Shoutbox
Last 50 Shouts:

 

maliki

27 December, 2016, 12:04:10 PM

Aku selalu menegur, tapi begitu pantang ditegur.
Aku selalu menasihati, tapi begitu payah untuk dinasihati.
Aku banyak berdosa, tapi jarang benar mengingatkan dosa.
Aku banyak melakukan maksiat, tapi masih diriku suka pada kemaksiatan.
Aku bencikan penipu, tapi aku juga adalah seorang penipu.
 

arif_gantz

27 December, 2016, 09:13:29 AM
Haiii
 

arif_gantz

27 December, 2016, 09:09:04 AM
بسم الله الرحمن الرحيم

Hadist ini termaktub dalam Riwayat Tirmidzi sbb :

حدثنا إبراهيم بن يعقوب الجوزجاني حدثنا نعيم بن حماد حدثنا سفيان بن عيينة عن ابي الزناد عن الأعرج عن أبي هريرة ع
 

arif_gantz

27 December, 2016, 09:05:34 AM
Haiii
 

acit

25 December, 2016, 10:07:27 PM
Mudah-mudahan anakanda Nur Hannah Safiah bt Mohd Munzir Khan yg membuat aqiqah di Madrasah Hashimiah menjadi anak yang solehan diiring doa Allahumma faqqihu fiddin wa 'alimhuttakwil..amin amin amin ya Rabbal 'alamin.
 

acit

25 December, 2016, 10:02:16 PM
Assalamualaikum wbt,Jazakallah khair pd semua halaqian yg menyumbang dan menjayakan program MKMH Anak Rohingya Hashimiah pd hari ini.Tahniah.
 

Mat Nuget

24 December, 2016, 08:22:11 PM

LAUTAN, IKAN DAN JARING...

Hakikat adalah lautan, kita adalah ikan, dan wujud adalah jaring.

Bagaimana mungkin dia yang berada di dalam jaring dapat menikmati lautan?

 

Mat Nuget

20 December, 2016, 02:43:24 PM
Bergaul (suhbah) dengan para ulama yang taqwa, para habaib yang mulia, para Mursyid yang haq serta teman-teman yang memiliki akhlak dan fikiran yang baik lebih berkesan dalam pembinaan sahsiah diri berbanding sekadar mempelajari kitab, kelas atau lainnya.

Syeikh Tokku Ibrahim ~
 

hamimah

15 December, 2016, 11:59:58 AM
Ali dan Abu..... Menghadapi dua situasi yang sama, tetapi berbeza pandnagan mereka.. Itulah bezanya muhasabah dan merungut..

http://talihati.com/index.php/2013/01/14/227-muhasabah-vs-merungut/
 

hamimah

15 December, 2016, 11:59:21 AM
Abu: Pagi tadi motor rosak.. bas pula terlepas.. kena denda pula sebab lewat...rupanya dompet pun tertinggal. Allah, begini ujianMu untukku hari ini. tidak mengapalah.. mungkin ada hikmahnya.. mungkin ada salah yang aku aku tidak sedar.. ampunkan aku ya Allah.. mungkin ini pengajaran dan kifarah dos
 

hamimah

15 December, 2016, 11:57:58 AM
Ali : Sudahlah motor rosak, tertinggal bas pula. lepas tu kena denda sebab masuk kelas lewat. dompet aku tertinggal pula. macamana nak makan tengah hari ni? kebulur la hari ni nampak gayanya. lepas ni apa pula malang menimpa. sial sungguh hari ni!

Abu: Pagi tadi motor rosak.. bas pula terlepas..
 

hamimah

15 December, 2016, 11:57:57 AM
Ali : Sudahlah motor rosak, tertinggal bas pula. lepas tu kena denda sebab masuk kelas lewat. dompet aku tertinggal pula. macamana nak makan tengah hari ni? kebulur la hari ni nampak gayanya. lepas ni apa pula malang menimpa. sial sungguh hari ni!

