Ujian HIV untuk Bakal Pengantin

Author Topic: Ujian HIV untuk Bakal Pengantin  (Read 26754 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

10 March, 2010, 01:24:12 PM
Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
MASA : 2.00 petang - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)

Jabatan Kesihatan DBKL – 03 92845166 * (Hari Rabu Sahaja)
KM 4, Jln. Cheras, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Kuala Lumpur – 03 26155752
Hospital Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Putrajaya – 03 88883057
No. 1, Jln. Presint 9E, Putrajaya

Poliklinik Komuniti Tanglin – 03 26983311
Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Cheras – 03 91304583
Batu 4 ½, Jln. Cheras, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Cheras Baru – 03 42946114
Jln. 16, Kg. Ch eras Baru, Off Jln. Ku ari

Klinik Kesiha tan Batu – 03 62573355
Batu 4 ½, Jln. Ipoh, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Petaling Bahagia – 03 77829355
Batu 6, Jln. Puchong, Kuala Lumpu r

Klinik Kesihatan Dato’ Keramat – 03 42573333
Jln. Jelatek, Dato’ Keramat, Ku ala Lumpur

Klinik Kesihatan Kampung Panda n – 03 92810272
Jln. Kg. Pandan, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Pantai, B angsar – 03 22881071
Blok C, Wisma Ghoshen, Plaza Pantai, Off Jln. Pan tai Baru, KL

Klinik Kesihatan Jinjang – 03 62583355
No 2, Jln. 4/16, Jinjang Utara Tamb ahan, kl

Klinik Kesihatan Setapak – 03 41425429
No. 26/28, Jln. 9/23A, Medan Makmur, Setapak, KL

Klinik Kesihatan Sentul – 03 40427557
189 , Jln Perhentian, Off Jln. Hj. Salleh, Sentul, KL

Klinik Kesiha tan Sung ai Besi – 03 90585464
Jalan Besar, Sungai Besi, KL

Klinik Kesiha tan Bandar Tun Razak – 03 91713333
No. 16&18 Jln. Jujur 3 , Bdr. Tun Razak, KL

sumber: http://www.jawi.gov.my/borang/SENARAI%20KLINIK%20KESIHATAN%20YANG%20MENJALANKAN%20UJIAN%20HIV%20WPKL.pdf
Mrs. Ikan Pari

Reply #1 10 March, 2010, 01:39:10 PM
PROGRAM UJIAN SARINGAN HIV BAKAL PENGANTIN DI NEGERI TERENGGANU

SENARAI KLINIK KESIHATAN KERAJAAN DI NEGERI TERENGGANU
YANG TERLIBAT DENGAN PEMERIKSAAN UJIAN HIV
DAERAH
   
KEMAMAN
   
KK Kertih      Isnin, Selasa, Rabu          2.00 - 4.00 ptg       09-8261333

KK Kuala Kemaman        Isnin, Selasa, Rabu             2.00 - 4.00 ptg             09-8683659

DUNGUN
   
KK Kuala Abang   Rabu & Khamis                               2.00 - 4.00 ptg            09-8442333
KK Bukit Besi                 Ahad & Rabu                        2.00 - 4.00 ptg            09-8337236
KK Ketengah Jaya          Isnin & Rabu                         2.00 - 4.00 ptg             09-8200233

MARANG
KK Marang                    Rabu                                      2.00 - 4.00 ptg            09-6182216
KK Bukit Payong            Rabu                                      2.00 - 4.00 ptg            09-6191333

KUALA TERENGGANU
   
KK Hiliran                     Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6232732
KK Batu Rakit               Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg              09-6696133
KK Kuala Terengganu     Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6227857
KK Bukit Tunggal           Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6664033
KK Seberang Takir         Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6663333
KK Manir                       Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6151533

HULU TERENGGANU
   
KK Ajil               Selasa                 2.00 - 4.00 ptg                09-6861633
KK Telemong        Rabu                 2.00 - 4.00 ptg                09-6142997

SETIU
   
KK Permaisuri           Ahad                8.00 - 4.00 ptg             09-6099333
KK Rahmat               Isnin                 9.00- 12.00 tgh            09-6663733
KK Seri Langkap       Khamis              9.00 - 12.00 tgh            09-6571997

BESUT
   
KK Kuala Besut         Rabu                     2.30 - 4.30 ptg            09-6919333
KK Kg. Raja             Khamis                  8.30 - 1.00 ptg            09-6956341
KK Pasir Akar           Rabu                     2.30 - 4.30 ptg            09-6935373
KK Jertih                  Ahad                    8.30 - 12.30 tgh          09-6971433
KK Jabi                    Isnin & Khamis      2.30 - 4.30 ptg            09-6941288

Semua bakal pengantin dikehendaki membuat TEMUJANJI terlebih dahulu bagi mendapatkan perkhidmatan Saringan HIV di mana- mana Klinik Kesihatan yang telah ditetapkan samada melalui telefon atau datang sendiri ke kaunter. Setiap klinik telah menetapkan sasaran sebanyak 30 ujian sahaja sehari.
Dengan Arahan
Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama
Terengganu & Pengarah Kesihatan
Negeri Terengganu

sumber: http://www.jheat.terengganu.gov.my/pemeriksaan.php

luqiem

  • *
  • Dunia Hanya Semantara Akhirat Kekal Selama-Lamanya
    • View Profile
Reply #2 10 March, 2010, 04:06:08 PM
 :syukur: minggu lepas saya baru sahaja menjalani HIV test... Di klinik kerajaan... Tak sampai 5 minit keputusan dah keluar... tapi perlu dirujuk ke Pejabat Agama untuk urusan pendaftaran nikah dan sebagainya...

http://www.luqiem.ads4blog.net/

Reply #3 10 March, 2010, 06:42:23 PM
Bulan lepas pergi buat pemeriksaan HIV. Chek darah sekejap je. Yang lama berjam-jam tu sebab tunggu giliran. Hospital kerajaan katakan. Sabaq je lah.....

