Daging masak hitam

*

Author Topic: Daging masak hitam  (Read 7001 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

21 June, 2007, 01:45:29 PM
  • Publish
  • Daging - sekilo
     
    Bahan perap A:
    Cili kering - 20 biji
    Bawang Merah - 30 biji
     
    Bahan perap B:
    Kicap Kipas Udang- (botol merah & hijau) - secukop rasa
    Sos Tiram - secukop rasa
    Gula merah-secukop rasa
     
    Bahan tumis:
    Halia, bunga lwanang, pelaga, kulit kayu manis, daun kari & seangkatan dengannya
     
    Bahan perisa tambahan kasi ummphhh/optional:
    Cintan manis, cintan putih, kulit kayu manis ( jadikan serbuk) + bawang goreng
     
     
    Cara2:
    Bahan perap A di goreng dgn minyak sehingga naik bau wangi. Kemudian di blenderrrrr.
     
    Bahan perap A + bahan perap B digaul bersama2 daging dan dibiarkan sehingga 1-2 jam.
     
    Kemudian tumiskan bahan2 tumis sehingga garing dan masukkan daging yg telah diperap.
     
    Biarkan sehingga mendidih & daging hempok...perisa tambahan ..just tabur & gaul sehingga masak sebati.
     
    SELAMAT MENCUBAAAAAAAAAAAAAA!!!

    Usahlah memandang semua dgn pandangan mata semata-mata, tetapi pandanglah dghn pandangan hati....kita bukan saja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dpt merasa rahmat kurniaanNya juga....

    Reply #1 21 June, 2007, 02:36:34 PM
  • Publish
  • nmpk sedap je....suka gak mkn daging masak hitam....
    JANA PENDAPATAN MEWAH HANYA DENGAN HANDPHONE ANDA!!Sila lawati http://Prepaid4U.Net/?id=eyla07

    Reply #2 21 June, 2007, 02:52:33 PM
  • Publish
  • selalunya orang utara suka buat masakan daging masak itam di majlis kenduri-kendara. Baru nak tanya tadi..org utara ke. Sekali ternampak pula dari penang :)
    "Say your prayers before prayers for you are said"
    "Blessed are they who have the gift of making friends, for it is one of God's best gifts. It involves many things, but above all, the power of going out of one's self, and appreciating whatever is noble and loving in another."
    [/center

    Reply #3 21 June, 2007, 03:18:35 PM
  • Publish
  •  ;) saya mmg dr utara. Penang mali.... :-\

    Reply #4 21 June, 2007, 03:24:59 PM
  • Publish
  • skang ni dh x kira negeri...

    Reply #5 21 June, 2007, 03:36:14 PM
  • Publish
  • Ya betul. Skrg smue dah mula mencuba masakan smue negeri & negara. Janji halal.

    Reply #6 21 June, 2007, 03:39:07 PM
  • Publish
  • Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi

    Reply #7 21 June, 2007, 04:59:23 PM
  • Publish
  • eh, ni bukan daging masak kicap ker?
    pelik la nama daging masak hitam.
    tau la ada daging masak merah..
    SUMBANGAN TABUNG HALAQAH
    CIMB 01180004462058 Halaqah Net Services
    "Saham akhirat anda, insyaAllah.."

    Reply #8 21 June, 2007, 05:15:17 PM
  • Publish
  • eh, ni bukan daging masak kicap ker?
    pelik la nama daging masak hitam.
    tau la ada daging masak merah..


    sbenarnye sm je dging masak kicap dgn daging msk hitam tue..same tp xserupa..alter skit,dh lain rasanye..lps tue,nama msakan pn brubah..mybe lain skit sebab ade bahan2 yg ditambah/ditolak..dging msk hitam bnyak skit ramuannye..msk kicap,ramuannye simple je..yg penting,sedap sume menu tue..cubelh..
    « Last Edit: 21 June, 2007, 05:24:04 PM by anis_najihah »
    ..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..

    Reply #9 21 June, 2007, 05:17:23 PM
  • Publish
  • kalau masak kicap lg simple dr tu masak die akhi fauzy.. Ini style masak hitam. Ehe.. lama x makan masak itam. Xpe..esok boleh masak.

    Reply #10 23 April, 2009, 11:46:58 AM
  • Publish
  • daging tu nk kne potong besaq k kecik kecik....klu bsaq sdp lg kut...cm kendri...
    tp kat sni pgl rendang bsaq.....huhuhuhu...toi k????

    Reply #11 23 April, 2009, 01:20:24 PM
  • Publish
  • daging masak hitam memang favourite ana...
    bestnya...
    baru semalam ana makan....
    cintai saudaramu mendekati sunah dan suruhan
    rasulmu dan ALLAH
    cintai rasulmu mendekati mu kepada ALLAH...
    cintai ALLAH mendekati kamu dengan keredhaanNYA...

    Reply #12 23 April, 2009, 07:47:54 PM
  • Publish
  • salam,

    resipi ni boleh considered as daging masak kicap isn't it?...:senyum:...this is my children's favourite dish..
    Kecantikan abadi terletak pada keelokan adab, ketinggian ilmu. bukan pada wajah & pakaiannya..   - Hamka -
    [img]http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1868/1868270fotwibw5m2.gif[/img]

    Reply #13 24 April, 2009, 12:38:43 AM
  • Publish
  •  :) Eah sedapnya.Boleh cuba nih.Resepi nih sama ka dengan resepi rendang tok?
    YA ALLAH..........jadikanlah aku seorang muslimah...mukminah...mujahidah..dan seorang anak,isteri & ibu yg solehah....jadikanlah aku salah satu bidadari di syurga nanti......

    Reply #14 24 April, 2009, 02:40:22 AM
  • Publish
  • ni pun salah satu lauk kegemaran saya ...

    ada variasinya - campurkan lada hitam yang baru ditumbuk kasar sikit terakhir sekali. best!

    Reply #15 09 October, 2012, 10:54:10 AM
  • Publish
  •  :)
    Ada tak sesapa yg tahu Resepi Biskut Mahsuri dr Kedah,.....

    Reply #16 09 October, 2012, 12:50:51 PM
  • Publish
  • Saya pun tak pernah try buat biskut nih...
    Tapi ini ada resepi dia kat internet..macam mudah...harap2 inilah biskut yang hana cari...(senyum)


    Biskut Mahsuri

    Bahan-Bahan:
    1000 gm tepung gandum
    800 gm mentega lembut
    400 gm gula aising 100 gm kuning telur
    Parutan kulit lemon secukupnya
    Jem Rasberi
    Cara:
    Campurkan semua bahan yang disediakan kemudian uli hingga menjadi doh yang lembut. Canaikan adunan setebal 3 mm, terap dengan acuan bulat sebagai lapisan bawah. Untuk bahagian atas terap dengan acuan kecil sehingga mendapat satu gelang. Bakar dalam ketuhar sehingga masak. Setelah sejuk, lapiskan dengan jem raspberi.
    « Last Edit: 09 October, 2012, 12:54:24 PM by Mei »

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    17 Replies
    4721 Views
    Last post 20 October, 2012, 09:32:43 AM
    by cheksue89
    2 Replies
    1705 Views
    Last post 14 June, 2009, 07:41:58 PM
    by acapklcc9
    0 Replies
    647 Views
    Last post 08 November, 2012, 09:39:33 AM
    by nuri