Ujian HIV untuk Bakal Pengantin

*

Author Topic: Ujian HIV untuk Bakal Pengantin  (Read 18449 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

10 March, 2010, 01:24:12 PM
  • Publish
  • Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

    SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
    MASA : 2.00 petang - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
    MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)

    Jabatan Kesihatan DBKL – 03 92845166 * (Hari Rabu Sahaja)
    KM 4, Jln. Cheras, Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Kuala Lumpur – 03 26155752
    Hospital Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Putrajaya – 03 88883057
    No. 1, Jln. Presint 9E, Putrajaya

    Poliklinik Komuniti Tanglin – 03 26983311
    Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Cheras – 03 91304583
    Batu 4 ½, Jln. Cheras, Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Cheras Baru – 03 42946114
    Jln. 16, Kg. Ch eras Baru, Off Jln. Ku ari

    Klinik Kesiha tan Batu – 03 62573355
    Batu 4 ½, Jln. Ipoh, Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Petaling Bahagia – 03 77829355
    Batu 6, Jln. Puchong, Kuala Lumpu r

    Klinik Kesihatan Dato’ Keramat – 03 42573333
    Jln. Jelatek, Dato’ Keramat, Ku ala Lumpur

    Klinik Kesihatan Kampung Panda n – 03 92810272
    Jln. Kg. Pandan, Kuala Lumpur

    Klinik Kesihatan Pantai, B angsar – 03 22881071
    Blok C, Wisma Ghoshen, Plaza Pantai, Off Jln. Pan tai Baru, KL

    Klinik Kesihatan Jinjang – 03 62583355
    No 2, Jln. 4/16, Jinjang Utara Tamb ahan, kl

    Klinik Kesihatan Setapak – 03 41425429
    No. 26/28, Jln. 9/23A, Medan Makmur, Setapak, KL

    Klinik Kesihatan Sentul – 03 40427557
    189 , Jln Perhentian, Off Jln. Hj. Salleh, Sentul, KL

    Klinik Kesiha tan Sung ai Besi – 03 90585464
    Jalan Besar, Sungai Besi, KL

    Klinik Kesiha tan Bandar Tun Razak – 03 91713333
    No. 16&18 Jln. Jujur 3 , Bdr. Tun Razak, KL

    sumber: http://www.jawi.gov.my/borang/SENARAI%20KLINIK%20KESIHATAN%20YANG%20MENJALANKAN%20UJIAN%20HIV%20WPKL.pdf
    « Last Edit: 10 March, 2010, 01:26:20 PM by cahayalurus »
    Mrs. Ikan Pari

    Reply #1 10 March, 2010, 01:39:10 PM
  • Publish
  • PROGRAM UJIAN SARINGAN HIV BAKAL PENGANTIN DI NEGERI TERENGGANU

    SENARAI KLINIK KESIHATAN KERAJAAN DI NEGERI TERENGGANU
    YANG TERLIBAT DENGAN PEMERIKSAAN UJIAN HIV
    DAERAH
       
    KEMAMAN
       
    KK Kertih      Isnin, Selasa, Rabu          2.00 - 4.00 ptg       09-8261333

    KK Kuala Kemaman        Isnin, Selasa, Rabu             2.00 - 4.00 ptg             09-8683659

    DUNGUN
       
    KK Kuala Abang   Rabu & Khamis                               2.00 - 4.00 ptg            09-8442333
    KK Bukit Besi                 Ahad & Rabu                        2.00 - 4.00 ptg            09-8337236
    KK Ketengah Jaya          Isnin & Rabu                         2.00 - 4.00 ptg             09-8200233

    MARANG
    KK Marang                    Rabu                                      2.00 - 4.00 ptg            09-6182216
    KK Bukit Payong            Rabu                                      2.00 - 4.00 ptg            09-6191333

