Nabi Muhammad SAW Makhluk Teragung

Author Topic: Nabi Muhammad SAW Makhluk Teragung  (Read 38191 times)

0 Halaqian and 2 Guests are viewing this topic.

mohamad zahrawi

 • *
 • أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ
  • View Profile
Reply #40 04 August, 2010, 04:20:31 PM
‏‎‏‏صلوات تفريجيه

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صل صلاة كاملة وسلم سلاما تاما على سيدنا محمد الذى تنحل به العقد وتنفرج الكرب وتقضى به الحواءج وتنال به الرغاءب وحسن الخواتم ويستسق الغمام بوجهه الكريم وعلى اله وصحبه في كل لمحة ونفس بعدد كل معلوم لك

http://mohamadzahrawi.blogspot.com/2010/03/selawat-tafrijiyyah.html
أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ

http://mohamadzahrawi.blogspot.com/

mohamad zahrawi

 • *
 • أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ
  • View Profile
Reply #41 04 August, 2010, 04:26:37 PM
‏‎‏‏صلوات تفريجيه

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صل صلاة كاملة وسلم سلاما تاما على سيدنا محمد الذى تنحل به العقد وتنفرج الكرب وتقضى به الحواءج وتنال به الرغاءب وحسن الخواتم ويستسق الغمام بوجهه الكريم وعلى اله وصحبه في كل لمحة ونفس بعدد كل معلوم لك

http://mohamadzahrawi.blogspot.com/2010/03/selawat-tafrijiyyah.html

Reply #42 04 August, 2010, 06:12:28 PM
antara petikan dari Kitab Maulid Qudsiyah Saiyidina Muhammad
oleh pemuka-pemuka Thoriqah Syazaliyyah  

Alhamdulillah. Jika Tuan mursyidin seorang Ikhwan Syazaliah, tentu Tuan kenal Ustaz al-Subki di sini:

http://al-ashairah.blogspot.com/

dan Ustaz Raja Mukhlis di sini:

http://mukhlis101.multiply.com/

Reply #43 04 August, 2010, 06:12:57 PM
antara petikan dari Kitab Maulid Qudsiyah Saiyidina Muhammad
oleh pemuka-pemuka Thoriqah Syazaliyyah  

Alhamdulillah. Jika Tuan mursyidin seorang Ikhwan Syazaliah, tentu Tuan kenal Ustaz al-Subki di sini:

http://al-ashairah.blogspot.com/

dan Ustaz Raja Ahmad Mukhlis di sini:

http://mukhlis101.multiply.com/

Reply #44 25 August, 2010, 09:34:00 AM
[1]

Muhammad bin Abdullah…

Nabi SAW kesayangan kita ini telah dilahirkan di Makkah al-Mukaramah, berhampiran dengan Bukit Safa yakni rumah Abu Talib (Kini, tempat tersebut telah dijadikan perpustakaan Mekah) pada hari Isnin, (sebelum matahari terbit) bersamaan 12 Rabiulawal tahun ke-53 sebelum Hijrah/ 570 Masihi. Bidan yang menyambut kelahiran Pesuruh ALLAH ini bernama Shifa’ binti Auf (Ummu Abdul Rahman). Tsuwaibah al-Aslamiyah dan Halimah binti Dzuaib as-Sa’diyah pula dipilih ALLAH sebagai ibu susuannya.

Ayah baginda bernama Abdullah bin Abdul Mutalib bin Hashim bin Abdul Manaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah. Manakala, ibunda Nabi bernama Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah. Nenek sebelah bapanya pula bernama Fatimah binti Umar al-Makhzumiyah. Di sebelah ibunda, neneknya bernama Burrah binti Abdul Uzza bin Usman bin Abdul Dar bin Qusay bin Murrah.

Nabi SAW yang sederhana tinggi dan berdada bidang ini memiliki wajah yang putih berseri bercahaya. Mata serta rambut baginda pula berwarna hitam. Baginda gemarkan warna putih dan hijau.

