Belajar Dalam Jurusan Perubatan

*

Author Topic: Belajar Dalam Jurusan Perubatan  (Read 23383 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

teruterubozu

  • *
  • Posts: 99
    • View Profile
Reply #40 30 January, 2009, 12:08:25 AM
  • Publish
  • doctor psikologi tu termasuk dalam medic gak ke

    psychology is different from psychiatry...kalau nak amik psikology xperlu ambil medic tapi psikiatri..u have to be medical doctor b4 jadi psychiatry specialist.

    psikology ni more to human behaviour but psychiatry more to mental illness..cabang dlm bdg psikology ni pun byk..kalau nak tahu lbh lanjut silalah rujuk kpd yg pakar..:senyum:

    Love All, Hate None

    Muslih

    • *
    • Posts: 15
    • Mengharapkan KeredhaanNya
      • View Profile
    Reply #41 30 January, 2009, 12:16:05 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum,

    Sebab ape nak jadi doktor ye?

    Hmm... Sebab nak buat baik kot... Dan rasenye bidang ni la yang paling senang nak buat baik kat org laen... Orang datang dan bayar lagi untuk kite buat baik...

    Sekarang baru 1st year... insyaAllah grad dlm thun 2014... :senyum: lama lagi... Doakan supaya hati ini terus ikhlas dan bersungguh-sungguh dalam perjuangan ini...

    Ape-ape pon, saye hanye mengharapkan keredhaanNya...

    Akhi muslih pelajar jurusan perubatan ye?
    Sekarang belajar di luar negara?
    Boleh ceritakan sedikit pengalaman sebagai pelajar jurusan perubatan?

    Assalamualaikum,

    saye ni baru first year je... So kalau nak cakap psl pengalaman ni agak terhad la kot... selain daripada pengalaman buat dissection dan pengalaman duduk di luar negara...

    cume kalau nak tau jugak... bagi saye, belajar tu senang, exam tu susah, tapi nothing is impossible...

    anda nak ambil perubatan jugak ke?
    Allah, grant me the serenity to accept things I cannot change… The courage to change the things I can… and the wisdom to know the difference…

    asrar_syamim

    • *
    • Posts: 222
    • jaDlah Wnita yG d ibaratkn sKuntum MAwaR brDuri..
      • View Profile
    Reply #42 30 January, 2009, 10:35:17 AM
  • Publish

  • Assalamualaikum,

    saye ni baru first year je... So kalau nak cakap psl pengalaman ni agak terhad la kot... selain daripada pengalaman buat dissection dan pengalaman duduk di luar negara...

    cume kalau nak tau jugak... bagi saye, belajar tu senang, exam tu susah, tapi nothing is impossible...

    anda nak ambil perubatan jugak ke?

    InsyaAllah saya nak lanjutkan dalam bidang perubatan juga. Tetapi saya baru nak duduki SPM tahun ni.
    Saya nak minta tolong akhi tentang perjalanan nak ke bidang perubatan..
    Maksudnya, apa yang perlu saya buat persediaan selepas tamat SPM?

    Muslih

    • *
    • Posts: 15
    • Mengharapkan KeredhaanNya
      • View Profile
    Reply #43 30 January, 2009, 02:08:45 PM
  • Publish

  • Assalamualaikum,

    saye ni baru first year je... So kalau nak cakap psl pengalaman ni agak terhad la kot... selain daripada pengalaman buat dissection dan pengalaman duduk di luar negara...

    cume kalau nak tau jugak... bagi saye, belajar tu senang, exam tu susah, tapi nothing is impossible...

    anda nak ambil perubatan jugak ke?

    InsyaAllah saya nak lanjutkan dalam bidang perubatan juga. Tetapi saya baru nak duduki SPM tahun ni.
    Saya nak minta tolong akhi tentang perjalanan nak ke bidang perubatan..
    Maksudnya, apa yang perlu saya buat persediaan selepas tamat SPM?

    Assalamualaikum,

    Oh, mcam tu... ok la, biar sy ceritekan care saye... ini pengalaman saye, so mgkin pengalaman anda akan berbeza siket, sebab zaman ni berubah kan?

    firstly lepas spm tu enjoy la puas2 kot... dgn family... dgn kwn2... sebab lepas tu agak dahsyat... lagi2 kalu belajar kat tempat lain...

    Pastu wat la ape2 yg patut... pegi la plkn kalu dipanggil... keje ke... sebab saye mase interview tu die tanye ape yg dibuat mase cuti...

    Nak apply biasiswa? masa zaman saye, yg saye tau, mase sblom result kuar, petronas je baru bukak untuk permohonan... tapi untuk wat medic xde...

    time kuar je result tu, kalu rase result tu ok, boleh la kot kalau nak search dekat internet, surat kabo dan media massa yg berpatutan... byk jgk rasenye penaja ni, kalau yg ade medic... mara/jpa, bank negara, felda, yayasan terengganu (x yakin, tp tak silap saye ade la)... so apply la ape2 yg patut... ni kalu nak gi luar negara...

    kalu x nak, boleh apply melalui UPU... apply la wat asasi uia ke um ke dan laen2... tp ingat, tak silap saye, nak apply kena apply before result spm kuar... ni nanti cikgu kat skolah akan ckp rasenye...

    yang penting kena sentiasa proaktif dan peka dgn perkembangan semasa... rajin2 kan la bc suratkhabar spy tau pintu mane yg boleh nak dimasuk untuk buat medic... jgn smpai apply telekom tp nak buat medic... :senyum:...

    ok abes part apply biasiswa...

