Kerutup daging kelantan - Page 1

*

Author Topic: Kerutup daging kelantan  (Read 17510 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

22 June, 2007, 11:48:34 AM
  • Publish
  • Bahan-bahan
    1kg daging
    6 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih
    1 bungkus rempah kerutup
    1 sudu makan ketumbar
    1 cm halia
    1 cm lengkuas
    2 btg serai
    1 gelas santan
    2 sudu kerisik
    Garam secukup rasa
    Sedikit gula melaka
    Air asam jawa

    Bahan untuk menumis
    5 kuntum bunga cengkuh
    3 kuntum bunga lawang
    3 biji buah pelaga
    1 cm kulit kayu manis
    1 ulas bawang putih
    1 ulas bawang merah

    Cara membuatnya
    - Daging dipotong dan dibersihkan
    - Rempah, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan ketumbar dikisar halus
    - Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan menumis. Tumis sehingga kekuningan. Masukkan rempah yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. Tumis sehingga rempah garing
    - Masukkan daging dan air asam jawa. Masak hingga daging empuk
    - Masukkan santan dan masak sehingga mendidih
    - Masukkan kerisik, garam dan gula melaka. Masak sehingga pekat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi dagang

    TIP: Untuk melembutkan daging, tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perap
    bahan tersebut denan daging kira-kira 1/2 jam
    Usahlah memandang semua dgn pandangan mata semata-mata, tetapi pandanglah dghn pandangan hati....kita bukan saja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dpt merasa rahmat kurniaanNya juga....

    Reply #1 09 May, 2009, 10:05:22 AM
  • Publish
  •                          
    Kerutuk Daging
    Bahan-Bahan
    1/2 kg Daging
    1/2 kg Santan
    1 paket Rempah kerutuk (campur air hingga menjadi pes)
    1 paket Kerisik (kecil)
    8 ulas Bawang merah (blend)
    4 ulas Bawang Putih (blend)
    1/2 inci Halia (blend)
    1 sudu Cili Boh
    1 btg Kayu Manis
    2 biji bunga lawang
    10 kumtum bunya cengkih
    5 biji buah pelaga                                                                                                               
    2 biji kentang (potong 4)
    3 sudu minyak masak

    Cara-cara
    1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, halia, rempah & cili boh hingga naik bau.
    2. Masukkan rempah kasar (Kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga) & tumis hingga pecah minyak.
    3. Masukkan daging & kentang. Masak hingga lembut.
    4. Masukkan santan dan biarkan mereneh hingga pecah minyak.
    5. Masukkan kerisik dan biarkan hingga kuah agak pekat.


    Nota: Kerutuk sesuai dimakan dengan Nasi, Roti atau pulut.
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #2 09 May, 2009, 10:21:57 AM
  • Publish

  • DAGING KERUTUP




    Bahan
    1 kg daging
    1 biji kelapa [3 cawan santan]
    3 s/b kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
    3 s/b rempah kerutub
    2 s/b gula merah
    1 inci kulit kayu manis
    3 s/b minyak
    1/2 cawan air asam jawa
    garam

    Bahan Mesin
    15 tangkai cili kering
    10 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih
    3 cm halia
    3 cm lengkuas

    Cara
    1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
    2. Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
    3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
    4. Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
    5. Masukkan daging dan kacau rata.
    6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
    7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
    8. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.

    Gunakan Rempah kerutup adabi sahaja.

    Reply #3 09 May, 2009, 10:25:50 AM
  • Publish
  • DAGING KERUTUP




    Bahan-bahan
    1 kg daging
    1 biji kelapa [3 cawan santan]
    3 s/b kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
    3 s/b rempah kerutub
    2 s/b gula merah
    1 inci kulit kayu manis
    3 s/b minyak
    1/2 cawan air asam jawa
    garam

    Bahan Mesin
    15 tangkai cili kering
    10 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih
    3 cm halia
    3 cm lengkuas

    Cara Memasak
    1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
    2. Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
    3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
    4. Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
    5. Masukkan daging dan kacau rata.
    6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
    7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
    8. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.

    Reply #4 09 May, 2009, 10:58:50 AM
  • Publish
  • kerutup? di klate xdopla kerutup ni...
    khutuk adola

    Reply #5 09 May, 2009, 11:40:47 AM
  • Publish
  • kerutup? di klate xdopla kerutup ni...
    khutuk adola

    a'a tak penah dgrlah
    berkawanlah selagi ada hati..bergembiralah selagi ada teman disisi..berbahagialah selagi ada ibu bapa yang sentiasa menemani..ingat ALLAH sokmo...

