Ada Apa dengan Cinta?

Author Topic: Ada Apa dengan Cinta?  (Read 7817 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

hazanutz

 • *
 • Salam ukhuwah
  • View Profile
14 October, 2010, 04:33:28 PM
Anda mengetahui yang anda merindui seseorang apabila jantung anda berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar "Hai" daripada dia mencukupi sebagai penenang. Ulasan: anda mungkin menaruh hati kepadanya, cuma anda tidak menyedarinya ataupun anda tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan.
 
 
Jangan jadi terlalu baik, saya akan merindui kamu. Jangan terlalu mengambil berat, saya mungkin menyukai kamu. Jangan jadi terlalu 'sweet', saya mungkin jatuh hati kepada kamu. Amat sukar untuk saya menyayangi kamu jika kamu tidak mahu membalasnya. Ulasan: seseorang yang membuat kamu jatuh hati kepadanya sebenarnya menyayangi kamu lebih daripada kamu menyayangi dia.
 
 
Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih ..terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagiakan kamu. Ulasan: Masa akan menentukan segalanya, jika dia ditakdirkan bersama anda, dia akan kembali.
 
 
Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu, Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu. Ulasan: hargai orang yang menyayangi kamu, bukan mudah untuk mencari orang yang menyayangi kita, yang paling berharga ialah hati yang ikhlas.
 
 
Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua. Ulasan: Masa tidak menunggu kita. Jika anda rasakan anda telah bertemu dengan orang yang sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia berlalu begitu sahaja. Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau anda akan menyesal kerana membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan anda benar2 bahagia.
 
 
Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yang satu lagi, "Saya air mata seorang gadis yang menyayangi seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu, "Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang menyayangi saya berlalu begitu sahaja." Ulasan: Tiada sesiapapun yang simpati kepada orang yang sengaja membiarkan peluang pergi begitu sahaja tanpa berusaha untuk mendapatkannya atau mempertahankannya. Kita selalunya tidak menghargai seseorang yang hampir atau menyayangi kita sehingga dia pergi meninggalkan kita; kemudian kita akan sedih dan menyesal mengingatkannya.
 
 
Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatian anda. Dari kalangan yang anda pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau dimana sahaja anda berada. Ulasan: Bahagian 1: orang yang bersama anda ketika ini mungkin bukanlah orang yang benar2 anda sayangi. Bahagian 2: terdapat orang yang tahu dia tidak dapat bersama kamu ketika ini tetapi masih menyayangi kamu sepenuh hatinya, fikirkanlah.
 
 
Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yang bakal kita sayangi, tetapi jauh di sudut hati, kita tahu yang orang yang kita sayangi itu terkecuali daripada standard itu. (don't be too choosy!) Ulasan: kita amat kritikal terutamanya kepada orang yang kita sukai atau sayangi kerana kita mahukan yang terbaik untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu sahaja.
 
 
Cinta itu membuatkan anda gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yang bertuah. Ulasan: Jika anda bertemu seseorang yang benar2 menghargai anda, maka dia berhak mendapat kasih anda.
 
 
Menyayangi/mencintai itu umpama bermain piano. pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati. Ulasan: kepercayaan terhadap pasangan adalah amat penting. Untuk mempercayai seseorang yang anda sayang/cintai, anda mestilah membuat dia mempercayai anda dahulu. Yakin terhadap diri sendiri dan pasangan anda. Jangan buat mereka ragu-ragu terhadap anda dan jangan ragu-ragu terhadap mereka.
 
 
Apa kata seseorang memberitahu anda ini "Saya tidak percaya dengan courtship (mendapatkan perhatian bagi memenangi seseorang). Ia cuma membuang masa sahaja. Jika saya mencintai seseorang, maka saya akan meluahkan isi hati saya kepadanya. Tetapi, ada pula pengecualian bagi anda, jika anda mencintai saya, saya akan 'court' (sentiasa cuba memenangi) anda selamanya..." Ulasan: Cinta itu memerlukan masa untuk disedari kehadirannya. Terdapat cinta pandang pertama, tetapi ia masih memerlukan masa bagi pihak satu lagi menyedarinya. Merinduinya apabila dia tiada di sisi, mengharapkan berita daripadanya apabila berjauhan...
 
