*

Seloka Puasa


Puasa Oh Puasa


t1.gstatic
Setahun sekali semua umat Islam kat dunia ni akan menyambut bulan Ramadhan yang teramat mulia... Waktu bulan ni semua umat Islam wajib puasa... Budak-budak pun tau... Tapi paham-paham sajalah, puasa budak-budak camna...puasa "yangyok" ja... Semua orang mesti pernah puasa "yangyok" la... Termasuk la diriku ini... Diriku yang tak seberapa sempurna... HakHakHak....


Tapi hari ini bukan nak cerita pasal kisah puasa "yangyok" ni.... Hari ini nak share dengan semua orang pasal SMS yang kawan-kawanku hantar untuk wish sambut bulan Ramdhan..... Dulu-dulu orang just ucap "Selamat Berpuasa"..."Puasa penuh yer tahun ni...jangan tinggal"..(Kaum Hawa boleh ke nak puasa penuh)...


Tapi sekarang ni semuanya dah berubah...Bak kata budak-budak sekarang, "Zaman dah berubah, dunia makin maju.." Betul la tu kan??....Okey.. Sekarang kita start dengan mesej ucapan Ramadhan yang menyentuh dan menusuk jiwa kalbuku...


Nama saya Syaa'ban.. Saya ingin mengingatkan bahawa jiran saya Ramadhan akan datang mengunjungi anda tak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezeki dan kedua-dua anaknya iaitu Sahur dan Iftaar....


Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakat dan Keampunan...
Mereka akan pulang menaiki pesawat penerbangan Eid-Airlines...
Hargailah mereka...

Ucapan yang selamba badak....

2, 3 kucing berlari,
Kucing berlari using their kaki,
Tomorrow fasting start already,
Don't eat di siang hari...Selamat berpuasa...



Ucapan yang berbunyi pantun zaman moden...

Anak Ketam Belajar Berjalan,
Matanya Tanggal Digigit Lipan,
Selamat Datang Bulan Ramadhan,
Selamat Tinggal Hantu dan Setan...Salam Ramadhan al-Mubarak...


Ucapan yang unik....

KHAMIS cari JUMAAT,
nak tanya nampak tak SABTU,
agar ingatkan ISNIN bagitau,
ISNIN supaya jangan lupa,
mesej kat SELASA yang,
RABU dah puasa...Selamat Menyambut Ramadhan...


Aduhhh...macam-macam kan???.... Jadi sekarang ni "Macam-Macam Adaaaaaaaaaaaa".....


 Lulusterbit Oleh: Antagonist
[ 12 Jul 2011 ]

Comments *

1) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: akia on 14 July, 2011, 10:41:32 AM
hahaha...kelako nyer!
2) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: fadila on 14 July, 2011, 01:12:54 PM
hahahhaa..! bagus sekali..
3) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Rus Si Merah Ja on 15 July, 2011, 09:27:27 AM
Salam adik....lucu pantun tu....
Anyway, tq buatkan kami pembaca rasa terhibur sikit...
4) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: putri_hambali on 15 July, 2011, 10:41:54 PM
assalamualaikum......

bagus ceritanya....
5) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: qayrul on 15 July, 2011, 11:24:18 PM
huhu...tercuit hatiku
6) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: mas strwbry on 23 July, 2011, 06:22:30 PM
TERhibur.....
7) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: firdaus_mokhtar on 25 July, 2011, 09:06:45 PM
Salam.. memang best,rasa terhibur bila nk sambut ramadhan..
 
8) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: perindu syurga on 25 July, 2011, 09:23:39 PM
like..
9) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: aini zayyani on 26 July, 2011, 10:34:36 AM
haha. . . bagusnye. . x sabar rasanye nak 4ward seloka2 ni kat family y jauh di perantauan. .
10) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: Syafiqah Ain on 29 July, 2011, 02:38:11 PM
Salam, minta izin copy paste..
11) Re: Seloka Puasa
Lulusterbit Oleh: ezzad5049 on 02 August, 2011, 12:11:01 PM
huhuhu....memang sempoi la pantun sekarang ni....betapa canggihnya pemikiran kita sekarang..macam macam pantun boleh buat tentang puasa dan raya...
Commenting option has been turned off for this article.
Last 10 Shouts:

 

human

27 July, 2014, 01:41:21 AM
Musuh itu bukan dari Bani Adam - Salam Palestin ,Dunia perlukan cinta,kasih,sayang- love education Wadud,rahman,rahim-hurrmmp betui ka?
 

human

25 July, 2014, 12:30:20 PM
  Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Allah yang melimpah-limpah rahmatnya akan menanamkan bagi mereka dalam hati orang ramai perasaan kasih sayang.
 

al-baab

23 July, 2014, 04:40:06 PM
Duduk dalam majlis ilmu, berpahala

Duduk bersama orang alim berfaedah

kenapa pula malu nak join

subhanallah
 

RS^

23 July, 2014, 02:18:50 PM
Seorang penyair mengatakan:

 

Setiap penulis pasti akan mati dan berlalu

tetapi waktu akan mengabadikan apa yang ia tulis itu

maka janganlah menulis dengan tulisan tangan Anda

selain yang membuat Anda bergembira

pada Hari Kiamat ketika melihatnya.
 

Abang Mohd. Shukri

22 July, 2014, 04:25:33 PM
Orang Yang Tidak Memuliakan Ibu Bpada Tiada Syurga Baginya
 

ansarul_haqq

21 July, 2014, 10:50:40 AM
Jika anda seorang yang melafazkan dua kalimah syahadah yang menjadikan kamu seorang Muslim, titipkanlah doa buat saudaramu diGhaza !
Jika anda seorang manusia, kasihanilah mereka yang berada di GHAZA.
#qunutnazilah#
 

ibucomey

18 July, 2014, 02:55:25 PM
Sabar Itu Indah
 

Aku Insan Lemah

18 July, 2014, 02:52:37 PM
wah, alim2 orang kat sini.. mcm x layak pula diri ni join..
 

al-baab

17 July, 2014, 03:57:28 PM
SABAR itu mudah saja, Tahanlah diri, buat bo do saja, jangan peduli apa orang kata, pedulilah apa yang Allah suka
 

ibucomey

16 July, 2014, 03:01:55 PM
Sabar itu Mudah di Ucap..Sukar di laksana..Selamat berpuasa..

Show 50 latest