Bagaimana Mengatasi Masalah Gagap

Author Topic: Bagaimana Mengatasi Masalah Gagap  (Read 7554 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

nurmawaddah

  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
16 March, 2010, 11:41:22 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Saya ada seorang kawan, bekerja sebagai pensyarah.. masalah beliau ialah beliau mempunyai masalah pertuturan (gagap) tapi di tahap tidak serius.. mulanya hanya berlaku secara berkala.. cuma kebelakangan ini, beliau mengadu pada saya masalah gagap tu makin kerap terjadi terutama sekali untuk bercakap dengan pangkal perkataan vokal (a,e,i,o,u).. masalah gagap ni telah memberikan kesukaran untuk beliau menyampaikan kuliah kepada pelajar-pelajar beliau.. ini menyebabkan prestasi beliau dan pelajar2 beliau terjejas..Mohon sesiapa yang berilmu, ada tak kaedah2 perawatan untuk mengatasi masalah gagap ni.. 
    « Last Edit: 16 March, 2010, 11:43:12 PM by nurmawaddah »

    anazahra

    • *
    • Posts: 924
      • View Profile
    Jawab #1 16 March, 2010, 11:48:33 PM
  • Publish Di FB

  • Waalaikumsalam...

    Afwan.. Dulu ana ada seorang kawan gagap.. Dah lama dah..
    Dia kalau cakap memang lambat sebab nak capai satu perkataan tu adeiii.. kesian tengok..
    Setiap kali dia nak cakap gagap tu, ana gertak dia.. Tepuk belakang dia ke...
    Terus dia jumpa perkataan dia tu..
    Lama2 alhamdulillah.. Tapi memang kena ambil masa dan sabar..
    Ni ana..
    Tak tahu kalau yang lain..
    Mungkin ada rawatan yang lebih logik...
    Makan pil ke mungkin...

    nurmawaddah

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #2 16 March, 2010, 11:51:42 PM
  • Publish Di FB

  • Mungkin ada rawatan yang lebih logik...
    Makan pil ke mungkin...

    terima kasih..

    ada apa2 pil tak untuk suggest?

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #3 17 March, 2010, 03:07:28 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    tak rasa macam ada pil yang boleh guna untuk rawatan. speech therapy kot..

    nurmawaddah

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #4 18 March, 2010, 12:38:01 AM
  • Publish Di FB
  • :)

    tak rasa macam ada pil yang boleh guna untuk rawatan. speech therapy kot..

     :ws:

    speech therapy dkt hospital la kan..? baik, terima kasih atas info.. kalau ada info2 lain yg dapat membantu, harap sudi kongsi bersama..:-)

    qiraati

    • *
    • Posts: 284
    • Ukhwah Fillah Abadan Abada
      • View Profile
    Jawab #5 18 March, 2010, 12:40:30 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum wbt.

    Pensyarah ana yang muslim yang berasal dari Myanmar kata. Dia bagi anak dia makan punggung ayam. Yang goreng..tapi seminggu 3 biji je makan. Buat macam ubat. eheheheh
    Cuba berjuang menjadi muslimah terbaik

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #6 18 March, 2010, 05:05:40 AM
  • Publish Di FB
  • :)

    tak rasa macam ada pil yang boleh guna untuk rawatan. speech therapy kot..

     :ws:

    speech therapy dkt hospital la kan..? baik, terima kasih atas info.. kalau ada info2 lain yg dapat membantu, harap sudi kongsi bersama..:-)

    speech therapy..yup, mintak la doktor refer.
    .punggung ayam? wah..kolesterol mesti tinggi tu...:sedihnya:..

    shafiah

    • *
    • Posts: 12
      • View Profile
    Jawab #7 18 March, 2010, 07:04:06 AM
  • Publish Di FB
  •  :)
    sy pljr speech pathology thn akhir,, insyaAllah bulan 5 ini akan menamatkan pengajian. doakan sy.
    sy prnh menerima kes gagap ini semasa menjalani latihan klinikal,,
    masalah gagap ni ada 2 jenis
    samada yg dikatan neurogenic (saraf) atau psychogenic
    bagi masalah rakan anda, benar seperti kata cahaya pencinta seeloknya berjumpa dgn pakar pertuturan
    aspek tugas kami adalah menjurus kepada rehabilitasi, jadi speech tidak akan memberi ubat utk menyembuhkan gagap
    yg kami lakukan lebih kepada pendekatan skill,,
    sila bawa rakan anda kepada speech,, utk dibuat penilaian tentang masalah gagap seperti yang anda nyatakan.
    insyaALllah,, kuasa menyembuh dan mengatasi masalah ini tetap berada di tanganNya.
    moga usaha anda dan rakan anda diberkati

    khairuddin

    • *
    • Posts: 220
      • View Profile
    Jawab #8 18 March, 2010, 03:17:57 PM
  • Publish Di FB
  • :)
    kalau tak silap saya, dengan membaca Quran boleh mengurangkan masalah gagap tersebut..
    INSYA-ALLAH...
    WALLAHUALAM..
    [img width=610 height=70]http://i87.servimg.com/u/f87/12/77/43/73/kelant10.jpg[/img]

    "Berusahalah kamu seperti mana kamu akan hidup untuk selama-lamanya. dan beribadatlah kamu seperti mana kamu akan mati pada keesokan hari."

