Mari belajar bagaimana ingin dapatkan gambar menarik.

Author Topic: Mari belajar bagaimana ingin dapatkan gambar menarik.  (Read 12432 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

myfatchubby2bro

  • *
  • Posts: 108
    • View Profile
Jawab #20 21 October, 2010, 08:04:35 PM
  • Publish Di FB
  • cunnn~~~
    saya tak berapa suka nak edit gambar....
    macam mana ya nak tahu arah lighting mana yang sesuai bila amik gambar....?
    saya selalu main shot je...
    heeee~
    jap, apa kelebihan bila save gambar dalam format RAW....?

    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #21 21 October, 2010, 09:06:58 PM
  • Publish Di FB
  • hebat la sedara ibnuwalidaini dan zach....
    saya suka kaler kat setiap gambar yang sedara2 post....
    setiap gambar ada artistik trsendiri...
    :senyum:...

    bukan gambar kawe tu...
    kawe adjust balik brightness gambar ibnuwalidaini guna PS CS5 jer :senyum:...

    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #22 21 October, 2010, 09:33:29 PM
  • Publish Di FB
  • Gambar-gambar bunga Cameron Highland......






    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #23 21 October, 2010, 09:48:46 PM
  • Publish Di FB
  • Sorry tak minta izin dulu...
    Ni testing shj...



    sila2....teman no hal jer..ni edit guna aper nih..tak reti betui teman nak ngedit nih..sesapa leh wat klas tak..
    " Semua manusia tahu bagaimana
    hendak bercakap tetapi
    tidak semua orang tahu bila dia
    patut bercakap."

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #24 21 October, 2010, 09:53:19 PM
  • Publish Di FB
  •  :)


    kalau tak pakai kamera yang power2 boleh tak dapat jadikan gambar tu cantik jugak? ke nak dapat gambar cantik kena pakai DSLR je? macam saya guna handset murah je. ataupun, yang penting shot tu?

    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #25 21 October, 2010, 09:56:51 PM
  • Publish Di FB
  • :)


    kalau tak pakai kamera yang power2 boleh tak dapat jadikan gambar tu cantik jugak? ke nak dapat gambar cantik kena pakai DSLR je? macam saya guna handset murah je. ataupun, yang penting shot tu?

    bleh jer..pandai cari sudut terbaik..cantik ler gambo tuh..jangan kata kamera henpon...kamera laptop pun bleh..keh keh

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #26 21 October, 2010, 10:00:48 PM
  • Publish Di FB
  • gambar ni? komen2.. suka ambik gambar tapi kebanyakan masa ambik gambar orang. pemandangan ni sempat sikit2 je sebab kawan2 mesti inter-frame..:senyum:..



    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #27 21 October, 2010, 10:03:12 PM
  • Publish Di FB
  • :)


    kalau tak pakai kamera yang power2 boleh tak dapat jadikan gambar tu cantik jugak? ke nak dapat gambar cantik kena pakai DSLR je? macam saya guna handset murah je. ataupun, yang penting shot tu?

    bleh jer..pandai cari sudut terbaik..cantik ler gambo tuh..jangan kata kamera henpon...kamera laptop pun bleh..keh keh

    Baru jer nak menjawab.... :senyum:
    Boleh tapi, gambar tak secantik gambar DSLR...
    Dan kemungkinan nak kena ambil masa yang lama untu mendapatkan setting dan kualiti gambar yang bermutu...
    Maksudnya, satu pos mahu kene ambil berkali2... pastu kene pandai edit guna komputer...

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #28 21 October, 2010, 10:05:52 PM
  • Publish Di FB
  • oh..masalahnya nak edit tak reti langsung..semua gambar yang cantik2 tu selalunya diedit ke? kalau tanpa editing, gambar memang tak dikira cukup cantik ye? ataupun maksud cantik tu kualiti gambar tu tak cukup bagus?


    banyaknya tanya..