 
Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda kecewa daripada tidak mahu mencintai kerana takutkan risiko atau cabaran yang bakal mendatang. Ulasan: Jangan berputus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan. Adalah lebih baik untuk anda mencubanya terlebih dahulu; kerana jika anda berjaya, kemenangannya itu teramat manis. Tetapi, jika anda tidak mahu/berani mencubanya, anda mungkin akan kehilangan orang yang anda sayang/cintai selamanya.
 
 
Anda tidak pernah kalah/kecewa dalam mencintai/menyayangi. Anda cuma kalah jika anda bertangguh. Ulasan: Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepada orang yang anda sayang/cintai. Beritahu mereka dan biar mereka buat keputusan di pihak mereka. Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya mereka dalam hidup anda. Dengan itu, anda akan rasa lebih yakin dan puas. Dan anda akan rasa bangga terhadap diri anda kerana anda telah menunaikan tanggungjawab anda terhadap perasaan hati anda.
 
 
Jangan sesekali mengkhianati perasaan hati anda kerana akibatnya, hanya anda yang akan sengsara; bukan orang lain. Salah satu cabaran paling sukar dalam hidup ialah mencari orang yang tahu segala kelemahan dan kekurangan diri anda, tetapi dia masih sangup menyayangi anda dengan sepenuh hatinya. Ulasan: Cinta itu adalah berasaskan tolak ansur dan pengorbanan. Jika dia tahu kelemahan dan kekurangan anda dan masih sanggup bersama anda dan lebih menyayangi anda, maka andalah orang yang paling bertuah! Dia layak mendapat cinta anda.
 
 
Ruang kosong di antara celah-celah jari kita dicipta untuk dipenuhi oleh jari-jari orang lain. Ulasan: Bukalah pintu hati anda, benarkan orang yang anda sayangi masuk, jangan ragui tujuan mereka kerana keikhlasan itu dapat dirasai dalam hati.
 
 
Dalam percintaan, terdapat beberapa perkara yang perlu disedari. Apabila anda bercinta...... ~~Ia bukan 'passport' untuk anda difahami; tetapi untuk anda memahami. ~~Ia bukan 'passport' untuk anda mengambil itu dan ini; tetapi untuk anda diambil. ~~Ia adalah untuk anda mendengar; bukan supaya anda didengar. ~~Ia adalah untuk anda berkorban dan bertolak ansur; bukan untuk anda meminta itu dan ini. ~~Ia bukan untuk anda berkira2 atau mengukur; tetapi untuk anda mencintai.
 
DIALOG CINTA
 
Kami telah berjanji sehidup semati!
 
Apa ada pada janji cinta? Berapa banyak sudah janji cinta yang musnah? Lelaki, jangan diharap pada janji lelaki. Mereka hanya menunggu peluang keemasan sahaja. habis madu sepah dibuang. Pepatah itu diungkap menjadi pepatah kerana ia sering berulang sehingga menjadi pepatah.
 
Si dia ini lain dari yang lain. Dia lelaki yang penyayang dan bertanggungjawab.
 
tahukah hati budi lelaki? Sejahat mana lelaki, apabila ingin mengambil seorang mana wanita sebagai isteri dan ibu kepada anak-anaknya, dia akan memilih wanita yang baik. Tetapi untuk berseronok dan berfoya-foya, lelaki biasanya akan memilih perempuan murahan kerana ia suatu pelaburan murahan kerana ia suatu pelaburan yang menguntungkan. Itulah rahsia lelaki.
 
Jadi perempuan yang bercinta jatuh maruahnya pada pandangan lelaki? (Tidak ada dalam syariat)
 
Tentu. Mana ada lelaki normal suka pada barang 2nd hand sedangkan barang baru amsih ada. Sesetengah mereka menggambarkan perempuan seperti kereta yang diletakkan di bilik pameran sahaja. tapi ada orang yang boleh test drive. Ada pula yang kata, sekadar sepinggan mee goreng dan segelas sirap bandung, bawalah ke hulu ke hilir. Sedihkan? tapi itulah hakikatnya.
 
Masih adakah orang yang tidak pernah bercinta di zaman ini?
 
