Nak RM100k sebelum 2015...ada cadangan?

*

Author Topic: Nak RM100k sebelum 2015...ada cadangan?  (Read 2154 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

28 June, 2010, 07:32:17 PM
  • Publish
  •  berisalam

    Kepada sahabat2 halaqian, sy ni telah tersilap langkah apabila masuk mcm2 skim cepat kaya dan MLM. Sy mengaku sy salah langkah. Dan kerana itu sy berhutang hingga thn 2017. Jadi sy nak tanya pendapat sahabat2 bagaimana nak dptkan RM100k sblm thn 2015 utk sy selesaikan hutang2.

    Ucapan terima kasih diberikan kpd yg sudi berikan cadangan.

    Reply #1 28 June, 2010, 07:38:19 PM
  • Publish
  • Try MLMS atau MLM Syariah. Testimoni yang diberikan oleh seorang ahlinya yang mana beliau terpaksa menanggung hutang bank bagai tiada bertepi akhirnya dikurangkan masalahnya. Tetapi usaha mau kuat, duit x mai bergolek....

    p/s : hutang bank yang berpunca daripada MLM konvesional
    « Last Edit: 28 June, 2010, 07:40:29 PM by beruang »

    Reply #2 28 June, 2010, 08:02:22 PM
  • Publish
  • Kurangkan sifat nak kaya. Jgn tersalah langkah lagi untuk mencari jalan nk cari duit dan bayar hutang.
    Bayar lah sedikit2, insyaALLAH lama2 habis supaya setiap bulan yg bayar itu akan memberi pengajra dn ingatan bukan sampai 2017 tp sampai akhir hayat.

    Reply #3 28 June, 2010, 09:11:18 PM
  • Publish
  • Try MLMS atau MLM Syariah. Testimoni yang diberikan oleh seorang ahlinya yang mana beliau terpaksa menanggung hutang bank bagai tiada bertepi akhirnya dikurangkan masalahnya. Tetapi usaha mau kuat, duit x mai bergolek....

    p/s : hutang bank yang berpunca daripada MLM konvesional

    syukran... insyaAllah sy akan bekerja dan berusaha dgn kuat... tapi sahabat... sy dah tak mahu lagi dgn MLM... salah satu sbbnya kerana MLM yg sy jd mcm ni... ada cadangan utk off line biz tak?

    Reply #4 28 June, 2010, 09:13:30 PM
  • Publish
  • Kurangkan sifat nak kaya. Jgn tersalah langkah lagi untuk mencari jalan nk cari duit dan bayar hutang.
    Bayar lah sedikit2, insyaALLAH lama2 habis supaya setiap bulan yg bayar itu akan memberi pengajra dn ingatan bukan sampai 2017 tp sampai akhir hayat.

    yes... boleh juge... tapi kalau boleh nak settle terus secepat mungkin.. sbb tu nak cdgkan... objektif sy skrg bkn nak jd kaya lagi... cuma nak cpt bayar hutang... then... sy akn kembali menjalani kehidupan spt biasa... dgn gaji sy... sy akan bina keluarga sy balik...

    Reply #5 28 June, 2010, 10:43:20 PM
  • Publish
  • dah jumpe dengan agensi AKPK tak?.....boley dapatkan kaunseling percuma dengan pihak depa.....maybe depa ada solutions....

    baru2 ni agensi AKPK tu ada buat talk pasal pengurusan kewangan dan cara untuk ringankan tangungan hutang sediada bagi pihak yang kerja makan gaji kat sini.....semua staff diwajibkan hadir dengar.....

    ada satu kes......gaji dia hanya RM1500.00 aje sebulan.....tetapi telah memiliki dan menggunakan sepenuh nye 35 keping kad kredit Platinum dan 1 keping kad kredit Gold members.....dengan jumlah nilai hutang RM840,000.00.....tengok molek2 angka tu......***Lapan Ratus Empat Puluh Ribu Ringgit Malaysia***.....WOW !!.....agak2 dia boley bayar tak dengan gaji ciput tu?.....sambil mengeluh dan sedih dia bercerita dengan agensi AKPK tu......"pakcik dah tak larat nak pikir dah.....selalu pening kepala....makan tak lalu.....mandi tak basah.....asyik termenung aje.....macam org angau esok nak nikah dengan anak dara aje......macamana la pakcik nak bayar hutang tu semua.....kalau dengan gaji ciput macam tu nak bayar hutang tu, mati hidup balik pun pakcik tak habis bayar lagik"......:sedihnya:.....peehhh.....