    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #29 21 October, 2010, 10:10:17 PM
  • Publish Di FB
  • oh..masalahnya nak edit tak reti langsung..semua gambar yang cantik2 tu selalunya diedit ke? kalau tanpa editing, gambar memang tak dikira cukup cantik ye? ataupun maksud cantik tu kualiti gambar tu tak cukup bagus?


    banyaknya tanya..

    cantik2 ni bende subjektif...keh keh..cumanya dalam fotografi ni..biasanya orang tengok ke'sharp'an gambar..so kelebihan slr berbanding kamera henpon mahupun laptop..bleh capture bagi jelas..takyah edit pun gambar bleh nampak cantik..

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #30 21 October, 2010, 10:17:35 PM
  • Publish Di FB
  • oh..macam tu..kira kualiti gambar tu la yang penting...


    impian nak beli DSLR lambat lagi kot nak tercapai..:senyum:. terima kasih.

    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #31 21 October, 2010, 10:21:41 PM
  • Publish Di FB
  • salam~

    dulu masa kecik-kecik, arwah ayah saya ajar perkara paling asas.....
    composition...
    heeee~~
    sampai saya dah nak dekat 20 tahun, arwah ayah saya tetap tak nak ajar perkara-perkara lain mengenai fotography....
    arwah ayah saya bilang composition paling penting dalam fotography....
    mahirkan perkara ini dulu, baru pergi ke step-step seterusnya.....
    fahamkan third rule tu, seimbangkan subjek dengan environment....
    heee~       

    composition tu cara ambil gambar,
    rules of third tu salah satu cara paling asas untuk juru foto (selalunya untuk memfokuskan Point of interest)...

    ada banyak lagi composition,
    contohnya
    1) garisan (atau gambar/objek yang membentuk garisan) secara vertical, horizontal ataupun diagonal.
    2) framekan gambar tersebut menggunakan objek sekeliling...
    3) DOF (depth of field) macam gambar bunga tu untuk memfokuskan lagi pandangan mata kita pada objek...
    4) arah pergerakkan objek... kene pastikan ada ruang pergerakkan dihadapan objek tersebut contohnya orang berlari dalam post gambar cahaya pecinta (tapi rasa2 gambar tu bukan fokus pada org lari tersebut)...
    dan lain2 lagi....

    yang atas tu antara yang asas la...
    banyak sangat kalau nak tulis dan terangkan...
    saya sendiri pun tak begitu mahir yang 5 tu.. oh satu lagi pencahayaan..

    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #32 21 October, 2010, 10:22:31 PM
  • Publish Di FB
  • oh..macam tu..kira kualiti gambar tu la yang penting...


    impian nak beli DSLR lambat lagi kot nak tercapai..:senyum:. terima kasih.

    kualiti dan mata pemerhati..so kene blajar cari sudut dan sebagainya..gambar ni suatu yang mati tapi bleh nampak hidup bila ditatap..itulah kecantikan fotografi..cceewaahhh...

    ibnuwalidaini : teman pun main tembak jer...

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #33 21 October, 2010, 10:23:17 PM
  • Publish Di FB
  • boleh adjust guna photoshop..bagi yang mahir..gambar bermutu lagi bagus ..kalau yang kurang tu pun boleh juga..tapi susah sikit la...kalau mahir photoshop ..baguslah kerja lagi senang... bukan photoshop je dok gune dan ade beberapa software lagi..wallahualam..tak ingat software nye..
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #34 21 October, 2010, 10:25:13 PM
  • Publish Di FB
  • macam mana pulak gambar yang saya ambik kat atas tu? boleh jadi cantik ke kalau edit? :sedihnya:

    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #35 21 October, 2010, 10:25:40 PM
  • Publish Di FB
  • oh..masalahnya nak edit tak reti langsung..semua gambar yang cantik2 tu selalunya diedit ke? kalau tanpa editing, gambar memang tak dikira cukup cantik ye? ataupun maksud cantik tu kualiti gambar tu tak cukup bagus?


    banyaknya tanya..

    cantik2 ni bende subjektif...keh keh..cumanya dalam fotografi ni..biasanya orang tengok ke'sharp'an gambar..so kelebihan slr berbanding kamera henpon mahupun laptop..bleh capture bagi jelas..takyah edit pun gambar bleh nampak cantik..