Bagaimana pula halnya dengan pekerjaan Nabi SAW? Ya. Nabi juga bekerja. Bermula daripada seorang pengembala kambing… seterusnya menjadi seorang peniaga yang berjaya. Siapa tidak kenal dengan Muhammad bin Abdullah yang tersohor dengan sikap amanahnya?

Sehinggalah… baginda diangkat menjadi Nabi pada 27 Ramadhan tahun ke-13 sebelum Hijrah/ 609 Masihi di Gua Hira’, Makkah al-Mukarramah. Dan… tanda keistimewaan baginda dapat dilihat pada cop kenabian di antara dua bahunya yang sentiasa dinaungi bayangan awan.

Nabi SAW wafat pada hari Isnin, (sebelum tengah hari) bersamaan 12 Rabiulawal tahun ke-11 Hijrah/ 632 Masihi di Madinah. Sesungguhnya, Nabi junjungan ini adalah RAHMAT sekalian alam. Adakah kita memikirkannya?

-Jom kenal isteri-isteri Nabi pula. Tungguuu….-

Muthiah : Moga-moga, perkongsian yang sedikit ini akan dapat dimanfaatkan sebaiknya. Kalau ada penambahan atau pembetulan, amatlah Muthiah alu-alukan ;)

sonidoter89

 • *
 • ipraytobeclosedtoyouandonthatdayi'llseeyousmile!
  • View Profile
Reply #45 10 January, 2011, 06:43:06 PM
Peristiwa ini berlaku ketika Peperangan khandaq(mulianya Rasulullah s.a.w..menegur dengan hikmah..sayang Rasulullah s.a.w..syafi'una..:-))

sumber:Buku Tafsir Al-Azhar JILID 8 oleh PROF.DR.HAJI ABDULMALIK ABDULKARIM AMRULLAH (HAMKA)

 Dalam peperangan Khandaq itu semua bekerja keras siang malam.Mulanya bekerja menggali parit, sesudah itu berjaga siang dan malam.Besar dan kecil, tua dan muda. Kanak-kanak dan perempuan-perempuan dipelihara dalam benteng(Athaam) dan dikawal.Zaid bin Tsabit yang kemudiannya terkenal sebagai seorang yang dititahkan oleh Khalifah Rasulullah s.a.w iaitu Abu Bakar As-Siddiq dan muda,turut sama bekerja keras menggali tanah, memikul pasir, dan memecahkan batu. Rasulullah pernah mengatakan:

                        "Amaa Innahu Ni'mal Ghulaam"("Adapun dia itu sesungguhnya adalah anak yang baik!")

Rupanya oleh kerana sangat lelah bekerja dan berjaga, dan hari sangat dingin, dia masuk ke dalam parit itu sampai di sana dia tertidur dan senjatanya terlepas dari tangannya. Datang seorang pemuda lain yang bernama Ammarah bin Hazem, diambilnya senjata yang telah terjatuh itu dan disimpannya. Setelah dia terbangun dari tidurnya dilihatnya senjata tak ada lagi. Dia pucat terkejut dan cemas.Maka tibalah Rasulullah di tempat itu.

Setelah Baginda lihat Zaid baru bangun dari tidurnya, berkatalah Baginda,"Hai Abaa Ruqaad!(Hai Pak Penidur), engkau tertidur dan senjatamu terbang!" Tetapi wajah Baginda tidak membayangkan  marah sedikit juga, sehingga Zaid bertambah takut disertai malu. Lalu Baginda melihat sekeliling dan bertanya,"Siapa yang menolong menyimpan senjatanya?" Ammarah menjawab'"Saya yang menyimpannya, ya Rasulullah!"Lalu Baginda suruh segera kembalikan senjata Zaid dan Baginda bernasihat kepada Ammarah didengar oleh yang lain'"Saya dibuat seorang Muslim jadi cemas dengan menyembunyikan senjatanya sebagai senda gurau."(maksudnya seorang muslim menyebabkan saya cemas kerana menjadikan penyembunyian senjatanya sebagai gurauan)

Suasana memimpin yang seperti itu adalah teladan yang baik kepada Panglima Perang yang menyerahkan tenteranya ke medan pertempuran.Baginda tahu benar Zaid itu seorang anak yang baik. Tertidur kerana sudah sangat lelah, bukannya dapat dilawan kepenatan itu. Sambil bergurau saja beliau menegur, namun kesannya kepada Zaid besar sekali.