    sebenarnye ada sebab lain dia guna kad tu gila2 sampai tak terbayar.....tapi biar lah itu dia punya hal.....tapi apa yang penting ialah apakah solution yang agensi AKPK akan bagi kat pakcik tu......kalau kita nak tahu, better jumpa lah sendiri dengan agensi AKPK.....macam2 ada.....

    ceria*

    " Apabila iman itu tergantung di bintang Suraya, nescaya ia akan dicapai oleh lelaki berbangsa Parsi."

    Reply #6 28 June, 2010, 10:46:59 PM
  • Publish
  • nak kayo boleh,tp biarlah patuh kpd syariah...rmai yg dah tertipu dgn skim cepat kaya yg mggunakan modus operandi MLM..MLM tak salah,tp disalahgunakan...kalau sdre berminat nak bisnes HPA,insyaALLAH sy boleh trgkan mcm mne..mgkn boleh jumpe...??

    Reply #7 28 June, 2010, 11:23:26 PM
  • Publish
  • Try MLMS atau MLM Syariah. Testimoni yang diberikan oleh seorang ahlinya yang mana beliau terpaksa menanggung hutang bank bagai tiada bertepi akhirnya dikurangkan masalahnya. Tetapi usaha mau kuat, duit x mai bergolek....

    p/s : hutang bank yang berpunca daripada MLM konvesional

    syukran... insyaAllah sy akan bekerja dan berusaha dgn kuat... tapi sahabat... sy dah tak mahu lagi dgn MLM... salah satu sbbnya kerana MLM yg sy jd mcm ni... ada cadangan utk off line biz tak?

    MLMS ni (contoh HPA) tak guna sistem piramid >> orang bawah buat kerja orang atas kenyang.

    Tetapi berkat usaha kita InsyaAllah kita boleh potong upline/orang atas kita... makna kata kita dapat apa yang kita usaha... bukan orang usaha bagi kita.... Anda sendiri boleh jumpa dengan mangsa yang ana ceritakan tadi, tetapi kat Penang....

    Reply #8 28 June, 2010, 11:26:17 PM
  • Publish
  • kalau aku lah, aku suka buat traditional bisnes lagi.....tapi pastikan produk kita tu pioneer lah.....

    contoh terminologi:

    1) modal singgit, jual RM10....profit margin dah 900% (paling minima 200%)....so....step seterus nye go to volume.....sebab bawah RM30 end user mampu cash.....

    2) biar untung singgit tapi repeat sales total one million.....target 1 tahun....2 tahun....maximum 3 tahun pecah panggung.....(jangan pecah punggung eh).....ahak....

    3) be the pioneer in product.....kaji apa keperluan manusia.....kegunaan harian.....yang pakai buang.....bahan mentah mudah.....inovasi bijak......contoh: dari bahan buangan yang recycle jadi produk.....

    senang citer, jadi lah usahawan.....mulakan langkah anda dari sekarang...... ceria*


    Reply #9 28 June, 2010, 11:33:16 PM
  • Publish
  • kalau aku lah, aku suka buat traditional bisnes lagi.....tapi pastikan produk kita tu pioneer lah.....

    contoh terminologi:

    1) modal singgit, jual RM10....profit margin dah 900% (paling minima 200%)....so....step seterus nye go to volume.....sebab bawah RM30 end user mampu cash.....

    2) biar untung singgit tapi repeat sales total one million.....target 1 tahun....2 tahun....maximum 3 tahun pecah panggung.....(jangan pecah punggung eh).....ahak....

    3) be the pioneer in product.....kaji apa keperluan manusia.....kegunaan harian.....yang pakai buang.....bahan mentah mudah.....inovasi bijak......contoh: dari bahan buangan yang recycle jadi produk.....

    senang citer, jadi lah usahawan.....mulakan langkah anda dari sekarang...... ceria*



    betul juga, ana pernah mengorak langkah dengan menjual minyak attar/wangian asli. Modal ngan untung tu macam x dda beza tapi pelan2 kayuh nah boleh hp sebiji..:sedihnya:... skrng ni x buat dah x dan masa...

