Suami Ada Kekasih Lain!

*

Poll

Benar atau tidak,  sebelum mengetahui suami ada kekasih lain, si isteri ada sangkaan atau syak terlebih dahulu dalam hati mengatakan bahawa suaminya ada perempuan lain?

Setuju
52 (88.1%)
Tidak setuju
7 (11.9%)

Total Members Voted: 59

Author Topic: Suami Ada Kekasih Lain!  (Read 12295 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #40 20 November, 2010, 09:19:31 PM
  • Publish
  • Cukuplah kita saling percaya-mempercayai. Saling mendoakan agar sama-sama pegang teguh pada cinta Ilahi. Mengambil peluang tiap kali berjumpa untuk bercinta, bukan berkelahi. Saling merindui.
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    Reply #41 20 November, 2010, 09:30:11 PM
  • Publish
  • syahdu nyaa  :syukur: :ins: :jaz: :aamiin:
    Cukuplah kita saling percaya-mempercayai. Saling mendoakan agar sama-sama pegang teguh pada cinta Ilahi. Mengambil peluang tiap kali berjumpa untuk bercinta, bukan berkelahi. Saling merindui.

    Reply #42 20 November, 2010, 09:50:13 PM
  • Publish
  • wahai para suami yang ada perempuan lain kat luar tu.. kalian tidak pernah ke memikirkan hal anak-anak? terutama perasaan mereka?

    p/s: maaf sekadar luahan rasa kepada lelaki dalam kategori yang dibincangkan...
    ALLAH..hidupkanlah diriku selagi mana kehidupan itu adalah terbaik untukku..

    Reply #43 21 November, 2010, 05:34:08 PM
  • Publish
  • apabila suami ada kekasih lain yang kerap kali di salahkan adalah pihak lelaki..tetapi adakah pihak berlawanan bermuhasabah balik apa sebab lelaki begitu?
    Abdullah Faqir

    Reply #44 21 November, 2010, 06:25:51 PM
  • Publish
  • ya..kadangkala apabila melihat kembali apa sedang terjadi terhadap orang yang paling terdekat denganku, ku dapati bukanlah hanya salah pihak lelaki. Namun, seharusnya dan sewajarnya.. pihak lelaki yakni suami harus kental dan bijak dalam menangani masalah rumah tangganya. Bukan sewenang-wenangnya mencari singgahsana lain sebagai penyelesaian. Apakah bahagia akan sentiasa mewarnai singgahsana yang kedua yang mahu dibina apabila sikap diri sendiri itu masih tidak diperbaiki? (moga masih menjawab dengan rasional)

    Reply #45 21 November, 2010, 06:37:04 PM
  • Publish
  • Perkataan saad ada benarnya..

    Adakala seorang suami sangat penyabar, isteri telah dinasihati (ditegur dan dimarahi), diasingkan tempat tidur, tetapi isteri tetap tidak mahu mengambil pengajaran. Tidak rasa bersalah walaupun hubungan suami isteri telah berubah menjadi 'roomate' atau 'housemate'

    suami yang penyabar ini tidak sampai hati untuk merotan, juga tidak sanggup untuk menceraikan. Akhirnya suami mengambil jalan salah dengan mengorat wanita lain..

    Isteri yang berasa tergugat, tidak pula berasa bersalah, sebaliknya terus mengambil jalan 'mencari salah'

    mari kita renung dan muhasabah bersama-sama.

    Reply #46 21 November, 2010, 06:49:49 PM
  • Publish
  • jangan lah disalahkan pihak perempuan semata-mata kerana setiap kisah tidak sama...

