Perlukah Ada Marka / Awek / Kekasih?

Poll

Perlukah ada marka (awek) @ kekasih... sekarang... zaman IPT ? ? ?

1
3 (50%)
2
3 (50%)

Total Members Voted: 6

Voting closed: 03 June, 2010, 08:14:17 AM

Author Topic: Perlukah Ada Marka / Awek / Kekasih?  (Read 10063 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Hafizahidan

  • *
  • Posts: 44
  • TiAdA CiNtA aGuNg SeLaIn CiNta AlLaH & RaSuL
    • View Profile
27 May, 2010, 08:14:17 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamua'laikum...
    Em... member lain kalau ikutkan semua ada... sampai dok bergayut... p menarik sini sana... p tengok wayang...tapi... adakah patut saya ada marka la nie... tapi... saya ni pemalu orangnya... :senyum:... patutkah kena cari...??? adakan sudah terlambat...??? tak pun buat buat tak tau...??? wajib ada...???
    Wassalam...
    Salam ukwah & salam sayang... lalalalaaa...

    m.amir

    • *
    • Posts: 161
      • View Profile
    Jawab #1 27 May, 2010, 08:22:52 AM
  • Publish Di FB

  • Lebih baik "tiada" aweks agar diri tidak terjerumus dgn dosa......
    Jika sudah berkemampuan utk bernikah.... patuhilah peraturan
    hubungan antara lelaki & wanita sebagaimana yg telah ditetapkan
    oleh Allah & Rasul......
    BERSAMA MENGGAPAI KEREDHAAN ALLAH

    florafauna

    • *
    • Posts: 494
      • View Profile
    Jawab #2 27 May, 2010, 08:27:21 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamua'laikum...
    Em... member lain kalau ikutkan semua ada... sampai dok bergayut... p menarik sini sana... p tengok wayang...tapi... adakah patut saya ada marka la nie... tapi... saya ni pemalu orangnya... :sedihnya:... patutkah kena cari...??? adakan sudah terlambat...??? tak pun buat buat tak tau...??? wajib ada...???
    Wassalam...

    salam..hemmm..mudah je soalan awak sebenarnya..:sedihnya:..try nak jawab nih..
    macam ni..saya tak pernah dengar lagi dalam islam menyuruh dan menyarankan umatnya mencari "awek atau pakwe"..yang diwajib cari ialah isteri..sebab apa islam kata jangan cari awek?..sebabnya tak ada ikatan sah..apabila tidak ada ikatan yang sah maka maksiat boleh berlaku anytime..contoh mudah..lihat je isu sosial sekarang iaitu kes pembuangan bayi di merata-rata tempat..hasilnya sebab hubungan yang terlarang ini la...anak2 muda sekarang yang di bangku sekolah sekolah pun ada...fikir-fikirkanlah..jangan biarkan hati yang bersih dikotori sebab tengok orang lain ada "someone special" kita nak jugak...emmm..tak patut..tak patut..
    lainlah kalau u mencari sebab nak dijadikan suri hati atau ur wife..kan..emmm..tp tak tau la saya jika u rasa awek tu wajib dalam islam..bg saya tak..hemmm..ok...

    amrizal

    • *
    • Posts: 213
    • Mati pada Jalan Allah cita-cita Kami
      • View Profile
    Jawab #3 27 May, 2010, 08:41:41 AM
  • Publish Di FB
  • wa la taqrabuzzina.... Jauhilah zina!

    Allah berfirman :
    ]وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً[ (32) سورة الإسراء.
    “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji ( fahisyah ) dan suatu jalan yang buruk.” (Surah Al Isra’, 32


    Allah berfirman :
    ]قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ(1) الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاتِهِمْ خَاشِعُونَ(2)وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ(3) والَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ(4) وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ(5) إِلا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِين(6)فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ[(7) سورة المؤمنون.
    “Sesungguhnya beruntunglah orang orang yang beriman,       ( yaitu ) orang orang yang khusyu’ dalam shalatnya, dan orang orang yang menjauhkan diri dari ( perbuatan dan perkataan ) yang tiada berguna, dan orang orang yang menunaikan zakat, dan orang orang yang menjaga kemaluannya kecuali terhadap istri istri mereka, atau budak budak yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela. Barang siapa yang mencari yang dibalik itu, maka mereka itulah orang orang yang melampaui batas.” (Surah Al Mu’minun, 1 – 7 ).


    ] وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ(29) إِلا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِين(30)فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ (31)[.
    “Dan orang orang yang memelihara kemaluannya, kecuali terhadap isteri isteri mereka atau budak budak yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela. Barang siapa yang mencari dibalik itu maka mereka itulah orang orang yang melampaui batas.” (Surah Al Ma’arij, 29 – 31).
     
