Isabella: Tokoh Wanita Perbandingan Agama Islam & Kristian

Author Topic: Isabella: Tokoh Wanita Perbandingan Agama Islam & Kristian  (Read 10104 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

26 October, 2010, 12:43:54 AM
Alhamdulillah Wa Syukrillah

Seringkali kita mendengar kisah para pejuang Islam seperti As-Syahid Hassan Al-Banna, Jamaludin Al-Afghani, Ahmed Deedat, Zakir Naik, Rasyid Redha dan sebagainya. Pada kali ini, saya ingin berkongsi dengan sahabat semua mengenai seorang lagi pejuang Islam dan beliau adalah seorang wanita yang pada mulanya adalah seorang wanita Kristian yang amat teguh pegangannya pada agama ini dan pada masa yang sama merupakan anak kepada ketua paderi terkenal di Cordova satu masa dahulu. Ikuti sejarahnya..


PENYEBARAN ISLAM DI SEPANYOL
Sebenarnya idea penyebaran Islam di tanah Sepanyol berlaku seawal zaman khalifah Usman bin Affan lagi. Seorang ketua tentera di zaman pemerintahan Yazid bin Muawiyah iaitu Uqbah bin Nafi’ al-Fihri telah bertindak menyebarkan Islam ke Afrika Utara hingga ke bandar Tangier pada tahun 683M. Namun, usaha ini terhenti apabila Uqbah sendiri telah syahid dalam salah satu siri peperangan jihadnya. Pusat pemerintahan kerajaan Islam pada masa itu terletak di Damsyik, Syria di bawah pimpinan khalifah al-Walid dari dinasti Umawi. Beliau telah melantik Musa bin Nusair sebagai wakil khalifah di bahagian Utara Afrika. Pada tahun 708M pula, Musa bin Nusair telah menghantar anaknya Abdullah untuk membuka pulau Mallorca dan pulau Menorca. Kedua-dua pulau ini terletak di bahagian Tenggara Sepanyol.

Musa bin Nusair sebenarnya adalah gabenor kerajaan Islam Umawi yang berpusat di Damsyik, Syria. Musa bin Nusair juga telah membina hubungan dengan Julian wakil kerajaan Sepanyol di Bandar Ceuta yang terletak di persisiran pantai utara bahagian Benua Afrika. Beliau juga mula mengadakan hubungan dengan Witiza raja Sepanyol yang telah digulingkan setahun sebelum pembukaan Islam di Sepanyol.

Selain itu panglima Tariq Ziad yang dihantar Musa bin Nusair ke Sepanyol adalah seorang yang berjasa dalam menyebarkan Islam di Sepanyol. Beliau bersama tenteranya pada asalnya datang untuk membantu Putera Julian anak kepada seorang Gabenor di Sepanyol untuk memerangi Raja Roderick yang telah menzalimi rakyat Sepayol ketika itu. Selain datang dengan niat untuk membantu Tariq Ziad juga datang dengan niat untuk menyebarkan risalah Islam. Tariq Ziad bersama armada lautnya berlabuh di Pelabuhan Gibraltar.

Ketika berlaku serangan hendap selepas meyelidik Negara Sepanyol Tariq Ziad bertindak membakar kapal-kapal miliknya. Ianya bertujuan menaikkan semangat jihad tenteranya agar tidak lari dari menghadapi musuh kerana tujuan mereka datang adalah untuk menyebarkan risalah Islam di Sepanyol. Dengan kekuatan dan kesabaran mereka berjaya menumpaskan musuh dalam setiap peperangan sehinggalah tiba satu peperangan yang dikenali dengan nama Perang sehinggalah tiba satu peperangan yang dikenali dengan nama Perang Wadi Barabat. Perang yang berlangsung selama 8 hari berakhir dengan kemenangan Islam dan terkorbannya Raja Roderick.

