?

    Reply #9 18 January, 2011, 04:22:15 PM
  • Publish
  • Salam..

    better awk pilih dulu nak buat coursework atau research...

    kalau pilih coursework masih boleh buat part time, dan boleh mintak biasiswa selepas awk enter the university tapi nasihat saya, agak tipis utk dpt biasiswa.kebanyakan guna duit sndri la.Tapi awak kan bekerja so xde masalah nak bayar yuran.Insyaallah.

    kalau research xkisah u boleh buat part time or full time..depends on your research, university & supervisor.Mostly orang buat full time for research.

    Im also degree in manufacturing.then further study kat UTP.dapat biasiswa GRA (graduate research assistantship) dan sambil tu kena jadi tutor di sana.

    Kalau u tinggal area selangor & KL...just apply di UM.sama ada coursework or research.If xnak jauh la.But, depends on u.

    Apepun gudlak.pastikan buat keputusan yang betul.Insyaallah.

    Reply #10 18 January, 2011, 04:24:49 PM
  • Publish
  • Saya nak sambung master ni.. Dah tahu nak amik kat mana pun.. Tapi yang saya tak faham..kena hantar proposal thesis? Maknanya kena buat dulu la baru boleh mohon master?
    Menterjemah Apa Yang Tersirat DI MInda
    http://durratulmujahid.blogspot.com/

    Reply #11 18 January, 2011, 04:32:20 PM
  • Publish
  • Yup, so far camtu la..for research.

    but,kadang2 ada yang terus contact lecturer kat university dipohon..tanya interest & background dia mcm mana.then klu dia ada tajuk yang sesuai dgn diri pemohon, boleh la kite search2 sikit psl tajuk tu dlu.
    then buat proposal.dont worry, bukan byk pun.just 3 or 4 helai jer.:senyum: depends la.

    saya dulu hantar proposal FYP saya jer.Then approve & enter the university..dapat supervisor yang berkaitan dgn minat kita.Tapi supervisor saya tak encourage sy sambung project FYP dlu.so, tukar tajuk..( dua kali sy tukar tajuk sebenarnye :senyum:). perkara biasa utk student research.

    Reply #12 19 January, 2011, 12:48:00 AM
  • Publish
  • so,first skali kena tahu nk buat research or coursework la ye?

    then, kena cari tajuk research yg sesuai/bidang yg kita berminat nk master..

    pastu, antar application..

    br blh search scholarship rite?

    Yup.. better decide dulu nak buat yg mana. biasanya yuran utk coursework agak mahal berbanding research.. yuran research lebih murah sbb x byk paper yg kena ambil.. kalo di UPM perlu ambil 9 kredit hours jer.. yg lain guna utk research. though research tu mahal, tp xpe sbb grant supervisor boleh support kalo grant dia besar.

    tajuk research proposal x semestinya fixed dan x semestinya tajuk yg kt nak buat utk master nnti. proposal fyp pn boleh, tp pendapat saya, better buat yg baru kalau proposal fyp tak berkait langsung dgn topik master yg bakal dilakukan..  tak perlu panjang berjela pun.. dulu saya buat 2-3 pages jer utk intro, literature review, method n expected results.

    Utk sponsorship, biasanya mcm tu la.. bila dh msk sem br apply.

    Reply #13 19 January, 2011, 12:52:24 AM
  • Publish
  • Iffah ni lain cerita pulak. Iffah sekarang ambik sarjana muda IT. tapi boleh ke degree IT sambung ke master TESL ? ada sapa2 yang tau syarat ambik master TESL ?

    x sure la.. tapi rasanya boleh jer... dulu ada sorang akak ni ambil pendidikan biology, tapi further masters dlm sport science..

    ada orang nasihat better ambil coursework kalo kita xde basic dlm bidang tu. nak bagitahu lebih2 tak tahu.. sori.. ada sesiapa yg boleh bantu??

    Ixora_skru

    • *
    • Kehidupan Pertama Penentu Kehidupan Kedua
      • View Profile
    Reply #14 19 January, 2011, 08:06:52 AM
  • Publish
  • Saya nak sambung master ni.. Dah tahu nak amik kat mana pun.. Tapi yang saya tak faham..kena hantar proposal thesis? Maknanya kena buat dulu la baru boleh mohon master?

    yup... kena buat prosposal dulu... tapi bukan buat tesis lagi... proposal 2-3 helai jer bergantung kepada bilangan perkataan yang diminta universiti... kalau nak senang... dah tahu tajuk dan supervisor... minta supervisor tolong cadangkan apa yang sesuai untuk masukkan dalam proposal tu... biasanya intro, literature review (baca skit2 jurnal yang supervisor cadangkan), kaedah, kepentingan penyelidikan tu...

