Sebab Penyakit atau Gangguan Makhluk Halus?

Author Topic: Sebab Penyakit atau Gangguan Makhluk Halus?  (Read 5188 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

maliki

  • *
  • Posts: 607
  • LAILLAHAILLAHAH-TIADA TUHAN SELAIN ALLAH
    • View Profile
01 November, 2010, 03:36:37 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum
      Saya mempunyai seorang abang yang mempunyai penyakit sawan sejak kecil lagi.Seperti yang kita tahu pesakit yang menghidap penyaki ini akan tidak sedarkan diri untuk beberapa waktu.Masalah abang saya sekarang ialah dia akan meracau-racau,berlari ke sana-sini,kerap ke tandas selepas tu keluar balik,buat perkara yang boleh membahayakan diri.Apabila dihalang tenaganya makin kuat.Sebelum ini dia tidak akan berkelakuan macam ni pun,biasanya selepas sawan dia akan sedar kembali tapi sekarang selepas sawan macam ada sesuatu je yang mengawal dia.Saya tak tahu nak buat apa,mak saya dah cuba bawa dia berjumpa bomoh islam tapi tak ade perubahan pun.Adakah abang saya tu telah dimasuki makhluk halus ketika dia sedang sawan iaitu semasa dia dalam keadaan tidak sedarkan diri ataupun itu memang gejala penyakit sawan itu sendiri?
     
    Nama diberi Ahmad Maliki.ukwah fillah senyum*
    Ape yang baik itu semuannya dari Allah taala,dan ape yang buruk itu datangnya dari kelemahan ana sendiri.Maaf.

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4872
      • View Profile
    Reply #1 01 November, 2010, 03:59:26 PM
  • Publish
  • ayah saya mati sakit sawan
    keturunan kami semua lemah jantung

    mudah nak kena sawan

    syukur alhamdulillah
    kami temui orang yang mengetahui dan kami semua 3 beradik dah tak ada masalah sawan lagi

    -deleted-

    khalila

    • *
    • Posts: 957
      • View Profile
    Reply #2 01 November, 2010, 05:33:26 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum
      Saya mempunyai seorang abang yang mempunyai penyakit sawan sejak kecil lagi.Seperti yang kita tahu pesakit yang menghidap penyaki ini akan tidak sedarkan diri untuk beberapa waktu.Masalah abang saya sekarang ialah dia akan meracau-racau,berlari ke sana-sini,kerap ke tandas selepas tu keluar balik,buat perkara yang boleh membahayakan diri.Apabila dihalang tenaganya makin kuat.Sebelum ini dia tidak akan berkelakuan macam ni pun,biasanya selepas sawan dia akan sedar kembali tapi sekarang selepas sawan macam ada sesuatu je yang mengawal dia.Saya tak tahu nak buat apa,mak saya dah cuba bawa dia berjumpa bomoh islam tapi tak ade perubahan pun.Adakah abang saya tu telah dimasuki makhluk halus ketika dia sedang sawan iaitu semasa dia dalam keadaan tidak sedarkan diri ataupun itu memang gejala penyakit sawan itu sendiri?

    Jangan pergi ke perbomohan..Hangus segala amal kita..
    Pergilah ke tempat yang diiktiraf seperti Darussyifa atau Darusalam..
    KKM juga mengiktiraf Darussyifa dan tidak lama lagi semua perawat Darussyifa boleh merawat di hospital kerajaan..
    Perawat darussyifa akan ditempatkan di sana...

    Saya faham kadang-kadang kita juga keliru betul ke tempat ini..
    Ada sesetengah pusat rawatan yang mengenakan caj rawatan,dan pada masa menjual produk kesihatan..
    Terpulanglah pada masing-masing...
    Seeloknya biarlah kita pergi tempat yang sudah kita kenal siapa pengasas dia,ustaz yang bagaimana...Titikberatkan semua itu kerana ia bersangkut paut dengan amalan kita...
    Ada orang persoal,pergi bomoh tu baik juga,itu semua istidraj semata...
    Bezakanlah mana benar mana batil...

    mohdazri

    • *
    • Posts: 1063
      • View Profile
    Reply #3 01 November, 2010, 05:37:46 PM
  • Publish

  • ada yang mengatakan kesemua penyakit ada kaitan dengan jin yang masuk kedalam saraf kita, dan dikatakan bakteria itu pun adalah dari golongan jin.jika saya salah tolong betulkan