Selepas kematian Raja Roderick, tenteranya dipimpin pula oleh panglimanya dan akhirnya berlaku satu lagi peperangan dan dalam peperangan itu Islam sekali lagi telah menang namun Putera Julian terkorban dalam peperangan tersebut ketika bergelut dengan panglima Kristian Sepanyol. Tariq bin Ziad akhrinya berjaya membuka beberapa buah wilayah dan menyebarkan Islam di Sepanyol. Kejayaan demi kejayaan yang dikecapi mendorong Musa bin Nusair datang ke Sepanyol untuk melihat perkembangan Islam dan membantu Tariq Ziad. Selepas itu Sepanyol menjadi pusat Islam yang terulung di dunia dan permulaan penyebaran Islam di Eropah.

Pemerintahan Tariq Ziad dan Musa Nusair tamat di Sepanyol apabila khalifah Damsyik al-Walid bin Ibnu Malik memanggil pulang kedua tokoh tersebut. Ini kerana beliau bimbangkan keselamatan tentera Islam dan kekurangan reputasi tentera Islam di Damsyik. Pemeintahan Islam di ambil alih oleh Abdul Aziz bin Musa bin Nusair. Bermulalah pemerintahan gabenor Islam di Sepanyol sepanjang kegemilangan Islam sehinggalah kejatuhan Islam di Sepanyol pada 1501 Masihi oleh Raja Fernando yang licik membeli maruah pembesar-pembesar Islam.
"Alang-alang hidup, hiduplah sebagai da'ie. Alang-alang mati, matilah sebagai syuhada".

Reply #1 26 October, 2010, 12:47:08 AM
Sambungan:-

ISABELLA TOKOH PERBANDINGAN AGAMA ISLAM DAN KRISTIAN SEPANYOL

LATAR BELAKANG ISABELLA
Isabella ialah nama yang tidak asing lagi dalam sejarah perkembangan Islam di Sepanyol terutamanya dalam bidang perbandingan agama Islam dan Kristian di Bandar Cordova iaitu bandar sejarah Sepanyol dan merupakan bandar tercantik di Sepanyol. Terdapat banyak tinggalan bersejarah di Cordova seperti istana al-Hamra, Qasrul Syuhada (makam para syuhada), masjid Cordova dan jug ataman tercantik di Sepanyol iaitu Rabat Yamani.

Isabella hidup pada zaman kegemilangan Islam di Sepanyol iaitu selepas zaman pengembangan Islam yang dibawa oleh Tariq Ziad dan Musan bin Nusair. Isabella pada asalnya ialah seorang penganut Kristian yang taat dan patuh pada agamanya. Beliau merupakan anak kepada seorang ketua paderi di Cordova. Penganut Kristian pada masa itu sangat bencikan Islam dan menanggap penganut Islam sebagai kafir dan syaitan. Penganut Kristian di Cordova pada waktu itu berpegang pada doktrin Trinity iaitu dotrin 3 Tuhan iaitu Tuhan Bapa. Tuhan Anak dan Roh Kudus.

Isabella pada usia mudanya sentiasa mempelajari dan mengkaji tentang agamanya iaitu Kristian. Beliau sentiasa cuba untuk mencari kebenaran dalam agama Kristian dan berusaha menghayati prinsip-prinsip agama Kristian. Ketika kebenaran Islam terbentang di hadapannya maka dia memilih Islam sebagai agama baru. Isabella dengan berani menentang kehendak ayahnya agar kembali kepada Kristian meskipun dirinya dan diseksa bukan sahaja oleh bapanya malah oleh seluruh umat Kristian Cordova.

Selepas mengharungi ranjau yang pedih sebagai muslim. Beliau akhirnya menjadi seorang tokoh perbandingan agama yang ulung bahkan seorang muhaddisah iaitu ahli hadis di Cordova. Beliau juga telah mengasaskan Institut Pengajian al-Quran di kediamannya sendiri. Umur Isabella ketika memeluk Islam tidak diketahui dengan jelas tetapi seorang tokoh penulisan Islam iaitu Maulana Saeed Dehlvi yang berketurunan Pakistan dan mengkaji sejarah Isabella mengatakan bahawa umur Isabella ketika memeluk Islam ialah 22 tahun dan menjadi tokoh perbandingan agama yang mahsyur pada usia 34 tahun.

