Daging masak hitam

Author Topic: Daging masak hitam  (Read 9287 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

umsha

  • *
  • Be yourself & always remember ALLAH
    • View Profile
21 June, 2007, 01:45:29 PM
Daging - sekilo
 
Bahan perap A:
Cili kering - 20 biji
Bawang Merah - 30 biji
 
Bahan perap B:
Kicap Kipas Udang- (botol merah & hijau) - secukop rasa
Sos Tiram - secukop rasa
Gula merah-secukop rasa
 
Bahan tumis:
Halia, bunga lwanang, pelaga, kulit kayu manis, daun kari & seangkatan dengannya
 
Bahan perisa tambahan kasi ummphhh/optional:
Cintan manis, cintan putih, kulit kayu manis ( jadikan serbuk) + bawang goreng
 
 
Cara2:
Bahan perap A di goreng dgn minyak sehingga naik bau wangi. Kemudian di blenderrrrr.
 
Bahan perap A + bahan perap B digaul bersama2 daging dan dibiarkan sehingga 1-2 jam.
 
Kemudian tumiskan bahan2 tumis sehingga garing dan masukkan daging yg telah diperap.
 
Biarkan sehingga mendidih & daging hempok...perisa tambahan ..just tabur & gaul sehingga masak sebati.
 
SELAMAT MENCUBAAAAAAAAAAAAAA!!!

Usahlah memandang semua dgn pandangan mata semata-mata, tetapi pandanglah dghn pandangan hati....kita bukan saja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dpt merasa rahmat kurniaanNya juga....

Reply #1 21 June, 2007, 02:36:34 PM
nmpk sedap je....suka gak mkn daging masak hitam....
JANA PENDAPATAN MEWAH HANYA DENGAN HANDPHONE ANDA!!Sila lawati http://Prepaid4U.Net/?id=eyla07

Reply #2 21 June, 2007, 02:52:33 PM
selalunya orang utara suka buat masakan daging masak itam di majlis kenduri-kendara. Baru nak tanya tadi..org utara ke. Sekali ternampak pula dari penang :)
"Say your prayers before prayers for you are said"
"Blessed are they who have the gift of making friends, for it is one of God's best gifts. It involves many things, but above all, the power of going out of one's self, and appreciating whatever is noble and loving in another."

umsha

  • *
  • Be yourself & always remember ALLAH
    • View Profile
Reply #3 21 June, 2007, 03:18:35 PM
 ;) saya mmg dr utara. Penang mali.... :-\

Reply #4 21 June, 2007, 03:24:59 PM
skang ni dh x kira negeri...

umsha

  • *
  • Be yourself & always remember ALLAH
    • View Profile
Reply #5 21 June, 2007, 03:36:14 PM
Ya betul. Skrg smue dah mula mencuba masakan smue negeri & negara. Janji halal.

Reply #6 21 June, 2007, 03:39:07 PM
Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi

adeq_fauzy

  • *
  • :: KeranaMU ya Allah ::
    • View Profile
Reply #7 21 June, 2007, 04:59:23 PM
eh, ni bukan daging masak kicap ker?
pelik la nama daging masak hitam.
tau la ada daging masak merah..
SUMBANGAN TABUNG HALAQAH
CIMB 01180004462058 Halaqah Net Services
"Saham akhirat anda, insyaAllah.."

Reply #8 21 June, 2007, 05:15:17 PM
eh, ni bukan daging masak kicap ker?
pelik la nama daging masak hitam.
tau la ada daging masak merah..


sbenarnye sm je dging masak kicap dgn daging msk hitam tue..same tp xserupa..alter skit,dh lain rasanye..lps tue,nama msakan pn brubah..mybe lain skit sebab ade bahan2 yg ditambah/ditolak..dging msk hitam bnyak skit ramuannye..msk kicap,ramuannye simple je..yg penting,sedap sume menu tue..cubelh..
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..

Reply #9 21 June, 2007, 05:17:23 PM
kalau masak kicap lg simple dr tu masak die akhi fauzy.. Ini style masak hitam. Ehe.. lama x makan masak itam. Xpe..esok boleh masak.

Reply #10 23 April, 2009, 11:46:58 AM
daging tu nk kne potong besaq k kecik kecik....klu bsaq sdp lg kut...cm kendri...
tp kat sni pgl rendang bsaq.....huhuhuhu...toi k????

nur zulaikha

  • *
  • cinta ALLAH ku dmbakn krn merindui rahmatNYA
    • View Profile
Reply #11 23 April, 2009, 01:20:24 PM
daging masak hitam memang favourite ana...
bestnya...
baru semalam ana makan....
cintai saudaramu mendekati sunah dan suruhan
rasulmu dan ALLAH
cintai rasulmu mendekati mu kepada ALLAH...
cintai ALLAH mendekati kamu dengan keredhaanNYA...

zueadna

  • *
  • Ya Allah terimalah segala amalanku
    • View Profile
Reply #12 23 April, 2009, 07:47:54 PM
salam,

resipi ni boleh considered as daging masak kicap isn't it?...:senyum:...this is my children's favourite dish..
Kecantikan abadi terletak pada keelokan adab, ketinggian ilmu. bukan pada wajah & pakaiannya..   - Hamka -
[img]http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1868/1868270fotwibw5m2.gif[/img]

najwa_hamali

  • *
  • ~BIDADARI SYURGA IMPIAN DI HATI~
    • View Profile
Reply #13 24 April, 2009, 12:38:43 AM
 :) Eah sedapnya.Boleh cuba nih.Resepi nih sama ka dengan resepi rendang tok?
YA ALLAH..........jadikanlah aku seorang muslimah...mukminah...mujahidah..dan seorang anak,isteri & ibu yg solehah....jadikanlah aku salah satu bidadari di syurga nanti......

Reply #14 24 April, 2009, 02:40:22 AM
ni pun salah satu lauk kegemaran saya ...

ada variasinya - campurkan lada hitam yang baru ditumbuk kasar sikit terakhir sekali. best!

Reply #15 09 October, 2012, 10:54:10 AM
 :)
Ada tak sesapa yg tahu Resepi Biskut Mahsuri dr Kedah,.....

Reply #16 09 October, 2012, 12:50:51 PM
Saya pun tak pernah try buat biskut nih...
Tapi ini ada resepi dia kat internet..macam mudah...harap2 inilah biskut yang hana cari...(senyum)


Biskut Mahsuri

Bahan-Bahan:
1000 gm tepung gandum
800 gm mentega lembut
400 gm gula aising 100 gm kuning telur
Parutan kulit lemon secukupnya
Jem Rasberi
Cara:
Campurkan semua bahan yang disediakan kemudian uli hingga menjadi doh yang lembut. Canaikan adunan setebal 3 mm, terap dengan acuan bulat sebagai lapisan bawah. Untuk bahagian atas terap dengan acuan kecil sehingga mendapat satu gelang. Bakar dalam ketuhar sehingga masak. Setelah sejuk, lapiskan dengan jem raspberi.

divider3
halaqahforum4