Ya, masih ada orang yang suci dalam debu. Golongan ini akan sentiasa ada walaupun jumlahnya sedikit. Mereka akan bertemu suatu hari nanti. Mereka ada pasangannya. Firman Allah: Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya dan orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara diri dari melakukan zina) Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan dan pahala yang besar.(surah Al-Ahzab:35)


By Hazanutz Slay
Abdullah Faqir

Reply #1 14 October, 2010, 09:10:33 PM

cinta selalunya berkaitan dengan nafsu,mengapa?perasaan cinta yang lahir sebelum kahwin disirami dengan nafsu maka semuanya seronok.cuba lihat insan yang bercinta selepas kahwin.....ada yang malas nak pegang tangan...malas nak sms... dulu masa bercinta bukan main lagi....ini kerana cinta selepas kahwin adalah ibadat...syaitan tidak suka ibadat....

ash_mza

 • *
 • life is not easy
  • View Profile
Reply #2 14 October, 2010, 09:12:07 PM
Maha Suci-Nya=)

Firman Allah: Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya dan orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara diri dari melakukan zina) Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan dan pahala yang besar.(surah Al-Ahzab:35)

Terasa diri jauh dari Rabb...
Ampunkan dosa hamba~

Reply #3 14 October, 2010, 09:17:05 PM
Anda mengetahui yang anda merindui seseorang apabila jantung anda berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar "Hai" daripada dia mencukupi sebagai penenang. Ulasan: anda mungkin menaruh hati kepadanya, cuma anda tidak menyedarinya ataupun anda tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan.
 
 
mohon copy utk letak di blog sy untuk share bersama kawan2, terima kasih

hada_islamic

 • *
 • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
  • View Profile
Reply #4 14 October, 2010, 09:25:24 PM
cinta membuatkan aku lemah..cinta membuatkan aku hanyut..cinta membuat kan aku gembira dan menagis
mencari redha ALLAH...jadilah insan berguna kepada orang lain

Nur^ Iman

 • *
 • I am proud to be a MUSLIM
  • View Profile
Reply #5 14 October, 2010, 09:27:47 PM
cinta buat kita bahagia dalam sekelip mata..tapi ia juga racun..cinta yang sejati adalah cinta kepada Allah kerana ia kekal..
I am proud to be a MUSLIM

hada_islamic

 • *
 • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
  • View Profile
Reply #6 14 October, 2010, 09:30:11 PM
benar..cinta pada bunga..bunga akan layu..cinta pada manusia..manusia akan pergi..cinta pada ALLAH..hanya yang kekal abadi..cintailah DIA yang mencintai kita

hazanutz

 • *
 • Salam ukhuwah
  • View Profile
Reply #7 21 October, 2010, 06:28:20 PM
cinta membuatkan aku lemah..cinta membuatkan aku hanyut..cinta membuat kan aku gembira dan menagis

cinta kerana Allah akan membawa kita dekat padaNya dan lebih mengenali apa kaitan hubungan antara manusia dengan manusia hubungan antara manusia dengan sang Pencipta

hazanutz

 • *
 • Salam ukhuwah
  • View Profile
Reply #8 21 October, 2010, 06:29:00 PM
Anda mengetahui yang anda merindui seseorang apabila jantung anda berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar "Hai" daripada dia mencukupi sebagai penenang. Ulasan: anda mungkin menaruh hati kepadanya, cuma anda tidak menyedarinya ataupun anda tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan.
 
 
mohon copy utk letak di blog sy untuk share bersama kawan2, terima kasih

silakan :ins:

Reply #9 22 October, 2010, 08:59:10 AM
Salam, uncle RS^..
 
menyimak tu apa ya, uncle RS^?
wala' dan bara' dalam cinta???
 
Apa maksudnya?
 

RS^

 • *
 • Redha&Syukur: Rohku, ingat detik kembalimu kpdNya
  • View Profile
Reply #10 22 October, 2010, 09:09:17 AM
Wslm wrm CB


menyimak - menyemak/meneliti
wala' - kesetiaan, bara' - pembebasan
Aku musafir yg mencari kebenaran. Seorang manusia yg mencari erti kemanusiaan di antara manusia. Seorang warganegara yg mencari negerinya kemuliaan, kebebasan, kestabilan & kehidupan yg baik dlm naungan Islam yg hanif.

http://bro-rs.blogspot.com/

http://lamanpuisi-rs.blogspot.com/

Eyda Aam

 • *
 • Wanita solehah adalah sebaik2 perhiasan duniawi
  • View Profile
Reply #11 22 October, 2010, 10:37:05 AM
Salam,

Izinkan saya berkongsi sebuah cerita yang saya baca di dalam sebuah buku (Tafsir Sufi) :

Diceritakan bahawa setiap pagi seorang hamba perempuan keluar dari rumah ALI ABI TAlib r.a dengan membawa sebaldi air. Seorang muazzin sering bertemud dengan hamba perempuan itu dan berkata "Aku cinta padamu"kepada hamba perempuan itu.

