Bercuti di Pulau Kapas, TERENGGANU

Author Topic: Bercuti di Pulau Kapas, TERENGGANU  (Read 11269 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

iqballmuhammad

  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
04 March, 2010, 11:37:34 PM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum,
    Bulan  lepas, saya dan kawan2 pergi ke pulau kapas . Kami bertolak dgn bot di jeti Marang selepas solat Jumaat dan 15 minit kemudian kami sampai di jeti Pulau Kapas. Selepas solat Asar, kami kami meronda sekitar pulau . Memang menarik, pemandangan yang begitu cantik,indahnya bumi ciptaan tuhan.

    Pukol 6ptg kami snorkeling di kaw terumbu karang di depan resort  tempat kami menginap.Malamnya selepas solat Isya kami berbbq . Pagi Sabtu kami kami snorkling sekali lagi, banyaknya ikan bermain di telapak tangan ketika kami memberi ikan makan roti, mudah2 ikan itu nanti akan bertasbih memohon keampiunan untuk kami... sebelah petang kami berlepas pulang..
    « Last Edit: 05 March, 2010, 08:50:23 AM by Ummi Munaliza »

    ila_kein

    • *
    • Posts: 91
    • islam itu indah..
      • View Profile
    Jawab #1 05 March, 2010, 08:40:42 AM
  • Publish Di FB
  • ada ape2 taw cam mane nak g pulau kapas dengan perkhidmatan awam?
    Hanya padamu ya Allah, tempat aq mengadu segala-galanya..

    iqballmuhammad

    • *
    • Posts: 4
      • View Profile
    Jawab #2 08 March, 2010, 01:28:48 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum, untuk pengetahuan ila_kein,untuk ke Pulau Kapas dari K. Terengganu ke jeti Marang boleh menaiki teksi, bas henti-henti K. Trg./Dungun. Sampai di jeti Marang yang berdekatan dgn masjid Marang dan jalan utama  k. Trg./Kuantan perkhidmatan feri/bot banyak ke P Kapas. Tambang rm40 pergi/balik.   resort dan chalet kalau tak silap 8 resort/chalet beroperasi dan ada tempat berkemah yang disediakan. Masa saya pergi tu saya dan kawan2 menginap di Kapas Coral Beach. depan Coral Beach kawasan batu karang. memang cantik. Boleh tengok matahari terbenam berlatarbelakang tanah besar. Saya ada ambik gambar malangnya saya tak tahu macamna nak post kat sini.

    assiddiq

    • *
    • Posts: 4596
    • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
      • View Profile
    Jawab #3 08 March, 2010, 03:05:09 AM
  • Publish Di FB
  • Snorkling dan scuba kat situ brapa harga nya ek?
    "Al-haqqu bila nizom yaghlibuhul-baatil binnizom"
    Maksudnya: "Sesuatu kebenaran yang tidak sistematik akan dikalahkan oleh kebatilan yang sistematik dan terancang."
    http://Http://cahayarabbani.blogspot.com
    http://Http://islamicmoviecollection.blogspot.com
    assiddiq@ymail.com

    evori

    • *
    • Posts: 94
      • View Profile
    Jawab #4 08 March, 2010, 12:57:25 PM
  • Publish Di FB
  • dua minggu la gi
    ada simulasi di pulau perhentian...
    nantikan kedatanganku..:sedihnya:

    cahayalurus

    • *
    • Posts: 1330
      • View Profile
    Jawab #5 08 March, 2010, 01:18:50 PM
  • Publish Di FB
  • Nak gi jugak, takpernah sampai pun walaupun duk dalam negeri sendiri isk3
    Mrs. Ikan Pari

    juliana78

    • *
    • Posts: 22
      • View Profile
    Jawab #6 08 March, 2010, 01:52:00 PM
  • Publish Di FB
  •  :) saya mmg nak gi bln 10 ni. agak2 hotel/resort mana yg murah dan selesa di antara kelapan2 hotel/resort tu? naik teksi ke jeti marang dr kuala terengganu bape yek? bg  lah tips...

    ila_kein

    • *
    • Posts: 91
    • islam itu indah..
      • View Profile
    Jawab #7 08 March, 2010, 05:00:22 PM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum, untuk pengetahuan ila_kein,untuk ke Pulau Kapas dari K. Terengganu ke jeti Marang boleh menaiki teksi, bas henti-henti K. Trg./Dungun. Sampai di jeti Marang yang berdekatan dgn masjid Marang dan jalan utama  k. Trg./Kuantan perkhidmatan feri/bot banyak ke P Kapas. Tambang rm40 pergi/balik.   resort dan chalet kalau tak silap 8 resort/chalet beroperasi dan ada tempat berkemah yang disediakan. Masa saya pergi tu saya dan kawan2 menginap di Kapas Coral Beach. depan Coral Beach kawasan batu karang. memang cantik. Boleh tengok matahari terbenam berlatarbelakang tanah besar. Saya ada ambik gambar malangnya saya tak tahu macamna nak post kat sini.
    terima kasih yer...
    macam susah jew nak g sane ...
    tak ade ker bus yang direct pergi sane?