    Reply #47 21 November, 2010, 06:55:32 PM
  • Publish
  • 'adakala' maknanya saya bukan pukul rata.. Betul tu, bukan semua salah perempuan.. Kalau kita bukan dalam situasi itu, bertenanglah.. Memang benar, tidak semua kisahnya sama.. Saya pun perempuan jugak.. :-)

    Reply #48 21 November, 2010, 10:04:06 PM
  • Publish
  • 'adakala' maknanya saya bukan pukul rata.. Betul tu, bukan semua salah perempuan.. Kalau kita bukan dalam situasi itu, bertenanglah.. Memang benar, tidak semua kisahnya sama.. Saya pun perempuan jugak.. :-)
    ya..faham. mendoakan moga kita semua tidak berada dalam situasi sebegitu suatu hari nanti.

    Reply #49 14 December, 2010, 07:34:50 AM
  • Publish
  • Betullah cakap tuan nazri.. Banyak benar dengar kes macam ni.. Apa masalahnya ye?

    Isteri.... walaupun suaminya kecik, leh letak celah2 ketiak, tetap itu lah satu2nya suami mereka...kadang2 kalau tengok mereka naik motosikal dari belakang, nampak mcm si isteri sorang je yg naik motor. bila potong, baru tau rupa2nya ada suami kat dpn moto...tapi tetap itulah satu2nya suami mereka...
    Tapi suami, walau cantik mana pun isteri kat rumah, walau sebaik macam mana pun akhlak si isteri kat rumah, belum tentu menjamin itulah satu2nya isteri mereka...yg mampu kita lakukan sbgai prmpuan, hanya berdoa utk dpt yg terbaik dr Allah,dan redha dgn sebarang kemungkinan yg berlaku dlm rumah tgga kita.renung2kan~
    Thabit bin Qurrah berkata: "Kerehatan badan bergantung kepada kurangnya makan. Kerehatan jiwa bergantung kepada kurangnya melakukan dosa. Kerehatan lidah bergantung kepada kurangnya bercakap. Dosa bagi hati umpama racun bagi badan."

    Reply #50 14 December, 2010, 09:08:26 AM
  • Publish
  • wahai para suami yang ada perempuan lain kat luar tu.. kalian tidak pernah ke memikirkan hal anak-anak? terutama perasaan mereka?

    p/s: maaf sekadar luahan rasa kepada lelaki dalam kategori yang dibincangkan...


     :)

    kecian anak-anak mereka akan kekurangan kasih sayang dan tempat untuk bermanja...tak mustahil anak-anak akan ikut jejak ayah mereka suatu hari nanti....

    Reply #51 14 December, 2010, 09:24:20 AM
  • Publish
  • bila dh ada suami tu, ingat2
    org lelaki lain senyum kat awak, awak cepat2 pandang tempat lain..
    mcm mana kalau anak dara senyum kt suami awak, awak nak suami awak balas tak?
    mesti awak taknak kan?
    awak buatla apa yg awak pkir awak taknak suami awak buat
    awak add kwn lelaki..
    awak suka tak suami awak add kwn pempuan?
    terpulanglah kat thp cemburu awak
    awak borak ngn kwn opis awak lelaki, jarak stgh kaki je..
    awak nak suami awak ckp dgn pempuan lain dekat cenggitu ke?
    awak salam ngan lelaki kat opis..
    awak suka ke suami awk salam ngn pompuan lain yg seksi kat opis?
    awak fikirlah setiap tindakan yg awak buat..
    letakkan suami awak di tempat tersebut..

    Betul tu chantek taaj.
    Itulah yang kami suami isteri amalkan.
    Alhamdulillah...rumahtangga masih aman.
    Minta dijauhkanlah dugaan seperti ini.
    AMIN...


    « Last Edit: 14 December, 2010, 09:26:23 AM by amYunus »

    Reply #52 14 December, 2010, 01:00:45 PM
  • Publish
  •  :)

    Dimanakah silapnya seorang isteri sehingga si suami sanggup menduakan cintanya? Seringkali si isteri dipersalahkan apabila si suami menemui cinta terlarang. Adilkah itu? Dimanakah janji si suami tatkala mengenggam tangan kadhi semasa akad nikah?

