Membina Diri Cemerlang

Author Topic: Membina Diri Cemerlang  (Read 2975 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

irfan_ismail

  • *
  • Posts: 44
    • View Profile
29 September, 2010, 11:56:14 AM
  • Publish Di FB
  • Motivasi dari sebatang lilin

    Sebatang lilin, apabila dinyalakan, cahayanya berguna untuk menerangi kegelapan.

    Sebatang lilin sanggup mengorbankan fizikalnya hanya untuk memberi ruang pada api supaya terus menyala.

    Anda akan mendapat motivasi daripada lilin apabila Anda menterjemahkan pengorbanan lilin tu kepada diri Anda.

    Terangi hidup orang lain dengan memberikans sesuatu yang berguna, memberi panduan, nasihat, dorongan untuk maju ke depan.

    Sinar motivasi Anda akan kekal menyala apabila Anda banyak mendahulukan orang lain di sekeliling Anda.

    Orang-orang berjaya seperti Steve Jobs lebih banyak mendahulukan kepentingan orang lain.

    Mereka mencipta sesuatu untuk kebaikan dan manfaat semua orang, membuatkan mereka dapat mencapai tahap berjaya, lebih berjaya daripada orang-orang di sekeliling mereka.
    « Last Edit: 30 September, 2010, 07:36:17 AM by irfan_ismail »

    irfan_ismail

    • *
    • Posts: 44
      • View Profile
    Jawab #1 29 September, 2010, 12:09:46 PM
  • Publish Di FB
  • Hanya 1 matlamat untuk lebih berjaya

    Kita akan lebih mudah untuk berjaya apabila memfokuskan satu matlamat dalam satu masa. Mengapa ya? Sebabnya segala usaha, kerja keras, ilmu dan doa ditumpukan sehabis baik untuk mencapai matlamat tu. Seandainya Anda ada dua matlamat dalam satu masa, semua akan kena di kasi ‘double’.

    Usaha kena double, kerja keras kena double, ilmu kena double, doa kena double. Double, maksud saya dua kali ganda dari jumlah yang biasa. Dulu buat sekali. Bila dah kena buat duouble, kena buat dua kali lebih banyak.

    Persoalannya, bolehkan Anda menten double untuk jangka masa yang lama sehinnga matlamat tu berjaya dicapai? Rasa-rasanya, berapa lama bole tahan? Kita berisiko untuk diserang rasa malas.

    Dari segi saikologinya, Anda akan makin bermotivasi apabila Anda mengejar satu matlamat saja dalam satu masa. Capai dulu matlamat tu dan jangan ubah selagi masih belum berjaya dicapai walau sesusah cemana pun usaha mencapainya. Masalah kita ni, asal susah sedikit, kita dah give up lalu memadam matlamat sedia Anda. Pastu set matlamat baru. Bila matlamat baru tu terasa susah nak capai, kita padam kemudian set lagi matlamat lain yang lagi baru.

    Lebih baik doublekan usaha, kerja keras, ilmu dan doa hanya untuk mencapai satu matlamat pada satu masa. Menembak dua peluru pada satu target menggunakan satu senjata lebih baik dari menembak dua peluru dalam satu masa pada dua target berlainan menggunakan senjata yang sama.

    mohdazri

    • *
    • Posts: 1063
      • View Profile
    Jawab #2 29 September, 2010, 12:20:22 PM
  • Publish Di FB

  • membakar semgat betul ni....motivasi amat diperlukan sekarang ni sebabnya ujian semakin kuat dari sehari ke sehari

    zunita

    • *
    • Posts: 745
      • View Profile
    Jawab #3 29 September, 2010, 12:41:38 PM
  • Publish Di FB
  • Hanya 1 matlamat untuk lebih berjaya

    Dari segi saikologinya, Anda akan makin bermotivasi apabila Anda mengejar satu matlamat saja dalam satu masa. Capai dulu matlamat tu dan jangan ubah selagi masih belum berjaya dicapai walau sesusah cemana pun usaha mencapainya. Masalah kita ni, asal susah sedikit, kita dah give up lalu memadam matlamat sedia Anda. Pastu set matlamat baru. Bila matlamat baru tu terasa susah nak capai, kita padam kemudian set lagi matlamat lain yang lagi baru.



     senyum* betul tu...bila dah give up tu yang susah nak bangun balik..hu..hu..
    لا إله إلا الله