Lalu hamba perempuan itupun melaporkan kepada Syaidaina Ali.

Dan Syaidina ALi Abi Talib r.a pun mengajarkan hamba perempuannya
itu akan jawapannya iaitu:

 "Aku juga cinta kepadamu....kemudian apa yang akan terjadi selepas itu?"

Hamba perempuan itupun mengucapkan apa yang telah diajar oleh ALi kepada muazzin tersebut.

Muazzin itu menjawab, "Selepas itu kita harus bersabar sehingga ALAH memutuskan hukumNYA antara kita berdua"

Jawapan muazzin itu deisampaikan oleh hamba perempuan tersebut kepada Syaidina ALi, lalu beliau berkata"Segekamu pergi memanggilnya!"

Setelah muazzin itu datang dan ditanya tentang kisah sebenarnya, ALi berkata:

"Bawalah hamba ini ke rumahmu sebagai hambamu, sesusungguhnya ALLAH telah memutuskan hukumNYA antara kamu berdua"

*Manusia mempunyai pelbagai naluri dan itu adalah fitrah.Cinta salah satunya. Tipulah kalau tak ada langsung perasaan cinta ini di dalam jiwa seseorang(kecuali kalau jiwa sudah mati )Namun batasan agama sebagai landasannya.Bersabar untuk memperolehi kemurahanNYAdan tidak tergesa-gesa dalam menanti ketentuanNYA. Sesungguhnya kita tidak berupaya mengubah sesuatu yang ditetapkan oleh ALLAH.

Renung-renungkanlah.

wALLAHu'alam
ALLAH sentiasa dekat dengan kita.

Reply #12 22 October, 2010, 01:46:14 PM
Adapted Imam An-Nawawi saying 'Aku mencintaimu kerana agama yang ada pada dirimu, jika hilang agama daripada dirimu, maka hilanglah cintaku padamu'... I strictly keep this quote as principle. If I am in love and exprience happiness in marriage, I would say ' Cinta pada Allah yang menjaga cinta kita. Semoga kedua-dua cinta ini kekal hingga ke akhirat' Doa isteri solehah untuk keluarga bahagia... How sweet...

azrinkun

 • *
 • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
  • View Profile
Reply #13 22 October, 2010, 02:13:50 PM
ULAMAK TELAH BERKATA,
Allah menganurahkan  tiga perkara apabila telah berhasil ma’rifat kepadaNya :Malu kepada Allah Azzawajal kerana sudah terlalu banyak melakukan maksiat kepadaNya.Cinta kepada Allah kerana hanya di sisi Allah terdapat syurga, nikmat dan ketenangan.Rindu kepada Allah kerana hanya dengan berada di sisi Allah kita akan selamat dari segala-galanya.
Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

azrinkun

 • *
 • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
  • View Profile
Reply #14 22 October, 2010, 02:20:01 PM
AHLI HIKMAH BERKATA ,
Bahawa kebenaran cinta terdapat dalam tiga perkara :Akan memilih perkataan dari yang dicintai lebih dari perkataan orang lain. ( Kita akan mengutamakan Firman Allah SWT melebihi kata-kata manusia kecuali Sabda Rasulullah SAW).Akan memilih kedudukan bersama orang yang dicintai daripada duduk bersama dengan orang lain. ( Kita akan mencari peluang untuk bersama Allah SWT daripada bersahabat dengan musuh Allah SWT ).Akan memilih keredhaan  orang yang dicintai daripada memilih keredhaan orang lain. ( Kita akan sentiasa mencari keredhaan Allah melebihi keredhaan makhluk ).Begitulah kebenaran dan keutamaan yang kita persembahkan kepada Allah sebagai bukti kita hanya akan mendahulukan Allah Azzawajal dalam semua aspek.