    lepas tu, katekanla dah dapat untuk pergi interview... bende pertama... prepare seprepare yg mungkin... prepare la untuk soalan2 yg rase-rase mesti ditanye... pastu sstgh interviewer akn tanye pasal bio, mcm yg saye kene... tp kene cite tu dlm bahasa omputih... so kirenye takleh lupekan teros pasal bende yg dh belajar dlm spm...

    interview pulak, ade due jenis, personal dan group... personal ni mara la... jpa group interview... yg penting interview ni, x salah rasenye kalu nk prepare...

    ok la itu je la kot... kalu lepas interview, kena la buat foundation... IB ke, a level ke... atau ape2 yg patot...

    moga bermanfaat... dan maaf kalu guna bahasa rojak yg agak melampau... bukan nak jawab paper BM pon... :senyum:...

    asrar_syamim

    • *
    • Posts: 222
    • jaDlah Wnita yG d ibaratkn sKuntum MAwaR brDuri..
      • View Profile
    Reply #44 01 February, 2009, 12:44:32 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum,

    Oh, mcam tu... ok la, biar sy ceritekan care saye... ini pengalaman saye, so mgkin pengalaman anda akan berbeza siket, sebab zaman ni berubah kan?

    firstly lepas spm tu enjoy la puas2 kot... dgn family... dgn kwn2... sebab lepas tu agak dahsyat... lagi2 kalu belajar kat tempat lain...

    Pastu wat la ape2 yg patut... pegi la plkn kalu dipanggil... keje ke... sebab saye mase interview tu die tanye ape yg dibuat mase cuti...

    Nak apply biasiswa? masa zaman saye, yg saye tau, mase sblom result kuar, petronas je baru bukak untuk permohonan... tapi untuk wat medic xde...

    time kuar je result tu, kalu rase result tu ok, boleh la kot kalau nak search dekat internet, surat kabo dan media massa yg berpatutan... byk jgk rasenye penaja ni, kalau yg ade medic... mara/jpa, bank negara, felda, yayasan terengganu (x yakin, tp tak silap saye ade la)... so apply la ape2 yg patut... ni kalu nak gi luar negara...

    kalu x nak, boleh apply melalui UPU... apply la wat asasi uia ke um ke dan laen2... tp ingat, tak silap saye, nak apply kena apply before result spm kuar... ni nanti cikgu kat skolah akan ckp rasenye...

    yang penting kena sentiasa proaktif dan peka dgn perkembangan semasa... rajin2 kan la bc suratkhabar spy tau pintu mane yg boleh nak dimasuk untuk buat medic... jgn smpai apply telekom tp nak buat medic... :senyum:...

    ok abes part apply biasiswa...

    lepas tu, katekanla dah dapat untuk pergi interview... bende pertama... prepare seprepare yg mungkin... prepare la untuk soalan2 yg rase-rase mesti ditanye... pastu sstgh interviewer akn tanye pasal bio, mcm yg saye kene... tp kene cite tu dlm bahasa omputih... so kirenye takleh lupekan teros pasal bende yg dh belajar dlm spm...

    interview pulak, ade due jenis, personal dan group... personal ni mara la... jpa group interview... yg penting interview ni, x salah rasenye kalu nk prepare...

    ok la itu je la kot... kalu lepas interview, kena la buat foundation... IB ke, a level ke... atau ape2 yg patot...

    moga bermanfaat... dan maaf kalu guna bahasa rojak yg agak melampau... bukan nak jawab paper BM pon... :senyum:...

    Jazakallah.. Banyak input yang akhi sediakan..
    Terima kasih banyak2..
    Semoga tercapai menjadi seorang doktor Islam yang beriman!

    aniss

    • *
    • Posts: 63
      • View Profile
    Reply #45 17 March, 2009, 03:06:23 AM
  • Publish
  •  :)

    kalau rasa gusar,apa kata minta jawapan dari Kekasih Bukan kekasih yg tuuutttt, tp DIA,kekasih kita. Pada DIA ada semua jawapan,InsyaAllah,lebih tenang..

    Yup,life as a doc is tough. Bukan as a doc ja,masa belajar pun, it's very tough.U nak deal dgn makhluk ciptaan Khaliq yg Maha Agung,so u've to chalenge urself. Plus,nnt bila u nak keja, u ada responsibility to ur patient, and ur patient is a HUMAN,not a machine. Once u make mistake, it could be fatal to ur patient. That's why,masa belajar,tough..examnya juga.But,it is to make sure that u're competence to be a good doctor.Because it's a risky job.

    My lecturer once said, Meds not for genius, but for someone who's istiqamah,istimrar and study on daily basis.

    Keep it up with ur dream,search an answer from ur Sweetheart,insyaAllah.. =)

    Wslmwbt.

    asrar_syamim

    • *
    • Posts: 222
    • jaDlah Wnita yG d ibaratkn sKuntum MAwaR brDuri..
      • View Profile
    Reply #46 18 March, 2009, 02:52:10 PM
  • Publish
  • :)

    kalau rasa gusar,apa kata minta jawapan dari Kekasih Bukan kekasih yg tuuutttt, tp DIA,kekasih kita. Pada DIA ada semua jawapan,InsyaAllah,lebih tenang..

    Yup,life as a doc is tough. Bukan as a doc ja,masa belajar pun, it's very tough.U nak deal dgn makhluk ciptaan Khaliq yg Maha Agung,so u've to chalenge urself. Plus,nnt bila u nak keja, u ada responsibility to ur patient, and ur patient is a HUMAN,not a machine. Once u make mistake, it could be fatal to ur patient. That's why,masa belajar,tough..examnya juga.But,it is to make sure that u're competence to be a good doctor.Because it's a risky job.

    My lecturer once said, Meds not for genius, but for someone who's istiqamah,istimrar and study on daily basis.

