*

Seloka Puasa


Puasa Oh Puasa


t1.gstatic
Setahun sekali semua umat Islam kat dunia ni akan menyambut bulan Ramadhan yang teramat mulia... Waktu bulan ni semua umat Islam wajib puasa... Budak-budak pun tau... Tapi paham-paham sajalah, puasa budak-budak camna...puasa "yangyok" ja... Semua orang mesti pernah puasa "yangyok" la... Termasuk la diriku ini... Diriku yang tak seberapa sempurna... HakHakHak....


Tapi hari ini bukan nak cerita pasal kisah puasa "yangyok" ni.... Hari ini nak share dengan semua orang pasal SMS yang kawan-kawanku hantar untuk wish sambut bulan Ramdhan..... Dulu-dulu orang just ucap "Selamat Berpuasa"..."Puasa penuh yer tahun ni...jangan tinggal"..(Kaum Hawa boleh ke nak puasa penuh)...


Tapi sekarang ni semuanya dah berubah...Bak kata budak-budak sekarang, "Zaman dah berubah, dunia makin maju.." Betul la tu kan??....Okey.. Sekarang kita start dengan mesej ucapan Ramadhan yang menyentuh dan menusuk jiwa kalbuku...


Nama saya Syaa'ban.. Saya ingin mengingatkan bahawa jiran saya Ramadhan akan datang mengunjungi anda tak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezeki dan kedua-dua anaknya iaitu Sahur dan Iftaar....


Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakat dan Keampunan...
Mereka akan pulang menaiki pesawat penerbangan Eid-Airlines...
Hargailah mereka...

Ucapan yang selamba badak....

2, 3 kucing berlari,
Kucing berlari using their kaki,
Tomorrow fasting start already,
Don't eat di siang hari...Selamat berpuasa...



Ucapan yang berbunyi pantun zaman moden...

Anak Ketam Belajar Berjalan,
Matanya Tanggal Digigit Lipan,
Selamat Datang Bulan Ramadhan,
Selamat Tinggal Hantu dan Setan...Salam Ramadhan al-Mubarak...


Ucapan yang unik....

KHAMIS cari JUMAAT,
nak tanya nampak tak SABTU,
agar ingatkan ISNIN bagitau,
ISNIN supaya jangan lupa,
mesej kat SELASA yang,
RABU dah puasa...Selamat Menyambut Ramadhan...


Aduhhh...macam-macam kan???.... Jadi sekarang ni "Macam-Macam Adaaaaaaaaaaaa".....


 Lulusterbit Oleh: Antagonist
[ 12 Jul 2011 ]

Comments *

1) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: akia on 14 July, 2011, 10:41:32 AM
hahaha...kelako nyer!
2) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: fadila on 14 July, 2011, 01:12:54 PM
hahahhaa..! bagus sekali..
3) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Rus Si Merah Ja on 15 July, 2011, 09:27:27 AM
Salam adik....lucu pantun tu....
Anyway, tq buatkan kami pembaca rasa terhibur sikit...
4) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: putri_hambali on 15 July, 2011, 10:41:54 PM
assalamualaikum......

bagus ceritanya....
5) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: qayrul on 15 July, 2011, 11:24:18 PM
huhu...tercuit hatiku
6) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: mas strwbry on 23 July, 2011, 06:22:30 PM
TERhibur.....
7) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: firdaus_mokhtar on 25 July, 2011, 09:06:45 PM
Salam.. memang best,rasa terhibur bila nk sambut ramadhan..
 
8) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: perindu syurga on 25 July, 2011, 09:23:39 PM
like..
9) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: aini zayyani on 26 July, 2011, 10:34:36 AM
haha. . . bagusnye. . x sabar rasanye nak 4ward seloka2 ni kat family y jauh di perantauan. .
10) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Syafiqah Ain on 29 July, 2011, 02:38:11 PM
Salam, minta izin copy paste..
11) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: ezzad5049 on 02 August, 2011, 12:11:01 PM
huhuhu....memang sempoi la pantun sekarang ni....betapa canggihnya pemikiran kita sekarang..macam macam pantun boleh buat tentang puasa dan raya...
Commenting option has been turned off for this article.
Last 10 Shouts:

 

Princess_ain

Hari ini pada 12:05:58 AM
ZIKIRULLAH HARI KHAMIS:
SUBHANALLAH HIL 'ADZIM..
SUBHANALLAH WABIHAMDIHI..
1000 KALI..
 

Princess_ain

Semalam pada 09:54:14 PM
LIMA(5) JAMBATAN HIDUP:
Jambatan terpendek:putus asa
Jambatan terpanjang:Pengharapan
Jambatan Terkuat:Iman
Jambatan Termahal:Pengorbanan
Jambatan terindah:Kasih Sayang...
 

Sun Shine

Semalam pada 09:41:36 AM
Assalamualaikum

Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini. =)
 

Princess_ain

15 April, 2014, 10:12:48 PM
   Jujur itu d'hati,memang sukar d'bukti,andai ia tidak dimliki,entah apalah erti..Hanya membuat pedih hati..Jujur bukan sekadar untuk menjaga Hati,Ia umpama azimat penguat Iman d'hati..,Jika jujur d'pandang sepi..Hilanglah percaya pengikat hati...
 

SilentMujahidah

15 April, 2014, 08:30:25 PM
Assalammualaikum semua
 

amru

15 April, 2014, 07:49:06 PM
Sesiapa di Utara malaysia, yang ada masalah Kronik, boleh call 0196313202
Mereka ada di Bandar Baru, dari sekarang hingga jumaat

inshaAllaah
 

ansarul_haqq

14 April, 2014, 11:38:36 AM
 قال عنها أحد السلف الصالح : (إننا في سعادة، لو علم بها الملوك لجادلونا عليها بالسيوف) !
 

amru

13 April, 2014, 12:15:48 PM
Maksud Lakum Dinukum Waliyadiin

adalah lebih baik menjaga diri masing masing, sesuai Peringatan Allah

Wahai orang beriman, Peliharalah dirimu dan juga ahli keluarga serta kaum kerabat kamu, daripada siksa api neraka

Fahamilah ya

Jangan keluh kesah dengan luaran diri mu, serta orang lain,
 

amru

12 April, 2014, 05:31:58 PM
-syahaadah-
Zikir paling Tinggi

nafikan selain Allah, yang layak sebagai Tuhan Yang ESA
Allahu ahad

tidak mengapa, kepada sesiapa yang tidak mahu kepada Islam

Lakum Dinukum Waliyaadin
 

Iffah Rezali

11 April, 2014, 10:04:52 PM
http://www.eldaie.com - Moga bermanfaat untuk ummah! :DDD

Show 50 latest