    KUALA TERENGGANU
       
    KK Hiliran                     Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6232732
    KK Batu Rakit               Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg              09-6696133
    KK Kuala Terengganu     Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6227857
    KK Bukit Tunggal           Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6664033
    KK Seberang Takir         Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6663333
    KK Manir                       Isnin, Selasa, Rabu                 2.00 - 4.00 ptg             09-6151533

    HULU TERENGGANU
       
    KK Ajil               Selasa                 2.00 - 4.00 ptg                09-6861633
    KK Telemong        Rabu                 2.00 - 4.00 ptg                09-6142997

    SETIU
       
    KK Permaisuri           Ahad                8.00 - 4.00 ptg             09-6099333
    KK Rahmat               Isnin                 9.00- 12.00 tgh            09-6663733
    KK Seri Langkap       Khamis              9.00 - 12.00 tgh            09-6571997

    BESUT
       
    KK Kuala Besut         Rabu                     2.30 - 4.30 ptg            09-6919333
    KK Kg. Raja             Khamis                  8.30 - 1.00 ptg            09-6956341
    KK Pasir Akar           Rabu                     2.30 - 4.30 ptg            09-6935373
    KK Jertih                  Ahad                    8.30 - 12.30 tgh          09-6971433
    KK Jabi                    Isnin & Khamis      2.30 - 4.30 ptg            09-6941288

    Semua bakal pengantin dikehendaki membuat TEMUJANJI terlebih dahulu bagi mendapatkan perkhidmatan Saringan HIV di mana- mana Klinik Kesihatan yang telah ditetapkan samada melalui telefon atau datang sendiri ke kaunter. Setiap klinik telah menetapkan sasaran sebanyak 30 ujian sahaja sehari.
    Dengan Arahan
    Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama
    Terengganu & Pengarah Kesihatan
    Negeri Terengganu

    sumber: http://www.jheat.terengganu.gov.my/pemeriksaan.php

    Reply #2 10 March, 2010, 04:06:08 PM
  • Publish
  •  :syukur: minggu lepas saya baru sahaja menjalani HIV test... Di klinik kerajaan... Tak sampai 5 minit keputusan dah keluar... tapi perlu dirujuk ke Pejabat Agama untuk urusan pendaftaran nikah dan sebagainya...

    http://www.luqiem.ads4blog.net/
    « Last Edit: 10 March, 2010, 04:07:44 PM by luqiem »

    Reply #3 10 March, 2010, 06:42:23 PM
  • Publish
  • Bulan lepas pergi buat pemeriksaan HIV. Chek darah sekejap je. Yang lama berjam-jam tu sebab tunggu giliran. Hospital kerajaan katakan. Sabaq je lah.....

    Reply #4 29 December, 2011, 03:30:24 PM
  • Publish
  • Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

    SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
    MASA : 2.00 pagi - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
    MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)


    Mohon pencerahan ye. Sy dari Jabatan kesihatan KL. Rasanya ada typo error ni. sebab harini sahaja dah ramai yang call tanya pasal ni dan saya register pun sebab nak bagitau perkara ni. Bukan dari pukul 2.00 pagi - 4.30 petang tapi 2.00 petang - 4.30 petang. terima kasih.

    Reply #5 29 December, 2011, 03:36:22 PM
  • Publish
  • Senarai klinik yang buat HIV test di Kuala Lumpur:-

    SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL
    MASA : 2.00 pagi - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
    MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)


    Mohon pencerahan ye. Sy dari Jabatan kesihatan KL. Rasanya ada typo error ni. sebab harini sahaja dah ramai yang call tanya pasal ni dan saya register pun sebab nak bagitau perkara ni. Bukan dari pukul 2.00 pagi - 4.30 petang tapi 2.00 petang - 4.30 petang. terima kasih.