    Nur^ Iman

    • *
    • Posts: 695
    • I am proud to be a MUSLIM
      • View Profile
    Jawab #4 29 September, 2010, 01:21:20 PM
  • Publish Di FB
  • betul ti saudara..walaubagaimanapun pelik sedikit terhadap saya ni..saya ni malap jika tiada pendorong hidup..agak manja..kekuatan pada saya adalah cinta..cinta dapat mengubah segalanya..tak kira lah ibu bapa ke, kekasihkah, teman ke, pasangan gay kaaaaa..janji ada pendorong hidup saya dapat..manja nye aku..bos pun cakap saya manja..ayoyo
    I am proud to be a MUSLIM

    irfan_ismail

    • *
    • Posts: 44
      • View Profile
    Jawab #5 29 September, 2010, 04:58:01 PM
  • Publish Di FB
  • UNTUK MENINGKATKAN MOTIVASI ANDA
    LIHATLAH BAGAIMANA ORANG YANG GAGAL BOLEH BERJAYA

    Kegagalan jarang sekali ditekankan dalam motivasi, walhal, terdapat lebih ramai mereka yang gagal berbanding dengan mereka yang berjaya!
    Namun begitu, tahukah anda, 98% daripada self-made millionaires hari ini pernah gagal? Ya! Kegagalan adalah sebahagian daripada
    kejayaan.
    Pernah saya sebutkan bahawa, punca utama seseorang tidak mencapai kejayaan adalah kerana TAKUT KEPADA KEGAGALAN.
    Fahami betul-betul ayat saya di atas. “Takut kepada kegagalan” adalah sebab utama seseorang tidak mencapai kejayaan. Bukannya “Gagal adalah punca utama tidak mencapai kejayaan”
    Apabila anda takut kepada kegagalan, anda akan menghalang diri anda mengambil langkah pertama. Langkah utama dalam mencapai apa-apa kejayaan. Sekiranya anda berada dalam keadaan “Takut kepada kegagalan” ketahui bahawa itu adalah benteng utama anda.
    Bagaimana hendak melepasi benteng tersebut? Ikut kata-kata NIKE, just do it! Kalau nak DUIT, anda perlu DO-IT!
    Terlalu banyak kisah-kisah kegagalan mereka yang berjaya boleh dikongsikan. Antara kegemaran saya adalah kisah seorang pemain
    baseball di Amerika Syarikat pada tahun 70-an. Namanya adalah Babe Ruth.
    Babe Ruth ketika itu merupakan pemain yang paling banyak sekali membuat home-run (larian dengan markah tertinggi di dalam baseball) ketika itu. Tiada siapa boleh menandingi rekod Babe Ruth yang membuat home-run.
    Namun begitu, Babe Ruth juga merupakan pemain base-ball yang paling banyak sekali struck-out (terpaksa keluar oleh kerana pukulan tidak mengena bola!)- lebih daripada 1,300 kali!
    Setiap kali Babe Ruth tidak mengena bola, beliau akan senyum sahaja. Apabila ditanya wartawan sukan kepada Babe Ruth, mengapa beliau senyum setiap kali tidak mengena bola, jawabnya “Setiap kali hayunan saya gagal mengena bola, ia bermakna makin hampir hayunan saya akan mengena bola dan akan mendapat home-run untuk pasukan saya tidak lama lagi!”
    Pemikiran Babe Ruth adalah, lagi banyak kali beliau mencuba walaupun gagal, lagi hampir dirinya akan mencapai kejayaan dalam
    mendapatkan home-run!
    Fikiran beginilah yang perlu ada oleh semua dalam mencapai kejayaan. Kegagalan bukan bererti anda yang gagal secara peribadi,
    tetapi, ia bermaksud makin hampir anda akan mencapai kejayaan.
    Fikirkan kisah-kisah ini pula:
    -Genius Albert Einstein, hanya boleh bercakap apabila umurnya 4 tahun!
    -Saintis Isaac Newton sering gagal ketika sekolah dan diberi gelaran oleh guru-guru sebagai murid yang “tiada harapan”!
    -F.W Woolworth ketika berumur 21 tahun bekerja dikedai runcit sering dimarahi oleh pemilik kedai sebagai “seorang yang tidak
    pandai menjual!”. Kini, Woolworth adalah antara rangkaian pasaraya terbesar di United Kingdom!
    -Pengasas Disneyland, Mr Walt Disney ketika bekerja di syarikat akhbar pernah dimarahi oleh editornya oleh kerana “Tidak mempunyai imaginasi dan tidak pernah mempunyai idea yang bernas”!
    -Michael Jordan, pemain basketball terulung pernah dikeluarkan dari pasukan basketball ketika di sekolah menengah!
    -Thomas Edison, pencipta lampu mentol pula ketika sekolah sering dimarahi oleh gurunya dengan “Seorang murid yang terlalu bodoh untuk pelajari apa sahaja”!
    Tidak habis lagi kisah Thomas Edison, tahukah anda Thomas Edison juga gagal dalam lebih 1,000 eksperimen dalam mencipta lampu mentol sebelum menjumpa formula sebenar cara menyalakan lampu mentol!
    Adakah ikon-ikon di atas pernah mengalah dan berhenti daripada melakukan apa yang mereka percaya? Sudah tentunya tidak.
    Kegagalan adalah sesuatu yang pasti dilalui oleh setiap insan dalam mencapai kejayaan. Apa yang membezakan mereka yang berjaya kini dan mereka yang tidak adalah, mereka yang berjaya melihat kegagalan sebagai peluang untuk belajar supaya kegagalan tersebut tidak diulangi. Apabila jatuh, mereka akan bangun semula!

