Tepung Naik Sendiri

Author Topic: Tepung Naik Sendiri  (Read 13086 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #20 26 March, 2010, 05:00:34 PM
tepung naik sendiri orang buat kek, roti & pastry...

ehehhe..kalau tepung tu pandai naik sendiri, rasanyer die tak dok diam dalam bekas..mesti dia dah lari..ahahah
Sebab tu la org tutup dengan tudung.. :senyum:

hik hik hik...sebelum sempat tutup dah lari dah...die mesti tak sanggup kene uli, kene tenyeh & kene bakar...ahahah

assiddiq

 • *
 • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
  • View Profile
Reply #21 26 March, 2010, 05:00:38 PM
Pakai yg boleh kunci la.. :sedihnya:~
"Al-haqqu bila nizom yaghlibuhul-baatil binnizom"
Maksudnya: "Sesuatu kebenaran yang tidak sistematik akan dikalahkan oleh kebatilan yang sistematik dan terancang."
http://Http://cahayarabbani.blogspot.com
http://Http://islamicmoviecollection.blogspot.com
assiddiq@ymail.com

Reply #22 26 March, 2010, 05:01:12 PM
tepung naik sendiri orang buat kek, roti & pastry...

Eerk?? Wat kek plak ek? So boleh la masak.. lebih kurang yis je..

ehehhe..kalau tepung tu pandai naik sendiri, rasanyer die tak dok diam dalam bekas..mesti dia dah lari..ahahah

Setuju sangat2  =;8) kalau simpan dalam almari, nanti dia hilang menyorok dalam laci, tak pun balik kedai balik  =;8)

Reply #23 26 March, 2010, 05:02:41 PM
Pakai yg boleh kunci la.. :sedihnya:~

Tudung ala moden. Ada kunci gitu..  oklahtu*

Reply #24 26 March, 2010, 05:03:17 PM
Pakai yg boleh kunci la.. :sedihnya:~

ahahhaha...." Blue Key"

bagus2..tahu product di pasaran yer assiddiq...

assiddiq

 • *
 • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
  • View Profile
Reply #25 26 March, 2010, 05:03:37 PM
Tp khas untuk tepung naik sendiri la.. :senyum:

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #26 26 March, 2010, 05:04:03 PM

ehehhe..kalau tepung tu pandai naik sendiri, rasanyer die tak dok diam dalam bekas..mesti dia dah lari..ahahah

Setuju sangat2  =;8) kalau simpan dalam almari, nanti dia hilang menyorok dalam laci, tak pun balik kedai balik  =;8)

 :)

rasanya dia takkan lari sebab dia cuma boleh naik sendiri, turun tak boleh. lari pon tak boleh. kalau letak atas almari mesti dia tak boleh nak turun dah.. okaja*

Reply #27 26 March, 2010, 05:04:13 PM
TEPUNG N KEGUNAANNYA

 TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.

TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.

TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.

TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.

TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.

TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

TEPUNG SUPERFINE

Superfine sama dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini halus,seperti self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low protien.TEPUNG ROS
Tepung ros sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan biskut. Namun anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi sedia ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat daripada tepung gandum.

TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.

Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.

TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.

TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).

Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.

TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.

TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.TEPUNG NAIK SENDIRI?

Apa yg dimaksudkan dgn tepung naik sendiri dan gula kastor?
Tepung naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)

TEPUNG ROSE?

Rose Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.

TEPUNG HONGKONG?

Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour sejenis tepung yg
sangat putih, digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek/biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (berkutu/berkulat). Oleh kerana faktor inilah juga maka ia tidak dijual di pasaraya. Jika anda ingin membuat kuih pau, boleh gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lainnya) walaupun hasilnya mungkin tidak sama tetapi rasanya tetap serupa.

TEPUNG GLUTINOUS RICE ?
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi, jangan terkeliru.

TEPUNG KEK ?
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama jika anda mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.

TEPUNG OPTIMA ?

Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.