    Betui, betui, betui...
    Kalau yang dah pro,
    dia tak pakai edit2 ni kecuali dia ambil gambar potret,
    nak jadikan gamba tu soft/licin/lembut...

    PRO PHOTOGRAPHER...
    Focus more on shooting,
    Less on editting.

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #36 21 October, 2010, 10:26:45 PM
  • Publish Di FB
  • macam mana pulak gambar yang saya ambik kat atas tu? boleh jadi cantik ke kalau edit? :sedihnya:


    boleh sahaja...dah cukup ok dah tu...

    Zach

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #37 21 October, 2010, 10:31:44 PM
  • Publish Di FB
  • macam mana pulak gambar yang saya ambik kat atas tu? boleh jadi cantik ke kalau edit? :sedihnya:


    boleh sahaja...dah cukup ok dah tu...

    Rasa, tak payah
    dah cukup cantik...
    composition tu dah guna diagonal lines & titik point of interest yang betul... (semua menuju ketitik dihadapan orang yang edang berlari tersebut...
    Ok la tu...

    DSLR  sekarang mana ada mahal?
    RM1500 tu dah ok dah buat ambil gambar...
    tp 1 je masalah DSLR ni... Besau sangat nak bawa pi mana2... leceh...

    myfatchubby2bro

    • *
    • Posts: 108
      • View Profile
    Jawab #38 21 October, 2010, 10:35:23 PM
  • Publish Di FB
  • tenet slowww~~
    tak dapat tengok semua gambar....
    huhuhuhu~~~~


    zach, gambar bunga pink tu cantik~~~
    halus bokehnyer~~~heee~~

    bagi saya...
    kalau cahaya baru belajar photography tak apa guna apa-apa kamera.....
    compact kamera ker, henpon kamera ker, laptop ker....
    :senyum:...
    teringat tiba-tiba masa tak ada lagi lily(nama manja kamera saya, heee~)....
    saya bawa kot laptop saya gi kat tepi tingkap, semata-mata nak amik gambar awan yang cantik....
    :ketawa:....
    nostalgia~~~


    bagi saya yang penting biasakan diri dengan ambil gambar....
    mula-mula rasa kekok, tak tahu nak hala ke mana kan, so biasakan dulu, amik sahaja apa-apa gambar yang nak ditangkap,kipas ker, jari kaki ker, :senyum:...
    insyALLAH lepas tu xkekok,n insyALLAH gambar cun.....
    heeee~


    pasal edit megedit niy, dia ikut orang...
    saya tidak suka edit....
    saya lebih suka apa yang saya tangkap, tu yang saya suka....
    heee~~



    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1097
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #39 21 October, 2010, 10:43:13 PM
  • Publish Di FB
  • untuk seorang pelajar agak berat nilai tu.. :ins:   nanti2 dah ada duit sikit.
    soal saiz, saya suka je tengok orang bawak kamera besar2 tu. nampak sangat menarik..(pentingkan gaya juga nih..)


    gambar guna handset murah je tu. orang tu pun kebetulan (ditakdirkan) tiba2 lari masa snap kali keberapa entah. sebenarnya tengah tercari2 sudut nak ambik gambar pantai dengan cahaya matahari tu dengan beberapa orang yang berjalan depan tu.


    tak sangka orang yang lari tu buat gambar tu jadi menarik.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    9 Replies
    4007 Views
    Last post 30 May, 2009, 12:36:53 AM
    by saza
    5 Replies
    2031 Views
    Last post 06 January, 2010, 12:51:55 PM
    by imamah84
    13 Replies
    1321 Views
    Last post 12 June, 2012, 03:22:56 PM
    by Hj Naim