    irfan_ismail

    • *
    • Posts: 44
      • View Profile
    Jawab #6 29 September, 2010, 08:33:03 PM
  • Publish Di FB
  • Anda down? 3 tips untuk menceriakan semula diri Anda…

    Tips 1: Buat apa yang Anda suka buat di masa terluang. Apa dia hobi Anda?

    Setiap orang ada hobi tersendiri cuma Anda sudah lupakan hobi Anda sebab Anda sibuk mengurus kehidupan. Apabila emosi Anda down, Anda rasa tertekan, jiwa Anda tak keruan, tinggalkan dulu benda lain kemudian beralih kepada perkara yang Anda suka buat (hobi Anda) tu. Buat dengan sepenuh hati, jangan dipaksa-paksa atau dilakonkan semata-mata untuk melupakan masalah. Tanya diri Anda, “apa hobi aku?”Anda?

    Mungkin Anda suka tengok movie, bersukan, suka menonton tv, suka berbual-bual, suka bermain futsal,bermain games, membaca, menulis, berFacebook. Walau apa saja yang Anda suka buat, buat saja supaya selepas itu Anda merasa ceria semula. Syaratnya, jangan layan rasa tertekan. Hobi dapat merubah fikiran Anda dari asyik memikirkan tekan, masalah dan dugaan. Anda akan dapat lihat penyelesaian kepada tekanan, masalah dan dugaan yang Anda hadapi.

    Tips 2: Luahkan, ceritakan, lontarkan.

    Bila Anda down, luahkan apa yang membuat Anda ‘down’. Fikir seseorang yang Anda boleh percaya, cari dia, bawa dia berbual-bual, kemudian ceritakan habis apa yang terbuku di hati Anda. Minta dia mendengar saja luahan Anda, beritahu dia supaya memberi pendapat kemduian (jika dia mahu, jika tidak, tak perlu). Luahkan semuanya, jangan simpan-simpan selebihnya. Cara ini akan membuat Anda merasa tenang.

    Tips 3: Tulis, buang, lupakan.

    Tulis dia atas sekeping kertas apa yang membuat Anda down, apa yang Anda geramkan, apa yang membuat Anda marah, apa yang membuat Anda tak puas hati. Tulis kesemuanya. Keronyok kertas tu pastu buang jauh-jauh. Lupakan apa yang Anda dah tulis tadi. Latih diri Anda untuk tidak mengingat lagi perkara itu. Tips ni ambil masa untuk benar-benar berkesan.

    irfan_ismail

    • *
    • Posts: 44
      • View Profile
    Jawab #7 30 September, 2010, 07:29:29 AM
  • Publish Di FB
  • Tips Membina Mindset Kejayaan
    Tip-tip untuk semua

    Untuk kita mencapai kejayaan, terlebih dahulu kita kena ada mindset kejayaan.

    Kita kena membentuk minda kita supaya terarah kepada kejayaan, bukan kegagalan. Sudah pasti kita akan menempuh kegagalan-kegagalan dalam proses kita memburu kejayaan tapi dengan mindset kejayaan yang kita sudah bina, kita akan mampu bangkit balik dari kegagalan, tak kira kegagalan besar atau kegagalan kecil.

    Mindset kejayaan yang pertama adalah: dalam apa jua yang kita lakukan, kena berstrategi, mesti mau ada BLUEPRINT.

    Blueprint adalah istilah yang diberi pada sesebuah perancangan bertulis. Sebelum memulakan langkah, tuliskan strategi anda di dalam sebuah buku khas, atau di dalam reminder kat dalam handphone.