    nurmawaddah

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #9 18 March, 2010, 09:35:42 PM
  • Publish Di FB
  • :)
    sy pljr speech pathology thn akhir,, insyaAllah bulan 5 ini akan menamatkan pengajian. doakan sy.
    sy prnh menerima kes gagap ini semasa menjalani latihan klinikal,,
    masalah gagap ni ada 2 jenis
    samada yg dikatan neurogenic (saraf) atau psychogenic
    bagi masalah rakan anda, benar seperti kata cahaya pencinta seeloknya berjumpa dgn pakar pertuturan
    aspek tugas kami adalah menjurus kepada rehabilitasi, jadi speech tidak akan memberi ubat utk menyembuhkan gagap
    yg kami lakukan lebih kepada pendekatan skill,,
    sila bawa rakan anda kepada speech,, utk dibuat penilaian tentang masalah gagap seperti yang anda nyatakan.
    insyaALllah,, kuasa menyembuh dan mengatasi masalah ini tetap berada di tanganNya.
    moga usaha anda dan rakan anda diberkati


     :ws:
    terima kasih atas cadangan saudari.. boleh tak saudari berikan beberapa panduan untuk rakan saya ni?

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #10 18 March, 2010, 09:41:48 PM
  • Publish Di FB
  • :)
    sy pljr speech pathology thn akhir,, insyaAllah bulan 5 ini akan menamatkan pengajian. doakan sy.
    sy prnh menerima kes gagap ini semasa menjalani latihan klinikal,,
    masalah gagap ni ada 2 jenis
    samada yg dikatan neurogenic (saraf) atau psychogenic
    bagi masalah rakan anda, benar seperti kata cahaya pencinta seeloknya berjumpa dgn pakar pertuturan
    aspek tugas kami adalah menjurus kepada rehabilitasi, jadi speech tidak akan memberi ubat utk menyembuhkan gagap
    yg kami lakukan lebih kepada pendekatan skill,,
    sila bawa rakan anda kepada speech,, utk dibuat penilaian tentang masalah gagap seperti yang anda nyatakan.
    insyaALllah,, kuasa menyembuh dan mengatasi masalah ini tetap berada di tanganNya.
    moga usaha anda dan rakan anda diberkati


     :ws:
    terima kasih atas cadangan saudari.. boleh tak saudari berikan beberapa panduan untuk rakan saya ni?

    kalau saya, pergi hospital, mintak referral kepada speech therapy..

    zahidanaaziz

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #11 07 April, 2012, 10:02:30 AM
  • Publish Di FB
  • Gagap merupakan masalah pertuturan di mana sebutan (biasanya) huruf pertama atau syllable sesuatu perkataan diulang tanpa kawalanGagap merupakan proses luar sedar yang membantutkan komunikasi biasa. Walaupun terdapat teknik bantu diri yang boleh diajar , dan dapat membantu sesetengah orang, mereka yang gagap tidak dapat menghentikan proses tersebut, dan kerisauan atau kegelisahan meningkatkan lagi masaalah tersebut.
    Walau bagaimanapun, saya ingin mencadangkan anda mencuba produk Brilliante kerana seperti mana kita tahu dalam otak terdapat 15 billion sel yang berfungsi untuk membolehkan seseorang untuk bercakap dengan lancar. Dengan mengamalkan Brilliante otak akan dicaj melalui kaedah homeopati dan sel sel otak akan aktif untuk mengerakkan perbicaraan dan melancarkan percakapan seseorang.
    http://www.mybrilliante.wordpress.com

    mashatul

    • *
    • Posts: 554
      • View Profile
    Jawab #12 19 August, 2013, 10:32:05 PM
  • Publish Di FB
  • yupp...betul tu...satu jalan selamat pergi buat speech theraphy...

    elakkan jalan dari mengambil sebarang ubat,,,,sebab itu bukan the first way....

    teringin juga sebenarnya nak berhadapan dengan orang gagap ni..

    sebab tak pernah tengok secara face to face...

    bagi saya mereka ni unik dengan cara mereka...

    satu lagi yang unik mereka yang autisme...

    ada dua autisme ni...sama ada mereka jika ditrained...boleh menjadi bijak daripada kita...dan ada satu lagi...yang sebaliknya...

    biasanya autisme ni pun direferred pada unit speech and pathology juga ...

    dan satu lagi teringin diberi peluang..untuk melihat macam mane pakar speech and pathology buat

    sesi therapy ni...

    saya dapat jangkakan mesti satu experience yang menarik...

    :senyum:
    « Last Edit: 19 August, 2013, 10:34:53 PM by mashatul »

    wan_sgmt

    • *
    • Posts: 627
    • Salam ukhuwwah semua..
      • View Profile
    Jawab #13 20 August, 2013, 10:16:57 AM
  • Publish Di FB
  • kalau ikut kata orang lama-lama ni nak selesaikan penyakit gagap ni masa orang tu tgh bercakap kita sergah dia.. nanti dia terkejut trus cakap lancar. Tu cakap orang lama-lama la..   :ins:
    Bersama menyumbang ke Tabung Sehati Sejiwa..

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    23 Replies
    12592 Views
    Last post 17 November, 2012, 10:55:48 PM
    by afiQoh
    39 Replies
    14241 Views
    Last post 15 April, 2012, 06:09:39 PM
    by Lola Carrero
    86 Replies
    24787 Views
    Last post 12 October, 2012, 01:00:39 PM
    by wanchai76