Abu: Pagi tadi motor rosak.. bas pula terlepas..
 

hamimah

15 December, 2016, 11:57:52 AM
Ali : Sudahlah motor rosak, tertinggal bas pula. lepas tu kena denda sebab masuk kelas lewat. dompet aku tertinggal pula. macamana nak makan tengah hari ni? kebulur la hari ni nampak gayanya. lepas ni apa pula malang menimpa. sial sungguh hari ni!

Abu: Pagi tadi motor rosak.. bas pula terlepas..
 

hamimah

15 December, 2016, 11:57:47 AM
Ali : Sudahlah motor rosak, tertinggal bas pula. lepas tu kena denda sebab masuk kelas lewat. dompet aku tertinggal pula. macamana nak makan tengah hari ni? kebulur la hari ni nampak gayanya. lepas ni apa pula malang menimpa. sial sungguh hari ni!

Abu: Pagi tadi motor rosak.. bas pula terlepas..
 

maliki

11 December, 2016, 09:55:25 PM
 

I am the warrior

10 December, 2016, 10:27:20 PM
Hari..tak selamanya hujan,tak selamanya mendung,dan tak selamanya juga disinari mentari..Kesedihan,tak selamanya kekal,cekallah dalam mencari jalan kebahagiaan..La Tahzan..:senyum:
 

Maisarah Adam

09 December, 2016, 07:00:45 PM
Mohon kongsikan pengetahuan bersama dan bimbing saya..
 

ayu mansor

09 December, 2016, 08:28:29 AM
assalammu'alaikum..salam jumaat para halaqian semua... :)
 

nurnuha

04 December, 2016, 09:19:08 AM
Assalamualaikum
 

nursolehah

27 November, 2016, 09:12:47 PM
Lamanyaaaaaa x msk web ni
 

Mat Nuget

26 November, 2016, 08:59:06 PM

 
"Manusia itu seperti buku.
Kulit hadapan ialah tarikh lahir.
Kulit belakang ialah tarikh kematian.
Tiap-tiap lembarnya merupakan setiap hari dalam hidup manusia dan apa yang manusia lakukan."

Ustaz Iqbal Zain al Jauhari
 

cahaya masjid

25 November, 2016, 10:20:49 PM
mohon tunjuk ajar dan berkongsi ilmu.
 

Norizzaida

22 November, 2016, 04:18:07 PM
Mohon tunjuk ajar. saya baru
 

I am the warrior

22 November, 2016, 01:30:20 PM
Hai arif..:senyum:,selamat berhalaqah... senyum* senyum*
 

arif_gantz

22 November, 2016, 12:03:44 PM
Hai semua saya ore baru dlm halaqah
 

I am the warrior

18 November, 2016, 07:04:17 AM
Okay.
 

Mat Nuget

18 November, 2016, 12:11:45 AM
Tak perli pun. Saje taip macam tu.
 

I am the warrior

17 November, 2016, 09:03:53 PM
Saya tak konfiden pun...takyah lah nak perli2..Memang saya budak perdagangan,tapi saya tak pernah nak kesah tentang bajet2 ni..So,maaf,tread tu saya jawab sekadar pengetahuan saya tahun lepas,menjawab tanpa mengetahui selebihnya..Lagipun baru sah,tahun ni kan?..relaks lah.hehew
 

Fiqamail

13 November, 2016, 01:25:27 AM
Kat mana sy nak tanya soalan ye?
 

maliki

04 November, 2016, 11:59:34 PM
Dijemput semua halaqian hadir himpunan halaqian halaqah ke 9 di terengganu...bersma kita menyokong dan mendokong program halaqah sambil berukhwah
 

Mat Nuget

03 November, 2016, 09:22:52 AM
Brothers, it's not about getting a lot of girls. It's about getting one, marrying her, treating her right, and entering Jannah with her.
 

fauzey

02 November, 2016, 01:16:57 PM
Ada sapa2 berminat nak join group dakwah di Whatsapp tak?. Jika berminat whatsapp sy di 0134070693
 