    Kemudian, baca buku tu setiap hari. Selain terus menerus berusaha, rekodkan perkembangan anda. Selepas 7 hari, baca balik rekod perkembangan anda.

    Anda akan semakin optimis dengan usaha anda kerana anda dah nampak ia berhasil. Sejarah Islam sendiri ada kata, Nabi Muhammad s.a.w. sewaktu dalam usaha Baginda menyebarkan Islam, Baginda berusaha dengan penuh berstrategi. Maka, begitu juga kita dalam usaha kita memburu kejayaan kena bertindak penuh berstrategi.

    Mindset kejayaan yang kedua: berani mendepani kritikan

    Tiap kali mendepani kritikan daripada beberapa orang yang ada di sekeliling anda (kengkawan anda, ahli keluarga anda) elak untuk melawan. Dengar saja.

    Anda kena banyak bersabar. Dah lumrah dunia. Sesiapa saja yang nak berjaya dalam bidang yang dipilihnya, pasti akan ada tentangan. Dalam ramai-ramai yang menghalang impian anda nak berjaya tu, akan ada beberapa orang yang menyokong anda. Untuk berani mendepani kritikan, anda hanya perlu tukar kritikan tu kepada motivasi dalaman sebaagi pendorong untuk anda.

    Gunakan ‘reverse psychology’. Anggaplah mereka mengkritik anda kerana mereka mahu melihat anda berjaya. Jadi, buktikan kepada mereka! Orang tak akan percaya selagi diorang tak nampak, so buktikan sesuatu. Nampakkan kerajinan anda, perlihatkan hasil kerja keras anda.

    Orang sekeliling tetap akan kritik anda, walaupun anda tak memasang keinginan untuk berjaya dalam hidup. Anda orang biasa ke, orang luasa biasa ke, diorang tetap kritik punya. Itu sudah menjadi satu hal yang normal dalam masyarakat kita.

    Anda kena terima hakikat tu. Anggap saja diorang nak anda berjaya, sebab sekarang anda belum capai apa-apa pencapaian. Make them see who you are!

    Mindset kejayaan yang ketiga: belajar apa yang perlu anda tahu sahaja

    Untuk berjaya, anda tak perlu belajar menguasai 5 kemahiran sekaligus dalam satu masa. Anda tak akan dapat mencapai apa-apa bila anda buat camtu. Fokus untuk menguasai 1 kemahiran saja pada satu masa supaya anda berjaya.

    Macam kita lempar batu ke dalam lubang. Andai kata kita nak beberapa biji batu ke dalam 5 lubang dalam masa yang sama, Anda rasa anda boleh buat tak? Dah tentu tidak. Kita hanya boleh melempar beberapa biji batu ke dalam 1 lubang pada 1 masa.

    Oleh itu, fokuskan pada 1 perkara saja pada satu masa kemudian lakukan berbagai-bagai cara untuk mencapai kemahuan anda, selagi cara yang anda gunakan tu halal serta tidak bertentangan dengan syariat Islam. Kan itu lebih bagus? Kita manfaatkan tenaga kita, usaha kita kepada perkara yang benar-benar mendatangkan hasil.

    Anda tak perlu belajar 5 perkara dalam 1 masa. Belajar 1 perkara pada 1 masa dulu. Paling bagus, belajar apa yang anda perlu, bukan yang anda sekadar mahu tahu. Sebagai contoh, katakan anda mahu berjaya dalam kerjaya anda sekarang ni.

    Pelajari selok-belok kerjaya anda, luar dalam serta selidiki tahap-tahap yang perlu anda capai untuk anda berjaya dengan cukup cemerlang. Ingat lagi tak mindset pertama? Hidup kita kena ada strategi, mesti mau ada BLUEPRINT.

    Belajar perkara-perkara yang perlu buat masa ini, lakukannya langkah demi langkah. Lama kelamaan, bila anda konsisten melakukannya anda tak akan sedar yang anda dah belajar banyak perkara berkaitan bidang anda.

    Kuncinya adalah – jangan terlalu tamak nak berjaya dengan cepat. Kejayaan akan datang sendiri bila anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan dengan mempelajari apa yang anda perlu tahu saja. Orang yang cemerlang dan berjaya, dia kurang tahu semua perkara, tapi dia tahu banyak perkara berkaitan bidang yang dia sudah berjaya.