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4872
      • View Profile
    Reply #4 01 November, 2010, 07:40:22 PM
  • Publish
  • rasanya telah banyak thread ada membicarakan berkenaan saka baka, gangguan makhluk halus, serta Ilmu merawat diri

    jika kalian ada berjumpa hadis yang membawa maksud, syaitan berlari lari di dalam darah kamu
    sahabat tanya nabi, pada diri tuan juga adakah?
    yang pada aku, telah mengikut aku, jawab baginda

    kerana itulah ulamak sepakat menyeru, penyucian jiwa, tazkiyatun nafs,

    sesiapa yang percaya kepada apa yang dia percaya, silakanlah ya

    Allaah melihat setiap diri, mahukah yakin kepadanya

    sebaiknya kisah nabi ayub di jadikan tauladan

    semuga dapatlah kepastian ya, yakini Allah Taala

    izzah desa

    • *
    • Posts: 3
      • View Profile
    Reply #5 10 April, 2012, 03:32:37 PM
  • Publish
  • Salam semua,

    Saya hope apa yang nak dikata tidak lari daripada tajuk...cuma nak berkongsi....Saudara saya sakit terkena sihir...berubat-berubat, bila sembuh datang semula....yg paling serius ialah hari ni berubat dan sembuh sedia kala kemudian keesokan sakit semula....memang confuse jadinya....

    Sebarang komen, bolehlah share

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4872
      • View Profile
    Reply #6 10 April, 2012, 03:55:27 PM
  • Publish
  • Salam semua,

    Saya hope apa yang nak dikata tidak lari daripada tajuk...cuma nak berkongsi....Saudara saya sakit terkena sihir...berubat-berubat, bila sembuh datang semula....yg paling serius ialah hari ni berubat dan sembuh sedia kala kemudian keesokan sakit semula....memang confuse jadinya....

    Sebarang komen, bolehlah share


    Tanda-Tanda Orang Terkena Ganguan Makhluk Halus atau Jin atau Sihir


    Gangguan Makhluk Halus


    Ramai juga perawat yang belum berserah Allah sepenuhnya
    kerana mereka tak kenali Allah

    sebab itu mudah syaitan memperdaya

    maka berulang ulang lah masalah di terima


    inshallah


    robhunhayati

    • *
    • Posts: 1068
    • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
      • View Profile
    Reply #7 10 April, 2012, 05:51:06 PM
  • Publish
  •  :)
    setiap penyakit ada penawarnya kecuali maut... punca penyakit ada yang terjadi kerana sebab-sebab saintifik dan ada yang bukan sebab-sebab saintifik. so, bagi permasalahan yang diutarakan, saya cadangkan gunakan kedua-dua method rawatan yakni medical treatment and islamic treatment. tak salah kita berusaha dan berikhtiar kerana ALLAH suka pada hambaNYA yang berusaha dan tidak putus asa. bagi yang nak dapat info tentang darussyifa dan darussalam seperti yg dinyatakan oleh khalila, boleh layari web ;

    http://www.darussyifa.org/
    http://darussalam.net.my/v1/


    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4872
      • View Profile
    Reply #8 10 April, 2012, 07:51:15 PM
  • Publish
  • medical treatment tak dapat membaiki, selalunya hanya akan sampai mematikan mangsa

    akibat dari pembedahan, membuang oragan dalaman, subhanallah

    jika rosaklah organ organ dalaman diri, tunggulah kematian

    Mati apabila ROSAK organ dalaman, akibat seperti, mesin jentera ada yang ROSAK maka kilang tak dapat operasi, subhanallah

    jadi silakan dapatkan ILMU tauhid, inshallah dapatlah merawat dirimu
    dapat memelihara dirimu
    apabila Allahu yang dekat sentiasa di ingatan mu, subhanallah