Sambil bergurau saja beliau menegur, namun kesannya kepada Zaid besar sekali
     


*Baginda menegur secara berhikmah,bergurau senda dalam masa yang sama menegur,contoh terbaik
*Firman Allah," Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "(al-ahzab:21)

Allahua'lam...Allahummasolli a'la Saiyidina Muhammad...habiballah...Sofiyallah...senyum*         
~ Dakwah is not about i am better than you but let's do something better together next time ~ inshaa Allah ^_^

sonidoter89

 • *
 • ipraytobeclosedtoyouandonthatdayi'llseeyousmile!
  • View Profile
Reply #46 20 January, 2011, 10:41:54 AM
:)

Nabi Muhammad SAW hidup tanpa kepura-puraan
 • Bengkak kakinya kerana ibadah.Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah menceritakan, "Nabi bersembahyang malam sehingga bengkak kedua belah kakinya. Aisyah berkata ,"Mengapakah kekanda melakukan ini, ya Rasul Allah, seangkan Allah mengampunkan dosa-dosa kekanda yang terdahulu dan kemudian? Nabi Muhammad menjawab,:Tidakkah sepatutnya aku menjadi hamba yang bersyukur?"
 • Menggantikan solat sunat yang tertinggal.Imam Muslim menceritakan daripada Aisyah, Nabi Muhammad SAW menggantikan solat malam beliau walaupun ia tidak diwajibkan apabila beliau tidak dapat menunaikannya atas sebab-sebab tertentu. Berkata Aisyah,"Nabi Muhammad, apabila beliau tertinggal solat malamnya kerana sakit ataupun seumpamanya, beliau menggantikan pada siang harinya dengan bersolat sebanyak 12 rakaat."sonidoter89

 • *
 • ipraytobeclosedtoyouandonthatdayi'llseeyousmile!
  • View Profile
Reply #47 20 January, 2011, 10:58:34 AM
 • Harta Sepeninggalan yang tidak seberapa.Imam Bukhari meriwayatkan daripada saudara lelaki Ummul Mukminin Juwairiyah binti Harith yang bernama 'Amri Ibn Harith mengenai harta peninggalan Nabi Muhammad semasa baginda wafat.Beliau berkata,"Semasa Nabi muhammad SAW wafat, beliau tidak meninggalkan walaupun satu dirham.Baginda juga tidak meninggalkan walaupun seorang hamba lelaki ataupun perempuan.Beliau sekadar meninggalkan seekor keldai, sehelai pakaian perang dan sebidang tanah kecil yang kemudiannya disedekahkan."
 • Pemimpin yang sederhana.Imam Ahmad meriwayatkan daripada Abdullah Ibn Abbas mengenai kisah Omar yang memasuki bilik Nabi Muhammad SAW semasa beliau menziarahinya. Omar berkata,"Aku pun duduk dan aku melihat tanda tikar pada badan Nabi Muhammad. Aku ternampak segenggam gandum dan sekeping kulit tergantung...Aku pun terus menangis.
  Terus Nabi Muhammad bertanya,"Wahai Ibn Khattab, mengapa kamu menangis?", Aku menjawab,"Mengapa tidak, ya Rasul Allah. Aku ternampak bekas tikar kasar di badanmu dan aku melihat hartamu hanyalah sekadar apa yang aku lihat sekarang. Bayangkan Maharaja Rom dan Maharaja Parsi yang hidup dalam kelazatan, sedangkan kamu adalah nabi(hidup seperti ini)". Nabi Muhammad bersabda,"Wahai Ibn Khattab, apakah kamu tidak redha bahawa bagi kita akhirat dan bagi mereka dunia?