Nur^ Iman

 • *
 • I am proud to be a MUSLIM
  • View Profile
Reply #15 22 October, 2010, 02:26:17 PM
Cinta. Apa itu cinta? Jika kita berbicara tentang cinta, pasti kita  tidak terlepas daripada memperkatakan tentang cinta monyet yang menjadi  nadi kepada kehidupan muda-mudi masa kini. Malahan kebanyakan cinta  seperti ini menjurus kepada pelakunya untuk membuat perkara maksiat  tanpa menilai dan memahami erti cinta yang sebenar-benarnya. Cinta  bukan sekotor itu.
 
  Apakah maksud atau makna cinta? Cinta sebenarnya merupakan satu fitrah  yang ada di dalam hati setiap manusia. Cinta wujud hasil daripada satu  perasaan yang halus. Cinta mewujudkan perasaan kasih sayang dan belas  kasihan sesama manusia dan makhluk di dunia ini. Tanpa perasaan cinta,  seseorang itu akan merasai kekosongan di dalam jiwa mereka.
 
  Cinta yang hanya berpaksikan runtutan fitrah tanpa dicemari oleh hawa syahwat melambangkan kedamaian, keamanan dan ketenangan.
 
  Bagaimanapun, cinta seringkali diperalatkan untuk melepaskan  keghairahan nafsu. Maka akan terjadi bermacam perkara yang merosakkan  manusia dan membawa kepada kemaksiatan dan kehancuran umat terutama  bagi golongan remaja yang terlalu taksub dan asyik dengan cinta tanpa  ada penilaian dan pertimbangan akal fikiran yang waras.
 
  Cinta yang hanya berlogikkan nafsu dan syahwat semata-mata hanyalah  cinta palsu yang penuh jijik dan hina. Oleh hal yang demikian itu,  sebagai remaja, terutamanya remaja mukmin, kita sewajarnya peka  terhadap kehadiran cinta di dalam jiwa dengan lebih memahami makna dan  erti serta cara yang sesuai untuk menerima dan memberi cinta kepada  seseorang. Jangan hanya membuta tuli dan mengikut tuntutan nafsu semata.
 
  Cinta dan permasalahannya telah menjadi perkara serius yang dihadapi  oleh umat Islam hari ini. Pertembungan antara cinta hakiki dengan cinta  palsu menyebabkan umat Islam menghadapi dilema perasaan yang kronik.  Krisis cinta palsu telah menyebabkan umat Islam memusnahkan etika  spritual - membunuh solidariti dan menodai sosial sehingga ada yang  sanggup membunuh dan membunuh diri akibat daripada tekanan perasaan  yang sukar untuk dikawal.
 
  Islam tidak memusuhi cinta. Ini sesuai dengan ciri-ciri Islam sebagai  agama yang menepati fitrah manusia. Malah, Islam memandang tinggi  persoalan cinta yang tentunya merupakan perasaan dan fitrah yang  menjiwai naluri setiap manusia.
 
  Bagaimanapun, cinta di dalam Islam perlulah melalui pelbagai peringkat keutamaannya yang tersendiri seperti:
 
  1. Cinta kepada Allah
 
  Islam meletakkan cinta yang tertinggi dalam kehidupan manusia, iaitu  cinta kepada Allah. Tanpa cinta kepada Allah, perlakuan hamba tidak  memberi pulangan yang bererti, sedangkan apa yang menjadi tunjang  kepada Islam ialah mengenali dan dan mencintai Allah. Dengan cinta akan  mendorong manusia untuk mengabdikan diri kepada Allah serta menerbitkan  iman yang mantap.
 
  Firman Allah s.w.t:
  “... (Walaupun demikian), ada juga di antara manusia yang mengambil  selain daripada Allah (untuk menjadi) sekutu-sekutu (Allah), mereka  mencintainya, (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai  Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada  Allah...” (Surah Al-Baqarah : 165)
 
  2. Cinta kepada Rasulullah s.a.w. dan Para Anbia´
 
  Ketika manusia berada di dalam kegelapan, maka diutuskan pembawa obor  yang begitu terang untuk disuluhkan kepada manusia ke arah jalan  kebenaran. Pembawa obor tersebut ialah Rasulullah s.a.w.
 
