Air Kotak Yang Mempunyai Kandungan Babi

*

Author Topic: Air Kotak Yang Mempunyai Kandungan Babi  (Read 6675 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

01 September, 2010, 09:24:24 AM
  • Publish
  • Emulsifier E471 ada kandungan BABI seperti dalam air kotak GREEN BEAN SOY DRINK



    Kali ini saya nak sentuh tentang minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yang tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
    Pernahkah anda dengar tentang keluaran produk minuman YHS yang terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yang terkandung dalam minuman ini.


    [IMG]http://a.imageshack.us/img210/7441/49997682.th.jpg[/img]
    Click on the picture to see in bigger size.


    Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, saya terpandang ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya......


    [IMG]http://a.imageshack.us/img521/609/gb2a.th.jpg[/img]
    Click on the picture to see in bigger size.

    Cuba lihat kat gambar ni, dekat-dekat.


    [IMG]http://a.imageshack.us/img832/3633/gb3.th.jpg[/img]
    Click on the picture to see in bigger size.


    Apa ke benda ni?
    Rupa-rupanya E471 is derived from pig. Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

    Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


    [IMG]http://a.imageshack.us/img827/7951/gb3a.th.jpg[/img]


    Sumber - Emel



    Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah, maka garanglah terhadap dirimu sendiri. Jika engkau merasakan manisnya berhubung dengan Allah, tahulah engkau betapa peritnya berpisah denganNya

    Reply #1 01 September, 2010, 09:37:55 AM
  • Publish
  • terima kasih..
    Kembara MencariNYA

    Reply #2 01 September, 2010, 10:14:03 AM
  • Publish
  • patut la macam tak familiar aje paten kotak air minuman tu....rupanya ia di buat di china....tapi walau apapun, kita harus sentiasa peka dan berwaspada....terima kasih bro atas hebahan.....
    " Apabila iman itu tergantung di bintang Suraya, nescaya ia akan dicapai oleh lelaki berbangsa Parsi."

    Reply #3 01 September, 2010, 10:33:20 AM
  • Publish
  • Terima kasih... kena lebih waspada lepas ni

    Reply #4 07 September, 2010, 08:35:48 AM
  • Publish
  • Asalamualaikom, terima kasih atas dedahan ini, perlu diingat juga sebelum membeli sesuatu produk makanan sila pastikan kod yang tertera dibelakang sesuatu barang tersebut, kod makanan yang telah dikenal pasti mengandungi minyak babi adalah seperti berikut.
    EMULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT
                                                                           
    1    E    100         16    E    280         31    E    434         46    E    482
    2    E    110         17    E    300         32    E    435         47    E    483
    3    E    120         18    E    301         33    E    436         48    E    491
    4    E    140         19    E    325         34    E    440         49    E    492
    5    E    141         20    E    326         35    E    441         50    E    493
    6    E    153         21    E    327         36    E    470         51    E    494
    7    E    160         22    E    334         37    E    471         52    E    495
    8    E    161         23    E    335         38    E    472         53    E    542
    9    E    210         24    E    336         39    E    473         54    E    570
    10    E    213         25    E    337         40    E    474         55    E    572
    11    E    214         26    E    422         41    E    475         56    E    631
    12    E    216         27    E    430         42    E    476         57    E    635
    13    E    234         28    E    431         43    E    477         58    E    904
    14    E    252         29    E    432         44    E    478         59    E    920
    15    E    270         30    E    433         45    E    481                      

    Reply #5 07 September, 2010, 08:40:29 AM
  • Publish
  •  :)
    aku tak nak minum jenama ni lagi..kalau beli pun jenama lain, terima kasih kerana memberi pengetahuan tentang ini.

    Reply #6 07 September, 2010, 08:41:22 AM
  • Publish
  • tapi tak semestinya kod E ada lemak babi...ada kod E yang menggunakan edditives daripada tumbuh-tumbuhan...itu xpe..apa2 pun bagi mengelakkan sebarang keraguan, para pengguna disarankan agar menggunakan bahan makanan yang telah mempunyai l...abel halal...


    teguri aku jika salah..

    Reply #7 07 September, 2010, 11:14:32 AM
  • Publish
  • salam.thanks for this information..
    hmm baru2 ni kawan ada gitaw laici dalam tin yang biasa jual kat pasar..yang tin kuning tu..
    xhalal jugak..betul ke??saya dah cari kat jakim punya website tp tak jumpa pon statement ni..






    Reply #8 07 September, 2010, 03:16:30 PM
  • Publish
  • Quote
    bagi orng yang ponah raso air ni,,, kono samak ko???
    x ponah aku tengok orang smak dalam badan..
    camno ar??? sumbat tanah dalam badan kot..
    hahahha...

    sonang ja manggis oi......
    tanam ja diri tu dalam tanah......habis cita... =;8)
    aKu....