    Reply #53 14 December, 2010, 02:43:27 PM
  • Publish

  • selalunya perkara sebegini terjadi apabila sang suami memiliki cerita cinta sebelum bernikah dengan isterinya yang sekarang.ada banyak cara penyelesaian tentang perkara ini.apa yang penting kawal emosi kita dalam mengatasi masalah seperti ini

    Reply #54 14 December, 2010, 04:34:33 PM
  • Publish
  • Assalammualaikum..saya ingin tanya pendapat para halaqian.ibu saudara saya sudah berkahwin.dan baru2 ini kami sekeluarga dpt tahu suaminya sudah berpoligami.mgkin utk menerima berita itu tidak sukar bg kami krn dlm Islam mmg lelaki dibenarkan utk berpoligami.tp cara suami makcik saya ini bg saya salah.dia buat maksiat dan akhirnya dia kahwin lari di thailand.slps kahwin dia he's expecting for my makcik to accept the marriage.sudah tentulah sukar.tambahan pula,wanita yg mengahwini suaminya itu adlah kaunselor rumah tangga mereka sendiri.ada ke patut???skrg kes ini sudah dibawa ke mahkamah bg menentukan sama ada perkahwinan mrk sah atau tidak.makcik saya ada bgtahu saya dia bleh terima perkahwinan ini kalau suami dia bersikap telus dan adil.tp tidak.malah makcik saya diseksa emosionally.secara fizikal ada jgak tp tidaklah teruk.suami dia selalu spent time dgn isteri bru dia tuh.bler my auntie call mintak blek rumah ckp dia nak bunuh diri(saja2 nak uji),he just said "oh,xpe2 selamatlah tu".tp klu perempuan tu call and ckp dia allergic tros pergi balek kat rumah perempuan tuh.nak spent time mse dgn anak sndiri punyelah ssh.tp dgn anak perempuan tuh siap bwk pergi tidu hotel.yes,perempuan tu msih lg isteri org mse dia bercinta dgn suami makcik saya or jd kaunselor utk my auntie and her husband.perempuan tu hr dia tamat idah esok trus nikah.x sangka!!so,my auntie..she want a divorce.but we asked her to be patient.rupa2nya perempuan yg kahwin dgn suami dia itu bukan perempuan yg pertama.dah ramai perempuan lain yg dia jalinkan hubungan cuma x sampai berkahwin.dan kaunselor ini sepatutnya membantu makcik saya mghentikan perangai gatal suami makcik saya.tp sebaliknya berlaku.dia plak msuk line.my auntie actually had suffered for almost 8 years.tp dia sgt bersabar dan sentiasa cuba mencari jln utk mengubah suaminya agar kembali ke pangkal jln.suami dia cuba utk berubah but he keep doing the maksiat.8 years she suffered alone.without her children and her family knowing about this.dia x nak aibkan suami dia.skrg dia dah x tahan.dia nak bercerai.apa pendapat halaqian??? patut atau tidak?

    Reply #55 05 January, 2011, 09:20:22 AM
  • Publish
  • saya dah khawin 8tahun jadi gerak geri suami mmg dah jadi asam garam dalam kehidupan saya...jadi apa yg di buat saya akan dapt rasa, Allah maha kaya dia akan sertakan bukti...:sedihnya:..tapi selalunya firasat saya adalah benar..:sedihnya:

    Reply #56 05 January, 2011, 09:40:44 AM
  • Publish
  • Assalammualaikum..saya ingin tanya pendapat para halaqian.ibu saudara saya sudah berkahwin.dan baru2 ini kami sekeluarga dpt tahu suaminya sudah berpoligami.mgkin utk menerima berita itu tidak sukar bg kami krn dlm Islam mmg lelaki dibenarkan utk berpoligami.tp cara suami makcik saya ini bg saya salah.dia buat maksiat dan akhirnya dia kahwin lari di thailand.slps kahwin dia he's expecting for my makcik to accept the marriage.sudah tentulah sukar.tambahan pula,wanita yg mengahwini suaminya itu adlah kaunselor rumah tangga mereka sendiri.ada ke patut???skrg kes ini sudah dibawa ke mahkamah bg menentukan sama ada perkahwinan mrk sah atau tidak.makcik saya ada bgtahu saya dia bleh terima perkahwinan ini kalau suami dia bersikap telus dan adil.tp tidak.malah makcik saya diseksa emosionally.secara fizikal ada jgak tp tidaklah teruk.suami dia selalu spent time dgn isteri bru dia tuh.bler my auntie call mintak blek rumah ckp dia nak bunuh diri(saja2 nak uji),he just said "oh,xpe2 selamatlah tu".tp klu perempuan tu call and ckp dia allergic tros pergi balek kat rumah perempuan tuh.nak spent time mse dgn anak sndiri punyelah ssh.tp dgn anak perempuan tuh siap bwk pergi tidu hotel.yes,perempuan tu msih lg isteri org mse dia bercinta dgn suami makcik saya or jd kaunselor utk my auntie and her husband.perempuan tu hr dia tamat idah esok trus nikah.x sangka!!so,my auntie..she want a divorce.but we asked her to be patient.rupa2nya perempuan yg kahwin dgn suami dia itu bukan perempuan yg pertama.dah ramai perempuan lain yg dia jalinkan hubungan cuma x sampai berkahwin.dan kaunselor ini sepatutnya membantu makcik saya mghentikan perangai gatal suami makcik saya.tp sebaliknya berlaku.dia plak msuk line.my auntie actually had suffered for almost 8 years.tp dia sgt bersabar dan sentiasa cuba mencari jln utk mengubah suaminya agar kembali ke pangkal jln.suami dia cuba utk berubah but he keep doing the maksiat.8 years she suffered alone.without her children and her family knowing about this.dia x nak aibkan suami dia.skrg dia dah x tahan.dia nak bercerai.apa pendapat halaqian??? patut atau tidak?

    Payah jugak masalah ibu saudara miramran ni.
    tak tahu la patut ke tak patut dia bercerai tu.
    Tapi, pada saya...kalau aunty awak dah tak boleh respect suami dia sebagai suami
    baik bercerai kot.
    Ye la kalau hidup sebagai suami isteri tapi kalau kita tak boleh respect suami tu memang payah.
    Hari-hari kutip dosa la kita.
    Tapi, cerai berai ni bukan perkara main-main. Kena fikir banyak benda.
    Suruhlah aunty awak buat istikharah...mintak petunjuk dari Allah swt.
    Tu je la dari saya yang berilmu sikit ni.
    Halaqian lain akan tiba dengan nasihat yang lagi bagus untuk masalh aunty awak tu... baguss
    Halaqian kat sini ramai yang bagus-bagaus dan mantap ilmunya...

