Tawakkal dan usaha

Author Topic: Tawakkal dan usaha  (Read 935 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

anasameen

  • *
  • free al-Quds!!!
    • View Profile
18 April, 2010, 06:30:00 PM
 :)

Kita lebih cenderung untuk bertawakal kemuadian selepas usaha. Dan memang itulah rata-rata yang diajar kepada seorang muslim.
Disini, saya hanya nak menyuarakan sedikit  pandangan. Mohon diperbetulkan jika saya silap. Pada saya, yang kurang ilmu ni, saya rasa tawakkal dan usaha perlu seiringan. Dengan kata lain, dimana ada usaha disitu jua ada tawakkal. Tawakkal dan usaha dua perkaitan yang tak boleh dipisahkan. Ianya ada ikatan atau kebergantungan. Rasanya, jika usaha dimulakan dahulu kemuadian pada saat akhir baru disuntik dengan elemen tawakkal, tidakkah ianya nampak seperti canggung.
Apa yang saya suarakan disini, usaha perlu diseiringkan dengan tawakkal (doa) yang istiqamah, bukan hanya pada keadaan tertentu dan bukan setelah langsainya proses usaha itu sendiri. Mohon, jelaskan dan betulkan jika saya salah, mungkin juga saya yang silap memahami konsep. ALLAHu’alam…   
:: berkata2 itu lebih senang dari melaksana ::

Reply #1 18 April, 2010, 06:40:07 PM
Bismillah Wa Syukrillah

Topik yang diketengahkan ini ada benarnya. Kerana kita telah diberikan pemahaman yang ringkas iaitu usaha kemudian tawakkal. Sedangkan maksud sebenar ialah setelah berusaha, bukan terus bertawakkal. Tetapi usaha itu berterusan ada bersama dengan tawakkal dan doa. Di sinilah kita dapat memahami istilah isiqomah iaitu sesuatu perbuatan yang berterusan dilakukan. Jadi apa yang sahabat anasameen katakan ini sememangnya perlu difahami kita semua. Sekadar perkongsian bersama.
"Alang-alang hidup, hiduplah sebagai da'ie. Alang-alang mati, matilah sebagai syuhada".

divider3
halaqahforum4