    Oleh sebab itu, Allah memerintahkan Rasulullah untuk memerintahkan orang orang beriman agar menjaga pandangan dan kemaluan mereka, juga diberitahukan kepada mereka bahwa Allah selalu menyaksikan amal perbuatan mereka.

    Sekiranya sudah jumpa yang berkenan cepat2 meminang dan kawin secepat mungkin. Sekiranya tidak mampu hendaklah berpuasa. Kita sekarang berada dizaman fitnah.. takut kita terjerumus ke lembah maksiat dan zina.. nauzubillahimin zalik..

    Untuk renungan diri dan semua.
    « Last Edit: 27 May, 2010, 08:50:38 AM by amrizal »
    Dapatkan tudung bidang 60 dengan harga serendah RM19.90 sehelai. Sila layari link dibawah untuk maklumat lanjut.
      http://www.modernmuslim.co.cc

    anasameen

    • *
    • Posts: 1053
    • free al-Quds!!!
      • View Profile
    Jawab #4 27 May, 2010, 08:44:59 AM
  • Publish Di FB
  • Salam.

    Topik macam ni dah banyak kat halaqah ni.

    betul saya cakap, kalau search mesti banyak ilmu yang anta dapat.

    trylah search, moga dipermudahkan.

    wassalam
    :: berkata2 itu lebih senang dari melaksana ::

    Hafizahidan

    • *
    • Posts: 44
    • TiAdA CiNtA aGuNg SeLaIn CiNta AlLaH & RaSuL
      • View Profile
    Jawab #5 27 May, 2010, 08:50:40 AM
  • Publish Di FB
  • Bagus2 sahabat semua... Terima kasih....

    012nurul

    • *
    • Posts: 69
      • View Profile
    Jawab #6 27 May, 2010, 08:56:30 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamua'laikum...
    Em... member lain kalau ikutkan semua ada... sampai dok bergayut... p menarik sini sana... p tengok wayang...tapi... adakah patut saya ada marka la nie... tapi... saya ni pemalu orangnya... :sedihnya:... patutkah kena cari...??? adakan sudah terlambat...??? tak pun buat buat tak tau...??? wajib ada...???
    Wassalam...


    Assalamualikum Al Hafiz...saya rasa ada  marka tu perlu ....... tapi tak perlu lah bercinta sakan ya.. :) boleh kenalan .... yahoo. ID awak apa ye ;)

    012nurul

    • *
    • Posts: 69
      • View Profile
    Jawab #7 27 May, 2010, 08:58:28 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamua'laikum...
    Em... member lain kalau ikutkan semua ada... sampai dok bergayut... p menarik sini sana... p tengok wayang...tapi... adakah patut saya ada marka la nie... tapi... saya ni pemalu orangnya... :sedihnya:... patutkah kena cari...??? adakan sudah terlambat...??? tak pun buat buat tak tau...??? wajib ada...???
    Wassalam...

    salam..hemmm..mudah je soalan awak sebenarnya..:sedihnya:..try nak jawab nih..
    macam ni..saya tak pernah dengar lagi dalam islam menyuruh dan menyarankan umatnya mencari "awek atau pakwe"..yang diwajib cari ialah isteri..sebab apa islam kata jangan cari awek?..sebabnya tak ada ikatan sah..apabila tidak ada ikatan yang sah maka maksiat boleh berlaku anytime..contoh mudah..lihat je isu sosial sekarang iaitu kes pembuangan bayi di merata-rata tempat..hasilnya sebab hubungan yang terlarang ini la...anak2 muda sekarang yang di bangku sekolah sekolah pun ada...fikir-fikirkanlah..jangan biarkan hati yang bersih dikotori sebab tengok orang lain ada "someone special" kita nak jugak...emmm..tak patut..tak patut..
    lainlah kalau u mencari sebab nak dijadikan suri hati atau ur wife..kan..emmm..tp tak tau la saya jika u rasa awek tu wajib dalam islam..bg saya tak..hemmm..ok...