MENDAPAT HIDAYAH
Isabella memeluk Islam setelah tertarik dengan kebenaran Islam setetlah menghakimi sebuah majlis perdebatan Islam dan Kristian di antara para pelajar Ziad bin Umar iaitu seorang ilmuan Islam tersohor pada waktu itu. Pihak Islam telah menghantar beberapa murid tersohor Ziad bin Umar dan antaranya ialah Umar Lahmi dan Muaz al-Andalusi. Manakala di pihak Kristian pula terdiri daripada paderi-paderi terkenal dan antara mereka ialah guru agama Kristian Isabella iaitu Father Michael dan Father Peter. Perdebatan itu diadakan di sebuah gereja besar di Cordova.

Perdebatan ini berlaku selepas Isabella menghantar surat kapada Umar Lahmi dan rakan-rakannya untuk berdebat dengan paderi-paderi Cordova mengenai kebenaran prinsip-prinsip agama Islam dan Kristian. Isabella mencabar Umar Lahmi dan rakan-rakannya selepas mendengar mereka mempersoalkan kebenaran agama Kristian. Antara perkara dasar yang diperdebatkan ialah konsep Trinity, dosa warisan, dan inti sari agama Kristian yang lain. Namun ternyata kebenaran berpihak kepada Umar Lahmi dan rakan-rakannya, setiap hujah paderi-paderi Cordova dipatahkan oleh para pelajar Islam yang diketuai oleh Umar Lahmi.
Keadaan ini menyebabkan para paderi bertindak dengan lebih agresif dengan mencerca agama Islam sebagai agama keganasan dan lain-lain lagi. Isabella yang menjadi juri hakim bagi majlis perdebatan tersebut memberi keputusan yang berpihak kepada Umar Lahmi dan menyebabkan kemarahan paderi Cordova terhadap dirinya.

Antara peristiwa yang berlaku di dalam majlis perdebatan itu ialah Isabella pengsan sebaik sahaja mendengar bacaan al-Quran oleh Umar Lahmi. Keadaan yang terdesak itu menyebabkan ayah Isabella iaitu ketua paderi Cordova turun berdebat dengan Umar Lahmi tetapi perdebatan itu tidak lagi berlaku di gereja sebaliknya di rumah Isabella dengan dihadiri beberapa orang tertentu.

Bagaimanapun, cahaya Islam tidak pernah padam biarpun cuba dipadamkan oleh orang kafir melalui lisan sepertimana firman Allah dalam al-Quran surah as-Saff ayat 8 :
“Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) Dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian)”

Biarpun ayah Isabella seorang yang berpengetahuan luas dalam agama Kristian tapi ternyata dia tidak mampu menewaskan kebenaran Islam yang dibawa oleh Umar Lahmi malah bertindak menghalau Umar Lahmi dan pelajar Islam keluar dari rumahnya.
Kecewa dengan sikap paderi yang bercakap besar mampu menumbangkan pihak Islam dan sikap ayahnya yang bertindak menghalau pihak Islam keluar dari rumahnya maka Isabella mangkaji agama Islam dan dari situlah dia secara sembunyi memeluk Islam. Isabella diislamkan oleh Ziad bin Umar. Turut memeluk Islam ialah beberapa orang rakannya yang mengikuti perdebatan tersebut dan antaranya ialah Mirano St Michael iaitu anak kepada paderi Father Michael, guru agama Kristian Isabella. Melalui Ziad bin Umar dan Umar Lahmilah Isabella mempelajari agama Islam dan juga perbandingan antara Islam dan Kristian.