Disalin daripada buku BUKTI-BUKTI SAINS DAN SEJARAH KERASULAN MUHAMMAD,Dr.Danial Zainal Abidin.

sonidoter89

 • *
 • ipraytobeclosedtoyouandonthatdayi'llseeyousmile!
  • View Profile
Reply #48 04 February, 2011, 04:23:15 PM
Belas Kasihan Rasulullah SAW

 • Abu Qatadah bin Harits bin Ribi' RA mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sungguh aku sedang mendirikan solat dan berkeinginan untuk memanjangkan bacaan pada solat tersebut, tetapi kemudian aku mendengar tangisan seorang bayi, maka aku percepat sedikit solatku kerana aku takut hal itu akan memberatkan ibunya."(HR Imam Bukhari)
 • Abu Hurairah RA berkata ,"Rasulullah SAW pernah mencium Hasan Putra Ali RA ketika ada Aqrak bin Habis." Aqrak berkata,"Sesungguhnya aku mempunyai sepuluh anak dan tidak seorang pun yang aku cium."Maka Rasulullah SAW melihat padanya, seraya bersabda,"Siapa yang tidak mengasihani maka tidak akan dikasihani."(HR Bukhari dan Muslim)

Reply #49 04 February, 2011, 04:27:52 PM
eh,rambut Rasulullah berbelah di tengah la..baru tahu ..(senyum)
Thabit bin Qurrah berkata: "Kerehatan badan bergantung kepada kurangnya makan. Kerehatan jiwa bergantung kepada kurangnya melakukan dosa. Kerehatan lidah bergantung kepada kurangnya bercakap. Dosa bagi hati umpama racun bagi badan."

syidaspongebob

 • *
 • maaf zahir batin
  • View Profile
Reply #50 24 September, 2011, 09:46:30 AM
    Kitab Syamail, Syarah syaikh Fuad... Intipati yang boleh membuatkan kita lebih MENGENALI perihal Nabi s.a.w...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kuFcm_-7WSU&amp;feature=player_embedded" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=kuFcm_-7WSU&amp;feature=player_embedded</a>
!
"Ukhwah fillah takkan musnah..lautan erat takkan mungkin patah..Bertemu, berpisah..hanya KENANGAN SEMATA..Redho Allah, Kita cari..Moga2 kita kan diRahmati..Dengan niat yang suci,bertemu kembali di negeri Abadi.. Salam kemaafan."

Reply #51 27 January, 2013, 01:46:28 PM


TAHUKAH ANDA APAKAH POHON INI ?

✔ Inilah pohon yang memahami cinta buat Nabinya Muhammad SAW صلى الله عليه وسلم. Pohon yang diberkati.

✔ Sehingga sekarang pokok ini masih hidup lagi di Jordan. Sebab itu ianya digelar "the only living sahabi" atau "sahabat Nabi yang masih hidup".

Sedikit sejarah mengenainya...

✔ Ketika Rasulullah صلى الله عليه وسلم keluar ke Syam bersama Maisarah -pekerja Sayyidatuna Khadijah ra- untuk berniaga, Baginda صلى الله عليه وسلم pernah berteduh di bawah pohon ini sebelum sampai ke sana.

✔ Semasa Baginda صلى الله عليه وسلم berteduh di bawahnya, dahan dan ranting² pohon ini bergerak menaungi Baginda صلى الله عليه وسلم daripada cahaya matahari.

✔ Seorang paderi yang melihat kejadian ini datang bertemu Maisarah & menunjukkan kepadanya pohon tempat teduhan Rasulullah صلى الله عليه وسلم itu dengan berkata: "Hanya seorang Nabi sahaja yang berteduh di bawah pohon ini."

✔ Pohon ini terletak di tengah padang pasir bernama Buqa'awiyya di negara Jordan. Dari segi geografi, ia berdekatan dengan kota Bosra di Syria. Sebagaimana kita tahu, Rasulullah S.A.W 2 kali tiba di Bosra 1. Ketika bersama bapa saudaranya Abi Talib sewaktu berumur 12 tahun & bertemu dengan Rahib Buhaira dan terserlah tanda kerasulan baginda di belakang bahu sepertimana tercatat dalam kitab injil tentang tanda kerasulan nabi akhir zaman. 2. kali kedua rasulullah ke bosra membawa barang dagangan saidatina khadijah. apa yg menarik..selepas dari tanah Tabuk hingga ke Bosra sejauh lebih 500km..kita tidak akan berjumpa dengan pokok seumpama di atas.