    Reply #10 28 June, 2010, 11:46:24 PM
  • Publish
  • itu lah berkat rezeki nama nye.....walau sedikit, tapi nampak hasil......hati puas, tidoq pun lena..... ceria*

    Reply #11 29 June, 2010, 09:00:26 AM
  • Publish
  • dah jumpe dengan agensi AKPK tak?.....boley dapatkan kaunseling percuma dengan pihak depa.....maybe depa ada solutions....

    baru2 ni agensi AKPK tu ada buat talk pasal pengurusan kewangan dan cara untuk ringankan tangungan hutang sediada bagi pihak yang kerja makan gaji kat sini.....semua staff diwajibkan hadir dengar.....

    ada satu kes......gaji dia hanya RM1500.00 aje sebulan.....tetapi telah memiliki dan menggunakan sepenuh nye 35 keping kad kredit Platinum dan 1 keping kad kredit Gold members.....dengan jumlah nilai hutang RM840,000.00.....tengok molek2 angka tu......***Lapan Ratus Empat Puluh Ribu Ringgit Malaysia***.....WOW !!.....agak2 dia boley bayar tak dengan gaji ciput tu?.....sambil mengeluh dan sedih dia bercerita dengan agensi AKPK tu......"pakcik dah tak larat nak pikir dah.....selalu pening kepala....makan tak lalu.....mandi tak basah.....asyik termenung aje.....macam org angau esok nak nikah dengan anak dara aje......macamana la pakcik nak bayar hutang tu semua.....kalau dengan gaji ciput macam tu nak bayar hutang tu, mati hidup balik pun pakcik tak habis bayar lagik"......:sedihnya:.....peehhh.....

    sebenarnye ada sebab lain dia guna kad tu gila2 sampai tak terbayar.....tapi biar lah itu dia punya hal.....tapi apa yang penting ialah apakah solution yang agensi AKPK akan bagi kat pakcik tu......kalau kita nak tahu, better jumpa lah sendiri dengan agensi AKPK.....macam2 ada.....

    ceria*


    SETUJU dgn cadangan utk ke AKPK.. nt AKPK akan aturkan pengurusan utang pakcik yg sedia ada tuu.. dalam pada tu, pakcik usaha laa yg pertama sekali JGN wat mana2 utang baru.. yg kedua plak, pakcik usaha laa utk WAT DUIT BEKERJA UTK PAKCIK.. dgn itu, insyaallah pakcik ada sedikit DUIT yg membantu pakcik bekerja utk dapatkan duit... insyaallah, semoga dipermudahkan...

    Reply #12 05 October, 2010, 01:35:38 PM
  • Publish
  • Pandangan saya - Kalau masih ada modal.....labur dengan beli dinar emas, takkan rugi.....harga semakin naik.....beli > rahnu > beli > rahnu.......secara umum harga emas naik 25-30% setahun

    Reply #13 23 October, 2010, 11:16:16 PM
  • Publish
  • dah jumpe dengan agensi AKPK tak?.....boley dapatkan kaunseling percuma dengan pihak depa.....maybe depa ada solutions....

    baru2 ni agensi AKPK tu ada buat talk pasal pengurusan kewangan dan cara untuk ringankan tangungan hutang sediada bagi pihak yang kerja makan gaji kat sini.....semua staff diwajibkan hadir dengar.....

    ada satu kes......gaji dia hanya RM1500.00 aje sebulan.....tetapi telah memiliki dan menggunakan sepenuh nye 35 keping kad kredit Platinum dan 1 keping kad kredit Gold members.....dengan jumlah nilai hutang RM840,000.00.....tengok molek2 angka tu......***Lapan Ratus Empat Puluh Ribu Ringgit Malaysia***.....WOW !!.....agak2 dia boley bayar tak dengan gaji ciput tu?.....sambil mengeluh dan sedih dia bercerita dengan agensi AKPK tu......"pakcik dah tak larat nak pikir dah.....selalu pening kepala....makan tak lalu.....mandi tak basah.....asyik termenung aje.....macam org angau esok nak nikah dengan anak dara aje......macamana la pakcik nak bayar hutang tu semua.....kalau dengan gaji ciput macam tu nak bayar hutang tu, mati hidup balik pun pakcik tak habis bayar lagik"......:sedihnya:.....peehhh.....