Reply #2 26 October, 2010, 12:48:39 AM
Sambungan:-

PAHIT GETIR DALAM ISLAM
Isabella memeluk Islam secara sembunyi tanpa pengetahuan sesiapapun di Cordova. Namun akhirnya ia terbongkar selepas ramai yang mencurigai pergerakan Isabella dan membuat intipan. Dari situlah terbongkar rahsia keislaman Isabella apabila dia selalu ke madrasah milik Ziad bin Umar, mengerjakan solat dan rutin ibadah Islam yang lain meskipun dilakukan secara sembunyi. Marah dengan Isabella, ayahnya bertindak menghantar Isabella kepada gurunya iaitu Father Michael dan Father Peter dengan harapan Isabella kembali kepada agama Kristian namun sebaliknya yang berlaku apabila Isabella sendiri berdebat dengan dua orang gurunya itu mengenai kebenaran agama Kristian dan kesamaran agama Kristian hinggakan kedua-dua gurunya itu tidak mampu berhujah lagi.

Melihat keadaan Isabella yang tidak dapat dikembalikan kepada agama Kristain lagi maka ayahnya dan gurunya bertindak menghantar ke Pihak Inkuisi Kristian. Pihak Inkuisi Kristian ialah pihak yang bertanggungjawab menangani masalah penganut agama Kristian yang keluar dari agama Kristian. Di dalam tahanan pihak Inkuisilah Isabella hidup dalam seksaan dan keperitan. Beliau bukan sahaja dihina dan dikeji malah beliau juga dibelasah oleh rahib Inkuisi malah dikurung di bilik gelap yang penuh dengan tulang manusia malah tidak diberi makan minum.
Di situlah Isabella melihat ritual-ritual yang dijalankan Inkuisi Kristian seperti seorang rahib yang diikat kaki dn tangannya dengan rantai dan disebat dengan cemeti sebagai tanda tunduk dan sesal dengan kesalahan diri. Para rahib wanita menangis disisi patung Virgin Mary (Maryam ibu Musa) dan rahib-rahib yang menangis dan meronta tidak sedarkan diri kononya melihat Tuhan. Selepas menjalani setiap masa yang menyiksakan di tahanan Inkuisi dia dipaksa untuk kembali kepada agama Kristian supaya beliau dapat dibebaskan namun imannya menolak malah sebaliknya dia pula yang berdebat mempersoalkan kesahihan agama Kristian menyebabkan dia dikurung kembali dalam penjara gelap.

Akhirnya dia dibebaskan oleh rakan-rakannya yang berpura-pura menganut agama Kristian. Selepas peristiwa yang berlaku ke atas Isabella, Ziad bin Umar menyeru kepada pemerintah Islam Sepanyol agar member jaminan perlindungan kepada saudara baru. Selepas seruan itu, Isabella diberikan pelbagai kemudahan antaranya kediaman sendiri yang akhirnya menjadi Institusi Pengajian al-Quran di Sepanyol.

BENTUK DAKWAH ISABELLA
Isabella menggunakan dua bentuk dakwah dalam menyampaikan kebenaran Islam dan kesamaran Kristian iaitu :

1 – Dakwah bil-Mujadalah (Perbahasan atau perdebatan)
Bentuk dakwah inilah yang paling banyak digunakan oleh Isabella. Antara yang pernah berdebat dengan Isabella gurunya iaitu Father Peter dan Father Michael, rahib-rahib di tahanan Inkuisi Gereja dan seorang rahib Kristian dari wilayah Toledo yang handal berhujah dan mahir dengan al-Quran dan Injil. Perdebatan dengan Rahib Toledo inilah yang paling menarik kerana ia berlaku secara terbuka dihadapan orang ramai. Kebenaran berpihak kepada Isabella apabila dia berjaya mematahkan hujah lawan dengan hujah yang bernas dan mempersonakan.

Hasil daripada perdebatan tersebut, ramai golongan terpelajar Kristian yang mengikuti perdebatan itu memeluk Islam begitu juga dengan Rahib Toledo walaupun mengambil masa yang lama untuk memelukm Islam. Peristiwa ini direkodkan oleh Abu Hafiz salah seorang pelajar Islam yang mengikuti perdebatan tersebut.