Tetapi dalam resipi Kek Marble Blackmore ia adalah salah satu bahan yang kita gunakan untuk buat kek tersebut. Berbanding dengan Kek Marble yang hanya menggunakan tepung gandum/ tepung naik sendiri sahaja, kek marble yang menggunakan tepung optima ini lebih gebu dah halus hasilnya.ila kita ke kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek seperti Bake with Yen di Malaysia misalnya, ia juga dapat digantikan dengan tepung sponge cake mix yang telah sedia ada. Anda boleh beli ready made sponge cake mix, perasa original dan gantikan dengan tepung optima. Insyallah hasilnya seperti yang telah D buat.

sumber: http://shw.izanman.fotopages.com/15988654.html
Mrs. Ikan Pari

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #28 26 March, 2010, 05:05:47 PM
banyaknya jenis tepung..  terkejut*  keliru*

Reply #29 26 March, 2010, 05:06:39 PM
haaaa...info yg bagus dari akak cahayalurus...thsnks sis... ^_^

Reply #30 26 March, 2010, 05:07:04 PM
Iye banyak jenis

nak buat onde-onde atau buah melaka guna tepung mana, cuba teka, dah tak lama dah nak pose ni.... nak wat onde2

Reply #31 26 March, 2010, 05:07:45 PM
rasanya dia takkan lari sebab dia cuma boleh naik sendiri, turun tak boleh. lari pon tak boleh. kalau letak atas almari mesti dia tak boleh nak turun dah.. okaja*

Takut tepung tu mengembang plak la kak, bak kata kak cahayalurus. Bahaya tu  terkejut*

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #32 26 March, 2010, 05:09:24 PM
Iye banyak jenis

nak buat onde-onde atau buah melaka guna tepung mana, cuba teka, dah tak lama dah nak pose ni.... nak wat onde2

tepung pulut..... okaja* nanti dah buat, hantar pakai pos ye?

means: bukan pos kat forum ni, tapi pos kat saya..ehehe

Reply #33 26 March, 2010, 05:10:41 PM
Iye banyak jenis

nak buat onde-onde atau buah melaka guna tepung mana, cuba teka, dah tak lama dah nak pose ni.... nak wat onde2

tepung pulut..... okaja* nanti dah buat, hantar pakai pos ye?

Kalau wat pisang goreng lak?? tepung apa.... tepung segera adabi tak termasuk ye

Reply #34 26 March, 2010, 05:12:31 PM
Iye banyak jenis

nak buat onde-onde atau buah melaka guna tepung mana, cuba teka, dah tak lama dah nak pose ni.... nak wat onde2

Eden lomah bab tepung2 kuih2 nih..  keliru*

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #35 26 March, 2010, 05:12:43 PM
Iye banyak jenis

nak buat onde-onde atau buah melaka guna tepung mana, cuba teka, dah tak lama dah nak pose ni.... nak wat onde2

tepung pulut..... okaja* nanti dah buat, hantar pakai pos ye?

Kalau wat pisang goreng lak?? tepung apa.... tepung segera adabi tak termasuk ye

alamak.. baikdiam tak pasti pulak..selalu tu mak suruh abang beli tepung ape ye? keliru* tak tau.. okaja* tak ingat, dah lama tak buat haih..ahaha..(sah jarang masak, rajin makan je)

Reply #36 26 March, 2010, 05:13:40 PM
tepung pulut jugak rasanyer kak cahayalurus...lupa dah..ehhehe

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #37 26 March, 2010, 05:14:25 PM
tepung pulut jugak rasanyer kak cahayalurus...lupa dah..ehhehe

eh? bukanla..rasanya bukan..tepun beras boleh ke?:sedihnya:..ke tepung gandum je? rasa bukan tepung gandum..alahai...

Reply #38 26 March, 2010, 05:15:04 PM
Tepung beras la.... nenek kat kampung panggil debu beras ekkk, letak debu tu, telur, air kapur, air kunyit, garam, air, jangan cair sngt tak lekat nanti, kapur jgn banyak sangat terbakar lidah nanti

cahaya pencinta

 • *
 • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
  • View Profile
Reply #39 26 March, 2010, 05:15:51 PM
Tepung beras la.... nenek kat kampung panggil debu beras ekkk, letak debu tu, telur, air kapur, air kunyit, garam, air, jangan cair sngt tak lekat nanti, kapur jgn banyak sangat terbakar lidah nanti

=;8)  yahooo*  okaja*  yea ...saya betul...ahaha..

divider3
halaqahforum4