Reply #4 29 December, 2011, 03:30:24 PM
Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
MASA : 2.00 pagi - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)


Mohon pencerahan ye. Sy dari Jabatan kesihatan KL. Rasanya ada typo error ni. sebab harini sahaja dah ramai yang call tanya pasal ni dan saya register pun sebab nak bagitau perkara ni. Bukan dari pukul 2.00 pagi - 4.30 petang tapi 2.00 petang - 4.30 petang. terima kasih.

Reply #5 29 December, 2011, 03:36:22 PM
Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
MASA : 2.00 pagi - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)


Mohon pencerahan ye. Sy dari Jabatan kesihatan KL. Rasanya ada typo error ni. sebab harini sahaja dah ramai yang call tanya pasal ni dan saya register pun sebab nak bagitau perkara ni. Bukan dari pukul 2.00 pagi - 4.30 petang tapi 2.00 petang - 4.30 petang. terima kasih.




[warning]Terima kasih atas makluman. Maaf atas kesulitan yang timbul dari kesilapan kiriman yang tidak disengajakan dari halaqian di atas. Kesilapan pada kiriman asal akan diperbetulkan.[/warning]
~ Begin with the End in Mind ~

Reply #6 07 April, 2012, 08:43:51 PM
Usahlah takut. Ada ujian yang tidak perlu darah. Hanya guna saliva. Ujian ini DIY, tak perlu darah, guna saliva sahaja. Accurate nya 99.8% dan hasil dlm 20 min dirumah, private, aman dan tenang. Produk USA dan FDA approved. 
Boleh dpt dari website ini, http://www.rapid-kits.com

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #7 02 November, 2012, 10:58:01 AM
Terbaru telah ada perubahan tempoh dalam pengambilan ujian saringan HIV. Kalau dulu, dalam 3 minggu  sebelum tarikh bernikah, masih sempat melengkapkan Borang Permohonan Bernikah, tetapi sekarang , tidak lagi.

Saya masih ingat kali terakhir saya menguruskan pernikahan anak-anak ialah tahun 2011. Dalam tempoh 2 minggu pun masih sempat melengkapkan borang sebelum tarikh bernikah. Ujian Saringan HIV boleh dilakukan dalam tempoh setengah hari saja.


Sebaik dapat borang permohonan nikah, dilampirkan di dalamnya borang untuk ujian saringan HIV. Disertakan senarai Klinik atau Pusat Kesihatan yang boleh bakal pengantin membuat ujian Saringan. Bukan hari-hari  Klinik atau Pusat kesihatan mengadakan ujian saringan HIV ni. Ada hari-hari tertentu.


Kini, untuk melakukan Ujian Saringan HIV, bakal pengantin kena buat temujanji terlebih dahulu dengan Pusat Kesihatan. Tempoh yang diberikan ada yang sampai 1 bulan . Selepas darah diambil, kena tunggu keputusan. Keputusan dikeluarkan lebih kurang 1 bulan dari darah diambik.


Maka sesiapa yang ingin bernikah, rancanglah tarikh baik-baik dan ambil borang awal agar mudah dilengkapkan tanpa tergesa-gesa.


Sekian, makluman untuk pembaca budiman. Semoga bermanafaat membantu bakal-bakal pengantin.


http://bhalaqah.blogspot.com/2012/11/ujian-saringan-hiv-untuk-bakal-pengantin.html
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Reply #8 02 November, 2012, 11:27:41 AM
Pendapat saya, Ujian Saringan HIV ni bukan sahaja perlu dilakukan sebelum kahwin...malah selepas kahwin. Peningkatan suri rumahtangga yang mempunyai penyakit AIDS meningkat baru2 ini. Saringan juga mungkin perlu bagi yg bujang seperti budak sekolah ( sekarang budak sekolah dah ultra advance - tak perlu pendidikan seks..mereka lebih arif kot), peringkat universiti, penjawat awam dan swasta. Boleh dilakukan secara berkala. Wallahuallam.

NOTA:

1) Daripada Anas bin Malik, katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: Di antara tanda-tanda kiamat adalah; diangkat ilmu dan nyata kejahilan, orang ramai meminum arak (secara berleluasa) dan zina yang nyata (berlaku secara terang-terangan). (Riwayat Bukhari and Muslim)

2) Abdullah ibn Umar berkata, Rasulullah s.a.w. telah menghampiri kami lalu bersabda: "Wahai Muhajirin, kamu akan ditimpa 5 bencana; semoga Allah tidak mengizinkan kamu hidup untuk menyaksikannya: (1) Apabila zina berleluasa, ketahuilah bahawa ia tidak berlaku tanpa ditimpa penyakit-penyakit baru yang tidak pernah diketahui/dialami oleh manusia sebelumnya. dan sehingga habis....

Walk The Talk Community

Wallahualam


divider3
halaqahforum4