    Assalamualikum betul cakap flora.. jangan cari awek .. tapi cari isteri kan kan  :)

    al_farafishah

    • *
    • Posts: 204
      • View Profile
    Jawab #8 27 May, 2010, 09:01:53 AM
  • Publish Di FB
  • :) Adakah tidak memiliki awek atau pakwe itu satu kekurangan dalam hidup? Sementara anda belum terjebak dengan budaya bercouple ini di IPT, jangan cuba-cuba. Banyak keburukan dari kebaikan. Usahlah terikut-ikut dengan mereka yang lain.Lainlah jika ingin menikah dengan segera. Kalau belum perlu untuk menikah, bersabarlah dahulu dan tumpukan terhadap pelajaran. Seterusnya cari pekerjaan yang baik dan berbakti kepada kedua ibu bapa dahulu. Jodoh itu sudah ditentukan, insya Allah ada tu. Hindari budaya bercouple. No couple before nikah. Bercinta  lepas kahwin itu lebih baik, bertambah-tambah pula pahala, redha,rahmat dan kasih sayang Allah. Wallahu a'lam...
    "Ya Allah, Kau kumpulkanlah aku bersama dengan orang-orang yang bertaqwa dan berakhlak mulia...Amin."
    http://beyondmindeyesstudio.blogspot.com

    dishar

    • *
    • Posts: 92
    • "'cOUpLE' bukan pilihan...jgn dekati zInA"
      • View Profile
    Jawab #9 27 May, 2010, 10:08:25 AM
  • Publish Di FB
  • isi je bait muslim tu..senang..n terus nikah..x payah pening kepala..

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #10 27 May, 2010, 10:16:17 AM
  • Publish Di FB
  • :)

    Tiada istilah 'couple' dalam ISLAM. ISLAM hanya membenarkan perhubungan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram melalui perkahwinan.
    Ada juga segelintir yang menyatakan bahawa boleh 'couple', tetapi 'couple islamic'. Maksud 'couple islamic' adalah perkahwinan. Jadi saya rasa seeloknya, tidak perlu lagi untuk mencari pasangan jika bukan kerana hendak berkahwin segera. Hati manusia mudah berubah. Mungkin hari ini kita sukakan si dia. Mungkin di hari yang lain, kita terpikat pada yang lain pula. Adakah itu akan menyebabkan salah seorang dari kita akan sensara? Semestinya YA. Carilah pekerjaan yang tetap dahulu. kukuhkan kedudukan ekonomi diri dan juga keluarga. Kalau sudah jodoh, Tidak akan lari ke mana. Tidak akan lari gunung kalau di kejar......
    [img width=610 height=70]http://i87.servimg.com/u/f87/12/77/43/73/kelant10.jpg[/img]

    "Berusahalah kamu seperti mana kamu akan hidup untuk selama-lamanya. dan beribadatlah kamu seperti mana kamu akan mati pada keesokan hari."

    AZ^Zahra

    • *
    • Posts: 276
      • View Profile
    Jawab #11 27 May, 2010, 10:35:56 AM
  • Publish Di FB
  • masa kat campus adalah untuk belajar, enjoy dengan kawan dan menyertai aktiviti2. Time ni lah nak jauh berjalan, luas pemandangan. Buat aktiviti2 untuk cari pengalaman.

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #12 27 May, 2010, 10:58:36 AM
  • Publish Di FB
  • masa kat campus adalah untuk belajar, enjoy dengan kawan dan menyertai aktiviti2. Time ni lah nak jauh berjalan, luas pemandangan. Buat aktiviti2 untuk cari pengalaman.

    bukan aktiviti per'couple'an. Elakkan dari berkepit dengan perempuan sentiasa. ini kerana anda mungkin akan tidak disenangi dalam kalanagn rakan-rakan anda yang lain ( bagi LELAKI). bagi kaum hawa, jagalah tingkahlaku semasa diluar.

    panglima-garang

    • *
    • Posts: 611
      • View Profile
    Jawab #13 27 May, 2010, 11:02:36 AM
  • Publish Di FB
  • :senyum:.....bagi aku la.....kalau nak cari isteri's.....kena lah kenal2 dulu....(macam aku cakap sebelum ni la, kenal sifat2 nye dulu)......bergaul dan bersembang2....(tapi sendiri mau ingat lah batas2 tu).....baru lah tidak menyesal di kemudian hari.....bergadoh pongpang2.....terbang lesong batu and pinggan mangkuk sume....mengeluh dan menjauhkan diri pula kan.....camne kalau main terjah aje ambik buat isteri's.....then bile kawin dan melangkah ke gerbang malam pertama.....selak punye selak tiba2 cuping telinge takde sebelah.....haaa....amacam?....ada patut ka?.....so better lah kita kena mengenal dulu lah yea.....faham memahami dulu on discussion only la (not B2B).....maybe kat situ ada sedikit kejujuran yg sempat diluahkan (muzakarah)......just org jaman sekarang ni aje yg panggil kenalan tu sebagai awek atau kekasih.....dan macam2 pulak lah hal yg berlaku bile diri sendiri tak pandai bawak haluan.....any komen, itu korang tanggung sendiri lah.....cume sekarang, kita nak stick nye dan kita tak boley la nak pukul rata pulak.....adakah perlu ada marka awek atau kekasih tu?.....yes, why not aper....takyah nak tanya perlu atau tidak lah.....just tanya, i'm qualified or not.....then carry on aje lah merisik meminang.....dont waste the time....ahhh....sesungguhnye, manusia itu dalam kerugian.....
    " Apabila iman itu tergantung di bintang Suraya, nescaya ia akan dicapai oleh lelaki berbangsa Parsi."