    Ixora_skru

    • *
    • Kehidupan Pertama Penentu Kehidupan Kedua
      • View Profile
    Reply #15 19 January, 2011, 08:13:33 AM
  • Publish
  • Yup.. better decide dulu nak buat yg mana. biasanya yuran utk coursework agak mahal berbanding research.. yuran research lebih murah sbb x byk paper yg kena ambil.. kalo di UPM perlu ambil 9 kredit hours jer.. yg lain guna utk research. though research tu mahal, tp xpe sbb grant supervisor boleh support kalo grant dia besar.

    kalau kat UKM yuran research dan coursework sama jer... yang research kena ambik 1 subjek jer ....research methodology.... tu pun result dia lulus atau gagal jer... yang lain bergantung pada research jer la... cuma kekadang supervisor suruh masuk mana2 kelas yang berkaitan dengan research kita...

    Reply #16 19 January, 2011, 04:29:38 PM
  • Publish
  • Yup.. better decide dulu nak buat yg mana. biasanya yuran utk coursework agak mahal berbanding research.. yuran research lebih murah sbb x byk paper yg kena ambil.. kalo di UPM perlu ambil 9 kredit hours jer.. yg lain guna utk research. though research tu mahal, tp xpe sbb grant supervisor boleh support kalo grant dia besar.

    kalau kat UKM yuran research dan coursework sama jer... yang research kena ambik 1 subjek jer ....research methodology.... tu pun result dia lulus atau gagal jer... yang lain bergantung pada research jer la... cuma kekadang supervisor suruh masuk mana2 kelas yang berkaitan dengan research kita...

    oo.. maybe lain kot kalo di UPM.. kat cni at least 9 credit hours kena amik, maksudnya lbh krg 3 subjek la.. yg ni ada grade A, B, C

    Reply #17 20 June, 2011, 11:06:40 PM
  • Publish
  • saya rasa pertama sekali awk kena tanya diri sendiri bahawa sudah betul2 bersedia kah dari segi mental dan fizikal utk wat master..if mental n fizikal da ready, so boleh la fikirkan awk nak amek course work or research or maybe mix mode..kalo nak amek part time saya nasihatkan awk fikir banyak kali coz wat master part time adalah 2x lebih penat dan stress compare full time..apepun bl awk ada research, xkesah lah awk amek mix mode or fully research awk leh mintak my master dr KPT..masuk jer website KPT.tp syarat dia awk kena anta proposal research dl la..anyway all da best..semoga awk berjaya mencapai impian awk..amiinnn.:D

    Reply #18 21 June, 2011, 12:15:06 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum....

    Minta pendapat halaqian sekalian.....saya berhasrat melanjutkan pelajaran ke peringkat Master, tapi kurang pasti universiti mana yang elok, macamana nak hantar permohonan dan dari segi biasiswa plak, macamana ye? sebab dalam famili saya belum ada lagi yang sambung master, so kurang pengalaman dalam hal ni.

    Kalau ada halaqian yang sudi membantu...  :jaz:

    As Salam,

    Kalau nak buat master by coursework, kena tunggu Universiti advertise utk pengambilan (normally diorg akan advertise dlm newspaper), then just direct boleh apply online. Kalau by coursework (part time) chance nak dapat biasiswa kurang unless buat by research.

    Saya agree sangat2 kekuatan mental & fizikal kena ready kalau nak buat master part time (coursework) sbb saya dah ada experience.. Kena tetapkan tujuan awk nak further study.

    All the best
    There are two things to aim at in life; 1st to get what u want and after that enjoy it - only the wisest of mankind has achieved the 2nd"~Abdullah Ibnu Abbas~

    hanisahani

    • *
    • ~ yakin + doa + usaha + tawakkal ~
      • View Profile
    Reply #19 21 July, 2011, 09:17:24 PM
  • Publish
  •  :)

    bila dengar orang  bincang pasal master ni, sy pun teruja jgk...insya Allah niat hati nk jgk smbung..cuma masa blum mengizinkan..insya Allah klu tak da aral melintang tahun depan sy pun nk try mohon..ada siapa2 yg amik master dr FPI, UKM kat sini?
    ~ Kerana Allah..Untuk Manusia ~

    divider3
    halaqahforum4