    Keep it up with ur dream,search an answer from ur Sweetheart,insyaAllah.. =)

    Wslmwbt.

    ukhti aniss pelajar perubatan ke?

    aniss

    • *
    • Posts: 63
      • View Profile
    Reply #47 18 March, 2009, 03:01:39 PM
  • Publish
  • :)

    kalau rasa gusar,apa kata minta jawapan dari Kekasih Bukan kekasih yg tuuutttt, tp DIA,kekasih kita. Pada DIA ada semua jawapan,InsyaAllah,lebih tenang..

    Yup,life as a doc is tough. Bukan as a doc ja,masa belajar pun, it's very tough.U nak deal dgn makhluk ciptaan Khaliq yg Maha Agung,so u've to chalenge urself. Plus,nnt bila u nak keja, u ada responsibility to ur patient, and ur patient is a HUMAN,not a machine. Once u make mistake, it could be fatal to ur patient. That's why,masa belajar,tough..examnya juga.But,it is to make sure that u're competence to be a good doctor.Because it's a risky job.

    My lecturer once said, Meds not for genius, but for someone who's istiqamah,istimrar and study on daily basis.

    Keep it up with ur dream,search an answer from ur Sweetheart,insyaAllah.. =)

    Wslmwbt.

    ukhti aniss pelajar perubatan ke?

    Al7mdulillah,ya ..pelajar perubatan..insyaAllah =)

    perfect

    • *
    • Posts: 11
    • "Mujahidah Mencari Mardhotillah"
      • View Profile
    Reply #48 26 August, 2009, 12:52:59 PM
  • Publish
  • KENAPA MAHU MENJADI DOKTOR?