    Reply #57 05 January, 2011, 12:16:08 PM
  • Publish
  • saya pun sekarang dalam delema..:senyum:..tengah pregnent anak ke2..dah banyak kali suami ada hubungan tapi alhamdulilah dpt mencegahnya dr awal2 mgkin naluri saya mmg kuat..tapi kali dugaan saya mmg kuat...maklumlah tengah pregnent saya mmg dah buat solat istiqarah cara ustazah saya ajarkan dahulu...coz saya ada 3 pilihan,1. memaafkan, 2. tunggu lepas saya habis pantang atau 3. minta fasak secepat yg mungkin...tapi selepas buat istiqarah pilihan ke 2 adalah yg paling kuat..:senyum:...saya xnak jadi mcm arwah ibu saya anak dh berderet br bercerai..buat makluman saudara saya bekerja & suami pun kerja tapi gajinye kecil..sayalah yg banyak membantunya selama ini..:senyum:
    Kalau berbincang dia mmg xnak lepaskan sy katanya dia sygkan sy gn anak2..dia ckp dia gn perempuan itu sekadar kawan biasa..tetapi bg sy kalau kwn biasa kenapa nak sorok2..siap register no tel lain..dan paling xtahan no 4 digit belakang sama..:sedihnya:..romantik sungguh..berkecai hati sy hanya Allah yg tahu..peritnya...saya masih boleh bersabar...tapi lepas 3 hari dia minta maaf dia bt lg...:sedihnya:..telephone budak perempuan tue..dia ckp gn budak tue dia bujang..entahlah sy xmarah budak perempuan tue..coz dia xtahu...:sedihnya:..tapi bdk tue siap ckp dia pun dah xder hubungan gn suami saya sejak dh tahu dia dh berkahwin dan dia ckp dia kenal suami sy mmg sgy pada saya gn anak2...:sedihnya:..saya delema..coz hubungan diorg dah berlangsung selama setahun saya ingat dah putus coz perempuan tue ckp xnak kacau dah..tapi lain pulak yg jadinya...saya keliru..dah xpecaya kata2 suami lg...
    Dalam hati saya 8 tahun saya boleh bersabar...saya kena lah bersabar sampai bb selamat dilahirkan...:sedihnya:..mudah2an Allah bersama2 saya.
    « Last Edit: 05 January, 2011, 01:02:38 PM by terluka »

    Reply #58 05 January, 2011, 02:07:19 PM
  • Publish
  • Kalau berbincang dia mmg xnak lepaskan sy katanya dia sygkan sy gn anak2..dia ckp dia gn perempuan itu sekadar kawan biasa..tetapi bg sy kalau kwn biasa kenapa nak sorok2..siap register no tel lain..dan

    Jika minta pendapat saya,pandangan saya,jangan berpisah  atau bercerai. 8 tahun  tu bukan lah tempoh yang singkat untuk terus mengekalkan kasih sayang dan membina bahagia. Anggapkan orang ke 3 itu hanyalah sebagai dugaan Allah. Jangan kalah dan mengalah kepada ujian Allah.

    Terus kan melayan suami dengan sewajarnya. Ambik semula perhatian suami.Goda suami agar kasih yang mula di cambahkan keluar tu kembali kepada diri kita. Goda dan terus goda suami. Puan masih isterinya. Puan layan suami first klas samada zahir atau batinnya. Utamakan layanan batin. Di situ letakkan keintiman dan kelebihan puan  untuk menarik semula suami puan.


    Harap puan jangan mengalah... berusaha semula tarik kasih suami  tu...
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #59 05 January, 2011, 02:15:04 PM
  • Publish
  • saya dah khawin 8tahun jadi gerak geri suami mmg dah jadi asam garam dalam kehidupan saya...jadi apa yg di buat saya akan dapt rasa, Allah maha kaya dia akan sertakan bukti...:senyum:..tapi selalunya firasat saya adalah benar..:senyum:

    firasat saya adalah benar kerana kita dah kenal segala gerak geri dan tingkah lakunya.Ini  bukan nya firasat. Maksud firasat ialah,jika seseorang itu tidak pernah bertemu tetapi mengetahui apa yang berlaku, hanya firasat ahli sufi sahaja  yang  benar,walaupun orang itu tidak pernah bertemu sebelum ini.


    Jangan mengalah,  anggap kan ini hanya dugaan Allah,dan bersabar dengan perbaiki keadaan.Puan masih banyak peluang dan peluang itu terbuka luas bagi merebut kasih suami semula. Jangan bagi ruang kawan suami tu merebut perhatian dan kasih suami puan .

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    1115 Views
    Last post 17 May, 2011, 11:40:50 PM
    by kicapckt
    12 Replies
    1613 Views
    Last post 16 July, 2012, 12:24:14 PM
    by hada_islamic
    12 Replies
    5029 Views
    Last post 07 December, 2013, 03:44:06 PM
    by florafauna