Novel: Denyut Kasih Medik

Author Topic: Novel: Denyut Kasih Medik  (Read 6998 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

kapten06

  • *
  • Posts: 132
    • View Profile
01 June, 2010, 11:32:03 AM
  • Publish Di FB

  • Salam...

    Denyut Kasih Medik merupakan sabuah novel yang ditulis oleh seorang doktor perubatan yang bernama Dr Farhan Hadi iaitu suami kepada Fatimah Syarha Mohd Noordin iaitu seorang novelis dan juga pensyarah universiti malaya. Didalam buku ini mengandungi 6 bab yang terdiri daripada Langkah Bermula, Cabaran Ortopedik, Sepak Terajang Jabatan Perubatan Am, Merempuh Badai Obstetrik, Gynecology, Surgery, Wanita dan Si Dia dan diakhiri dengan selembar fitrah di pediatrik, N.I.C.U dan Maternity.


    Menurut sinopsis novel ini, ia merupakan kisah perjuangan seorang doktor muda mengaplikasikan syariat di hospital ketika bergelar doktor pelatih(houseman). Ia juga kisah masyarakat kerana menyentuh isu-isu perubatan dalam kehidupan masyarakat. Bukan itu saja, ia kisah seorang pemuda yang hidupnya sarat impian dan cita-cita. Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan cinta. Nikmatilah satu kisah indah yang sungguh membina, Denyut Kasih Medik.


    Komen aku mengenai buku ini:

    Bagi aku tentang novel nie, ada banyak unsur nasihat ada juga panduan terutamanya untuk para doktor, para wanita dan juga lelaki. Terdapat juga penerangan hukum dan soal jawab dalam buku ini, doa-doa untuk diamalkan. Buku ini banyak menceritakan pengalaman sebagai seorang bakal doktor. Rupanya memang susah dalam menjadi seorang doktor pelatih, bila baca novel nie aku dapat rasakan macam aku berada dalam situasi dia. Perlukan banyak kesabaran dalam melayan kerenah pesakit, doktor, kawan dan orang atasan. Plot buku ini mendatar kerana banyak diceritakan pengalaman dan tiada plot yang suspend tapi walaupun mendatar kisahnya menarik untuk dikongsi. Apayang aku dapat dari novel ini adalah:

    1)ilmu/istilah perubatan
    2)doa amalan
    3)redha dengan pemberian ALLAH s.w.t
    4)Hukum-hakam

    dan banyak lagi. Walaupun tajuknya kasih medik, ianya bukannya terlalu banyak menyentuh isu percintaan lelaki dengan perempuan, bagi aku mungkin kasih medik itu bermaksud kecintaan terhadap kerjaya sebagai seorang doktor. Aku suggest korang patut beli novel nie. Selamat membaca.
    ALLAH answer PRAYERS in 3 ways..
    1- HE says YES & GIVES u wat u WANT..
    2- HE says NO & GIVES u somthg BETTER..
    3- HE says WAIT & GIVES u da BEST in HIS own time

    florafauna

    • *
    • Posts: 493
      • View Profile
    Jawab #1 01 June, 2010, 12:35:33 PM
  • Publish Di FB
  • salam..kalau i ni bukan bakal atau bukan doktor boleh beli jugak ker?

    kapten06

    • *
    • Posts: 132
      • View Profile
    Jawab #2 01 June, 2010, 12:45:01 PM
  • Publish Di FB
  • yup boleh jer... xder masalah... saya bukan dr pun..huhuh

    florafauna

    • *
    • Posts: 493
      • View Profile
    Jawab #3 01 June, 2010, 02:38:54 PM
  • Publish Di FB
  • oo...kalau macam tu boleh lah try beli n baca ...minat tentang sains ni..

    kapten06

    • *
    • Posts: 132
      • View Profile
    Jawab #4 01 June, 2010, 09:04:13 PM
  • Publish Di FB
  • owh bagusla kalau minat...beli la dan selamat membaca...