    Reply #6 23 May, 2009, 06:25:24 PM
  • Publish
  • :) Rempah ketutub ni ada jual di kedai mana2 kedai ye?

    Reply #7 23 May, 2009, 08:14:03 PM
  • Publish
  • kalo xde kerisik, pakai kacang blender je.. jadi jugak.
    Saya meminta maaf sekiranya terkasar bahasa sepanjang saya bersama Halaqian. Kini saya sudah berhenti menjadi Halaqians. Selamat maju jaya. Selamat menuntut ilmu dengan manhaj yang sahih.Tolong delete ID saya.

    Reply #8 24 May, 2009, 12:26:51 AM
  • Publish
  • DAGING KERUTUP




    Bahan-bahan
    1 kg daging
    1 biji kelapa [3 cawan santan]
    3 s/b kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
    3 s/b rempah kerutub
    2 s/b gula merah
    1 inci kulit kayu manis
    3 s/b minyak
    1/2 cawan air asam jawa
    garam

    Bahan Mesin
    15 tangkai cili kering
    10 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih
    3 cm halia
    3 cm lengkuas

    Cara Memasak
    1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
    2. Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
    3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
    4. Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
    5. Masukkan daging dan kacau rata.
    6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
    7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
    8. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.


    ni same mcm rendang danging ye ummi..
    -hOLla-

    ...seorng hamba ALLAH...tnpa pinjaman dariNYA siapalah aku...
    [img width=610 height=70]http://i87.servimg.com/u/f87/12/77/43/73/selang10.jpg[/img]

    Reply #9 24 May, 2011, 03:36:26 PM
  • Publish
  •  :)
    kerutup daging..baru first time dengar nama ni..kerutup daging..:senyum:

    Reply #10 24 May, 2011, 08:27:22 PM
  • Publish
  •  :)

    Dalam ringkasnya dipanggil Kutub Daging..heeee...
    Jangan menilai saya berdasarkan penulisan atau post saya!!!!!(kalau saya post pasal christianity/pluralisme bukan saya nak ajak anda join agama/fahaman itu!!!!atau saya seorang christian!!!!!TETAPI saya sedang berkongsi apa yang saya belajar!!!!!
    INGAT!!!!DAKWAH IS NOT ABOUT I AM BETTER THAN YOU!!!

    Reply #11 24 May, 2011, 08:46:37 PM
  • Publish
  • :)

    Dalam ringkasnya dipanggil Kutub Daging..heeee...

    wah..tak sangka..daging pun ada kutub..:senyum:

    Reply #12 24 May, 2011, 09:39:00 PM
  • Publish
  • :)

    Dalam ringkasnya dipanggil Kutub Daging..heeee...

    wah..tak sangka..daging pun ada kutub..:senyum:

    maknenye sejuk baru best nak makan..padan ngan name..:senyum:
    asal dari kutub..takpun dari beruang kutub..lala..------------->kutub beruang
    melalut je aku ni..sebab nak komen

    ejas la sket eje tu..ku'tub daging..baru betul sebut
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    Reply #13 24 May, 2011, 09:44:15 PM
  • Publish
  • :)

    Dalam ringkasnya dipanggil Kutub Daging..heeee...

    wah..tak sangka..daging pun ada kutub..:senyum:

    maknenye sejuk baru best nak makan..padan ngan name..:senyum:
    asal dari kutub..takpun dari beruang kutub..lala..------------->kutub beruang
    melalut je aku ni..sebab nak komen

    ejas la sket eje tu..ku'tub daging..baru betul sebut

    :senyum:..kelako..

    Reply #14 25 May, 2011, 12:43:30 AM
  • Publish
  • :)

    Dalam ringkasnya dipanggil Kutub Daging..heeee...

    wah..tak sangka..daging pun ada kutub..:senyum:

    maknenye sejuk baru best nak makan..padan ngan name..:senyum:
    asal dari kutub..takpun dari beruang kutub..lala..------------->kutub beruang
    melalut je aku ni..sebab nak komen

    ejas la sket eje tu..ku'tub daging..baru betul sebut

    :senyum:..kelako..

    ha  ah..baru teringat..ku'tub daging ni masak kumo' kan (kurma)
    gune rempah kurma..cume lebih pekat kuahnya..

    Reply #15 25 May, 2011, 07:04:25 AM
  • Publish
  •  :)
    fuh..ingatkan kutub utara lagi.rupanya kerutup..

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    750 Views
    Last post 10 February, 2010, 04:15:13 PM
    by pengemis_ilmu
    18 Replies
    2329 Views
    Last post 18 October, 2011, 05:48:39 PM
    by air batu campur
    28 Replies
    10319 Views
    Last post 30 October, 2011, 01:12:31 PM
    by asri_kl91