    “Kenapa anda mahu jadi doktor?”, saya melemparkan soalan ini, selepas mempertontonkan kepada pelajar di IMU tadi video dari koleksi Stephen R. Covey.
    Pelajar yang hadir tersenyum-senyum.
    ”Sebab minat biologi?”, saya bertanya.
    Ramai yang ketawa. Itu mungkin alasan semasa di Tingkatan 4 dahulu.
    ”Sebab suka tolong orang?”, saya terus bertanya.
    Ramai yang mengangguk.
    ”Well, come on. Ramai yang hantar anak buat perubatan supaya boleh rawat ibu bapa sendiri nanti. Tetapi realitinya, kamu bukan manusia pertama boleh muncul memberikan rawatan jika berlaku apa-apa kepada ibu bapa. Malah ketika di bilik pembedahan dan wad kecemasan, ahli keluarga bukanlah calon terbaik untuk merawat ahli keluarga sendiri. Namanya, profesionalisma”, saya menyambung provokasi.
    “Kamu nak tolong suami, isteri dan anak-anak? Rasa saya, suami doktor, isteri doktor dan anak-anak doktorlah yang paling banyak kena berdikari”, saya terus mencucuk jarum.
    ”Saya selalu beritahu isteri, bahawa apabila awak berjaya jadi specialist nanti, jangan lupa bahawa orang yang paling banyak berkorban ialah tiga orang ini. Anak-anak kita. Merekalah yang berkorban, melepaskan masa yang sepatutnya kita beri kepada mereka, agar kita berjaya”, saya berkongsi cerita.
    Saya sengaja mengacah pelajar-pelajar di IMU supaya berfikir bersungguh-sungguh, mengapa mereka memilih bidang perubatan.
    Jika anda seorang perempuan yang bakal menjadi doktor, anda perlu tahu bahawa walaupun negara amat terdesak kepada adanya ramai tenaga pakar, anda tidak akan diberikan kemudahan untuk menjadi pakar. Anda tidak ada cuti bersalin, seandainya anda ’termengandung’ semasa sedang membuat program pakar. Anda tidak menerima sebarang elaun untuk membeli buku. Semua kena guna duit sendiri. Kursus dan seminar yang anda hadir, anda mesti membayarnya sendiri. Mungkin anda terpaksa menawarkan diri menjadi AJK agar dapat dikecualikan dari yuran, walaupun anda tahu akibat menjadi AJK itu. Semua orang mahu anda bekerja seperti orang lain, ketika anda terdesak menghadapi peperiksaan. Tiada belas, tiada insentif.
    Misalnya isteri saya, kerana 2 minggu cuti yang diperuntukkan untuk kecemasan dan lain-lain, sudah pun digunakan bersalin, lupakanlah kenduri kendara di kampung, lupakanlah ibu bapa, 6 bulan tiada cuti.
    Bukan calang-calang kerja.
    Anda mahu menjadi pelajar perubatan kerana mahu menolong orang? Tolonglah diri sendiri kerana anda yang amat memerlukan pelbagai pertolongan itu nanti.
    ”Maka, apa tujuan anda mahu menjadi doktor?”, soalan yang sama saya ulang sekali lagi.
    Pelajar-pelajar itu termenung. Sesi soal jawab tiada soalan, kerana semua soalan adalah untuk ditanya kepada diri sendiri, dan diri sendirilah yang perlu menjawabnya.
    PERSOALAN NILAI
    Kuliah kali ini adalah tentang nilai. Apa nilai yang dibawa dalam sebuah pekerjaan? Dalam sebuah kehidupan.
    Jika seorang isteri mengungkit di hadapan suami, bahawa kerja rumahnya, kerjanya ’melayan suami’, tidak mungkin mampu dibalas walaupun dengan bayaran RM2000 sebulan, maka nilai apakah yang ada pada dirinya? Saya tidak bermaksud membela lelaki yang tidak tahu menghargai isterinya, tetapi dalam kes ini, si perempuan itu sudah menjatuhkan dirinya.
    Hanya ‘bibik’ sahaja yang buat kerja rumah untuk duit. Maafkan saya, hanya pelacur sahaja yang meletakkan harga pada layanannya terhadap seorang lelaki.
    Seorang ibu membuat kerja rumah kerana NILAI KASIH SAYANG. Seorang isteri juga melakukan apa yang ia lakukan atas NILAI KASIH SAYANG. Maka tanpa kasih sayang, perkahwinan adalah beban. Malah sumber kebencian.
    Menentukan nilai, sebagai pendorong kita melakukan sesuatu adalah sangat penting. Nilai itu akan mencorakkan tingkah laku kita terhadap pekerjaan yang kita lakukan.
    NILAI DUIT
    Kalau pekerjaan diukur dengan nilai wang, maka kita akan berhadapan dengan banyak masalah, walaupun wang berjaya diperolehi.
    Sekarang ni sudah menjadi satu trend kepada dua industri, kalau boleh saya katakan industri. Yang pertamanya adalah industri perubatan, dan yang keduanya, industri berkaitan petroleum. Trend yang saya maksudkan di sini, adalah perpisahan di antara seorang suami atau isteri dengan pasangannya, serta anak-anak, kerana prospek kerjaya dan desakan nilai wang itu tadi.
    Sudah menjadi kebiasaan, pasangan yang sudah berumahtangga, berpisah sementara (bukan calang-calang sementara) demi melepaskan isteri yang bekerja sebagai jururawat di luar negara, khususnya di negara Teluk. Begitu juga dengan mereka yang terbabit dengan industri petroleum, bekerja di negara Teluk dan Afrika, menyahut saranan majikan untuk meningkatkan kerjaya dan pendapatan dengan berhijrah ke negara yang menagih kepakaran kita. Ia hebat, menggiurkan… tetapi output daripadanya merunsingkan saya.
    Itu, belum lagi dikorek kisah suami di Johor, isteri di Pulau Pinang atau Kuala Lumpur.
    Trend ini berlaku dan merebak di dalam masyarakat, dan saya ditakdirkan Allah bertemu dengan outputnya. Saya bertemu dengan anak-anak remaja, yang ayah mereka pulang ke Malaysia 4 kali setahun. Saya bertemu dengan kes, suami main kayu tiga ketika isteri meninggalkannya gersang setahun di tanah air. Saya juga bertemu dengan kes isteri yang mem’poligami’kan suaminya dengan bersuamikan orang lain semasa di perantauan. Dan kes-kes ini membiak dari semasa ke semasa. Tidak pernah menjadi tajuk berita.
    Tentu sahaja, hasil kewangan dari kenaikan pangkat dengan bekerja jauh dari pasangan dan anak-anak, boleh mengubah nasib keluarga. Tetapi perubahan itu apakah ke arah positif atau negatif? Maka yang dikejar dalam sebuah rumah tangga dan perkahwinan, apakah boleh disandarkan pada nilai material?
    NILAI - HARGA - KORBAN
    Nilai berkadar terus dengan harga. Tinggi nilai, tinggilah harga. Tinggi harga, banyaklah korban dan pengorbanan yang diperlukan bagi mendapatkannya. Untuk bekerja dengan gaji RM10,000 sebulan, apakah harga yang perlu dibayar untuk nilai material RM10K itu? Kehancuran rumah tangga, kepincangan emosi dan identiti anak-anak, dosa… itulah harga yang mungkin perlu dibayar untuk nilai material yang dijadikan asas bekerja.
    Anak-anak yang mewah dengan nilai material ini, gersang dan menderita pada nilai kasih sayang dan perhatian ibu bapanya. Sering saya ulang, ’mereka adalah generasi yang kesunyian’.
    Jangan terkejut, dengan hanya 3 hari perkenalan, seorang remaja boleh menjadi mangsa lelaki yang berniat jahat. Mengapa begitu mudah? Lelaki itu memberi sesuatu yang tiada diperolehi remaja tersebut di dalam keluarganya iaitu KASIH SAYANG dan PERHATIAN.
    Malam ini saya mahu pelajar-pelajar yang hadir ke kuliah ini, melatih diri mereka dengan tabiat ”Begin With the End in Mind”. Lihatlah apa yang menanti di hujung perjalanan mereka sebagai seorang doktor perubatan.
    TENTUKAN NILAI SEAWAL PERJALANAN
    Maka, semenjak mereka di bangku pengajian, soal nilai yang ingin dibawa pada kerjaya di masa hadapan, mesti ditentukan.
    Anda boleh mengambil sikap tidak mengendahkan hal ini, bekerjalah selagi mampu, kejarlah habuan material yang dikejar selama ini, tetapi anda perlu meneliti harga yang perlu dibayar. Perhatikan di mana korbannya? Harga dan korban itu mungkin rumah tangga, mungkin pesakit, dan yang paling besar, mungkin sistem itu sendiri.
    Hati saya amat terhiris, mendengar kawan-kawan saya dan isteri, mengeluh tentang satu demi satu penceraian yang menimpa pasangan doktor. Sama ada kedua-dua suami dan isteri itu doktor, atau salah seorang daripada mereka.
    PROVOKASI DEMI MASA DEPAN
    Atas provokasi inilah, saya mengajak adik-adik di bangku pengajian perubatan, untuk menyemak hubung kait bidang ini dengan Tujuan Hidup mereka. Kenang kembali siapa mereka di alam ini? Kenal diri, dan kenallah Ilahi.
    Kita sebagai hamba Allah, menjaga tali kita dengan Dia yang disembah. Yang diabdikan diri kepada-Nya. Ia hablun minaLlah.
    Kita sebagai khalifah, menjaga tali kita dengan manusia ciptaan-Nya, kerana kita ditugaskan menjadi saluran kebaikan-Nya ke alam ini. Ia hablun minannaas.
    Buat baik kepada sesama manusia, boleh dengan sedekah, boleh dengan memimpin tangan si buta di pinggir jalan. Namun sedekah hanya sekali sekala, orang buta bukan setiap hari kita jumpa. Jalan kebaikan yang paling utama, adalah pada menjadikan kerja sebagai ibadah. Memberi kebaikan kepada manusia, melalui pekerjaan yang dikurniakan Allah kepada kita.
    JIKA KERJA JADI IBADAH
    Jika kerja jadi ibadah, CEO kita adalah Allah. The unsung hero beroleh quwwah, untuk terus membuat kebaikan, biar sekecil mana pun di mata insan.
    Jika kerja jadi ibadah, ia jalan Taqarrub kepada Allah. Tidak tergamak menghambur dosa, kerja dibuat sebaik yang upaya.
    Jika kerja jadi ibadah, biar sempit jalan KEPERLUAN, asalkan luas perjalanan mencapai TUJUAN.
    Ubah paradigma, betulkan nilai pada kerja.
    Teruskan cita-cita kalian menjadi doktor. Ia cara terbesar, kamu zahirkan syukur kepada-Nya.
    Kita hamba-Nya, kita Khalifah-Nya. :jaz:

    dipetik dri emel sahabat

    cahayarahsia

    • *
    • Posts: 7
      • View Profile
    Reply #49 20 February, 2010, 10:14:57 PM
  • Publish
  • bagi ana, sebelum nak pilih mana2 bidang, letakkan tujuan asal nak mencapai redha Allah, nak menegakkan kalimah Allah..
    dulu, waktu zaman muda2, baru habis spm, ana sendiri risau nak sambung ke mana belajar.
    time tu, abah ana, ibu ana sakit.... bila masuk hospital, operation terpaksa delay sebab tiada doktor..
    time tu, ramai saudara mara yang rasa ana akan sambung macam ibu abah, jadi guru..
    time tu, ana risau, siapa nak tanggung ana sambung belajar?
    jadi, ketika itu, ana bertekad mahu berusaha bersungguh2 menjadi doktor.
    kalau ana bagi alasan kenapa ana jadi doktor, akan ada manusia yang menempelak, ada yang menyokong, dan ada mcm2 lagi respons.
    bagi ana, nak sambung dalam bidang perubatan, bidang ini adalah bidang yang akan memerlukan pengorbanan sepanjang hayat.
    kalau betul- betul mahu menjadi Doktor Muslim/ah.
    ana berdoa agar Allah menetapkan hati ana dan rakan2 yang belajar ilmu perubatan yang lain belajar dan beramal hanya kerana mengejar redha Allah.
    bagi yang berhadapan dengan manusia yang belajar bidang perubatan yang berkelakuan kurang baik, ana minta, janganlah bersikap pukul sama rata pada semua orang yang lain.
    manusia kan ada pelbagai sifat dan ragam. kalau di lihat salah, ditegur dengan cara berhemah. tak perlu kata2 kasar.
    kan kita semua nak jadi umat Nabi Muhammad

    belajarlah bidang apa pun, kalau manusia tak sedar yang ilmu tu milik Allah, dan dirinya hanyalah hamba yang memerlukan kepada Allah 100% untuk semua perkara, manusia akan jadi sombong, bongkak, angkuh. lupa bahawa kenikmatan yang dikecapi datang dari pemilik seluruh alam yang tunggal, Allah.

    kepada yang dah bertekad nak belajar medik, teruskan perjuangan dan tsabat lah dalam menuntut ilmu. jangan lupa pada tujuan asal kita diciptakan Allah.

    kepada yang membenci pelajar perubatan, moga Allah menemukan diri antum dengan hamba Allah yang akan mengubah pandangan antum

    kepada yang bercita- cita mahu belajar bidang ini, ahlan wasahlan. tapi, pastikan, bukan nikmat keduniaan yang antum kejari untuk belajar ilmu perubatan.tanggungjawab, pengorbanan, dan bermacam jenis mehnah harus dihadapi...jadi, bersiap sedialah...

    belajar lah apa- apa ilmu yang antum sukai, asalkan ilmu itu mampu menemukan antum kembali dgn Allah...
    Sesungguhnya, hanya Allah yang dapat menilai keikhlasan niat kita...

    naaz93

    • *
    • Posts: 209
    • ..::ISLAM ITU INDAH::..
      • View Profile
    Reply #50 02 May, 2011, 11:36:32 PM
  • Publish
  •  :)

    naaz akn further dlm medic 9mei nnt..
    mmg suka ngan bdg ni..sjk kecik lg..
    n naaz try2 jgk tgk syllibus die,
    sbb kakak naaz pn ambik medic jgk..
    ..::Langkah Hari Ini Menentukan Destinasi Hari Esok::..

    Akh FalAh

    • *
    • Posts: 225
      • View Profile
    Reply #51 02 May, 2011, 11:42:13 PM
  • Publish
  • KENAPA MAHU MENJADI DOKTOR?