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #14 27 May, 2010, 11:11:46 AM
  • Publish Di FB
  • Hujah panglima-garang sehebat namanya. Memang betul kita perlu mengenali pasangan kita terlebih dahulu sebelum berkahwin. Bukan main terjah sembarangan saja. Kalau sudah pasti kita ingin berkahwin, carilah yang sesuai. Semua orang layak, cuma sesuai atau tidak. Itu sahaja. Tidak salah jika kita ingin mengenali seseorang, tetapi jagalah batas-batas dan adab pergaulan tersebut. Kalau sudah teringin sanagt, bawa jumpa keluarga, bawa berbincang untuk langkah yang seterusnya. Wallahualam

    panglima-garang

    • *
    • Posts: 611
      • View Profile
    Jawab #15 27 May, 2010, 11:32:46 AM
  • Publish Di FB
  • khairuddin, im just like debu2 di tepi jalan aje lah.....nothing more nothing less....Allah The Mighty....hanya menanti ditiup angin yg akan datang menyapa......yes, betul.....as makhluk yg berikhtiar dan berusaha......setiap permulaan menentukan pengakhiran.....so jangan tersilap memilih pasangan......baik perempuan atau lelaki.....adakah kita perlu menanggung risiko terhadap apa yg anak2 kita akan dapat?.....itu lah pelaburan yg kita tidak boley permudahkan......amal jariah yg bermanfaat, ilmu yg berguna dan ANAK2 YANG SOLEH DAN SOLEHAH YG MENDOAKAN.....

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #16 27 May, 2010, 11:40:12 AM
  • Publish Di FB
  • kita sesama ISLAM haruslah saling mengingatkan. orang yang pertama yang mendengar adalah diri kita sendiri. selepas itu barulah orang lain.
    wallahualam

    S!R

    • *
    • Posts: 9
      • View Profile
    Jawab #17 27 May, 2010, 11:56:03 AM
  • Publish Di FB
  • jawapan bg persoalan hafiz terletak pada hafiz sendiri..adakah kita sekadar nk berseronok bercintan-cintun tanpa ada niat nak kawin atau mmg niat dan tekad nk kawin..
    jika mmg niat nk kawin,teruskan usaha mencari tetapi batas-batas y dh ditetapkan dlm Islam jgn kita buat x endah..

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #18 27 May, 2010, 12:06:05 PM
  • Publish Di FB
  • Dalam usaha mencari, carilah juga keberkatan daripada ALLAH S.W.T.. Banyakkan berdoa supaya di berikan jodoh yang baik. Sebelum itu, kita mestilah jadi yang baik terlebih dahulu. Wallahualam

    ananul farhana

    • *
    • Posts: 60
      • View Profile
    Jawab #19 27 May, 2010, 01:34:23 PM
  • Publish Di FB
  • asslmualikum..

    sekarang nie..budak sekolah pon dah pandai bercinta...bila ditanya..nape muda2 bercinta..diaorg akan cakp..bila bercinta ada jgk orng nak main masej..tak sunyi...budak2 u pon cakap mcm tu..sunyi sgt ka?? mcm tak de aktvt lain selain..kadang2 rsa marah sgt..sbb alsan tu tak logik...bila kita ajak buat usrah crta pasai certa nabi dan cerita telanda mula la ckp ada kerja la..hmm..
    moga hati2 kita semua diperlihara ALLAH...amin...insyaALLAH..

    Bagi hafiz..berkwn tak pe..sbb bila kita berkwn kita rasa erat..tp bila kita bercinta kita rasa rimas..itu pendpt je..^_^

    Ya- Allah..Ya- Rahman.. Ya-Rahim..
    ampunilah dosa ku..

    Ya- Allah..Ya-Robi..
    Kasihilah dan redhailah daku...

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    45 Replies
    9681 Views
    Last post 26 February, 2011, 12:22:26 PM
    by durian
    9 Replies
    2599 Views
    Last post 08 December, 2009, 12:01:31 AM
    by khuratuain
    89 Replies
    8343 Views
    Last post 28 March, 2012, 04:32:51 PM
    by laura