>>> Lihatlah sampai hari ini ia tetap subur walaupun berada di tengah² padang pasir yang kering kontang. Tiada tumbuhan hidup sepertinya. ALLAH menghidupkannya dengan kehendak-NYA jua, ALLAHU ALLAH.

Dan di dalam foto ini juga, Habib Umar Benhafidz seorang daripada keturunan Rasulullah صلى الله عليه وسلم menziarahi pohon di mana Datuknya - Rasulullah صلى الله عليه وسلم- pernah berada di situ.http://www.facebook.com/pages/Sahaabah/100245510040727

Reply #52 27 January, 2013, 01:50:33 PM
أيها المبعوث فينا
Wahai Rasul yang diutuskan ke atas kami

جئت باﻷمر المطاع
Engkau datang membawa panduan untuk kami taati
ISLAM untuk semua

- Pentadbiran
- Pondok Tahfiz

afiQoh

 • *
 • bakal jenazah
  • View Profile
Reply #53 10 June, 2013, 09:57:59 PM
Kasihkah kita pada Rasulullah SAW? Pernahkah kita bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW?
Guru kami pernah bercerita: "Seorang murid telah meminta petua dengan gurunya..: "Wahai guruku ! Bagaimanakah cara untuk mendapat mimpi bertemu Rasulullah SAW? kata gurunya: "Datanglah ke rumahku pada malam nanti "
Bila tiba waktunya, datanglah murid tersebut ke rumah gurunya.. Lalu gurunya menghidangkan makan malam untuknya.. dalam hidangan tersebut gurunya membekalkan segenggam garam utk dimakan bersama hidangan... selepas menghabiskan makanan dan memakan garam yang dibekalkan.. murid tersebut ingin meminum air yang disediakan... tetapi dihalang oleh gurunya....
Kemudian gurunya meminta murid tersebut untuk bermalam di rumahnya dalam keadaan kehausan tanpa meneguk walaupun sedikit air... Semasa tidur tiba-tiba murid tersebut bermimpi: seorang laki-laki telah datang memberinya minum dengan minuman yang sungguh lazat yang menghilangkan kehausannya...
Bila saja terjaga dari tidur pada esoknya, terus ia menceritakan tentang mimpi tersebut kepada gurunya... Maka berkatalah gurunya: "Kamu kata kamu cintakan Rasulullah, adakah benar kamu cintakan Rasulullah? Kamu rindukan Rasulullah? Jika benar , kamu pasti akan bertemu dengan Rasulullah SAW! Jika kamu ingin bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW, kamu perlu rindukan Rasulullah dengan kehausan sebagaimana kamu semalam terlalu kehausan sebelum tidur kamu sehingga kamu bermimpi seseorang datang memberi kamu minum... Begitulah juga dengan Rasulullah, jika kerinduan kamu itu sehingga kamu amat kehausan untuk bertemu Baginda, in sya Allah.. kamu punya rezeki untuk bertemu dengan Baginda SAW... tetapi sebaliknya rindu kamu itu hanyalah pada lidah sahaja...
~kurangkan bicara soal hati,pasti jiwa mu mati tapi banyakkan bicara dalam soal mati pasti hatimu sentiasa hidup~

f.mubarakah

 • *
 • hitunglah dirimu sebelum kamu dihitung
  • View Profile
Reply #54 11 June, 2013, 12:16:39 PM
diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a berkata: Rasulullah saw pernah bersabda, maksudnya:

"untuk setiap nabi ada doa (khusus) yang dikabulkan ALLAH dan aku akan menyimpannya sebagai syafaat untuk umatku di akhirat."

HR bukhari
Bertakwalah kepada ALLAH di mana jua kamu berada.

divider3
halaqahforum4