POPIA BASAH

Author Topic: POPIA BASAH  (Read 11710 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

dol_bendol

  • *
  • http://al-merapu.blogspot.com
    • View Profile
04 August, 2010, 08:55:34 PM


Kulit Popia
150 g tepung gandum
1 camt tepung ubi kayu/arrowroot
sedikit garam
2 biji telur Gred A, dipukul
400 ml water
1/2 camb minyak

Bahan Inti
60 ml minyak
8 ulas bawang putih, ditumbuk
2 camb taucu
300 g udang, dibersihkan
2 kg sengkuang, dihiris halus
2 camb kicap cair
1 camt kicap pekat
2 camb gula
sedikit garam
2 liter air
110 g tauhu, dihiris memanjang & digoreng
Bahan Sampingan
20-30 helai daun salad, dibuang batang tengah
4 ulas bawang putih} ditumbuk
3 camb cili merah }
1 biji timun, dihiris 2.5cm & dipotong halus
140 g taugeh, dibuang ekor & dicelur
200 g isi ketam, jika suka
3 tangkai daun ketumbar
1 biji telur, dibuat dadar & dihiris nipis
100 g bawang merah goreng
100 g kacang tanah, digoreng & ditumbuk

Bahan Sos
200 g tepung gandum
200 g gula melaka, dihancurkan
330 ml air
sedikit garam
2 camt gula pasir
1 camt kicap pekat

Untuk membuat kulit.
Kacau semua bahan hingga sebati dan tidak bergentel. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan.

Bahan Inti.
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga terbit bau. Masukkan taucu dan udang, kacau hingga ia berubah warna. Bubuh sengkuang, kacau 3 min. Campurkan dengan bahan perisa. Tuangkan air, masak hingga mendidih. Masak hingga kuahnya tinggal sedikit. Bubuh pula tauhu. Angkat dan biar sejuk.

Untuk menggulung. Letak sekeping kulit popia di atas pinggan besar. Alas dengan daun salad, diikuti sos, cili merah dan inti sengkuang. Bubuh timun, taugeh, isi ketam, daun ketumbar, telur dadar, bawang goreng dan kacang tumbuk. Gulung kemas dan hiris sebelum disajikan.

Bahan Sos.
Goreng tanpa minyak tepung hingga keemasan. Ayak ke dalam mangkuk dan biar sejuk. Satukan semua bahan lain dan jerang hingga gula larut. Tapiskan sirap ini. Tuangkan sirap panas ke dalam tepung sambil dikacau tanpa henti hingga sos tidak bergentel

dol_bendol

  • *
  • http://al-merapu.blogspot.com
    • View Profile
Reply #1 04 August, 2010, 08:58:01 PM

POPIAH SAYUR-SAYURAN
Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-bahannya
1 paket kecil su'un, direndam dan ditoskan
1 cawan kacang tanah, digoreng, buang kulit dan ditumbuk halus
15 ekor udang hidup, direbus – kemudian dibuang kulit dan kepalanya

DIHIRIS
20 helai daun pudina
20 helai daun kesum
20 helai daun selasih
½ cawan daun ketumbar
20 helai daun kucai
25 helai daun salad Cina

DIHIRIS & DIPARUT
1 batang karot
1 biji sengkuang
25 helai kulit popiah (rice paper)

Cara Cara
Rendam kulit popiah sehingga lembut. Bentang diatas tuala lembab. Atur diatasnya daun salad Cina, kucai dan udang. Hempap diatasnya dedaun dan sayur-sayuran lain dan tabur rata satu sudu teh kacang tanah. Gulung perlahan-lahan popiah. Popiah ini boleh digoreng atau disajikan tanpa digoreng dan dimakan dengan sosnya.

BAHAN UNTUK SOS POPIAH (DIKISAR HALUS)
2 biji lada merah, dihiris
3 biji bawang putih, dihiris
½ jari halia, dihiris
2 sudu makan gula
1 sudu makan plum sos
2 sudu makan perahan air limau kasturi
1 sudu teh sos ikan
100 ml air panas
2 sudu makan kacang tanah

Alihkan bahan kisar kedalam mangkuk. Masukkan kacang tanah dan gaul rata. Rasa, dan tambah apa yang kurang. Sos ini boleh dituang diatas popiah semasa menghidang.

dol_bendol

  • *
  • http://al-merapu.blogspot.com
    • View Profile
Reply #2 04 August, 2010, 08:58:41 PM
POPIAH
Sumber: Mumtaj Begum

Bahan “A”
5 batang lada kering
1 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering (atau 1 kiub stok ikan bilis)

Bahan “B”
2 batang karot, diparut kasar
1 biji sengkuang, dipotong panjang seperti lidi mancis
½ biji kobis yang kecil, dirampai
Sedikit taugeh (jika mahu)
Beberapa ekor udang hidup direbus dan diddau
2 biji telur, didadar dan dirampai
2 keping tahu, digoreng dan didadu
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Kulit popia

Bahan Sos
15 batang lada kering (direndam dalam air panas selama 15 minit)
2 biji bawang putih
5 cm gula Melaka, cairkan dengan air dan tapis
1 sudu makan kicap manis ataupun masin
2 biji limau nipis, ambil jusnya
Garam secukup rasa (jika guna kicap masin letak sedikit sahaja garam)

Cara-caranya
Kisar halus Bahan “A” Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing. Masukkan karot, sengkuang, kobis, taugeh, dan garam. Goreng cepat diatas api yang besar.