    Reply #9 07 September, 2010, 04:25:45 PM
  • Publish
  • JAKIM?..Mohon maaf semua ni dari mana?ada ke wakil2 jakim pergi kerja ditempat2/dikilang2 diluar negara tu?..tengok ingredient jer.. okeylah..perkara yang tersangat mudah dan simple la... itu jeruk yang cina punya tu..dekat pasaraya2 tu?..halal ker? aiyyoo... cina masukkan beberape titik jer nak bagi tahan lame(bagi islam kalau mabuk itu haram,so kami masukkan sedikit bagi tidak mabuk)...walhal jeruk boleh tahan 1-2bulan jer.. itu jeruk cina tahan lama sampai 6bulan pun ade..bila makan jeruk tu mula la asyik tersedak..macam2 rase kat tekak nie..  perkara yang halus...sekrang serang dengan guna halus sajala..perkara yang kita tak nampak..
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    Reply #10 07 September, 2010, 05:42:21 PM
  • Publish
  • terima kasih atas saudara.semoga saudara diberkati ALLAH.
    jika ada sebarang info mengenai perkara ini , sila sebarkan.

    Reply #11 07 September, 2010, 06:34:44 PM
  • Publish

  • syukran atas kajian dan perkongsian,semoga ada umat islam di malaysia ni yang buat air kotak sendiri dan berlandaskan syariah

    Reply #12 07 September, 2010, 06:35:47 PM
  • Publish
  • buat apa minum dan beli airkotak..buat sendiri jela..membazir je beli air lagi..dekat rumah kan banyak

    Reply #13 08 September, 2010, 10:57:57 AM
  • Publish
  • Quote
    bagi orng yang ponah raso air ni,,, kono samak ko???
    x ponah aku tengok orang smak dalam badan..
    camno ar??? sumbat tanah dalam badan kot..
    hahahha...

    sonang ja manggis oi......
    tanam ja diri tu dalam tanah......habis cita... =;8)

    Ye la... agak2 macam mana la ni ye.. Kita orang memang suka dengan minuman jenama ni... Macam mana nak samak kalau kes macam ni?

    Reply #14 08 September, 2010, 11:58:31 AM
  • Publish
  • kebanyakkannya air soya jerke..
    tapi air yang perisa lain pun ade kandungan tu juga ke ??
    jadi kita haruslah sentiasa berhati-hati semasa membeli, check dulu ingredients nye..
    dah check baru selamat dibeli....
    huhuhuhu.......

    Reply #15 08 September, 2010, 10:18:12 PM
  • Publish
  • la...
    rupanya Yeo's ni produk cina...
    baru tau!!!
     
    abis tu kalau produk dari jenama ni haram jugak ke???

    Reply #16 08 September, 2010, 10:20:39 PM
  • Publish
  • macam mane nak ingat dia punya E-code??
    time kat kedai dah belek2, tak tau pon benda tu haram
    sebab tak hafal E-code

    ade ape2 formula x nak hafal e-code ni...

    Reply #17 09 September, 2010, 02:06:34 AM
  • Publish
  • macam mane nak ingat dia punya E-code??
    time kat kedai dah belek2, tak tau pon benda tu haram
    sebab tak hafal E-code

    ade ape2 formula x nak hafal e-code ni...
    fomulanya senang jer cik huda....
    belilah barang HPA....
    pastu blajar wat sendiri
    satu lg print syarziq bg tu pastu letak dlm dompet.....
    satu lg daftar mengundi......

    Reply #18 02 October, 2010, 10:52:31 PM
  • Publish
  • setuju dgn squad...
    HPA is the best choice...
    tanpa ragu2 lg..
    barangan die pon dah hmpir memenuhi keperluan makanan kt umat islam...

    kt masih beruntung sbb duduk di m'sia..
    barangan halal byk trdpt di sini...
    malah dipntau olh pihak jakim especially...
    namun masih byk pihak yg cuba mengmbil kesempatan demi keuntungan
    kt sbg umat Islam haruslah sgt brhati hati dlm hal ini..
    ape tah lg bile melibatkan ape yg kt mkn dn minum..
    sebab ia akan jd darah daging kt nt...

    teringat dulu abang sy duduk UK..
    kwasan yang kurang penduduk Islam
    susah nk dapatkn barangan halal..

    Wallahualam..

    Reply #19 03 October, 2010, 12:15:19 PM
  • Publish
  • susah betoi nak cari makan yang betoi2 halal zaman sekarang ni...HPA tu memang la bagus..tapi terlalu mahal sangatlah..kesian kat orang2 kampung tak mampu nak afford..so depa pun beli la kat pasaraya ja sebab lebih murah...alangkah bagusnya kalau HPA boleh kurangkan sket harga jualan dia...
    Say What You Mean and Mean What You Say
    http://amanarab.blogspot.com

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    Kotak Kasih

    Started by sofia Kisah

    13 Replies
    4626 Views
    Last post 01 May, 2011, 10:52:07 PM
    by hani muslim
    30 Replies
    5993 Views
    Last post 19 March, 2010, 04:50:18 PM
    by mooks
    4 Replies
    1760 Views
    Last post 07 May, 2010, 04:22:01 PM
    by Ani_on