Reply #3 26 October, 2010, 12:50:24 AM
Sambungan:-


2- Dakwah melalui surat
Isabella mengutuskan surat kepada ayahnya ketika ayahnya mengadakan perhimpunan besar dan sulit Kristian di sebuah gereja. Surat itu yang menerangkan perbandingan Islam dan Kristian dibaca di hadapan penganut Kristian yang hadir dalam perhimpunan itu. Antara isi kandungan surat itu menjawab persoalan prinsip-prinsip agama Kristian :

1)   Allah itu Esa dan tidak ada sekutu baginya

2)   Doktrin Trinity tidak memaparkan kesucian Tuhan kerana menyamakan Tuhan dengan manusia sedangkan dalam al-Quran dan Injil disebutkan bahawa manusia dan Tuhan tidak sama.

3)   Tiap-tiap manusia yang lahir menurut Islam adalah suci daripada dosa dan mustahil seorang bayi yang tidak tahu apa-apa mendapat dosa yang dikenali dosa warisan. Dosa warisan adalah satu bentuk tuduhan fitnah ke atas kemuliaan Nabi Adam dan Hawa a.s

4)   Keutamaan yang diberikan oleh al-Quran ke atas akhlak dan guru-guru itu ialah kemulian dan ketinggian moral (akhlak) itu yang tidak akan ditemui dalam agama lain.

5)   Kitab suci al-Quran yang diturunkan untuk menerangkan kebenaran yang telah lama dicemarkan dan dipalsukan. Al-Quran membersihkan segala fitnah terhadap para nabi dan rasul malah tanggapan buruk terhadap agama Islam itu sendiri.

6)   Islam menyebut secara terperinci akan hak-hak wanita dan perintah pembebasan hamba abdi. Malah meniupkan semangat persaudaraan antara umat manusia dan menetapkan hubungan dengan Allah yang mana tidak terdapat dalam agama Kristian.

7)   Islam menyuburkan moral manusia dan menyediakan tatasusila yang tetap bagi manusia dimana dengan mematuhinya manusia mampu mngawal nafsu secara sederhana.

Namun begitu hidayah adalah milik Allah, ternyata ayah Isabella tidak memeluk Islam setelah membaca surat itu. Isabella juga menyampaikan risalah Islam dengan cara mengajar al-Quran dan Hadis di Institut Pengajian al-Quran yang merupakan kediamannya sendiri.

MENINGGAL DUNIA
Sepanjang hayatnya, Isabella terus menyembahkan baktinya kepada keagungan Islam. Di satu pihak dia menutup mulut orang-orang Kristian dan di pihak lain pula dia mencurahkan ilmu pengetahuannya ke dalam dunia pembelajaran, ilmu hadith dan penafsiran kitab suci al-Quran. Beratus ribu cendekiawan Islam telah mendapat manfaat daripada ilmunya. Isabella telah hidup sehingga mencapai usia 80 tahun dan telah menutup mata dalam keadaan yang damai dan tenang, diratapi oleh seluruh penduduk Sepanyol.

Berjuta-juta orang telah mengiringi jenazahnya ke tempat persemadian yang terakhir. Orang-orang di tempat yang jauh ada yang melakukan solat ghaib untuk arwahnya dan memanjatkan doa ke hadrat Allah SWT agar rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.

Semoga perkongsian ini meningkatkan lagi semangat dan kesedaran kita betapa pentingnya kita meneruskan perjuangan dakwah ini demi memartabatkan syiar Islam bukan sahaja di mata dunia, malah untuk diri kita, keluarga, masyarakat, mad'u dan umat manusia seluruhnya, insya'Allah!

Reply #4 26 October, 2010, 06:28:48 PM
salamun'alaik..
jom baca novel isabella kat sini

http://alumnigayonguia.tripod.com/artikel/isabella1.htm

divider3
halaqahforum4