    al_farafishah

    • *
    • Posts: 204
      • View Profile
    Jawab #8 08 March, 2010, 05:34:05 PM
  • Publish Di FB
  •  :) Amboi.. ramainya yang berminat nak pergi bercuti kat Pulau Kapas.. Adik ila kein pun berminat ye..Juliana pun sama..  Assidiq macam nak snorkel kat Pulau Kapas je..  Samala kita cahaya lurus..saya pun tak pernah jejak Pulau Kapas.. Tunggu "panggilan pulau" tapi tak dengar-dengar juga...  wah macam seronok je Iqbal bercerita pengalaman dia bagi ikan makan roti..

    Adik ila kein ni nak pergi bila?
    "Ya Allah, Kau kumpulkanlah aku bersama dengan orang-orang yang bertaqwa dan berakhlak mulia...Amin."
    http://beyondmindeyesstudio.blogspot.com

    juliana78

    • *
    • Posts: 22
      • View Profile
    Jawab #9 09 March, 2010, 04:33:27 PM
  • Publish Di FB
  •  :) tu lah kalo leh sape2 bg info dan tips hotel mana yg best nak nginap ni..

    orkid_purple

    • *
    • Posts: 65
      • View Profile
    Jawab #10 09 March, 2010, 04:57:47 PM
  • Publish Di FB
  • Salam..
    Sedikit info.Juliana boleh menginap di hotel seri malaysia marang terengganu.
    ia berhampiran dengan jeti marang..

    al_farafishah

    • *
    • Posts: 204
      • View Profile
    Jawab #11 09 March, 2010, 05:06:29 PM
  • Publish Di FB
  •  :ws: saya nak bantu pun tak tahu Juliana.. ni kena tanya Iqbal.. dia dah pernah pergi kan.. Sebelum pergi mesti dia dah survey hotel dan chalets dari segi harga, kemudahan dan sebagainya.. Harap Iqbal boleh bagitau detail tentang hotel atau chalet dengan harga dan faksilitinya sekali. Kalau ada pamhplet bolehla refer ya.. Mungkin dengan contact numbernya sekali..
     Saya ni nama saja duk dekat Marang.. Pulau Kapas pun tak pernah pergi.. aparaa.. heehe.. okaja* so tak dapat bantu kawan-kawan. Bila saya nak pergi.. wallahu a'lam.. Saya ni entah mabuk laut ke tidak ni.. kecil-kecil dulu pernah sekali saja naik bot.. Nak rasa naik bot ke Seberang Takir  pun tak ada kawan nak teman..  tolooong

    assiddiq

    • *
    • Posts: 4596
    • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
      • View Profile
    Jawab #12 09 March, 2010, 07:44:21 PM
  • Publish Di FB
  • Sy cadang kan ke Pulau Redang je.. Sy dah pernah menyelam kat Pulau kapas sedalam 26 meter ngan rakan2 saya.. Kat dalam sana ada 2 buah kapal karam.. Air nya xberapa jernih.. Ambik gambar pun xcantik.. Tp kalau di tengah2 tu memang jernih juga la.. Bertakbir saya dalam hati melihat ikan2 yg banyak.. Subhanallah.. Cantik juga la.. 1stime pengalaman dalam kursus diving ni..

    ila_kein

    • *
    • Posts: 91
    • islam itu indah..
      • View Profile
    Jawab #13 10 March, 2010, 08:25:02 AM
  • Publish Di FB
  • :) Amboi.. ramainya yang berminat nak pergi bercuti kat Pulau Kapas.. Adik ila kein pun berminat ye..Juliana pun sama..  Assidiq macam nak snorkel kat Pulau Kapas je..  Samala kita cahaya lurus..saya pun tak pernah jejak Pulau Kapas.. Tunggu "panggilan pulau" tapi tak dengar-dengar juga...  wah macam seronok je Iqbal bercerita pengalaman dia bagi ikan makan roti..