    mawarhatiku

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #5 01 June, 2010, 09:17:27 PM
  • Publish Di FB
  • telaga biru ke?

    kapten06

    • *
    • Posts: 132
      • View Profile
    Jawab #6 01 June, 2010, 10:49:02 PM
  • Publish Di FB
  • yup keluaran telaga biru

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #7 02 June, 2010, 01:03:08 AM
  • Publish Di FB
  • zaman sekaran.btidak cukup umo50 tahun.perlu buat postmotem..entah2 waktu diorg buat postmotem tu,diorg curi organ.
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    syuhada_2811

    • *
    • Posts: 128
      • View Profile
    Jawab #8 02 June, 2010, 11:32:16 AM
  • Publish Di FB
  • assalamualaikum...saya dah bace novel ni...best sangat...banyak ilmu yang boleh belajar... dan tahu situasi doktor yang sebenarnya... saya terpikir mase saya masuk hospital 3 hari.. pagi, petang, malam, tengah malam dan esok dan begitulah selama 3 hari saya di wad.. ada seorang doktor akn periksa saya setiap mase..mungkin mase tu die oncall 3 hari sebab setiap mase saya nampak doktor tu.. nampak matanya yang dh lebam mungkin disebabkan tidak cukup tido.. saya bangga dengan doktor tu sebab walaupun die letih tapi masih memberi perkhidmatan dengan baik dan bersabar melayani karenah pesakit.. ada satu surah yang membuatkan saya jadi semangat untuk buat kerja walaupun dalam keadaan letih.. saya selalu membaca surah Ash-Syarh yang bermaksud :

    (1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ?
    (2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) -
    (3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
    (4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
    (5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
    (6) (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
    (7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
    (8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

    semoga dengan surah ini dapat menguatkan diri kita untuk sentiasa membuat amal kerana Allah s.w.t..wassalam...

    studentlife

    • *
    • Posts: 69
    • Salam ukhuwah XD
      • View Profile
    Jawab #9 04 June, 2010, 12:25:40 PM
  • Publish Di FB
  • ana teringin nk baca buku nie.. sinopsis nye agak menarik.. ana mnat utk blaja medic.. :ins:

    aqilah najihah

    • *
    • Posts: 6
      • View Profile
    Jawab #10 04 June, 2010, 01:44:04 PM
  • Publish Di FB
  • Novel ni memang best...nk dptkan online pun bole di http://www.stormreaders.net/elsalim7 Harga RM23 sahaja.

    Iffah Rezali

    • *
    • Posts: 215
    • Kini kusudah 16. =']
      • View Profile
    Jawab #11 19 June, 2010, 02:14:52 AM
  • Publish Di FB
  • pernah tengok, tapi tak pernah baca lagi..jika ada kelapangan, saya pergi cari..insya-allah..
    Fa'tabiru!

    mentaripagi90

    • *
    • Posts: 189
    • senyumlah sokmo
      • View Profile
    Jawab #12 23 June, 2010, 07:33:08 AM
  • Publish Di FB
  •  berisalam
       buku ni best,rugi sape tak bace...paling teruja mase doktor tu cakap loghat kelantan(penulis pon sal klate)
    tak sangka....seba sedikit dapat blajar pasal perubatan...:senyum:
    best....best...best =;8) =;8) =;8)
    ~"semoga hati kita sinarannya bak sinaran mentari di pagi hari,menyuluh dan menerangi alam,tidak pula ia panas lagi memanaskan tapi ianya menenangkan lagi mententeramkan jiwa...  "~

    florafauna

    • *
    • Posts: 493
      • View Profile
    Jawab #13 23 June, 2010, 08:20:04 AM
  • Publish Di FB
  • salam..di kelantan kedai buku mana yang ada jual novel ni ekkk??