  Maka, menjadi satu kewajipan kepada setiap yang mengaku dirinya sebagai  muslim memberikan cintanya kepada Rasulullah dan para anbia´ dengan  mengikut segala sifat yang terpuji.
 
  Kerana perasaan kecintaan inilah, para sahabat sanggup bergadai nyawa  dan menjadikan tubuh masing-masing sebagai perisai demi mempertahankan  Rasulullah s.a.w dalam usaha Baginda untuk menyebarkan agama Islam.
 
  Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, ada disebut:
 
  “Diriwayatkan daripada Anas r.a, katanya: Nabi s.a.w bersabda: Tiga  perkara, jika terdapat di dalam diri seseorang maka dengan perkara  itulah dia akan memperoleh kemanisan iman: Seseorang yang mencintai  Allah dan Rasul-Nya lebih daripada selain kedua-duanya, mencintai  seorang hanya kerana Allah, tidak suka kembali kepada kekafiran setelah  Allah menyelamatkannya daripada kekafiran itu, sebagaimana dia juga  tidak suka dicampakkan ke dalam neraka.” (Bukhari: no. 15, Muslim no.  60, Tirmizi: no. 2548, Nasaie: no. 4901)
 
  3. Cinta Sesama Mukmin
 
  Perasaan kasih sayang sesama manusia merupakan tunggak utama untuk  menyalurkan konsep persaudaraan. Cinta inilah yang mengajar kita supaya  mencintai ibu bapa dan keluarga. Selain daripada cinta kepada kedua-dua  ibu bapa, Islam juga meletakkan cinta sesama mukmin sebagai syarat  kepada sebuah perkumpulan atau jemaah yang layak bersama Rasulullah  s.a.w.
 
  Maksud firman Allah s.w.t:
  “... Nabi Muhammad (s.a.w) ialah Rasul Allah; dan orang-orang yang  bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir  yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas  kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam)...” (Surah Al-Fath: 29)
 
  Inilah yang telah diajar oleh Islam. Maka masyarakat sejagat, malah  umat Islam sendiri dapat melihat bahawa betapa agungnya unsur kasih  sayang dan cinta yang terdapat di dalam Islam dan begitu jualah  agungnya penjagaan Islam sendiri terhadap umatnya supaya tidak  mencemarkan kesucian cinta dengan kekotoran nafsu.
 
  Itulah cinta di dalam Islam. Ia haruslah diasaskan di atas dasar  keimanan kepada Allah. Alangkah ruginya cinta yang lari dari landasan  iman. Lalu akan hanyutlah jiwa-jiwa yang menyedekahkan dirinya untuk  diperlakukan oleh ´syaitan cinta´ sewenangnya-wenangnya.
 
  Sesungguhnya cinta sebelum perkahwinan merupakan cinta palsu walaupun  dihiasi dengan rayuan manja kerana itu hanya panggilan ke lembah  kebinasaan. Masa muda yang dianugerahkan oleh Allah hanyalah sekali  berlaku dalam hidup dan tidak berulang lagi untuk kali kedua atau  seterusnya.
 
  Maka dalam meniti usia, remaja perlu berhati-hati dengan mainan  perasaan walaupun merupakan perkara yang amat sukar dilakukan, apatah  lagi semakin dihambat usikan perasaan, semakin ia datang mencengkam.  Itulah azam kita untuk melawan nafsu dan alangkah malunya untuk kita  tewas dan kita sendiri merelakan diri dibawa oleh arus yang  menghancurkan.
 
  Jangan jadikan diri kita sebagai hamba cinta yang hanya berlandaskan  nafsu tanpa pertimbangan akal yang waras. Kita seharusnya mengawal  perasaan cinta kerana jika terlalu obses terhadap seseorang, manusia  biasanya akan hilang kawalan dan tidak dapat menerima hakikat  kehilangan, lantas sanggup melakukan sesuatu yang buruk untuk  melepaskan perasaan kecewa seperti pembunuhan kejam terhadap  Allahyarham Norzi Ayu Md Nor baru-baru ini serta beberapa contoh yang  lain.