    “Kenapa anda mahu jadi doktor?”, saya melemparkan soalan ini, selepas mempertontonkan kepada pelajar di IMU tadi video dari koleksi Stephen R. Covey.
    Pelajar yang hadir tersenyum-senyum.
    ”Sebab minat biologi?”, saya bertanya.
    Ramai yang ketawa. Itu mungkin alasan semasa di Tingkatan 4 dahulu.
    ”Sebab suka tolong orang?”, saya terus bertanya.
    Ramai yang mengangguk.
    ”Well, come on. Ramai yang hantar anak buat perubatan supaya boleh rawat ibu bapa sendiri nanti. Tetapi realitinya, kamu bukan manusia pertama boleh muncul memberikan rawatan jika berlaku apa-apa kepada ibu bapa. Malah ketika di bilik pembedahan dan wad kecemasan, ahli keluarga bukanlah calon terbaik untuk merawat ahli keluarga sendiri. Namanya, profesionalisma”, saya menyambung provokasi.
    “Kamu nak tolong suami, isteri dan anak-anak? Rasa saya, suami doktor, isteri doktor dan anak-anak doktorlah yang paling banyak kena berdikari”, saya terus mencucuk jarum.
    ”Saya selalu beritahu isteri, bahawa apabila awak berjaya jadi specialist nanti, jangan lupa bahawa orang yang paling banyak berkorban ialah tiga orang ini. Anak-anak kita. Merekalah yang berkorban, melepaskan masa yang sepatutnya kita beri kepada mereka, agar kita berjaya”, saya berkongsi cerita.
    Saya sengaja mengacah pelajar-pelajar di IMU supaya berfikir bersungguh-sungguh, mengapa mereka memilih bidang perubatan.
    Jika anda seorang perempuan yang bakal menjadi doktor, anda perlu tahu bahawa walaupun negara amat terdesak kepada adanya ramai tenaga pakar, anda tidak akan diberikan kemudahan untuk menjadi pakar. Anda tidak ada cuti bersalin, seandainya anda ’termengandung’ semasa sedang membuat program pakar. Anda tidak menerima sebarang elaun untuk membeli buku. Semua kena guna duit sendiri. Kursus dan seminar yang anda hadir, anda mesti membayarnya sendiri. Mungkin anda terpaksa menawarkan diri menjadi AJK agar dapat dikecualikan dari yuran, walaupun anda tahu akibat menjadi AJK itu. Semua orang mahu anda bekerja seperti orang lain, ketika anda terdesak menghadapi peperiksaan. Tiada belas, tiada insentif.
    Misalnya isteri saya, kerana 2 minggu cuti yang diperuntukkan untuk kecemasan dan lain-lain, sudah pun digunakan bersalin, lupakanlah kenduri kendara di kampung, lupakanlah ibu bapa, 6 bulan tiada cuti.
    Bukan calang-calang kerja.
    Anda mahu menjadi pelajar perubatan kerana mahu menolong orang? Tolonglah diri sendiri kerana anda yang amat memerlukan pelbagai pertolongan itu nanti.
    ”Maka, apa tujuan anda mahu menjadi doktor?”, soalan yang sama saya ulang sekali lagi.
    Pelajar-pelajar itu termenung. Sesi soal jawab tiada soalan, kerana semua soalan adalah untuk ditanya kepada diri sendiri, dan diri sendirilah yang perlu menjawabnya.
    PERSOALAN NILAI
    Kuliah kali ini adalah tentang nilai. Apa nilai yang dibawa dalam sebuah pekerjaan? Dalam sebuah kehidupan.
    Jika seorang isteri mengungkit di hadapan suami, bahawa kerja rumahnya, kerjanya ’melayan suami’, tidak mungkin mampu dibalas walaupun dengan bayaran RM2000 sebulan, maka nilai apakah yang ada pada dirinya? Saya tidak bermaksud membela lelaki yang tidak tahu menghargai isterinya, tetapi dalam kes ini, si perempuan itu sudah menjatuhkan dirinya.
    Hanya ‘bibik’ sahaja yang buat kerja rumah untuk duit. Maafkan saya, hanya pelacur sahaja yang meletakkan harga pada layanannya terhadap seorang lelaki.
    Seorang ibu membuat kerja rumah kerana NILAI KASIH SAYANG. Seorang isteri juga melakukan apa yang ia lakukan atas NILAI KASIH SAYANG. Maka tanpa kasih sayang, perkahwinan adalah beban. Malah sumber kebencian.
    Menentukan nilai, sebagai pendorong kita melakukan sesuatu adalah sangat penting. Nilai itu akan mencorakkan tingkah laku kita terhadap pekerjaan yang kita lakukan.
    NILAI DUIT
    Kalau pekerjaan diukur dengan nilai wang, maka kita akan berhadapan dengan banyak masalah, walaupun wang berjaya diperolehi.
    Sekarang ni sudah menjadi satu trend kepada dua industri, kalau boleh saya katakan industri. Yang pertamanya adalah industri perubatan, dan yang keduanya, industri berkaitan petroleum. Trend yang saya maksudkan di sini, adalah perpisahan di antara seorang suami atau isteri dengan pasangannya, serta anak-anak, kerana prospek kerjaya dan desakan nilai wang itu tadi.
    Sudah menjadi kebiasaan, pasangan yang sudah berumahtangga, berpisah sementara (bukan calang-calang sementara) demi melepaskan isteri yang bekerja sebagai jururawat di luar negara, khususnya di negara Teluk. Begitu juga dengan mereka yang terbabit dengan industri petroleum, bekerja di negara Teluk dan Afrika, menyahut saranan majikan untuk meningkatkan kerjaya dan pendapatan dengan berhijrah ke negara yang menagih kepakaran kita. Ia hebat, menggiurkan… tetapi output daripadanya merunsingkan saya.
    Itu, belum lagi dikorek kisah suami di Johor, isteri di Pulau Pinang atau Kuala Lumpur.
    Trend ini berlaku dan merebak di dalam masyarakat, dan saya ditakdirkan Allah bertemu dengan outputnya. Saya bertemu dengan anak-anak remaja, yang ayah mereka pulang ke Malaysia 4 kali setahun. Saya bertemu dengan kes, suami main kayu tiga ketika isteri meninggalkannya gersang setahun di tanah air. Saya juga bertemu dengan kes isteri yang mem’poligami’kan suaminya dengan bersuamikan orang lain semasa di perantauan. Dan kes-kes ini membiak dari semasa ke semasa. Tidak pernah menjadi tajuk berita.
    Tentu sahaja, hasil kewangan dari kenaikan pangkat dengan bekerja jauh dari pasangan dan anak-anak, boleh mengubah nasib keluarga. Tetapi perubahan itu apakah ke arah positif atau negatif? Maka yang dikejar dalam sebuah rumah tangga dan perkahwinan, apakah boleh disandarkan pada nilai material?
    NILAI - HARGA - KORBAN
    Nilai berkadar terus dengan harga. Tinggi nilai, tinggilah harga. Tinggi harga, banyaklah korban dan pengorbanan yang diperlukan bagi mendapatkannya. Untuk bekerja dengan gaji RM10,000 sebulan, apakah harga yang perlu dibayar untuk nilai material RM10K itu? Kehancuran rumah tangga, kepincangan emosi dan identiti anak-anak, dosa… itulah harga yang mungkin perlu dibayar untuk nilai material yang dijadikan asas bekerja.
    Anak-anak yang mewah dengan nilai material ini, gersang dan menderita pada nilai kasih sayang dan perhatian ibu bapanya. Sering saya ulang, ’mereka adalah generasi yang kesunyian’.
    Jangan terkejut, dengan hanya 3 hari perkenalan, seorang remaja boleh menjadi mangsa lelaki yang berniat jahat. Mengapa begitu mudah? Lelaki itu memberi sesuatu yang tiada diperolehi remaja tersebut di dalam keluarganya iaitu KASIH SAYANG dan PERHATIAN.
    Malam ini saya mahu pelajar-pelajar yang hadir ke kuliah ini, melatih diri mereka dengan tabiat ”Begin With the End in Mind”. Lihatlah apa yang menanti di hujung perjalanan mereka sebagai seorang doktor perubatan.
    TENTUKAN NILAI SEAWAL PERJALANAN
    Maka, semenjak mereka di bangku pengajian, soal nilai yang ingin dibawa pada kerjaya di masa hadapan, mesti ditentukan.
    Anda boleh mengambil sikap tidak mengendahkan hal ini, bekerjalah selagi mampu, kejarlah habuan material yang dikejar selama ini, tetapi anda perlu meneliti harga yang perlu dibayar. Perhatikan di mana korbannya? Harga dan korban itu mungkin rumah tangga, mungkin pesakit, dan yang paling besar, mungkin sistem itu sendiri.
    Hati saya amat terhiris, mendengar kawan-kawan saya dan isteri, mengeluh tentang satu demi satu penceraian yang menimpa pasangan doktor. Sama ada kedua-dua suami dan isteri itu doktor, atau salah seorang daripada mereka.
    PROVOKASI DEMI MASA DEPAN
    Atas provokasi inilah, saya mengajak adik-adik di bangku pengajian perubatan, untuk menyemak hubung kait bidang ini dengan Tujuan Hidup mereka. Kenang kembali siapa mereka di alam ini? Kenal diri, dan kenallah Ilahi.
    Kita sebagai hamba Allah, menjaga tali kita dengan Dia yang disembah. Yang diabdikan diri kepada-Nya. Ia hablun minaLlah.
    Kita sebagai khalifah, menjaga tali kita dengan manusia ciptaan-Nya, kerana kita ditugaskan menjadi saluran kebaikan-Nya ke alam ini. Ia hablun minannaas.
    Buat baik kepada sesama manusia, boleh dengan sedekah, boleh dengan memimpin tangan si buta di pinggir jalan. Namun sedekah hanya sekali sekala, orang buta bukan setiap hari kita jumpa. Jalan kebaikan yang paling utama, adalah pada menjadikan kerja sebagai ibadah. Memberi kebaikan kepada manusia, melalui pekerjaan yang dikurniakan Allah kepada kita.
    JIKA KERJA JADI IBADAH
    Jika kerja jadi ibadah, CEO kita adalah Allah. The unsung hero beroleh quwwah, untuk terus membuat kebaikan, biar sekecil mana pun di mata insan.
    Jika kerja jadi ibadah, ia jalan Taqarrub kepada Allah. Tidak tergamak menghambur dosa, kerja dibuat sebaik yang upaya.
    Jika kerja jadi ibadah, biar sempit jalan KEPERLUAN, asalkan luas perjalanan mencapai TUJUAN.
    Ubah paradigma, betulkan nilai pada kerja.
    Teruskan cita-cita kalian menjadi doktor. Ia cara terbesar, kamu zahirkan syukur kepada-Nya.
    Kita hamba-Nya, kita Khalifah-Nya. :jaz:

    dipetik dri emel sahabat

    trima kasih

    Hidayah Jai

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Reply #52 03 May, 2011, 02:26:25 AM
  • Publish
  • Assalamualaikum

    di mesir ada jurusan farmasi tak?...

    kat mesir x sure la..tp ada kawan tu dulu ckp kat jordan yg ada utk farmasi n gen. medik, klu kat mesir cma gen. medicine

    Nu_uL

    • *
    • Posts: 259
      • View Profile
    Reply #53 24 May, 2011, 01:02:28 PM
  • Publish
  • ahamdulillah..saya DOKTOR juga..tapi tak kerja kat hospital,,kerja kat sekolah...?ade sesiapa confuse?sebab saya DOKTOR JIWA=GURU

    tak kisah ambil jurusan ape pun...yang penting bekerja dengan ikhlas..doktor menyelamatkan nyawa,guru menyelamatkan akidah dan pemikiran dan lain-lain lagi.Tak ade kerja yang mudah...perjuangan itu memang pahit?Tahu kenapa?sebab syurga itu manis...=)

    Bagi student yang belajar oversea tahniah diucapkan.Anda memang bertuah berbanding yang lain.Namun yang berada di Malaysia anda lagi bertuah kerana dapat belajar dan terus berkhidmat di tanah tumpah darah anda.