    mentaripagi90

    • *
    • Posts: 189
    • senyumlah sokmo
      • View Profile
    Jawab #14 23 June, 2010, 08:26:49 AM
  • Publish Di FB
  •  :ws:
    ana beli kat kedai buku muda osman...
    ermmm...insyaALLAH ade lagi...cuba cari...cari kat kedai buku ja'afar rawas ke...ana beli buku tu masa awal tahun...tak pastilah ade lagi ke tak...tapi kat tempat ana ade lagi...muda osman cawangan tanah merah...

    florafauna

    • *
    • Posts: 493
      • View Profile
    Jawab #15 23 June, 2010, 08:48:37 AM
  • Publish Di FB
  • :ws:
    ana beli kat kedai buku muda osman...
    ermmm...insyaALLAH ade lagi...cuba cari...cari kat kedai buku ja'afar rawas ke...ana beli buku tu masa awal tahun...tak pastilah ade lagi ke tak...tapi kat tempat ana ade lagi...muda osman cawangan tanah merah...

    terima kasih..
    ok..nanti nak try pantau memantau di kedai buku kb ni..terima kasih....

    qaniah

    • *
    • Posts: 72
      • View Profile
    Jawab #16 15 January, 2011, 11:44:12 PM
  • Publish Di FB
  • novel ni pn ana dh hbes baca... mmg byk knowledge baru,, terutama  gabungan sains & al-quran,,

    kasihiro

    • *
    • Posts: 568
    • Beliau selalu ingat kita...kita lupa padanya..:(
      • View Profile
    Jawab #17 16 January, 2011, 12:31:12 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    ehem2... terbeli ktpesta buku..
    xtau pulak novel...
    (its my first novel im read it!! arrr! no!! )

    but...nice one!!

    -xsperti novel cinta2..or novel yang menggunakan ayat2 islamik untuk menarik perhatian pembaca..
    tetapi memasukkn ayat-ayat al-quran n hadith2..fiqh brkenaan wanita juga banyak..

    insyaAllah ^__^


    perfect

    • *
    • Posts: 11
    • "Mujahidah Mencari Mardhotillah"
      • View Profile
    Jawab #18 21 January, 2011, 01:54:52 AM
  • Publish Di FB
  •  :)ni novel ke2 yg saya bace dlm 2-3 hari je..novel first tu novel fatimah syarha..sgt tersentuh...sape2 yg belum bace amat digalakkan membacanya..amatlah rugi kalu tak bace... :msya:tahniah, dr.farhan dan jawzahnya, fatimah syarha...serta haura' yang comel... :jaz:

    ghard

    • *
    • Posts: 73
    • ..Indah dan manisnya hidup kerana NYA..
      • View Profile
    Jawab #19 21 January, 2011, 02:53:56 AM
  • Publish Di FB
  •  :)
    dah memiliki dan baca novel.. :msya:  best sangat2..banyak input menarik..saya suka dr.farhan mengetengahkan figh medik dalam ceritanya...sedikit sebanyak membantu urusan kerja yang saya lalui.semoga semua doktor muslim dan muslimah sentiasa mengamalkan cara terbaik bagi rawatan seseorang pesakit..saya sarankan semua bakal doktor memilikinya..tak salahkan :senyum:..
    'it was fun especially when you do it in da name of ALLAH..what ever it is remember study and working is Jihad N Jihad can bring near to Allah N make u feel relief in this world full of stressness..;-)

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    Kotak Kasih

    Started by sofia Kisah

    13 Replies
    4396 Views
    Last post 01 May, 2011, 10:52:07 PM
    by hani muslim
    45 Replies
    3563 Views
    Last post 06 February, 2012, 12:41:32 AM
    by firad96
    Nur kasih

    Started by nur_87 « 1 2 3 4 » Hiburan

    62 Replies
    9528 Views
    Last post 19 June, 2011, 10:43:46 AM
    by halawah