SYARAT MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH

Author Topic: SYARAT MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH  (Read 2899 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

ahmad_siddiqui

 • *
 • "Aku menyembuhkan jiwaku kerana perbuatannya."
  • View Profile
19 June, 2007, 06:35:21 PM
SYARAT MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH

ORANG YG memperlihatkan ayat-ayat alQuran, menemukan bahawa Allah 'Azza wa Jalla telah meletakkan syarat dasar bagi kemenangan kaum muslimin atas musuh-musuh mereka dan pemberian kekuasaan kepada mereka di bumi.Syarat ini merupakan pertolongan mereka kepada Allah...

Dia berfirman : (mafhumnya) "...jika kamu menolong (agama) allah, nescaya dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu."...(muhammad:7)

Akan tetapi dengan apa kita menolong Allah??? Allah berfirman : (mafhumnya) "...sesungguhnya Allah tdk mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukkan terhadap sesuatu kaum, maka tal ada yang dapat menolaknya dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia." (arRa'du:11)

Allah Azza wa Jalla meminta kita untuk menolongNya dengan diri kita agar berhak mendapat pertolongan Allah dalam menghadapi musuh-musuh kita dan memberikan kekuasaan kepada kita di bumi...

Maka hamba-sebagaimana yang telah dikatakan oleh Sheikh Qadir al-Jilani-ada di antara Allah dan nafsunya.Jika ia menolong nafsunya, maka ia akan menjadi hamba bagi nafsu itu dan jika dia monolong Allah, maka akan menjadi hamba Allah.

Jadi, nafsu adalah medan pertempuran, kalaulah bukan kerana kewujudannya, maka kita akan menjadi malakat...

~..::astaghfiruAllah::..~

"Aku hanyalah insan biasa yang menyatakan sesuatu hari ini, mungkin esok ku ubah kembali, dan mungkin lusa ku ubah lagi.." -Imam Abu Hanifah.

assiddiq

 • *
 • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
  • View Profile
Reply #1 25 May, 2009, 10:43:32 PM
Alhamdulillah.. Ilmu yg berguna.. Moga2 kita dalam rahmatNYa sentiasa~
"Al-haqqu bila nizom yaghlibuhul-baatil binnizom"
Maksudnya: "Sesuatu kebenaran yang tidak sistematik akan dikalahkan oleh kebatilan yang sistematik dan terancang."
http://Http://cahayarabbani.blogspot.com
http://Http://islamicmoviecollection.blogspot.com
assiddiq@ymail.com

Reply #2 26 May, 2009, 12:10:15 AM
 :)
Minta izin berbicara. Tok nak berkongsi sedikit pengetahuan tentang topik kita. Apabila sunnah Rasulullah SAW dihidupkan (diamalkan), maka Rahmat serta Kasih sayang Allah SWT akan melimpah kepada hambaNya dengan mengalami serta merasai akan kelazatannya. :msya:
12345warna 123456sempurna

assiddiq

 • *
 • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
  • View Profile
Reply #3 26 May, 2009, 12:13:47 AM
:)
Minta izin berbicara. Tok nak berkongsi sedikit pengetahuan tentang topik kita. Apabila sunnah Rasulullah SAW dihidupkan (diamalkan), maka Rahmat serta Kasih sayang Allah SWT akan melimpah kepada hambaNya dengan mengalami serta merasai akan kelazatannya. :msya:

Wsalam Tok.. Itulah dipanggil limpahan keberkatan ye tok?.. Besarnya RahmatNya ini orang2 di sekeliling juga turut merasai..Allahuakhbar~

Dari Abul-‘Abbas ‘Abdullah Bin ‘Abbas –-semoga Allah meridoinya- ia mengatakan, “Aku berada di belakang Rasulullah saw. Beliau mengatakan, ‘Nak, Jagalah Allah niscaya Dia akan menjagamu. Jagalah Allah niscaya engkau akan dapati Dia ada di hadapanmu. Jika engkau memohon, mohonlah kepada Allah; dan jika engkau meminta pertolongan, mintalah pertolongan kepada Allah. Dan ketahuilah bahwa jika seluruh umat berhimpun untuk memberikan manfaat (keselamatan) kepadamu, niscaya mereka tidak dapat melakukannya selain apa yang sudah Allah tetapkan untukmu. Dan seandainya seluruh umat berhimpun untuk menecelakakanmu, niscaya mereka tidak dapat melakukannya kecuali kecelakaan yang memang sudah Allah tetapkan untukmu. Telah diangkat pena dan telah kering lembaran-lembaran.” (diriwayatkan oleh At-Tirmidzi. Dan dalam riwayat selaian dari At-Tirmidzi, Rasulullah saw. bersabda, “Jagalah Allah niscaya kamu akan mendapati-Nya di depanmu; kenalilah Allah pada saat mendapat kemudahan, niscaya Dia akan mengenalmu saat kamu mendapat kesulitan. Ketahuilah bahwa apa yang bukan jatahmu tidak akan mengenaimu dan apa yang menjadi jatahmu tidak akan salah sasaran. Ketahuilah bahwa pertolongan Allah bersama kesabaran; kelapangan ada bersama kesempitan; dan kemudahan ada bersama kesulitan.” (Al-Hakim dan Ahmad)

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #4 26 May, 2009, 12:14:53 AM
[box title=mendapat pertolongan Allah]Sering kali kita dihadapkan pada suatu masalah. Kita telah berusaha semaksima mungkin namun masalah yang kita hadapi tidak kunjung juga terselesaikan. Ada rasa lelah, gundah, gelisah, dan lain–lain. Dan berharap–harap datangnya pertolongan dari Allah-Rabb semesta alam Yang bersemayam di atas Arsy. Bagaimana caranya agar turun pertolongan Allah ?
[/box]

[box title=(Muhammad : 7)] “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”[/box].
[box title= (Al Hajj : 40)]
 “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”.
[/box]
      Di ayat ini dijelaskan bahwa syarat mendapatkan pertolongan Allah adalah dengan cara menolong Agama Allah.
[box title=Bagaimana caranya menolong (Agama) Allah? ]”Maka inilah bentuk pertolongan kepada Allah dengan melakukan perintah–perintah Nya dan meninggalkan larangan–larangan Nya dengan keimanan dan keikhlasan kepada Allah serta mentauhidkan-Nya, juga keimanan kepada Rasul-Nya.... Maka menolong agama Allah adalah dengan mentaati Allah, mengagungkan-Nya dan ikhlas kepada-Nya, serta mengharapkan apa-apa yang ada di sisi-Nya, mengamalkan syariat-Nya karena menginginkan pahala darinya dan untuk menegakkan agama-Nya.”[/box]
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


assiddiq

 • *
 • "Dengan Kehendak dan KuasaNya"
  • View Profile
Reply #5 26 May, 2009, 12:18:00 AM
Penjagaan Allah terhadap kekasih2nya

1. Penjagaan dari musuh

2. Penjagaan dari tipudaya Penguasa yang Dzalim

3. mengalahkan musuh

4. menjaga keturunan zuriatnya

5. menjaga anggota fizikalnya

6. menundukkan binatang dan menjaga dari kejahatannya

7. menundukkan benda2 mati

Bagaimana hamba menjaga Allah

Maksud menjaga Allah ialah bertaqwa dan melaksanakan perintahNya.

Tanda2 taqwa:

1. menjaga solat

2. menjaga badan

2.1 menjaga hati

2.2 menjaga lidah

2.3 menjaga telinga

2.4 menjaga penglihatan

2.5 menjaga perut

Sumber http://hafizfirdaus.com/content/view/18/53/

divider3
halaqahforum4