* *

Seloka Puasa


Puasa Oh Puasa


t1.gstatic
Setahun sekali semua umat Islam kat dunia ni akan menyambut bulan Ramadhan yang teramat mulia... Waktu bulan ni semua umat Islam wajib puasa... Budak-budak pun tau... Tapi paham-paham sajalah, puasa budak-budak camna...puasa "yangyok" ja... Semua orang mesti pernah puasa "yangyok" la... Termasuk la diriku ini... Diriku yang tak seberapa sempurna... HakHakHak....


Tapi hari ini bukan nak cerita pasal kisah puasa "yangyok" ni.... Hari ini nak share dengan semua orang pasal SMS yang kawan-kawanku hantar untuk wish sambut bulan Ramdhan..... Dulu-dulu orang just ucap "Selamat Berpuasa"..."Puasa penuh yer tahun ni...jangan tinggal"..(Kaum Hawa boleh ke nak puasa penuh)...


Tapi sekarang ni semuanya dah berubah...Bak kata budak-budak sekarang, "Zaman dah berubah, dunia makin maju.." Betul la tu kan??....Okey.. Sekarang kita start dengan mesej ucapan Ramadhan yang menyentuh dan menusuk jiwa kalbuku...


Nama saya Syaa'ban.. Saya ingin mengingatkan bahawa jiran saya Ramadhan akan datang mengunjungi anda tak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezeki dan kedua-dua anaknya iaitu Sahur dan Iftaar....


Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakat dan Keampunan...
Mereka akan pulang menaiki pesawat penerbangan Eid-Airlines...
Hargailah mereka...

Ucapan yang selamba badak....

2, 3 kucing berlari,
Kucing berlari using their kaki,
Tomorrow fasting start already,
Don't eat di siang hari...Selamat berpuasa...



Ucapan yang berbunyi pantun zaman moden...

Anak Ketam Belajar Berjalan,
Matanya Tanggal Digigit Lipan,
Selamat Datang Bulan Ramadhan,
Selamat Tinggal Hantu dan Setan...Salam Ramadhan al-Mubarak...


Ucapan yang unik....

KHAMIS cari JUMAAT,
nak tanya nampak tak SABTU,
agar ingatkan ISNIN bagitau,
ISNIN supaya jangan lupa,
mesej kat SELASA yang,
RABU dah puasa...Selamat Menyambut Ramadhan...


Aduhhh...macam-macam kan???.... Jadi sekarang ni "Macam-Macam Adaaaaaaaaaaaa".....


 Lulusterbit Oleh: Antagonist
[ 12 Jul 2011 ]

Comments *

1) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: akia about 14 July, 2011, 10:41:32 AM
hahaha...kelako nyer!
2) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: fadila about 14 July, 2011, 01:12:54 PM
hahahhaa..! bagus sekali..
3) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Rus Si Merah Ja about 15 July, 2011, 09:27:27 AM
Salam adik....lucu pantun tu....
Anyway, tq buatkan kami pembaca rasa terhibur sikit...
4) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: putri_hambali about 15 July, 2011, 10:41:54 PM
assalamualaikum......

bagus ceritanya....
5) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: qayrul about 15 July, 2011, 11:24:18 PM
huhu...tercuit hatiku
6) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: mas strwbry about 23 July, 2011, 06:22:30 PM
TERhibur.....
7) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: firdaus_mokhtar about 25 July, 2011, 09:06:45 PM
Salam.. memang best,rasa terhibur bila nk sambut ramadhan..
 
8) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: perindu syurga about 25 July, 2011, 09:23:39 PM
like..
9) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: aini zayyani about 26 July, 2011, 10:34:36 AM
haha. . . bagusnye. . x sabar rasanye nak 4ward seloka2 ni kat family y jauh di perantauan. .
10) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Syafiqah Ain about 29 July, 2011, 02:38:11 PM
Salam, minta izin copy paste..
11) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: ezzad5049 about 02 August, 2011, 12:11:01 PM
huhuhu....memang sempoi la pantun sekarang ni....betapa canggihnya pemikiran kita sekarang..macam macam pantun boleh buat tentang puasa dan raya...
Commenting option has been turned off for this article.
Last 10 Shouts:

 

khalifah tariq

18 October, 2014, 06:59:08 PM
Carilah.. Sesungguhnya Allah berada dimana2 sahaja..
 

Hawa21

12 October, 2014, 04:19:23 PM
Sabar2... kat rumah Allah pun berani ae.. lupa pada Maha Melihat di atas kot..
 

maliki

12 October, 2014, 02:09:31 PM
Dalam HP note3 tu banyak data2 penting,takut tersimpan no akaun bank je.gamba2 lagi.
tawakal jelah.
Baru hilang HP dah sedih macam ni
:'(
 

hairilnua

11 October, 2014, 12:37:19 PM
aku nk bantu,, tp aku soh bini aku bantu nak? if nak, pm ler,, nnt aku tanye org umah aku..ok x erynda...
 

hairilnua

11 October, 2014, 12:32:27 PM
sbb ko sengal, tu sbb org kate ko pelik..manja sgt plak..hahahaaa
 

Hawa21

11 October, 2014, 10:07:03 AM
Assalammualaikum...mencari zauj untk diri sndri...
 

erynda shah

07 October, 2014, 03:42:59 PM
saya perlukan seseorang untuk membimbiimg saya ke landasan yang betul bantu saya mendalami agama islam
 

erynda shah

07 October, 2014, 03:42:53 PM
saya perlukan seseorang untuk membimbiimg saya ke landasan yang betul bantu saya mendalami agama islam
 

erynda shah

07 October, 2014, 03:42:53 PM
saya perlukan seseorang untuk membimbiimg saya ke landasan yang betul bantu saya mendalami agama islam
 

erynda shah

07 October, 2014, 03:42:48 PM
saya perlukan seseorang untuk membimbiimg saya ke landasan yang betul bantu saya mendalami agama islam

Show 50 latest