Susunan NURBALQIS HAYATI AHMAD NAJIH

hazanutz

 • *
 • Salam ukhuwah
  • View Profile
Reply #16 22 October, 2010, 03:09:21 PM
Kehidupan ini rasanya tak pernah dapat dilepaskan dari apa yang dinamakan ‘cinta’. Dengannya menjadi semarak dan indah dunia ini. Lihat saja, bagaimana seorang sang ayah begitu bersemangat dalam aktiviti hariannya mencari nafkah, tak lain kerana dorongan cintanya terhadap anak dan isterinya. Seorang yang lain pun begitu semangatnya mengumpul harta kekayaan, kerana sebuah dorongan cinta terhadap harta benda, demikian pula mereka yang cinta kepada kedudukan, akan begitu semangat meraih cintanya.

Itu semua adalah beberapa contoh dari berjuta cinta yang ada. Meskipun kesan yang banyak difahami orang tentang cinta, identitinya dengan apa yang terjadi antara seorang pemudi dan pemuda. Padahal cinta tak hanya sebatas itu saja.

Ternyata masalah cinta memang tidak sederhana. Ada cinta yang bernilai agung lagi utama, namun ada pula cinta yang haram dan tercela. Cinta sendiri kalau dilihat menurut islam, maka dapat dikategorikan menjadi tiga bentuk. Kita semestinya tahu tentang model cinta tersebut untuk kemudian mampu memilih mana cinta yang mesti kita lekatkan di hati, mana pula cinta yang mesti kita tinggalkan sejauh-jauhnya.

Cinta kepada Allah
Cinta model ini adalah cinta yang paling utama. Bahkan kata ulama kita, cinta kepada Allah adalah pokok dari iman dan tauhid seorang hamba. Kerana memang Allah sajalah satu-satunya dzat yang patut diberikan rasa cinta.

Nyatalah bahawa cinta kepada Allah adalah puncaknya. Ia adalah yang tertinggi, paling agung dan paling bermanfaat. Begitu bermanfaat cinta kepada Allah ini, sehingga tangga-tangga menuju kepadanya pun merupakan hal-hal yang bermanfaat pula. Diantaranya berupa taubat, sabar dan zuhud. Apabila cinta diibaratkan sebuah pohon maka ia pun akan menghasilkan buah-buah yang bermanfaat seperti rasa rindu dan ridha kepada Allah.

Mengapa kita mesti cinta kepada Allah ? Banyak sekali alasannnya. Diantaranya adalah kerana Allah lah yang memberikan nikmat kepada kita, bahkan segala nikmat. Sedangkan hati seorang hamba tercipta untuk mencinta orang yang memberikan kebaikan kepadanya. Kalau demikian, sungguh amat perlu apabila seorang hamba cinta kepada Allah, kerana Dialah yang memberikan semua kebaikan kepada hamba.

“Dan apa-apa nikmat yang ada pada kalian , maka itu semua dari Allah”
(QS Al Baqarah : 165)

Seorang hamba di setiap pagi dan petang, siang dan malam selalu berdoa, memohon dan meminta pertolongan kepada Allah. Dari doa tersebut kemudian Allah memberikan jawaban, menghindarkan hamba dari bahaya, memenuhi keperluan hamba tadi. Keterikatan ini mendorong hati untuk mencinta kepada dzat tempat ia bermohon.

Setiap insan pun tak lepas dari dosa dan kesalahan, maka Allah selalu membuka pintu taubat kepada hamba tadi, bahkan Allah tetap memberikan rahmah meski hamba kadang tidak menyayangi dirinya sendiri. Kebaikan-kebaikan yang dibuat hamba, tak ada sesuatu pun yang mampu diharap untuk memberi balasan dan pahala kecuali Allah semata.

Terlebih lagi, Allah telah menciptakan hamba, dari sesuatu yang tak ada menjadi ada. Tumbuh, berkembang dengan rezeki dari Allah Ta’ala. Maka ini menjadi alasan kenapa hamba semestinya cinta kepada Allah.

Cinta memang menuntut bukti. Tak hanya sekadar ucapan, seperti pepatah orang arab ’semua orang mengaku punya hubungan cinta dengan Laila namun si Laila tak pernah mengakuinya’. Dan wujud cinta ilahi dibuktikan dengan mengikuti sunah nabi dan juga berjihad di jalan Allah Ta’ala.