    tulip91

    • *
    • Posts: 67
      • View Profile
    Reply #9 10 April, 2012, 10:03:12 PM
  • Publish
  •  :)
    erm..teringat plak pengalaman hi3..kira2 dua bulan yang lalu da insan ni yang mengalami gangguan x sure gangguan pa...yang pasti dia ketawa2 tanpa dapat dikawal oleh diri sendiri..pihak kolej ngan kengkawan yang x berapa rapat ngannya membawa terus dia ke jabatan kecemasan di hospital berdekatan.Akibatnya dia kena refer ke klinik pakar psiktri...keputusan daripada dr pakar ngan dr medical officer plak negative selepas diuji tentang kesihatan mentalnya.Dibawa balik dekat kg,mama ngan papanya membawa plak dia jumpa ngan dukun.x gak bebaik ketawanya makin menjadi da la..selepas berjumpa dengan guru yangmana mengamalkan doa2 dari ayat quran,barulah ketawanya sembuh,namun begitu dia hadapi gangguan lain plak,ustaz sorang ni kata dia idapi saka,yang seorang pulak kata hanyalah gangguan.Namun alhamdulillah lepas berubat ngan ustaz yang terakhir dia sembuh,ustaz 2 banyak bagi kata2 nasihat 2knya.
    Antaranya:
    1.Amalkan baca al-mathurat selepas subuh ngan selepas asar.
    2.Ambik dan cuba kekalkan wuduk setiap masa.
    3.Baca surah Almulk setiap hari kerna ianya mampu menjadi penyembuh bagi penyakit.
    4.Minumlah madu ngan habatussaudah(nigella sativa),insyaAllah dapat sembuhkan saraf2 yang tersumbat.
    5.Minum air kelapa 2k ilangkan kesan selepas jin tinggal dalam tubuh;ustaz 2 kata jin ni da tinggalkan toksin dalam tubuh manusia selepas tumpang dalam tubuh.
    6.Da 3 sebab kenapa kita meremang bulu roma;takut;jin berada dekat ngan kita;malaikat dekat ngan kita(kita kan rasa hening jak)
    7.x usah takut kat jin,walaupun jin ramai iaitu 9% dari manusia tapi malaikat lagi ramai 90%..

    maaf lau keluar dari tajuk^_^

    1family

    • *
    • Posts: 179
      • View Profile
    Reply #10 11 April, 2012, 03:02:15 AM
  • Publish
  • :)
    setiap penyakit ada penawarnya kecuali maut... punca penyakit ada yang terjadi kerana sebab-sebab saintifik dan ada yang bukan sebab-sebab saintifik. so, bagi permasalahan yang diutarakan, saya cadangkan gunakan kedua-dua method rawatan yakni medical treatment and islamic treatment. tak salah kita berusaha dan berikhtiar kerana ALLAH suka pada hambaNYA yang berusaha dan tidak putus asa. bagi yang nak dapat info tentang darussyifa dan darussalam seperti yg dinyatakan oleh khalila, boleh layari web ;

    http://www.darussyifa.org/
    http://darussalam.net.my/v1/


    Ya benar tu.GUnalah cara apa-apa pun asalkan ianya berlandaskan syariat Islam.Kadang-kadang kita orang awam ni terpedaya dan tidak tahu mana cara berubat yang betul mana yang salah.Kadang-kadang terkeliru,yela..tengok orang tu mungkin pangkat ustaz ke contohnye dan sebagainya.

    Jadi dapatkan kepastian dulu benar-benar sebelum pergi berubat.
    Life at its best ia a series of challenges. A big enough strenghts and abilities you never knew you had. Take on challenges and you will bring yourself to life.
    http://www.kaedahjibril.com/index.php?ref=1family

    biarlah rahsia

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Reply #11 28 May, 2012, 07:12:37 PM
  • Publish
  • Saya bermadu....sejak perkara ni terbongkar,bermcam  masalah yang timbul. Dan yang paling menyedihkan apabila nafsu saya seolah2 dikunci. Keinginan ada tapi gagal untuk dilaksanakan. terus terang,alat zakar saya langsung tak berfungsi. dan kdg2 sgt sakit di bahagian kepala. Kini kedua2 isteri saya tidak dapat menikmati keperluan mereka. Saya dah cuba berubat dan hanya elok 2,3 ari sahaja. Adakah ini penyakit atau terkena ilmu yang tidak elok?

    nazri0070

    • *
    • Posts: 2401
    • Aku ingin menjadi kekasihMu...Ya Allah!
      • View Profile
    Reply #12 28 May, 2012, 08:16:16 PM
  • Publish
  • Dah poning kepalo duk memikir, akhirnya alat sulit pun turut terkesan! Jangan tersilap didoakan udah ler …
    "Selagi kita lurus dengan Allah, dunia dalam genggaman."- Sayyidah Nafisah.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    45 Replies
    27639 Views
    Last post 09 February, 2012, 03:53:12 PM
    by penditaaa
    18 Replies
    22290 Views
    Last post 29 May, 2012, 11:31:07 PM
    by Perawat Islam
    6 Replies
    16245 Views
    Last post 18 May, 2014, 11:23:55 AM
    by al-baab