    Adik ila kein ni nak pergi bila?

    ingat nak pergi time cuti em ni...
    urm, dalam bulan 5 ni kot...
    insya-aLLAH...
    akak nak join skali ker?

    iqballmuhammad

    • *
    • Posts: 4
      • View Profile
    Jawab #14 11 March, 2010, 12:19:42 PM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum semua, untuk pengetahuan juliana 78, gems wellness spa yang paling best dan price pun mahal jgk, rm260 bilik atas air laut(tu yang paling murah) terletak di  Pulau Gemia(berhampiran pulau kapas), hotel dekat dgn jeti pulau kapas  (Kapas Island Resort) harga bilik standard rm130, deluxe garden view rm180, deluxe sea view rm200, ada kolam renang, tapi buat nak mandi kat kolam renang, kat laut lg best, yang budget murah sikit , kapas beach chalet, bilik kipas kalau tak silap rm60, makcik gemok beach resort, bilik air cond rm120, bilik kipas rm80, hari tu saya stay kat Kapas Coral Beach, bilik air cond rm120, bilik kipas rm80, ketiga2 chalet ni, makcik gemok,kapas beach, kapas corak berdekatan aje, dan kita kena berjalan kaki dari jeti pulau kapas dalam 200meter sebab sana tak ada jalan tar, cuma trek jalan kali aje..! depan chalet ni kaw terumbu karang bot tak boleh hantar direct ke sana sebab boleh memusnahkan batu karang.qimy chalet jauh sikit dan  tepi bukit  mengadap laut, harga rm150 kalau tak silap, kawasan depan chalet cantik jugak banyak terumbu karang., kapas turtle valley terpencil sikit kena panjat bukit untuk ke sana, dan saya diberitahu owner chalet ni orang belanda dan dia tak terima tempahan dari orang tempatan hanya untuk pelancong asing aje..!tak tahu betul ke tak..! untuk snorkling boleh sewa kat kedai yang berada dekat dgn chalet sekali dgn life jacket, sewa life jacket rm 10, goggle rm15, dekat kawasan terumbu karang ada banyak landak laut, kalau tercucuk duri dekat kaki gunakan benda keras ketuk sapu limau nipis kat kaki dan ketuk beberapa kali, insya Allah duri yang tertanam kat kaki akan keluar sendiri daslam beberapa hari dan kita tak akan terasa sakit selepas beberapa minit tersusuk duri. hari tu member terpijak duri landak laut penuh kat kaki  kedua2 belah dan terpaksa dipapah ketepi pantai dan selepas dukul kaki dan disapu dgn limau, Alhamdulillah, dalam beberapa minit sudah boleh berjalan dan tak terasa sakit walaupun kaki penuh duri yang tertinggal. bagi yang tak pandai berenang, gunalah life jacket dan bernafaslah dengan tenang ketika guna hose snorkling...! sekian  Wassalam

    ila_kein

    • *
    • Posts: 91
    • islam itu indah..
      • View Profile
    Jawab #15 11 March, 2010, 01:15:14 PM
  • Publish Di FB
  • wah iqbal...
    betul2 pro ni...
    habis detail bagi taw...
    complete !
    thanks yer..

    alhaudhie

    • *
    • Posts: 2060
      • View Profile
    Jawab #16 11 March, 2010, 02:05:15 PM
  • Publish Di FB
  • Boleh jugak kalau cadang nak buat mini gahtering halaqian di Pulau Kapas...
    ISLAM untuk semua

    - Pentadbiran
    - Pondok Tahfiz

    ila_kien

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #17 11 March, 2010, 02:16:11 PM
  • Publish Di FB
  • sape2 yang nak buat rombongan g pulau kapas bg tau kat ila ek...

    nornadiah

    • *
    • Posts: 135
      • View Profile
    Jawab #18 11 March, 2010, 02:41:44 PM
  • Publish Di FB
  • ok..
    InsyaAllah, ada rezeki bawak family bercuti t ana bgtau ila k..
    Sumbangan;
    CIMB: 01180004462058
    Halaqah Net Services

    http://truecalling87yahoocom.blogspot.com/
    email,YM :true_calling87@yahoo.com

    ila_kein

    • *
    • Posts: 91
    • islam itu indah..
      • View Profile
    Jawab #19 11 March, 2010, 04:03:28 PM
  • Publish Di FB
  • lor...
    ila ingatkan rombongan ramai2...
    kalau rombongan ila nak join sekali...
    boleh hua2...
    ila x pernah pergi lg kat sne...
    :sedihnya:...

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    23 Replies
    5769 Views
    Last post 02 June, 2011, 11:08:05 AM
    by junedaud
    1 Replies
    5390 Views
    Last post 01 March, 2010, 05:46:34 PM
    by hasin
    0 Replies
    1024 Views
    Last post 14 March, 2012, 04:34:52 PM
    by shah ridhwan