“Katakanlah apabila kalian cinta kepada Allah maka ikutilah aku (Rasulullah) maka Allah akan mencintai kalian dan mengampuni dosa-dosa kalian” (QS Ali Imran : 31)

Cinta kerana Allah / cinta di jalan Allah
Cinta kerana Allah tentu saja mengikuti cinta yang pertama. Seperti dalam kehidupan, ketika kita cinta kepada seseorang maka apa yang dicintai oleh orang yang kita cinta pun kita sukai pula. Cinta kerana Allah adalah cinta kepada ‘person’ yang dicinta Allah seperti para nabi, rasul para sahabat nabi dan orang-orang shalih. Cinta kerana Allah jua berujud cinta kepada perbuatan soleh seperti solat, puasa zakat, berbakti kepada orang tua, memuliakan tetangga, berakhlaq mulia, menuntut ilmu syar’i dan segala perbuatan baik yang lain. Dengan demikian, ketika seoarng muslim mencinta seseorang atau perbuatan maka ia punya sebuah barameter “apakah hadir pada perbuatan mahupun orang tadi hal yang dicinta Allah”.

Bagaimana kita tahu kalau suatu perbuatan dicinta Allah? Jawabnya adalah, apabila Allah perintahkan atau diperintahkan Rasulullah berupa hal yang wajib maupun yang sunnah(mustahab).
Cinta yang disyariatkan diantaranya adalah cinta kepada saudara seiman

“Tidak beriman salah seorang diantara kalian sampai mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana mencintai dirinya sendiri” (HR Bukhari dan Muslim)

Cinta ini bermanfaat bagi pelakunya sehingga mereka layak mendapatkan perlindungan Allah di hari tiada perlindungan kecuali perlindungan Allah saja.

Cinta bersama Allah
Kecintaan ketiga ini adalah cinta yang terlarang. Cinta bersama Allah bererti mencintai sesuatu selain Allah bersama kecintaan kepada Allah.

Membahagi cinta, adalah model cinta yang ketiga ini. Kecintaan ini hanyalah milik orang-orang musyrik yang mencintai sembahan-sembahan mereka bersama cinta kepada Allah. Seperti firman Allah:

“Dan diantara manusia ada yang menjadikan selain Allah sebagai tandingan-tandingan, yang mereka mencintai tandingan tadi sebagaimana mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat besar cinta mereka kepada Allah “ (QS Al Baqarah : 165)

Kecintaan ini dapat ditujukan kepada pohon, berhala, bintang, matahari, patung , malaikat, rasul dan para wali malahan kekasih hati apabila kesemuanya dijadikan pujaan dan igauan selain Allah.

Justeru bagaimana cinta kita kini.... terhadap ilmu, masa depan, islam, harta, pakaian, perkahwinan dan kepada hal yang berhubungan dunia ? Cinta yang seperti ini adalah cinta yang disebut sebagai “cinta thabi’i” cinta yang sesuai dengan tabiat ertinya wajar-wajar saja. Apabila mengikuti kecintaan kepada Allah, mendorong kepada ketaatan maka ia bermuatan ibadah. Sebaliknya bila mendorong kepada kemaksiatan maka ia adalah cinta yang tercela dan terlarang.

azrinkun

 • *
 • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
  • View Profile
Reply #17 22 October, 2010, 03:13:22 PM
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa besarnya..hahahahahahahahah BRO buang Code2 tu bersepah laaaa...

Nur^ Iman

 • *
 • I am proud to be a MUSLIM
  • View Profile
Reply #18 22 October, 2010, 03:15:29 PM
[font='times new roman']Cinta kepada Allah[/font][/i][/b][font='times new roman'] << perlulah ada kod ni..hehehehehehe
best BESAAAAAAAAAAAAAAAAAR..BARU CLEAR[/font]
[/color] ambilgambar*

hazanutz

 • *
 • Salam ukhuwah
  • View Profile
Reply #19 22 October, 2010, 03:16:24 PM
[font='times new roman']Cinta kepada Allah[/font][/i][/b][font='times new roman'] << perlulah ada kod ni..hehehehehehe
best BESAAAAAAAAAAAAAAAAAR..BARU CLEAR[/font]
[/color] ambilgambar*


jarang edit2 tulisan mcm ni..:sedihnya:

divider3
halaqahforum4