Beza antara Alif lam Qamariah dan Alif lam Syamsiah

*

Author Topic: Beza antara Alif lam Qamariah dan Alif lam Syamsiah  (Read 12035 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

sofeahoney

  • *
  • Posts: 62
    • View Profile
10 April, 2010, 07:30:40 PM
  • Publish
  • salam..
    saya ingin meminta penjelasan dari warga halaqian yang arif lagi bijaksana dalam bidang tajwid ini..
    saya ingin bertanya,bagaimana cara untuk kita membezakan alif lam qamariah dan alif lam syamsiah?
    contohnya kalimah Allah , allazi dan yang seumpamanya adakah ia ter masuk dalam salah satu kategori hukum alif lam?
    maaf atas segala kekeliruan...
    « Last Edit: 12 April, 2010, 07:15:15 AM by ADMIN »

    salmah.as72

    • *
    • Posts: 13
    • Sudah bertunang
      • View Profile
    Reply #1 10 April, 2010, 08:20:33 PM
  • Publish
  • salam..... taklah pandai, sekadar ingin membantu apa yang saya tahu.
    huruf hijaieyah ada 28 huruf, daripada 28 huruf itu ia terbahagi kepada 2, iaitu alif lam qamariyah atau izhar qamariyyah  (14 huruf) dan alif lam syamsiayyah atau idgham syamsiyyah (14 huruf).
    izhar qamariyyah : huruf hamzah yang bersambung (hamzatul wasal) yang berbaris apabila dimulakan bacaan dan digugurkan (dibuang) apabila ia bersambung dan huruf lam itu pula diletakkan tanda sukun (mati) untuk menunjukkan bacaan izhar
    idgham syamsiyyah : huruf lam tiada tanda apa-apa tetapi huruf yang selepas huruf lam itu diletakkan tanda sabdu

    beruang

    • *
    • Posts: 1350
    • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
      • View Profile
    Reply #2 10 April, 2010, 11:19:43 PM
  • Publish
  • salam..
    saya ingin meminta penjelasan dari warga halaqian yang arif lagi bijaksana dalam bidang tajwid ini..
    saya ingin bertanya,bagaimana cara untuk kita membezakan alif lam qamariah dan alif lam syamsiah?
    contohnya kalimah Allah , allazi dan yang seumpamanya adakah ia ter masuk dalam salah satu kategori hukum alif lam?
    maaf atas segala kekeliruan...


    ana pakai kaedah kalau terdapat tanda sukun atau mati pada huruf lam maka ianya alif lam qomariah. Kalau tanda bagi huruf selepas alif lam ialah sabdu atau syaddah, maka alif lam syamsiah. kalimallahullazi... bab ada allazi ni x pasti la pula.... wallahualam

    sofeahoney

    • *
    • Posts: 62
      • View Profile
    Reply #3 11 April, 2010, 07:23:02 AM
  • Publish
  • terima kasih atas penjelasan anda..saya sebenarnya ingin tahu bagaimana kaedah yang lebih mudah untuk mengingati formula tersebut..
    bagi kita yang dewasa ini,bolehla membezakannya berdasarkan huruf yang ketiga, tanda syaddah ataupun lam yang bertanda sukun..bagaimana pula untuk kita ajarkan kepada anak2 kita..mungkin terdapat kaedah mengingat melalui huruf seperti mengingat huruf2 mad asli iaitu alif, ya dan wau kita permudahkan jadi (ayu atau awi),huruf2 idham bighunnah iaitu huruf ya,mim,nun dan wau kita permudahkan dengan menyebut (yauman atau yamnu)...mungkin ada di kalangan halaqian yang mempunyai formula sedemikian...harap kalian sudi berkongsi....sekian.

    Umm Abdul Raouf

    • *
    • Posts: 19
      • View Profile
    Reply #4 11 April, 2010, 08:34:20 AM
  • Publish
  •  :)
    untuk mengingati huruf Al Qamariyyah,أبغ حجك وخف عقيمه ِAbghi Hajjaka wakhaf  a'qeemah.jadi huruf yang selebihnya huruf shamsiyyah. tapi tak semua huruf shamsiyyah dipanggil huruf shamsiyyah kalau hanya pakai rule ini sahaja. kena tengok ada tanda sabdu atau tidak. contoh ayat dalam surah Al-Qiyaamah..lupa ayat berapa waltaffatissaa....ini sebab lam adalah sebahagian dari kalimah tersebut bukan macam al kitab atau an-naar..

    sofeahoney

    • *
    • Posts: 62
      • View Profile
    Reply #5 11 April, 2010, 10:19:53 AM
  • Publish
  • terima kasih umm rayyuna atas penjelasan tersebut.
    maknanya bukan semua kalimah yang mengandungi alif lam itu termasuk dalam kategori alif lam qamariah atau alif syamsiah la ye?
    macam contoh ayat ke 29 surah al-qiyamah ni,ape pula kategorinya?
    dan satu lagi pertanyaan,bagaimana pula dengan kalimah allazi atau yang seumpamanya..adakah ia tidak termasuk dalam kategori alif lam?