    [warning]Terima kasih atas makluman. Maaf atas kesulitan yang timbul dari kesilapan kiriman yang tidak disengajakan dari halaqian di atas. Kesilapan pada kiriman asal akan diperbetulkan.[/warning]
    ~ Begin with the End in Mind ~

    Reply #6 07 April, 2012, 08:43:51 PM
  • Publish
  • Usahlah takut. Ada ujian yang tidak perlu darah. Hanya guna saliva. Ujian ini DIY, tak perlu darah, guna saliva sahaja. Accurate nya 99.8% dan hasil dlm 20 min dirumah, private, aman dan tenang. Produk USA dan FDA approved. 
    Boleh dpt dari website ini, http://www.rapid-kits.com

    Reply #7 02 November, 2012, 10:58:01 AM
  • Publish
  • Terbaru telah ada perubahan tempoh dalam pengambilan ujian saringan HIV. Kalau dulu, dalam 3 minggu  sebelum tarikh bernikah, masih sempat melengkapkan Borang Permohonan Bernikah, tetapi sekarang , tidak lagi.

    Saya masih ingat kali terakhir saya menguruskan pernikahan anak-anak ialah tahun 2011. Dalam tempoh 2 minggu pun masih sempat melengkapkan borang sebelum tarikh bernikah. Ujian Saringan HIV boleh dilakukan dalam tempoh setengah hari saja.


    Sebaik dapat borang permohonan nikah, dilampirkan di dalamnya borang untuk ujian saringan HIV. Disertakan senarai Klinik atau Pusat Kesihatan yang boleh bakal pengantin membuat ujian Saringan. Bukan hari-hari  Klinik atau Pusat kesihatan mengadakan ujian saringan HIV ni. Ada hari-hari tertentu.


    Kini, untuk melakukan Ujian Saringan HIV, bakal pengantin kena buat temujanji terlebih dahulu dengan Pusat Kesihatan. Tempoh yang diberikan ada yang sampai 1 bulan . Selepas darah diambil, kena tunggu keputusan. Keputusan dikeluarkan lebih kurang 1 bulan dari darah diambik.


    Maka sesiapa yang ingin bernikah, rancanglah tarikh baik-baik dan ambil borang awal agar mudah dilengkapkan tanpa tergesa-gesa.


    Sekian, makluman untuk pembaca budiman. Semoga bermanafaat membantu bakal-bakal pengantin.


    http://bhalaqah.blogspot.com/2012/11/ujian-saringan-hiv-untuk-bakal-pengantin.html
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #8 02 November, 2012, 11:27:41 AM
  • Publish
  • Pendapat saya, Ujian Saringan HIV ni bukan sahaja perlu dilakukan sebelum kahwin...malah selepas kahwin. Peningkatan suri rumahtangga yang mempunyai penyakit AIDS meningkat baru2 ini. Saringan juga mungkin perlu bagi yg bujang seperti budak sekolah ( sekarang budak sekolah dah ultra advance - tak perlu pendidikan seks..mereka lebih arif kot), peringkat universiti, penjawat awam dan swasta. Boleh dilakukan secara berkala. Wallahuallam.

    NOTA:

    1) Daripada Anas bin Malik, katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: Di antara tanda-tanda kiamat adalah; diangkat ilmu dan nyata kejahilan, orang ramai meminum arak (secara berleluasa) dan zina yang nyata (berlaku secara terang-terangan). (Riwayat Bukhari and Muslim)

    2) Abdullah ibn Umar berkata, Rasulullah s.a.w. telah menghampiri kami lalu bersabda: "Wahai Muhajirin, kamu akan ditimpa 5 bencana; semoga Allah tidak mengizinkan kamu hidup untuk menyaksikannya: (1) Apabila zina berleluasa, ketahuilah bahawa ia tidak berlaku tanpa ditimpa penyakit-penyakit baru yang tidak pernah diketahui/dialami oleh manusia sebelumnya. dan sehingga habis....

    Walk The Talk Community

    Wallahualam


    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    8 Replies
    9899 Views
    Last post 04 September, 2012, 01:36:38 PM
    by burberry
    47 Replies
    22386 Views
    Last post 02 November, 2012, 10:24:27 AM
    by elsanxs
    4 Replies
    2316 Views
    Last post 01 September, 2010, 09:45:34 AM
    by almulk