    Student medic ni memang fasih Arab(bagi yang dok mesir)...Tapi kalau di Malaysia kita tidak menggunakan arab amiyah(bahasa pasar)...kalau dalam kelas pun memang guru tidak dibenarkan menggunakan arab amiyah tetapi menggunakan arab standard...itu satu kelemahan jika berada di malaysia namun kelebihan jika berada di mesir..

    Saya berpendapat bahawa semua doktor Muslim lebih baik kiranya belajar FIQH PERUBATAN.ramai doktor yang tidak tahu mengenai fiqh perubatan ni..sambil-sambil merawat tu sampai-sampaikan dakwah...beruntung jadi doktor ni.Kalau guru anak murid sebagai mad'u..doktor pulak pesakit mad'u nya...medan dakwah sangat luas...

    teruskan perjuangan ye doktor-doktor sekalian...Insyaallah kami guru-guru sekolah akan terus mendidik anak bangsa menjadi doktor yang berjaya seperti kamu semua...(SELAMAT HARI GURU KEPADA SAYA)-terima kasih cikgu....
    "Kurangkan Mencari,Banyakkan Menjadi"-

    beruang

    • *
    • Posts: 1350
    • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
      • View Profile
    Reply #54 24 May, 2011, 03:47:37 PM
  • Publish
  • Ana berharab negara kita dapat melahirkan doktor2 dan membina pusat rawatan/hospital yang berasaskan rawatan herba, akupuntur, kiropraktik dan sebagainya. Walaupun ada pengamal perubatan sebegini, tetapi ianya tidak diiktiraf sepertimana diiktirafnya perubatan moden... Kajian diperlukan,,,,

    permata nilam

    • *
    • Posts: 153
      • View Profile
    Reply #55 24 May, 2011, 03:52:45 PM
  • Publish
  •  :)
    erm...masik kecik dulu bukan main lagi berangan nak jadi doktor...tapi sebab ilmu sains salu je fail n tak cukup syarat nak study medic....ambik jela apa rezeki yang tuhan bagi mengadap komputer ni hari2... lepas tu konon2 nak jadi nurse...moga2 tersangkutlah kat doktor2 tapi jangan harap la jadi nurse pun tak dapat...:senyum:... Tapi alhamdullilah bersyukur dengan apa yang ada sekarang....:sedihnya:

    Nu_uL

    • *
    • Posts: 259
      • View Profile
    Reply #56 25 May, 2011, 09:24:17 PM
  • Publish
  • Ana berharab negara kita dapat melahirkan doktor2 dan membina pusat rawatan/hospital yang berasaskan rawatan herba, akupuntur, kiropraktik dan sebagainya. Walaupun ada pengamal perubatan sebegini, tetapi ianya tidak diiktiraf sepertimana diiktirafnya perubatan moden... Kajian diperlukan,,,,


    saya berharap doktor-doktor Muslim kat malaysia ni tahu mengenai FIQH perubatan......sains dan agama tak dapat dipisahkan..

    Qishashul

    • *
    • Posts: 125
    • Aku sentiasa ingin menumpahkan darah seorg Zionis!
      • View Profile
    Reply #57 31 May, 2011, 09:52:45 PM
  • Publish
  • Macamana kalau nak ambil jurusan pediatrik..Ada sesiapa boleh bagi info tentang jurusan ini?
    Aku sentiasa ingin menumpahkan darah seorg Zionis!

    syaliza

    • *
    • Posts: 2
    • smile....u r beautiful
      • View Profile
    Reply #58 16 June, 2011, 08:40:13 PM
  • Publish
  • ehm...memang la kalau kita dengar cakap orang belajar medik ni susah la,tengok mayat la,takut la,tapi apapun tanya diri kita apa yg kita nak,,kita kenal siapa kita,,mampula kita buat keputusan ,,kalu niat kita ikhlas nak bantu pesakit,,insyaallah,,kalu kata susah belajar,,belajar apapun susah,,kita kena paksa diri kita sendiri..:)

    polarBear

    • *
    • Posts: 53
    • Dunia ini penuh dugaan...tempuhilah walau seorang.
      • View Profile
    Reply #59 16 June, 2011, 08:52:49 PM
  • Publish
  • nak jadi doktor sebab apa ek?
    sbb suka..minat..itu yg penting dulu..
    kalau ada minat baru boleh buat..
    nak jadi doktor sangat(pengaruh tv masa dulu2)
    tapi apa salahnya kalau ke arah kebaikan..
    mmg xkan faham mula2,nak tolong la apa la,,tp bila da berdepan,niat dn minat jadi dorongan..
    sekian.
    kawan....mara ke hadapan..
    maju,bina kekuatan...hidup mst tempuh cabaran...
    itulah resam kehidupan...
    dunia perlukan pertolongan...
    dari generasi sepertimu...
    generasi sifat kekeluargaan...
    untuk mendapat keredhaan ALLAH yg ESA...

    Duhai temanku...
    mengapa dipisahkannya..
    cita2 dan cinta..

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    10 Replies
    3361 Views
    Last post 20 October, 2009, 06:27:50 PM
    by Ummi Munaliza
    2 Replies
    2733 Views
    Last post 24 May, 2011, 01:17:55 PM
    by jaimejoothman
    2 Replies
    800 Views
    Last post 12 September, 2012, 10:13:59 AM
    by kasba