    sebenarnye ada sebab lain dia guna kad tu gila2 sampai tak terbayar.....tapi biar lah itu dia punya hal.....tapi apa yang penting ialah apakah solution yang agensi AKPK akan bagi kat pakcik tu......kalau kita nak tahu, better jumpa lah sendiri dengan agensi AKPK.....macam2 ada.....

    ceria*

    Assalamualaikum.... maaf lah terlalu lama tak masuk... utk pengetahuan tuan... ana tak perlu nak hubungi AKPK... keterhutangan ana tak lah smpi kena rujuk dgn AKPK... cuma... rasa serabut jer... :)

    Reply #14 23 October, 2010, 11:16:59 PM
  • Publish
  • nak kayo boleh,tp biarlah patuh kpd syariah...rmai yg dah tertipu dgn skim cepat kaya yg mggunakan modus operandi MLM..MLM tak salah,tp disalahgunakan...kalau sdre berminat nak bisnes HPA,insyaALLAH sy boleh trgkan mcm mne..mgkn boleh jumpe...??

    dah join... tapi guna sendiri jer...

    Reply #15 23 October, 2010, 11:17:58 PM
  • Publish
  • kalau aku lah, aku suka buat traditional bisnes lagi.....tapi pastikan produk kita tu pioneer lah.....

    contoh terminologi:

    1) modal singgit, jual RM10....profit margin dah 900% (paling minima 200%)....so....step seterus nye go to volume.....sebab bawah RM30 end user mampu cash.....

    2) biar untung singgit tapi repeat sales total one million.....target 1 tahun....2 tahun....maximum 3 tahun pecah panggung.....(jangan pecah punggung eh).....ahak....

    3) be the pioneer in product.....kaji apa keperluan manusia.....kegunaan harian.....yang pakai buang.....bahan mentah mudah.....inovasi bijak......contoh: dari bahan buangan yang recycle jadi produk.....

    senang citer, jadi lah usahawan.....mulakan langkah anda dari sekarang...... ceria*

    terima kasih banyak2 atas pandangan tuan

    Reply #16 11 February, 2011, 10:40:21 AM
  • Publish
  • Ya, sama macam hal saya juga. Nak selesaikan hutang piutang dan selepas itu nak menjalani hidup seperti biasa. Pernah juga cuba buat pinjaman dari bank, tapi mungkin dah 'blacklist'. Sekarang ni harap untuk dapat tunai dan selesaikan hutang piutang dan dalam masa sama teruskan kehidupan.

    Reply #17 15 February, 2011, 11:00:29 PM
  • Publish
  • Dari reply yang saya baca boleh dibuat kesimpulan yang arjunawan x nk join MLM ataupun any biz.
    ok this is my suggestion.

    Saya andaikan arjunawan buat loan/financing sebanyak 100K dengan 7 tahun tempoh pembayaran. Jika kadar keuntungan/interest adalah 4.75%, tuan perlu membayar RM1,587 sebulan, bermakna selama 7 tahun =  RM133,308. Bank untunk RM33,308.

    So, jalan penyelesaiannya adalah buat saving/investment di portfolio kewangan yang dapat bg profit lebih dari interest yang dikenakan oleh bank (4.75%) dan dalam masa yang sama continue buat pembayaran loan mcm biasa. biar saving/investment bekerja utk awak utk tempoh tertentu. bila tiba masanya keluarkan saving/investment utk selesaikan loan.

    Loan  = RM100K
    Tempoh pembayaran = 7 Tahun
    Interest rate = 4.75%
    pembayaran bulanan = RM1,587
    4 tahun pembayaran = RM1,587 x 48bulan = RM76,176
    Baki loan selepas 4 tahun = RM100,000 - RM76,176 = RM23,824

    Jadi Arjunawan memerlukan RM23,824 untuk selesaikan loan selepas 4 tahun
    untuk memudahkan pengiraan, RM23,824 jadi RM30,000 (lebih.. ok...jgn kurang sudah  :) )

    Jika saving/investment bg pulangan/keuntungan = 10%
    berapa perlu simpan setiap bulan?

    --> RM30,000 x 0.0128 (discounting factor) = RM384
    So, setiap bulan simpan RM384 (selama 4 tahun) dlm portfolio kewangan yg dpt bg profit 10% cth Unit Amanah. :ins:
    Dengan ini tuan x perlu tunggu 7 tahun utk selesaikan loan RM100K

    divider3
    halaqahforum4