Keluarkan sayur yang digoreng dan letak didalam tapisan dan toskan sehingga kering. Tentukan sayurnya betul-betul kering sebelum digulung dengan kulit popia.

Cara membuat Sos
Lada kering dan bawang putih dikisar halus. Masukkan dalam periuk, masukkan sedikit air dan masak sehingga ia menjadi pekat dan hampir kering. Sos mesti dikacau selalu. Masukkan gula melaka dan masak sehingga sosnya menjadi pekat. Matikan api dan masukkan kicap, garam dan jus limau. Sos ini harus pekat, jika tidak kulit popia mudah pecah bila digulung.

Cara membuat Sos untuk hidangkan bersama Popiah
Ambil sedikit sos yang telah disediakan tadi, campurkan dengan sedikit air panas, kicap manis dan jus limau nipis. Sos ini tidak boleh terlalu cair, dan hidangkan dengan Popiah.

Cara membuat Popia
Ambil sehelai kulit popia. Sapukan sedikit sos, kemudian letakkan sayur goreng, udang dadu, telur rampai dan tahu. Gulung popiah dan hidangkan dengan sosnya.

ningonly

  • *
  • yang sedang-sedang saja
    • View Profile
Reply #3 04 August, 2010, 09:05:28 PM
Popia memang sodap.
dol penah test resepi ni ke..?
dah test tu, bagi la kami rasa.. :senyum:
itulah aku...padamu

Reply #4 04 August, 2010, 10:07:36 PM
selalu beli yang goreng tu..suka sangat.ada resepi popia goreng tak :senyum:
salam ukhuwah

dol_bendol

  • *
  • http://al-merapu.blogspot.com
    • View Profile
Reply #5 04 August, 2010, 10:19:15 PM
nah, ambillah

Popiah Goreng dan Basah.
Popia Goreng

Bahan Inti
400 g sengkuang, dihiris halus
200g lobak merah, dihiris halus
100g taugeh, dibuang ekor
130g kacang panjang, dicincang
100g cendawan (jika suka), dicincang
2 camb sos tiram
3 ulas bawang putih, dicincang halus
3 camb minyak
garam, gula dan serbuk lada sulah

Campuran pelekat
3 camb tepung gandum
5 camb air

Bahan Sos(1)
4 camb sos cili
2 camb sos tomato
1-2 camb jus limau/lemon
garam secukupnya
1-2 camb bijan bakar

Untuk inti. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Gaul rata kemudian bubuh kacang panjang dan cendawan. Kacau hingga empuk. Bubuh taugeh dan sos tiram. Bila taugeh layu, tambah sos tiram, garam, gula dan serbuk lada sulah. Isi ke dalam pinggan (jangan ambil airnya) kemudian biar sejuk.

Sudukan inti ke atas popia, gulung dan sapu campuran tepung pada hujungnya supaya kemas bila digulung. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Angkat dan sajikan dengan cili sos. Untuk sos, gaul sebati semua bahan dan taburkan bijan ke atas sos.

Anda juga boleh memilih di antara sos berikut:
SOS (2)
2 camb mayonis
1 camb gula pasir
4 camb sos cili
30 ml air
serbuk lada hitam/sulah & garam
Satukan semua bahan hingga sebati.
Sos (3)
2 camb minyak
2 camb pes cili
1 camt serbuk belacan
2 camb asam jawa + 125 ml air (air asam jawa)
3-4 camb gula merah/melaka (dicincang halus)
2 camb petis udang + 1 camb air panas
sedikit garam

Panaskan minyak, tumis pes cili hingga wangi. Masukkan semua bahan lain, kacau atas api perlahan hingga mendidih dan pekat. Biar sejuk sebelum digunakan sebagai sos sapu pada kulit popia basah.

Reply #6 09 March, 2011, 12:26:09 AM
 :)
favourite ni popia basah.... boleh try nanti... :)

Ayatul Ukhuwwah

  • *
  • sy mahu jd serikandi berjiwa pejuang..InsyaAllah
    • View Profile
Reply #7 09 March, 2011, 09:48:55 AM
 :)

saya pon suka makan popia..sedapnyer...ptg nanti g pasar cari la..hikhikhik.. senyum*


resepi popia mini pedas

http://resipimamaleza.blogspot.com/2008/09/popia-mini-pedas.html

divider3
halaqahforum4