    Takkan anda nak tanya jutawan internet banyak perkara tentang pertukangan kereta? Dia mungkin boleh jawab, tapi tak detail. Contoh saja, contoh!..

    irfan_ismail

    • *
    • Posts: 44
      • View Profile
    Jawab #8 30 September, 2010, 10:56:00 AM
  • Publish Di FB
  • 2 Tips Asas Untuk Menajamkan Imaginasi
    Tip-tip untuk semua

    Imaginasi adalah bayangan minda.

    Setiap orang ada cara tersendiri ketika berimaginasi. Ada yang suka membayangkan gambar pegun, membayangkan sesuatu peristiwa seperti wayang gambar atau dalam bentuk video. Ada juga orang suka berimaginasi dalam bentuk pergerakan animasi – macam cerita katun yang kita selalu tengok kat tv.

    Jika Anda sedang mencari-cari cara macam mana nak menajamkan imaginasi, berikut adalah dua cara yang saya cadangkan untuk Anda:

    1. Bayangkan selalu kehidupan Anda di masa hadapan seperti satu cerita.

    Membayangkan sesuatu dalam bentuk video bergerak dengan penuh minat adalah teknik untuk melatih menajamkan imaginasi. Anda akan jadi terbiasa mengimajinasikan sesuatu hingga mampu memasukkan elemen bunyi, sentuhan, rasa, emosi dan suasana persekitarannya ketika itu.

    Anda akan mampu merasai respon dari kelima-lima deria anda, sedangkan itu hanya di dalam imaginasi anda sahaja. Syaratnya, imaginasikan sejelas mungkin, bayangkan betul-betul, seolah-olah ia sedang berlaku. Beginilah caranya untuk kita melatih minda kita berimaginasi.

    Lebih jelas bayangan imaginasi anda, lebih cepat matlamat anda direalisasikan sebab minda separa sedar anda akan faham sepenuhnya apa yang anda mahukan. Iamginasi adalah cara untuk kita mempengaruhi minda separa sedar kita lalu memanfaatkan kuasanya untuk menenukan kita dengan apa saja yang kita mahukan, termasuk mencapai kejayaan.

    2. Lihat sesuatu benda seolah-olah benda tu pandai ‘transfrom’ sendiri atau anda mengubahnya kepada bentuk lain.

    Untuk selalu berlatih teknik ni, minda anda kena jadi sedikit kebudak-budakan supaya senang menjadi kreatif dan inovatif.

    Bebudak adalah golongan manusia yang tinggi imaginasinya sebab mereka suka membayangkan sesuatu ketika sedang bermain. Remaja dan golongan dewasa tak berapa suka membayangkan sesuatu yang bersifat kebudak-budakan sebab emosi mereka lebih banyak mengarah kepada keseriusan, no fun at all.

    Sebagai permulaan, hampirkan diri anda dengan kanak-kanak. Luangkan sedikit masa bermain dengan mereka. Hepikan diri melihat telatah mereka. Kesannya anda akan mudah berimaginasi sebab minda anda ‘terjangkit’ gelombang minda kanak-kanak yang anda hampiri. Imaginasi anda akan menjadi semakin tajam, makin jelas.

    Jika anda tak berapa suka berdampingan dengan kanak-kanak, baca banyak buku fantasi, novel fantasi atau banyakkan menonton filem sains fiksyen sebab kebanyakan daripada media hiburan jenis tu terhasil daripada imaginasi. Lebih kerap anda menontoh filem-filem sebegini atau kerap membaca buku-buku cerita fiksyen dalam bentuk sebegini, imaginasi anda akan menjadi semakin tajam. Anda akan cepat membayangkan sesuatu.

    Kebanyakan orang, imaginasi mereka tumpul sebab minda mereka lebih mengarah kepada keseriusan. Mereka kurang suka berimaginasi, sebab lebih suka sesuatu yang realistik dan ‘tangible’. Jika anda nak membina imaginasi cemerlang anda kena keluar dari sikap macam tu. Tinggalkan.

    Harapan saya, moga 2 tips tadi dapat menjadi panduan buat anda dalam usaha membina imaginasi.



    mohdazri

    • *
    • Posts: 1063
      • View Profile
    Jawab #9 30 September, 2010, 02:32:50 PM
  • Publish Di FB

  • macam dah biasa je dengan artikel-artikel irfan ni :senyum: semoga kita semua sentiasa luar biasa bagus dan hebat sekali kan irfan?^_^

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    66 Replies
    43953 Views
    Last post 07 December, 2011, 04:46:46 PM
    by Satu Hati
    8 Replies
    1269 Views
    Last post 30 March, 2010, 11:23:47 PM
    by Eyda Aam
    2 Replies
    474 Views
    Last post 11 September, 2012, 02:03:56 PM
    by damiarell