I am the warrior

28 October, 2016, 09:34:35 PM
Dear amirul..Awak boleh pergi ke 'Forum Utama'..Then pilihlah topik mana yang sesuai..cari,jenguk baca dulu,mana tahu soalan awak ada sama ke..Nak buka Topic,cari kat bahagian atas,'New Topic' :senyum:

 

Amirul20

28 October, 2016, 09:11:06 PM
Ade sesi soal jawab x.. mcm ne nk post yeak.. nk tnye soalan skit
 

kak long meera

28 October, 2016, 05:09:41 PM
macam-macam halangan sebelum nak berjaya,tapi in shaa allah jika usaha mesti berjaya!x kira lah cepat atau lambat....
 

fauzey

27 October, 2016, 12:41:55 AM
Ada sapa2 berminat nak join group dakwah di Whatsapp tak?. Jika berminat whatsapp sy di 0134070693
 

I am the warrior

20 October, 2016, 11:31:49 PM
"Nothing to talk" now of my habbit..not my hobby..Kebiasaan..tersentap seketika membaca shout org bwh,tapi itu semua benar..ubah dari kebiasaan kpd kebaikan...ceria*
 

Mat Nuget

20 October, 2016, 11:19:24 PM
Orang yang banyak bercakap ni mereka suka bercakap kerana tiada benda yang nak dicakapkan, "talking because nothing to talk.

Rasulullah ﷺ  paling banyak diam, banyak mendengar nasihat para sahabat. Bercakap bila perlu. Bagindaﷺ bercakap pun perkara yang padat. Dalam hadis dikatakan berkata-ka
 

nurainaadelina

20 October, 2016, 08:17:11 PM
Assalammualaikum saya nak tahu berkenaan bagaimanakah datangnya   kiamat berlaku dan tanda tanda kiamat telah wujud sekarang.Mohon pencerahan.
 

maliki

17 October, 2016, 08:44:16 AM

Kalau ajnabi panggil awak sombong, itu maknanya awak dah berjaya jadikan diri awak seseorang yg susah utk didekati. Kalau ajnabi ajak keluar dan awak menolak cara baik, itu maknanya awak sedaya upaya jaga ikhtilat. Kalau ajnabi panggil awak garang mcm singa, itu maknanya awak dah berjaya jadikan d
 

I am the warrior

16 October, 2016, 09:09:33 PM
*sekolah
 

I am the warrior

16 October, 2016, 09:09:04 PM
Aku sedih.Aku geram.Kenapa? Saat aku mengatakan aku mahu ke STIAS,mereka pandang aku ada yang pandang sinis,ada yang pandang sebelah mata..Hanya kerana aku budak KRK?!! Aku akan buktikan walaupun aku KRK aku mampu ke solat swasta itu! yahooo*
 

I am the warrior

14 October, 2016, 10:41:44 PM
Na'am juga akhi... :senyum:,usaha dan doa,tawakkal tu Allallah... Don't worry be happy... oklahtu* (Orang bawah ni,mmm)
 

Mat Nuget

14 October, 2016, 03:23:54 PM
Tak perlu risau la kan kalau dia nak terima kita atau tak. Mohon je pada Allah. Serah pada takdir
 

Mat Nuget

14 October, 2016, 11:10:46 AM
Naam. Tapi kene la niatkan sukakan seseorang itu ke arah tujuan yang halal dan diredhai iaitu jalan pernikahan. Barula Mendapat petunjuk dari Allah, bukan atas dorongan nafsu semata
 

I am the warrior

13 October, 2016, 04:09:56 PM
Kalau sukakan dekat seseorang,tak perlu merayu,pada empunya diri..Tetapi mohonlah pada Allah,kerana dia milik Allah,hatinya pun milik Allah dan Allah yang Maha Berkuasa untuk menggerakkan hatinya.. ceria*
 

johari mat sulaiman

11 October, 2016, 04:01:12 AM
ASSALAAMUALAIKUUM W,B,T
 

johari mat sulaiman

11 October, 2016, 04:01:11 AM
ASSALAAMUALAIKUUM W,B,T
 

johari mat sulaiman

11 October, 2016, 04:01:08 AM
ASSALAAMUALAIKUUM W,B,T