    Umm Abdul Raouf

    • *
    • Posts: 19
      • View Profile
    Reply #6 11 April, 2010, 10:14:12 PM
  • Publish
  •  :)
    Sekarang generally kita dapat bezakan antara lam shamsiyyah dan lam qamariyyah. Bagi lam shamsiyyah terdapat pada kata nama yang regular @ biasa seperti ash-shams, an-najm, as- sayyarah etc. Disebut regular sbb tanpa alif lam perkataan tersebut boleh berdiri dgn sendiri, jd spt contoh tersebut shams(matahari), najm(bintang), sayyarah(kereta).Manakala pada kata nama yg irregular @ tidak biasa spt lafaz jalaalah(Allah), Allazi, adalah lam shamsiyyah tetapi perkataan yang tidak boleh berdiri dgn sendiri tanpa lam ta'rif @alif lam.
     mengenai ayat 29 surah alqiyaamah.perkataan asal adalah iltaffati jadi lam disini mmg asal perkataan tersebut.bukan lam shamsiyyah bukan lam qamariyyah.Semoga penjelasan saya jelas insha Allah.
    « Last Edit: 11 April, 2010, 10:18:14 PM by Umm Rayyuna »

    sofeahoney

    • *
    • Posts: 62
      • View Profile
    Reply #7 11 April, 2010, 10:22:05 PM
  • Publish
  • oooo.....macam tu......maknanya alif lam syamsiah ni terbahagi kepada 2 iaitu perkataan regular dan iiregular?
    dan contoh lafzu jalalah ni juga sebenarnya termasuk dalam kategori alif lam syamsiah la kan?terima kasih atas penjelasan ini...

    beruang

    • *
    • Posts: 1350
    • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
      • View Profile
    Reply #8 11 April, 2010, 10:45:23 PM
  • Publish
  • :)
    Sekarang generally kita dapat bezakan antara lam shamsiyyah dan lam qamariyyah. Bagi lam shamsiyyah terdapat pada kata nama yang regular @ biasa seperti ash-shams, an-najm, as- sayyarah etc. Disebut regular sbb tanpa alif lam perkataan tersebut boleh berdiri dgn sendiri, jd spt contoh tersebut shams(matahari), najm(bintang), sayyarah(kereta).Manakala pada kata nama yg irregular @ tidak biasa spt lafaz jalaalah(Allah), Allazi, adalah lam shamsiyyah tetapi perkataan yang tidak boleh berdiri dgn sendiri tanpa lam ta'rif @alif lam.
     mengenai ayat 29 surah alqiyaamah.perkataan asal adalah iltaffati jadi lam disini mmg asal perkataan tersebut.bukan lam shamsiyyah bukan lam qamariyyah.Semoga penjelasan saya jelas insha Allah.

    Owh..jadi allazi x di kategorikan sebagai hukum alif lam kerana alif lam pada allazi itu merupakan huruf pada perkataan tersebut...

    sofeahoney

    • *
    • Posts: 62
      • View Profile
    Reply #9 12 April, 2010, 05:57:56 AM
  • Publish
  • oooo...allazi tu mmg asal kalimahnya mcm tu ye...

    msa

    • *
    • Posts: 1599
      • View Profile
    Reply #10 23 April, 2010, 02:47:03 AM
  • Publish
  • Ada 28 huruf hijaiyah.

    14 daripadanya adalah huruf al-qamariah, iaitu:

    أ ب ج ح خ ع غ ف ق ك م و ه ي

    14 huruf lagi adalah huruf as-syamsiah, iaitu:

    ت ث د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ل ن


    *tolong betulkan jika tersilap....wallahu 'alam
    « Last Edit: 23 April, 2010, 02:49:37 AM by msa »
    ~ Begin with the End in Mind ~

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    1 Replies
    2208 Views
    Last post 11 January, 2008, 03:16:22 PM
    by serikandisufi
    13 Replies
    5368 Views
    Last post 03 November, 2012, 01:29:14 PM
    by norakira
    2 Replies
    2659 Views
    Last post 23 March, 2012, 06:25:56 PM
    by keMuNcUpp